İçeriğe atla

Dağcılık

Alpler üzerindeki dağcılar

Dağcılık, yüksek dağlarda zirve yürüyüşü ve kamp kurmanın yanı sıra, aynı zamanda tırmanma (teknik kaya tırmanışı) sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

18 ile 19. yüzyıllarda Avrupalı (İngiliz ve Fransızlar başta olmak üzere) zenginlerin boş zamanlarını değerlendirme ve hayatlarının rutinlerini yeni maceralarla süsleme arayışı neticesinde bir spor sayılmaya başlanmıştır. 20. yüzyılın başında diğer ulusların da ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Uluslararası bir spor haline gelmesi ise, 1931 yılında, merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Dağcılar Birliği (UIAA)'nin kurulmasıyla mümkün olmuştur. İzleyen yıllarda, belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor haline dönüşerek birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.

Dağcılığa olan ilgi

Günümüzde dağcılık en çok rağbet gören doğa sporlarından biri olsa da, buna eklenebilecek yeniliklerin azalması, yeni neslin farklı doğa sporlarına ilgi duyması ya da tehlikeli bulunması nedeniyle, 20. yüzyılın başındaki popülaritesini kaybetmeye başlamıştır.

Dağcılık stilleri

Alpin stil

Dağcılar kayalar ve buzlar üzerinde.

Hafifliğin ve hızın ön plana çıktığı ve aynı zamanda teknik tırmanış içeren dağcılık sporunun esas ruhunu temsil eden tırmanış stilidir. Ana ve ara kamp yoktur. Hızlı ve hafif olmak için tek kamp noktasından hareket edilir. Temiz tırmanış diye tabir edilen ve tırmanış sonrası rotayı değiştirmeyen doğal yöntemler kullanılır.

Yapay yöntemlerden tamamen uzak olan bu tırmanış stilinde tırmanıcılar bütün zorluklar ve risklerle kendi başlarına başa çıkarlar. Temelindeki bu yöntemlerden dolayı macera ruhu ile beslenir.

Trekking ve hiking

Türkçede Dağ veya doğa yürüyüşü olarak kullanılmasına karşılık dağ ve doğa yürüyüşünün tam karşılığı 'hiking'dir. Günü birlik olarak yapılır ve kamplı konaklama içermez. Eğer bu aktivite kamplı olacaksa adı 'trekking' olur.

Ekspedisyon

Uzun zaman gerektiren dağ aktivitelerini kapsar. Tırmanılan yükseklik bakımından vücudun iklime uyum sağlayabilmesine olanak sağlamak amacı ile bol miktarda iniş çıkış içeren Yüksek İrtifa Tırmanışı'nın İngilizce adıdır. Tırmanıcılar zirveye çıkana kadar kendi kamp yüklerini bir üst kampa taşırken birden fazla gitgel yaptıkları faaliyettir. Genelde 5 bin metre üstü tırmanışlar için geçerlidir. Örneğin Ağrı Dağı bir ekspedisyon tırmanışı içerir.

Via Ferrata

Kayaya sabitlenmiş metal merdivenleri kullanarak tırmanma stilidir. Dağcılıkta en kolay stillerden birisidir.

Sportif tırmanış (Sport climbing)

Genellikle kaya üzerinde ya da yapay duvarlarda kullanılan tırmanma stilidir. Kendi içinde dört ana kısma ayrılır.

Serbest stil

En çok kullanılan tırmanış türü. Free climbing denilen bu tırmanışta, yükselmek için yapay teknikler kullanılmamaktadır. İp ise tırmanan kişiyi, düşüş ihtimaline karşı, tehlikeden korumak için kullanılır.

Free-solo

Hiçbir emniyet aleti kullanılmadan, kaya tırmanış ayakkabısı ve toz torbasıyla yapılmaktadır. Free solo fazlasıyla deneyim gerektirir. Dünya genelinde Bu türde tırmanıcı sayısı oldukça azdır. Bu stilde tırmanmak için fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da hazır olmak gerekiyor. Çünkü, yapılan hata çoğunlukla ölümle sonuçlanabilmektedir.

Yapay tırmanış

Yükselmek için çeşitli aletlerden faydalanılarak yapılan tırmanış türüdür. Yapay tırmanışta, sikke, jumar, hook, ip, merdiven gibi aletler kullanılır. Çıkışta, lider tırmanıcının örneğin sikkeye (emniyet noktası oluşturmak için kayaya çakılan metal) basması durumuna yapay çıkış adı verilir.

Boulder tırmanış

Genellike 3 metre ila 5.50-6 metre arasında bulunan kaya tırmanışının bir dalıdır. Yerde kalınlıkları değişkenlik gösteren minderler ile güvenlik alınmaktadır. Yapay duvarlarda boulder ise ortalama 3.5 metre ila 5 metre arasında değişkenlik gösteren farklı eğimlere sahip olan tırmanış duvarıdır. Bu bölümde ise yerde 30–40 cm değişkenlik gösterebilmekle beraber yerde bulunan minderler ile güvenlik sağlanmaktadır.

Eğitim

Kaya tırmanışı eğitimi veren birçok doğa sporu merkezi vardır. Eğitimin ilk aşaması teorik dersler; Öncelikle, tırmanış teknikleri, stilleri, tırmanış ve iniş istasyonlarının kurulması, top rope (tırmanış ipi) ve malzemeler hakkında ayrıntılı teorik eğitim alınıyor.

Bir sonraki aşamada uygulamaya geçiliyor. Malzeme takıp çıkartmak, yerden birkaç metre yükselerek yapılan egzersizlerle ip inişi ve top rope tırmanış uygulaması yapılıyor.

En son aşamada lider tırmanışın (eğitim alındıktan sonraki uzmanlaşılan tırmanış) temel bilgileri alınıyor ve tecrübeli bir kaya tırmanışçısıyla beraber uzun rotalarda tırmanışlara başlanıyor.

Uzun duvar tırmanışı

Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak bir ip boyundan daha yüksek olan kaya üzerinde yapılan tırmanış şeklidir.

Yapay duvar tırmanışı

Çoğunlukla kapalı alanlarda kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan, sabit veya ayarlanabilen duvar sistemlerine tırmanma etkinliğidir. Yarışma etkinlikleri veya antrenmana yönelik hazırlanan yapay duvarlar, farklı biçimlerde ve aralıklarda basamak ve tutamakları içerir.

Yapay duvar tırmanışlarında, duvara dağcılıkta kullanılan teknik malzemelerin yerleştirilmediği, "top rope" (üstten emniyetli ip) tekniği de kullanılmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aconcagua</span>

Aconcagua, 6.962,97 m yükseklik ile Güney Amerika'nın en yüksek dağı. Aynı zamanda Asya kıtası dışında bulunan en yüksek dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Alpinizm</span>

İçerisinde kaya, kar, buzul tırmanış özelliklerini bulunduran dağcılık teknik ve malzemelerini kullanarak doğrudan zirve yapmaktır. Kapalı mekan tırmanışı, spor tırmanışı ve kaya tırmanışı da bazıları tarafından dağcılığın çeşitleri olarak kabul edilir, ancak geniş bir dağ sporu grubunun parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaya tırmanışı</span> doğal kayalara tırmanma sporu

Kaya tırmanışı, katılımcıların doğal kaya oluşumlarına veya kapalı tırmanma duvarlarına tırmandığı, üzerinden geçtiği veya aşağısına indiği bir spordur. Amaç, bir oluşumun zirvesine veya genellikle önceden belirlenmiş bir rotanın bitiş noktasına düşmeden ulaşmaktır. Kaya tırmanışı; tırmanıcının gücünü, dayanıklılığını, çevikliğini ve dengesinin yanı sıra zihinsel kontrolünü de test eden zorlu bir spordur. Rotaların güvenli bir şekilde tamamlanması için uygun tırmanma tekniklerinin ve özel tırmanma ekipmanlarının kullanılması çok önemlidir.

Bozkurt Ergör, Türk dağcı.

Marmara Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü 1990'lı yıllarda resmi olarak kurulmaya çalışılmış fakat bürokratik bazı sorunlar nedeniyle 2000 yılına kadar Burhan Felek Spor Kompleksi'nde haftada bir toplanıp, faaliyet planları yapan ve malzeme paylaşım ağına sahip olan bir topluluk olarak kalmıştır. Ancak 2000 yılında resmi olarak tanınmıştır. Kulüp Marmara Üniversitesi öğrencilerine dağcılık ve kaya tırmanışı ile ilgili eğitimler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tırmanma (dağcılık)</span>

Tırmanma, dik bir yerde yukarı doğru ilerlemek için eller veya ayaklarla yapılan fiziki bir faaliyettir. Eğlence amaçlı ya da ordularda profösyönel asker yetiştirmek için yapılır. Birçok kişi için bir hobi veya spordur. Bazı yerlerde yarışma olarak da yapılır. Emniyet ipleri veya benzer yardımcı araçlar ile yapılır. Rakımı yüksek yerlerde yapılır. Günümüzde de bu faaliyetler sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bouldering</span> Kaya tırmanışı tipi

Bouldering ya da Türkçe adıyla küçük kaya tırmanışı bir çeşit kaya tırmanışıdır. Bu tip tırmanışta herhangi bir halat ya da kemer sistemi kullanılmamaktadır. Tamamen özel bir donanım olmadan da yapılmasının dışında, tırmanıcılar, özel bir tırmanış ayakkabısı, ellerini kuru tutmak için tebeşir tozu ve açık hava tırmanışlarında düşüş etkisini hafifletmek için süngerden yapılma minderler kullanabilir. Serbest yalnız tırmanışının aksine küçük kaya tırmanışı genellikle 6 metreden yüksek olmayan rotalarda yapılır. Özel spor salonlarındaki yapay tırmanış duvarları ile mevsim veya etraftaki kayaların yapısından bağımsız olarak kapalı alanda antrenman yapılabilir. Açık ve kapalı alanlardaki rotaları kapsayan pek çok uluslararası yarışma bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jumar</span>

Jumar, amacı iple tırmanmalarda ipi elin tutabildiğinden daha iyi tutup ip boyu yukarı veya aşağı hareketi kolaylaştıran mekanik alettir. İsmi, icatcıları Jurgen ve Walter Martin'in isimlerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tek ip tekniği</span> Tırmanma tekniği

Tek ip tekniği sağlamca asılı bir ipte yükselmede, sağlamca asılı bir iple inişlerde kullanılan bir tırmanma tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Free solo</span>

Free solo; halat ya da tırmanış takımı gibi koruyucu malzemelerin kullanılmadığı kaya tırmanışı tekniğidir. Tırmanış yükseklikleri bouldering tekniğinden fazla olan free solo'da düşmeler ciddi yaralanmalar ya da ölümle sonuçlanabilmektedir. John Bachar, Derek Hersey, Dwight Bishop ve Jimmy Jewell free solo yaparken ölen tırmanışçılar arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nehir yürüyüşü</span> açık hava etkinliği türü

Nehir yürüyüşü, bir doğa yürüyüşü veya vahşi doğa macera aktivitesidir, Japonya'da geleneksel bir spordur. Hong Kong ve Tayvan'da popülerdir ve bazı yönlerden kanyoninge benzer. Nehir yürüyüşü, trekking ve tırmanma ve bazen nehir boyunca yüzmenin bir kombinasyonudur. Kaya tırmanışı gibi, ıslak yüzeylere tırmanma, nehir ve vadilerin coğrafi özelliklerini anlama, düğümleme, ani kötü hava koşullarıyla baş etme ve nehirden olası çıkışları bulma gibi belirli teknikleri içerir.

Anduk Dağı, Diyarbakır ili Kulp ilçesinin Muş sınırında bulunmakta olup 2840 metre yüksekliğiyle Diyarbakır'ın en yüksek dağı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Rakapoşi</span> Pakistandaki dağ

Rakapoşi, Karakurum Sıradağları'nda bulunan bir dağdır. Dumani adıyla da bilinmektedir. Dünyanın en yüksek 27. zirvesidir. Kaydedilmiş ilk başarılı tırmanışı 1958 yılında Mike Banks ve Tom Patey gerçekleştirmiştir.

Dağ bisikleti, genellikle özel olarak tasarlanmış dağ bisikletlerinin kullanıldığı, genellikle off-road, engebeli arazide bisiklet sürme sporudur. Dağ bisikletleri diğer bisikletlerle benzerlik gösterir, ancak süspansiyon olarak kullanılan havalı veya helezon yaylı şoklar, daha büyük ve daha geniş tekerlekler ve lastikler, daha güçlü kadro malzemeleri ve mekanik veya hidrolik olarak çalıştırılan disk frenler gibi engebeli arazide dayanıklılığı ve performansı artırmak için tasarlanmış özellikler içerir. Dağ bisikleti yarışları genel olarak beş farklı kategoriye ayrılabilir: arazi, patika sürüşü, tüm dağ, downhill ve serbest sürüş.

Spor tırmanışı bir tür kaya tırmanışıdır. Sporcular kayalara çakılmış emniyet malzemelerine geçirilmiş halatlarla önlem alarak tırmanabildikleri gibi, kısa mesafeli tırmanışlarda serbest şekilde ve düşmeleri durumunda düşmenin şiddetini azaltacak minderlerin konmasıyla doğal veya suni duvarlarda gerçekleştirilmektedir. Spor tırmanışı doğası gereği güç, dayanıklılık, cimnastik kabiliyet ve tırmanış tekniği gerektirmektedir. Spor tırmanışı son dönemlerde kazandığı yaygınlıkla beraber 2020 Yaz Olimpiyatlarına olimpik spor branşı olarak dahil edilmiştir.

Sürat tırmanışı süratın öne çıktığı, süreye ve rakibe karşı yapılan tırmanma sporudur. Sürat tırmanışı büyük ölçüde yapay duvarda gerçekleştirilmektedir. Sporcular emniyetlerini aldıktan sonra belirli bir yükseklikteki hedef noktasına en kısa sürede temas edebilmek için yarışırlar. Sürat tırmanışı 2020 Yaz Olimpiyatları'nda spor tırmanışı kapsamındaki üç farklı tür yarışmadan birisi olarak olimpik sporlara dahil edilmiştir.

Uluslararası Tırmanma ve Dağcılık Federasyonu, yaygın olarak Fransızca adı Union Internationale des Associations d'Alpinisme, Ağustos 1932'de Fransa'nın Chamonix kentinde, 20 dağcılık derneğinin bir alp kongresi için bir araya gelmesiyle kuruldu. İlk başkan olarak İsviçre'den Kont Charles Egmond d'Arcis seçildi ve kurucu üyeler tarafından UIAA'nın "dağcılıkla ilgili tüm sorunların araştırılması ve çözümünden" sorumlu uluslararası bir federasyon olmasına karar verildi. UIAA Güvenlik Etiketi 1960 yılında oluşturuldu ve 1965 yılında uluslararası olarak onaylandı (2015) ve şu anda beş kıtada 62 ülkede 86 üye dernek ile 3 milyondan fazla insanı temsil eden küresel bir varlığa sahip.