İçeriğe atla

Daça Durnovo

Koordinatlar: 59°57′37″K 30°23′16″D / 59.96028°K 30.38778°D / 59.96028; 30.38778
Daça Durnovo
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzKlasisizm
Konum22 Svedlovskaya Embarkment
Sankt-Peterburg, Rusya
ŞehirSankt-Peterburg
ÜlkeRusya
Koordinatlar59°57′37″K 30°23′16″D / 59.96028°K 30.38778°D / 59.96028; 30.38778
Başlama1780 (243 yıl önce) (1780)
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Nikolay Lvov

Daça Durnovo (RusçaДача Дурново) Bakunin ailesi (XVIII c.) ve Durnovo ailesinin (XIX c.) kırsal alandaki villadır. Klasisizme göre yapılmış olan villa, 22 Sverdlovsk Embankment (eski adıyla Polyustrovsky Embankment), Sankt-Peterburg, Rusya'da (RusçaСвердловская Набережная, 22) bulunur.

Tarihi

Orijinal villa, Piotor Valilievich Bakunin adına 1780'li yıllarda muhtemelen Nikolay Lvov tarafından inşa edildi. 1786 yılında mekanın mülkiyeti Pavel Petrovich Bakunin'e geçti. Bundan sonra birkaç kez daha el değiştirdi. Mekanın sahiplerinden biri Pavel Ivanovich Kutaisov'du. 1813 yılında Dmitry Nikolaevich Durnovo tarafından satın alındı ve Durnovo villanın yeniden yapılanmasını emretti. Villa, muhtemelen Andrey Aleksevich Mikhailov tarafından yeniden yapıldı. Yeniden yapılma projesi 1813 ve 1826 yılları arasında sürdü. Yeniden yapılanma sonrası villa, bülbülleriyle ünlü bir bahçe/park kazandı.

Anarşist Kamulaştırma

Şubat Devrimi sonrasında yaşanan kargaşa ve karışıklığa rağmen, militan Anarşist-Komünistler, Petrograd, Moskova ve diğer şehirlerdeki özel konutları kamulaştırdı. Anarşistlerin başlıca hedefi Pyotr Durnovo villasıydı; çünkü Durnovo, 1905 Devrimi sırasında Moskova Valiliği görevini yürütüyordu. Durnovo'nun daçası, John Reed'in söylediklerine göre Vıborg (RusçaВыборг) bölgesinde yer alıyordu.[1] Daça'nın kuzey kısmı Neva'ya bakıyordu ve Finlandiya İstasyonunun hemen ilerisindeydi. Anarşistler ve diğer sol görüşlü işçiler Durnovo villasını ele geçirdi ve villayı okumak, tartışmak ve dinlenmek için "dinlenme evi" haline getirdiler; bahçe, çocuklar için oyun alanı olarak kullanıldı. Fırıncı birliği ve halkın milisleri de işgalcilerden bazılarıydı.

Mülk sahipleri, 5 Haziran 1917 tarihinde anarşist bir grubun "bourgeois" gazetesinin (Russkaia Volia (Rusya Özgürlüğü) (RusçaРусская Воля)) baskı fabrikasını "talep" etmeye teşebbüs etmesine kadar rahatsız edilmedi. Anarşistler villayı birkaç saatliğine işgal ettikten sonra, saldırganlar Geçici Hükûmet tarafından gönderilen birlikler tarafından dağıtıldı.[2] Birinci Sovyet Kongresi, oturumda kendilerine anarşist diyen akıncıları suçlu olarak kınadı.[3] 7 Haziran 1917'de, Adalet Bakanı P.N Pereverzev anarşistlere Durnovo'nun evini tahliye etmeleri için 24 saat verdi. Ertesi gün, daçayı savunmak için Kronstadt'dan 50 denizci geldi,[4] bunun sonucunda Vıborg bölgesinde bulunan işçiler fabrikalarını terk ettiler ve tahliye emrine karşı gösteriler başlattılar. Sovyetler Kongresi buna işçileri işlerine geri dönmeye çağıran bir bildiri ile yanıt verdi. Özel mülklerin sahiplerinin izni olmaksızın özel mülklere el konulmasını kınayan ilan, Durnovo'nun daça'sının serbest bırakılmasını istedi ve işçilerin bahçeden ücretsiz olarak yararlanmalarını önerdi.[5]

Kriz sırasında, daça kırmızı ve siyah bayraklarla kaplandı. Silahlı işçiler geldi ve gitti. Bahçede çok sayıda toplantı yapıldı. Anarşist konuşmacılar, ister Geçici Hükûmetten isterse Sovyetten olsun, tüm emir ve kararnamelerin ihmal edilmesine karar verdi. Anarşistler hem Geçici Hükûmeti hem de Petrograd Sovyeti'ni ret ederek daça'da kalmaya devam ettiler.[5] Temmuz 1917'den sonra anarşistler Daça Durnovo'yu terk ederken diğer bazı örgütler bir süre daha kalmaya devam etti.[6]

Sovyet Dönemi Mülkiyeti

Leningradsky Metallichesky Zavod, Daça Durnovo'nun sahipliğini üstlendi ve işçi kulübü olarak kullandı.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Ten Days That Shook the World, John Reed; Echo Library; March 9, 2007; 978-1406837704, page 5.
  2. ^ Rech' (RusçaРечь), 6 June 1917, p. 5; 7 June 1917, p. 4
  3. ^ Izvestiia Petrogradskogo Soveta Rabochikh i Soldatskikh Deputatov (RusçaИзвестия Петроградского Совета Рабочих и Солдатских Депутатов), 7 June 1917, p. 11; 9 June 1917, p. 10.
  4. ^ Pavel Milyukov, Istoriia vtoroi russkoi revoliutsii (RusçaИстория второй русской революции) (1 vol. in 3 parts, ^ofia, 1921-1923), part I, 213-214
  5. ^ a b Russian Anarchists, Paul Avrich; Greenwood Pub Group; June 1967; 978-0313225710
  6. ^ "Cultural centers and sights of St. Petersburg". 27 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Anarşizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Reddedilen bu otoritelere patriyarki ve kapitalizm de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Gorki</span> Sovyet Rus yazar

Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Halk Komiserleri Konseyi</span>

Halk Komiserleri Konseyi veya Rusça isminden kısaltmayla Sovnarkom, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği'nde en yüksek hükûmet organı. İlk Sovnarkom başkanı Lenin'dir. Lenin'in ölümünden sonra Stalin'in Komünist Parti Genel Sekreteri olarak iktidara gelmesiyle birlikte ülke yönetiminde en etkili makam genel sekreterlik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kerenski</span> Rus siyasetçi

Aleksandr Fyodoroviç Kerenski, Rus siyasetçi. 1917 Şubat Devriminden sonra Rus hükûmetinin üyesi, Temmuz ayından itibaren de Geçici Hükûmetin Başbakanı. Sosyalist Devrimci Parti (SR) üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

Narodnik, "halk" anlamına gelen narod (народ) sözcüğünden türemiştir. Narodnik Rus İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan sosyal-devrimci bir hareketti. Bu hareketin başlıca temsilcileri Aleksandr İvanoviç Herzen, Nikolay Gavriloviç Çernışevski ve Piyotr Lavroviç Lavrov'du. Kısa tanımı ile narodnik Çarlık Rusya'daki devrimci küçük-burjuva topluluğudur. Devrimi itici sınıfın değil, devrimcilerin (narodniklerin) gerçekleştirebileceğini savunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Volin</span> Rus yazar (1882-1945)

Vsevolod Mihailoviç Eyhenbaum ilerleyen yıllarda Volin (Волин) ismiyle tanınan Rus anarşist.

<span class="mw-page-title-main">Çeka</span> Sovyet Gizli Polis Birimi

Çeka, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve güvenlik teşkilatı. Resmî ismi Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyine bağlı Tüm Rusya Karşı-Devrim ve Sabotajla Mücadele Olağanüstü Komisyonu şeklindedir. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 20 Aralık 1917 tarihinde Vladimir Lenin ve daha sonra Feliks Dzerjinski tarafından yayınlanan bir kararname ile kuruldu. 1922'den sonra Çeka birçok kez yeniden yapılanmaya uğradı. Sovyet rejiminin karşı-devrimci faaliyetlerin saldırılarına karşı ayakta kalması için hayati önem arz eden bir siyasi-askerî kuvvet hâline geldi. 1921 yılında Çeka'nın bir parçası olan Cumhuriyetin İç Savunması için Birlikler adıyla kurulan örgüt 200.000 kişiden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Şubat Devrimi</span>

Şubat Devrimi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci harekettir. Devrim, 1917'de Rusya'da gerçekleşen iki devrimden ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lavr Kornilov</span> Rus ordu komutanı

Lavr Georgiyeviç Kornilov Rus askerî istihbarat mensubu, I. Dünya Savaşı ve ardından yaşanan Rus İç Savaşında Rus İmparatorluk Orduları komutanı, kâşif, Sibirya asıllı kazak general. Tarihte en çok Kornilov Olayı olarak bilinen ve Ağustos-Eylül 1917 tarihinde yaptığı başarısız darbe girişimiyle hatırlanır. Girişim Aleksandr Kerenski’nin geçici hükûmetini devirmek amacıyla yapılmış, sonunda Kerenski hükûmeti ile geçici bir ittifak içinde yer alan Bolşevikler'in çabalarıyla başarısız olmuş ve Kornilov, Kerenski tarafından tutuklanmıştır. Bu olay Ekim Devrimi’ne giden yolda Bolşeviklerin elini güçlendiren bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Muhafızlar (Rusya)</span>

Kızıl Muhafızlar çoğunlukla fabrika işçileri, köylülerden oluşan paramiliter gönüllü oluşumlardı. Kazaklardan ve kısmen Sovyet iktidarının korunması için askerlerden ve denizcilerden oluşuyordu. Kızıl Muhafızlar, çökmekte olan Rus İmparatorluk Ordusu'nun geçici askerî gücü ve Ekim Devrimi sırasında ve Rus İç Savaşı'nın ilk aylarında Bolşeviklerin bir oluşumuydu. Çoğu, 1917 Rus Devrimi döneminde oluşturuldu ve bazı birimler 1918'de Kızıl Ordu olarak yeniden düzenlendi. Kızıl Muhafız oluşumları, Finlandiya, Polonya, Estonya, Ukrayna ve diğerleri gibi çağdaş Rusya Federasyonu dışındaki bölgeler de dahil olmak üzere eski Rusya İmparatorluğu'nun büyük bölümünde örgütlenmişti. Merkezileşmemişlerdi ve yerel bir siyasi partinin ve yerel Sovyet üyelerinin kararıyla oluşturulmuşlardı. Sovyetlerin gücünü korumak ve genişletmek için mücadele ederek, "tüm gücü Sovyetlere" verecek yeni bir devletin yaratılmasına yardımcı oldular.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Komünist Partisi</span>

Letonya Komünist Partisi, Letonya'da bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 2. Tüm-Rusya İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetleri Kongresi, 7-9 Kasım 1917 tarihleri arasında Smolny Enstitüsü'nde toplanan ikinci Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir. Kongre zamanında Kışlık Sarayı Bolşeviklerce ele geçirilmiş ve Geçici Hükûmet üyeleri tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti'nin 1 No'lu Emri</span>

1 No'lu Emir 1 Mart 1917'de yayınlandı ve Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti'nin ilk resmi kararnamesiydi. Emir, Şubat Devrimi'nin ardından, Mikhail Rodzianko başkanlığındaki Devlet Duması Geçici Komitesi'nin bir gün önce gerçekleştirdiği eylemlere yanıt olarak çıkarıldı. Petrograd'daki Çarlık otoritesinin dağılmasının ardından bir hükûmet gibi hareket eden ve 26-27 Şubat'ta subayları olmadan devrime katılan askerlerin Duma'yı tehdit edebilecek potansiyel olarak kontrol edilemez bir kalabalık oluşturmasından korkan Geçici Komite, 28 Şubat'ta Duma Askeri Komisyonu aracılığıyla askerlere kışlalarına dönmeleri ve subaylarına itaat etmeleri çağrısında bulunan bir emir yayınladı. Rodzianko'yu Çar'a çok yakın gören askerler, bu emre şüpheyle yaklaştı. Bazı askerler Rodzianko'nun kendilerini kışlalarına geri göndererek Devrimi bastırmaya çalıştığından korkuyorlardı, 26'sında isyan etmelerine neden olan eski komutanlarının emrine gireceklerinden ve böylece mağduriyetlerinin giderilmeyeceğinden endişe ediyordu. Buna karşılık Petrograd Sovyeti 1 Numaralı Emri yayınladı.