İçeriğe atla

Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi

Koordinatlar: 38°41′17″K 128°12′01″D / 38.68806°K 128.20028°D / 38.68806; 128.20028
Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi
금강산 관광 지구
Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi
Samilpo Gölü
Samilpo Gölü
Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi'nin Kuzey Kore'deki konumu
Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi'nin Kuzey Kore'deki konumu
Ülke Kuzey Kore
Yüzölçümü
 • Toplam530 km²
Zaman dilimiUTC+09.00 (PYT)

Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi (Korece금강산 관광 지구 Kumgangsan Kwangwang Chigu), Kuzey Kore'nin bir idari bölgesidir. 2002 yılında Kumgang Dağı'na yönelik Güney Koreli turist akınını yönlendirmek amacıyla kurulmuştur. Bölge, Günışığı Politikası'nın simgelerinden biri olarak görülmektedir.[1]

1998'den başlayarak, Güney Koreli ve diğer yabancı turistlerin önce yolcu gemisi ile ve sonra Kore Tarafsız Bölgesi üzerinden yeni inşa edilmiş bir yolda otobüsle seyahat ederek Kumgang Dağı'nı ziyaret etmelerine izin verildi. 2002 yılında, dağın etrafındaki alan Kangwon ilinden ayrıldı ve 530,62 km²lik bir alanı kapsayan ayrı yönetilen bir turistik bölge olarak düzenlendi.[2] 1998'den Temmuz 2008'e kadar bir milyondan fazla Güney Koreli bölgeyi ziyaret etti.[3]

2008 yılında 53 yaşındaki bir Güney Koreli turistin Kuzey Kore askerleri tarafından vurularak öldürülmesi üzerine Güney Kore hükûmeti bölgeye yönelik gezileri durdurma kararı aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "A blurred postcard from North Korea". The Economist. ISSN 0013-0613. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  2. ^ Korea Post: Kŭmgangsan 24 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b "In photos: What's become of the Mount Kumgang tourism resort? | NK News". NK News - North Korea News. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

Kaesong Endüstri Bölgesi veya Kaesong Endüstri Parkı Kuzey Kore'nin Güney Kore sınırındaki Kaesong şehrinde kurulan ve Güney Kore firmalarının Kuzey'in işgücünü kullanarak üretim yapmalarına imkân veren sanayi tesisleridir. Bölge, Kuzey ve Güney Korelilerin fiziki temasta bulunduğu tek yer olması açısından önem taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kumgang Dağı</span> Kımgang (olarak dönüşmek)

Kumgang Dağı, Kuzey Kore'nin doğusunda bulunan bir dağdır. Dağ 1,638 m yüksekliğinde olup Kore Yarımadası'nın doğusu boyunca uzanan Taebaek Dağları'nın bir parçasıdır. Kumgang Dağı ülkenin en önemli turistik merkezlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Günışığı Politikası</span>

Günışığı Politikası, Güney Kore'nin 1998'den 2008'e kadar Kuzey Kore'ye yönelik dış politikasının teorik temeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

İsveç’te turizm, 2011’de ülke ekonomisinin % 2,9’unda İsveç ekonomisinin nispeten küçük bir bölümünü oluşturmuştur; Bu sırada, turizm 264 milyar İsveç Kronu getirdi, bunun 98,8 milyarı İsveç'te yabancı ziyaretçi harcamasıydı. İsveç'te hane halkı gelirinin % 7,1'i yurt içi turizm harcanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da turizm</span>

Kuzey Makedonya'da turizm ülke ekonomisinin büyük bir faktörüdür. Ülkenin çok sayıda doğal ve kültürel cazibe merkezi onu turizme uygun kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

Kim Tok-hun (Korece:김덕훈), d. 1961), Kuzey Kore Başbakanıdır ve 13 Ağustos 2020'den beri bu görevde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Kore İşçi Partisi'nin Politbüro'nun tam üyesidir ve parlamento bütçe komitesi başkanı olarak görev yaptı. Yüksek Halk Meclisi tarafından Başbakan Yardımcısı olarak atanmadan önce, eskiden Kuzey Kore-Güney Kore işbirliğinin delegesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kuzey Kore</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, olimpiyatlara ilk kez 1964 yılında katılmıştır. Kuzey Kore Olimpiyat Komitesi 1953'te kurulmuş ve 1957'de resmen tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Red Star OS</span> Kuzey Korede yaygın olarak kullanılan işletim sistemi

Red Star OS, bir Kuzey Kore Linux dağıtımıdır ve geliştirme ilk olarak 1998'de Korea Computer Center'da (KCC) başlamıştır. Yayımlanmadan önce, Kuzey Kore'deki bilgisayarlar genellikle Red Hat Linux ve Windows XP kullanıyordu.

Çin-Kuzey Kore sınırı, Çin ile Kuzey Kore'yi birbirinden ayırır ve uzunluğu 1.352'dir. Batıda Kore Körfezi'ndeki Yalu Nehri'nin ağzından doğuda Rusya ile olan gezi noktasına kadar uzanır. Mevcut sınır, 1962 ve 1964'te Çin ile Kuzey Kore arasında imzalanan iki gizli anlaşma ile oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Chung-guyok</span>

Chung-guyok, Kuzey Kore'nin Pyongyang şehrini oluşturan 19 guyok'tan biridir. İlçe Pothonggang Kanalı ve Taedong Nehri arasında yer alır. Kuzeyinde Moranbong-guyok, kuzeybatısında Potonggang-guyok ve güneyinde Pyongchon-guyok bulunmaktadır.