İçeriğe atla

Day Forest Millî Parkı

Koordinatlar: 11°48′K 42°41′D / 11.800°K 42.683°D / 11.800; 42.683
Day Forest Millî Parkı
IUCN kategori II (millî park)
Gün Ormanı Milli Parkı, Goda Dağları.
Devlet Cibuti
Bölge Tadjourah Bölgesi
İlTadjourah
Koordinatları 11°48′K 42°41′D / 11.800°K 42.683°D / 11.800; 42.683
Kapladığı alan 15 km²
Kuruluş tarihi 1939[1]

Forêt du Day Milli Parkı olarak da bilinen Day Forest Milli Parkı, Cibuti'nin Goda Dağları ve Tadjourah Bölgesi'nde bulunan bir milli parktır.[2]

Flora

Day Forest Milli Parkı Florası.

Mabla Dağı ile birlikte, Forêt du Day Milli Parkı, Cibuti'nin kapalı korumalı ormanlardan oluşan iki kalıntı alanından biridir.[3] Yarı çöl denizinde önemli bir orman adasını korur.

Parkta dört baskın ağaç türü görülür: Juniperus procera, Olea africana, Buxus hildebrantii ve Tarchonanthus camphoratus.[4] Doum Palmiyeleri, Hanle Ovası'nın batı kesiminde, Gagadé Ovası'nın kenarında Gamarré'nin eteğinde bulunur. Yükseklik arttıkça bitki örtüsü daha bol hale gelir. Bu alanlardaki Day bölümü ve onun Goda tepesine uzanan uzantısı, eski bir ardıç ormanı, ficus, mimoza, yabani zeytin ağaçları, şimşir, ejderha ağaçları ve diğer yerli bitkiler tarafından işgal edilmiştir.

Bu park, Cibuti'deki en büyük ormandır. Orman yaklaşık 14500 akrelik bir toplam alana sahiptir. Milli parkın en değerli kısmı, 950 m'nin üzerindeki yüksekliklerde yetişen 2223 akrelik büyük Doğu Afrika ardıçları Juniperus procera'dır . Buradaki ardıçlar 20 m yüksekliğe ulaşır, ancak son yıllarda birçok ağaç ölmüş, şimşir B. hildebrantii onların bıraktığı alanlarda yetişmeye başlamıştır.

Fauna

Parkta bulunan önemli hayvanlar arasında, aslında yeşil kanatlı bir pytilia popülasyonu olan Cibuti spurfowlun (Pternistis ochropectus) farklı bir tür veya alttürü olan (Pytilia (melba) flavicaudata) ve gizemli ve tanımlanmamış Tôha güneş kuşu - Cibuti güneş kuşu (Chalcomitra sp.) gösterilebilir. Bu kuşlar Cibuti dışında görülmez ve Cibuti için endemiktir ve Francolin dışındakiler sadece Day Forest içinde görülmüştür.[5]

Ormanda yaşayan daha yaygın kuşlar, Gambaga sinekkapanı (Muscicapa gambagae), Somali bülbülü (Pycnonotus (barbatus) somaliensis) ve Somali sığırcığı (Onychognathus blythii) olarak listelenebilir.[5]

Nadir kırbaç yılanı afarensis Platyceps da parkta görülür.

Koruma

Orman bir bütün olarak uzun vadeli çevresel tehdit altındadır. Day Forest'in %88'i son iki yüzyılda kayboldu ve kaybın %20'den fazlası son 50 yılda gerçekleşti.[6]

Kaynakça

  1. ^ WCMC; Areas, IUCN Commission on National Parks and Protected (1 Ocak 1992). Protected Areas of the World: Vol. 3 - Afrotropical: A Review Of National Systems (İngilizce). IUCN. ss. 90-. ISBN 9782831700922. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  2. ^ Anthony Ham; Lonely Planet Publications (Firm) (30 Temmuz 2010). Lonely Planet Africa (İngilizce). Lonely Planet. ss. 653-. ISBN 9781741049886. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  3. ^ "Djibouti - Forestry". Djibouti Wildlife. 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  4. ^ "BirdLife IBA Factsheet: DJ001 - Forêt de Day" 3 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BirdLife International website (accessed 16 May 2010)
  5. ^ a b "Archived copy". 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2014. 
  6. ^ "Ethiopian montane forests". Terrestrial Ecoregions. World Wildlife Fund. . Accessed 15 January 2009.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göksu Parkı</span> Ankaranın Eryaman semtinde bulunan bir park

Göksu Parkı; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir şehir parkıdır. Susuz Göleti ve çevresinde yürütülen rekreasyon çalışmaları sonucunda oluşturulan park, sınırları içerisinde yer aldığı Göksu Mahallesi'ne de ismini vermiştir. Toplam kullanım alanı 550.000 m² olan parkın 127.189 m²'si göletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Maestra Dağı</span> Kübada bir sıra dağ

Sierra Maestra Küba'nın güneydoğusunda, hemen kıyıdan yükselerek Guantánamo Eyaleti'nin güneyinden batıya Niquero'ya doğru uzanan sıradağlardır. Sierra Maestra Küba'daki en yüksek dağ sistemidir. Mineral açısından, özellikle bakır, mangan, krom ve demir madenleri yönünden zengindir. En yüksek noktası 1.974 m'lik Pico Turquino'dur.

<span class="mw-page-title-main">Soğuksu Millî Parkı</span> Milli Park (02.0003)

Soğuksu Millî Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959'da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyşehir Gölü Millî Parkı</span>

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Beyşehir Gölü'nün yakınında Türkiye'nin en büyük millî parkıdır. Derlenen bilgilere göre, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan millî park 88 bin 750 hektarlık alanı kapsıyor. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma altında bulundurulan Türkiye'de toplam 897 bin 657 hektarlık alana sahip 40 adet millî park bulunuyor. Bu millî park alanlarının en genişi ise Beyşehir Gölü Millî Parkı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki ayrı millî park bulunuyor. Beyşehir Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin en önemli ziyaretçi çeken doğal mekanları arasında gösteriliyor. Beyşehir millî parkının orman formasyonunu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturuyor. Ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz bir manzaraya kavuşturuyor. Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel zenginlikler olması Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın kaynak değerlerini daha da önemli hale getiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Ala-Arça Millî Parkı</span>

Ala-Arça Millî Parkı, Kırgızistan içinde Tanrı Dağlarında, 1976 yılında kurulan yüksek dağlık bir ulusal parktır ve başkent Bişkek'in yaklaşık 40 km güneyinde yer alır. Park toplum ve gelecek kuşakların iyiliği ve eski Ala-Arça Nehri'ni ve çevresini korumak için kurulmuştur. Park, yaklaşık 200 km² alanı kapsar ve sahanın yüksekliği yaklaşık 1500 metre ile Tanrı Dağları'nın bölümü Kırgız Ala dağları'nın en yüksek tepesi 4.895 m rakımlı Semenova Tian-Shanski Doruğu arasında derin vadi boyunca 15 km uzanır. Aynı adı taşıyan Ala-Arça Nehri bu ulusal parkın içinden, başkent Bişkek'e doğru akar.

Beş-Taş Milli Parkı, kuzey Kırgızistan'da, Talas İlinde, Talas şehrine 13 km uzaklıkta, 1996 yılında kurulmuş 15.000 hektar alanı kapsayan ve Beş Taş Nehri ile çevrili bir doğa parkıdır. IUCN Dünya Korunma Birliği II. Kategorisindedir. Adını 1362 m. yükseklikte konumlanan Beştaş (Dzhargychak) köyünden almıştır. Arça'nın bir çeşidi olan Juniperus semiglobosa var. talassica burada yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bwindi Geçilmez Millî Parkı</span> güneybatı batı Ugandada yer alan park

Bwindi Geçilmez Milli Parkı, güneybatı batı Uganda'da yer almaktadır. Park, Bwindi Geçilmez Ormanının bir parçasıdır ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (DRC) sınırında Virunga Milli Parkı'nın yanında ve Albertine Rift'in kenarında bulunmaktadır. Hem dağlık hem de ova ormanlarından oluşan 331 kilometrekare ormandan oluşmaktadır ve yalnızca yürüyerek erişilebilir. BINP, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından belirlenen bir Dünya Mirası sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya Dağı Ulusal Parkı</span>

Kenya Dağı Ulusal Parkı, Kenya Dağı'nı, çevresini ve çevresindeki yaban hayatını korumak amacıyla 1949 yılında kurulan ulusal park.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Millî Parkı</span>

Vaşlovani Millî Parkı Gürcüce: ვაშლოვანის ეროვნული პარკი, Gürcistan'ın doğusunda yer alan milli bir parktır ve 1935 yılında eşsiz sığ ormanlarını korumak için kurulmuştur. 2003 yılı Nisan ayında koruma alanının alanı 84,80 km² genişletildi ve Vaşlovani Milli Parkı'nın toplam alanı 251,14 km² oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Millî Parkı</span>

Tiflis Milli Parkı, Tiflis şehrinin kuzeyindeki Mtsheta Belediyesinde bulunan Gürcistan'daki dokuz milli parktan biridir. Tarihi Mtsheta kasabası parkın batı sınırının hemen dışında yer almaktadır. Milli park, daha önce var olan Saguramo Milli Parkı temeli üzerine 1973 yılında kuruldu ve Gürcistan'ın en eski milli parkı oldu. Parkın alanı 243 kilometrekare (94 sq mi) 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi Koruma Alanları</span>

Lagodehi Milli Parkı olarak da bilinen Lagodehi Koruma Alanları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesinde yer alan bir çift korunan alandır : Lagodehi Tabiatı Koruma Alanı ve Lagodehi İdari Koruma Alanı. Toplam alanı 24.451 hektar (94,41 sq mi)'dır. Koruma alanları Gürcistan'ın kuzey doğusunda, Kafkasya'nın güney yamaçlarında, Azerbaycan ve Dağıstan sınırında bulunmaktadır. Lagodehi çeşitli nadir yerel flora ve faunayı korur. İlk olarak 1912'de Gürcistan'daki ilk doğa koruma alanı olarak Rus İmparatorluğu altında kurulmuştur. Ekolojik bölgeleri Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Tabiatı Koruma Alanı</span>

Vashlovani Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonunda, Dedoplistsqaro Belediyesi sınırları içindeki Shiraqi Sıradağları ve Alazani Nehri'nin Gürcistan kesiminde, deniz seviyesinden 300-600 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ural dağ tundra ve taygası</span>

Ural dağ tundra ve tayga ekolojik bölgesi, Ural Dağları'nın ana sırtını kapsar - 2.000 km'ye (kuzey-güney) 300 km (batı-doğu). Bölge, Avrupa ve Asya ekolojik bölgeleri ile tundra ve tayga buluşma noktası arasındadır. Palearktik biyocoğrafik bölgesi ve çoğunlukla nemli karasal iklim, serin yaz iklimi ile Boreal ormanları/tayga ekolojik bölgesinde yer alır. 174,565 km2 (67,400 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkiriya Millî Parkı</span>

Başkiriya Ulusal Parkı ya da Başkurdistan Ulusal Parkı, Ural Dağları'nın güney ucunda büyük bir bitişik ormanı kapsayan bir millî parktır. Park, batıdaki sanayileşmiş düzlükler ile doğu ve kuzeydeki dağlık ve seyrek nüfuslu Şulkan-Taş Tabiatı Koruma Alanı ve Altın-Solok Entomoloji Koruma Alanı arasında önemli bir tampon bölgedir. Başkiriya Milli Parkı, Nugush Nehri ile Belaya Nehri'nin güney kıvrımı arasında yer almaktadır. Park, karst topoğrafisinde derin nehir vadisi kesimlerine sahiptir. Kuperlya Nehri boyunca doğal bir köprü olarak bilinir. Park, Başkurdistan Cumhuriyeti'nin üç ili arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanburnu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0168)

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Aydın'ın Didim ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.