İçeriğe atla

Dawud Wharnsby

Dawud Wharnsby Ali
DoğumDavid Howard Wharnsby
27 Haziran 1972
Kitchener, Ontario, Kanada
TarzlarFolk, Nasheed, Sözcük, Hamd dünya müziği
Etkin yıllar1991 - günümüz
Resmî sitewww.wharnsby.com

Dawud Wharnsby (doğum adı: David Howard Wharnsby, 27 Haziran 1972), Kanadalı şarkıcı, şair, eğitimci ve televizyon kişiliği.

1972'de Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı Kitchener şerinde dünyaya gelen Dawud Wharnsby, 1993'te İslam'ı kabul etti.[1]

Diskografi

Solo çalışmaları

Yıl Albüm
1995 Blue Walls and the Big Sky
1996 A Whisper of Peace
1997 Colours Of Islam
1998 Road To Madinah
2002 Sunshine, Dust And The Messenger
2003 The Prophet's Hands
2005 Vacuous Waxing
2006 The Poets And The Prophet
2007 Out Seeing The Fields

CD, tekli ve EP

Yıl Albüm
1999 The Letter - Songs of Struggle and Hope
2004 Love Strong
2010 Shady Grove
2010 Twinkle, Twinkle
2010 Welcome To The I.C.E. (Perküsyon yalnızca sürüm)
2010 Pages of Hope (İnanç Hatları ile)

Ortak çalışmaları

Yıl Albüm
1993 Off To Reap The Corn (Heather Chappell ile)
1994 Fine Flowers in The Valley (Heather Chappell ile)
2001 Light Upon Light (Çeşitli Sanatçılar)
2001 Faith (Zain Bhikha ile birlikte)
2001 Bismillah (Yusuf İslam ve Arkadaşlarla)
2002 In Praise of The Last Prophet (Yusuf İslam ve Arkadaşlarla)
2003 Salaam (Irfan Makki ile)
2004 Days of Eid (Çeşitli Sanatçılar)
2005 Expressions of Faith (Çeşitli Sanatçılar)
2005 Celebrate! Holidays of The Global Village (Chris McKhool ile)
2005 I Look I See (Yusuf İslam ile birlikte)
2006 Allah Knows (Zain Bhikha ile birlikte)
2007 Man Ana? (Khalid Belrhouzi ile)
2008 Aled Jones Presents: Good Morning Sunday (Çeşitli Sanatçılar)

İş hikâyeleri

Yıl Albüm
2000 Muhammad Gifts (Dâwûd Wharnsby tarafından sunulan)
2000 40 Hadith (Dâwûd Wharnsby tarafından sunulan)
2001 Timeless Wisdom, Hacim 1
2001 Volume 2 Timeless Wisdom
2001 A Simple Guide to Prayer (Yusuf İslam ile)
2004 The Prophet Comrades

Diğer çalışmaları

Yıl Başlık
2000 Gifts of Muhammad (Dâwûd Wharnsby tarafından tanıtılan)
2000 40 Hadith (Dâwûd Wharnsby tarafından tanıtılan))
2001 Timeless Wisdom Volume 1
2001 Timeless Wisdom Volume 2
2001 A Simple Guide To Prayer (Yusuf İslam ile birlikte)
2004 Companions of The Prophet

Müzik videoları

Yıl Başlık
2006 You Can't Take It With You (Zain Bhikha ile)
2006 Allah Knows (Zain Bhikha ile)
2006 Midnight

Türev çalışmaları

  • İlahi Sanatçısı (Kitap 4 Okullar, Birleşik Krallık, 2005, ISBN 0-9543652-6-7) (yazar / co-Illustrator)
  • Kimin için söylediğini Troubadour (Kube Yayıncılık Ltd, Birleşik Krallık, 2009, ISBN 978-1-84774-011-3) (yazar)

Kaynakça

  1. ^ "Bir Müzisyenin İslam'a Yolculuğu: Dawud Wharnsby - Bi'dünya Haber". 17 Nisan 2020. 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zambiya ya da resmî adıyla Zambiya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güney bölümünde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke Zambiya ismi ile bağımsızlığını kazanmadan önce Kuzey Rodezya adı ile 1924'ten 1964 yılına kadar Birleşik Krallık sömürgesi olmuş ve bu tarihten sonra da Birleşik Krallık'ın himayesi altına girmiştir. Ülkenin Angola, Kongo DC, Tanzanya, Malavi, Mozambik, Zimbabve, Namibya ve Botsvana'ya sınırı bulunmaktadır. Ülkenin ismi Zambezi nehrinden oluşturulmuştur. Zambiya, 24 Ekim 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin başkenti Lusaka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Lozan Antlaşması</span> İsviçrenin Lozan şehrinde Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan barış antlaşması

Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Devletler</span> II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Boris Johnson</span> Birleşik Krallık başbakanı (2019–2022)

Alexander Boris de Pfeffel Johnson, 2019'dan 2022'ye kadar Birleşik Krallık Başbakanı ve Muhafazakâr Parti Lideri olan İngiliz siyasetçi ve yazardır. Daha önce 2016'dan 2018'e kadar Dışişleri Bakanı ve 2008'den 2016'ya kadar Londra Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1968 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1968 Eurovision Şarkı Yarışması, 13. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1967 yarışması'nı kazanmasından dolayı 6 Nisan 1968 tarihinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan Royal Albert Hall'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Katie Boyle yapmıştır.

<i>NME</i>

New Musical Express, Birleşik Krallık'ta Mart 1952'den beri haftalık olarak yayımlanan müzik dergisidir. İlk kez 14 Kasım 1952'de single listesi yayımlayan dergi; Birleşik Krallık'ta single listesi yayımlayan ilk dergi oldu. Dergi, en parlak dönemini 1970'li yıllarda İngiltere'de en çok satan dergi olduğu zamanlarda yaşadı. 1972 ile 1976 yılları arasında gonzo gazeteciliğiyle ilişkili olan dergi; sonraki yıllarda özellikle Tony Parsons ve Julie Burchill'in yazıları sayesinde punk rock ile daha yakından ilgili hâle geldi.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

Royal Festival Hall Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde bulunan müzik ve tiyatro etkinlileri için kullanılan bir salondur. 1960 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır.

Veteriner eczacı, veteriner tıbbi ürünler konusunda özel eğitimli eczacı.

<span class="mw-page-title-main">Britanyalılar</span>

Britanyalılar, Britonlar ya da Britanlar, Birleşik Krallık, Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Taç toprakları vatandaşları ya da kökenlilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık monarşisi</span> Britanya Monarşisinin işlevi ve tarihi

Birleşik Krallık Monarşisi ya da kısaca Britanya Monarşisi, Birleşik Krallık ve Britanya Denizaşırı Toprakları'nın yönetildiği meşrutî monarşiye verilen ad. Bu monarşide hükümdar "Kral" ya da "Kraliçe" olarak adlandırılır. Günümüzdeki hükümdar III. Charles'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aksum Krallığı</span> Günümüzdeki Kuzey Etiyopya ve Eritrenin Tigray Bölgesinde hüküm sürmüş devlet

Aksum Krallığı, Günümüzde kuzey Etiyopya ve Eritre'de Tigray Bölgesi'nde yer alan kadim krallıktır. Aksum imparatorlar, güçlü krallıklardı ve kendilerini kralların kralı, Aksum, Himyar, Raydan, Saba, Salhen, Tsiyamo, Beca ve Kuş'un kralı haline getirdiler. Aksumitler tarafından yönetim M.S. 100 ile M.S. 940 yılları arasındaydı. Siyaset, Aksum kentinde yoğunlaşmıştı ve M.Ö. 4. yüzyılda ön-Aksumit Demir Çağı döneminden başlayarak büyüdü, M.S. 1. yüzyılda öne çıktı. Aksum, Roma İmparatorluğu ile Kadim Hindistan arasındaki ticari rotada önemli bir oyuncu oldu. Aksumit hükümdarlarının kendi Aksumit para birimlerini bastırmaları azalan Kuş Krallığı üzerindeki hegemonyalarını belirlemeleri yanında ticareti de kolaylaştırdı. Ayrıca Arap Yarımadası'ndaki krallık siyasetine düzenli olarak müdahil oldular ve nihayetinde bölge üzerindeki yönetimi Himyar Krallığı'nın fethi ile genişlettiler. Maniheizm peygamberi Mani Aksum'u Pers, Roma ve Çin yanında zamanının dört büyük gücünden biri olarak görüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Amirallik Kemeri</span>

Amirallik Kemeri, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir anıt binadır. Güneybatıya doğru uzanan The Mall ve kuzeydoğuda Trafalgar Meydanı arasında yol ve yaya erişimi sağlayan bir kemer içermektedir.

Ebu Ömer el-Bağdadi, Ebu Hamza el-Bağdadi veya doğum adı olan Hamid Dawud Mohamed Khalil al Zawi adlarıyla da bilinir. 7 islamcı örgütün birleşerek oluşturduğu Mücahit Şura Meclisinde liderlik yapan kişilerden birisiydi, Mücahit Şura Meclisinin lağvedilmesinden sonra kurulan Irak İslam Devleti'nin liderliğini yapmıştır.

Mart 1972'de Baasçı Irak, Mısır ve Suriye'ye 1971'de parçalanan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin yeniden kurulmasını önerdi. Irak'ın önerisi, Ürdün'ün Birleşik Arap Krallığı önerisine bir tepkiydi, ancak zaten kurulmuş olan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu ile çakıştı ve Irak-Suriye farklılıkları nedeniyle başarısız oldu.

Kuzey İrlanda'da İslam 1920 İrlanda Hükûmeti Yasası ile tanınmıştır. Bu yasa 3 Mayıs 1921'de Birleşik Krallık'ta ayrı bir ülke olarak kurulmasından bu yana Kuzey İrlanda'da uygulanmaktadır.

İskoçya'da İslam, İskoçya'daki İslam inancının tüm yönlerini içerir. İskoçya'da olduğu bilinen ilk Müslüman, 1858'den 1859'a kadar Edinburgh Üniversitesi'nde okuyan bir tıp öğrencisiydi. İskoçya'daki Müslümanların çoğu, 20. yüzyılın son on yıllarında göç etmiş ailelerin üyeleridir. 2022 nüfus sayımında, Müslümanlar İskoçya nüfusunun 2,2 sini (119,872) oluşturuyordu.

Ulusal Biyoçeşitlilik Ağı , 2000 yılında Birleşik Krallık'ta kurulmuş, biyoçeşitlilik bilgilerini, NBN'nin veri arama web sitesi olan NBN Atlas aracılığıyla internet de dahil olmak üzere çeşitli ortamlar aracılığıyla kullanıma sunmayı taahhüt eden bir ortak girişimdir.