İçeriğe atla

Davud Bin Mahmud

Davud bin Mahmud (d. ? -Ö. 1143, Tebriz), Irak Selçuklu Devleti hükümdarı.

Biyografi

Davud, Batı İran'a ve Irak'a hakim olan Sultan II. Mahmud'un en büyük oğluydu. Babasının 1131'de ölümü üzerine veziri tarafından yeni sultan olarak tahta çıkarıldı ancak bu eylem ne Halife el-Müsterşid tarafından ne de doğu İran'ı yöneten Sultan Sencer tarafından tanınmadı. Bunun yerine, halifenin de onayını alan II. Tuğrul, yeni sultan oldu. Onun verasetteki gücünü fark edemeyen Davud ise, amcasına karşı verdiği mücadelede kendini göstermeye çalışırken Temmuz/Ağustos 1132'de Hemedan yakınlarında II. Tuğrul tarafından bir meydan savaşında bozguna uğratıldı. Davud ve Atabeg Ak Sungur el-Ahmedli bozgun sonrası Azerbaycan'a kaçmayı başardı.

Savaşa devam etmek için Davud, Tebriz'de başka bir amcası Mesud ile ittifak kurdu. Mesud'un bulunduğu Bağdat'a birlikte gittiler. 9 Aralık 1132'de Halife hutbede adını okuyarak onu sultan olarak tanıdı. Ertesi yıl II. Tuğrul, şimdiki Azerbaycan topraklarına geri gönderildi. Bunun için amcasının kızlarından biriyle evlendi. 25 Mayıs 1133'te Haşhaşiler tarafından Atabeg Ak Sungur el-Ahmedli öldürdü. II. Tuğrul 1134'te nihayet öldüğünde, Mesud veraset mücadelesinin gerçek galibi durumuna geldi ve böylece batı İran ve Irak'ın meşru sultanı oldu.

Davud, 1143'te ikamet ettiği Tebriz şehrinde banyo yaparken dört Suriyeli Haşhaşi tarafından öldürüldü.

Edebiyat

  • Farhad Daftary : The Ismāʿīlīs: They History and Doctrines (1990), s. 356.

Kaynakça

  • “Selçuklu hakimiyetinden haberler” (Ahbârü'd-davle al-salcūqiyya), ed. ve Clifford Edmund Bosworth tarafından İngilizceye çevrilmiştir, The History of the Seljuq State (2011), s. 68, 70, 74-76.
  • Abu l-Fidāʾ, “İnsanlığın Kısa Tarihi” (el-Mukhtaṣar fī akhbār al-bashar), içinde: RHC, Historiens Orientaux , Cilt 1 (1872), s. 19, 24, 26.
  • 'Izz ad-Dīn Abūʾl-Hasan 'Alī ibn Muhammed ibn al-Athīr, "Mükemmel Chronicle" (Al-Kāmil fī ʾt-taʾrīḫ), içinde: RHC, Historiens Orientaux, Cilt 1 (1872), s. 392-393.
  • 'Izz ad-Dīn Abūʾl-Hasan 'Alī ibn Muhammed ibn al-Athīr, "Atabeglerin muhteşem yönetiminin hikayesi" (Taʾrīḫ al-bāhir fīʾl-dawla al-atābakiyya), içinde: RHC, Historiens Orientaux, cilt 2.2 (1876)), S. 92.
  • Hamd Allah Mustawfi, "Seçilmiş Öykü" (Taʾrīḫ-i-guzīda) : ed. Edward G. Browne tarafından İngilizceye tercümesi olarak, The Ta'ríkh-i-guzída veya Hamdulláh Mustawfí-i-Qazwíní'nin "Tarihini Seç", Bölüm 2 (1913), s. 102-103.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Haşhaşîler</span> Nizârî–İsmaili koluna mensup dinî ve siyasi tarikat

Haşhâşîler (Arapça: حشیشیة Haşîşiyye ya da Arapça: حشاشون Haşşaşun), Sabbâhîler ya da Suikastçılar (İngilizce: Assassins), Şî'a mezhebinin İsmâîliyye koluna mensup din adamı Hasan bin Sabbah tarafından 1090 yılının Eylül ayında Alamut Kalesi'ni (Elemût) zapt ettiğinde kurulmuş olan dinî tarikat ve siyasî örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul</span> Büyük Selçuklu Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

Tuğrul Bey veya Toğrül, Tuğril, Toghrïl Beg, I. Tuğrul Tam adı: Rükneddîn Ebû Talîb Muhammed Tuğrul-Bey bin Mikail bin Selçuk) (Arapça: طغرل بك; Farsça: طغرل بیک) Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Selçukluları</span>

Irak Selçukluları, Büyük Selçuklu Devleti'nin sekizinci sultanı Sencer'in Oğuzlar tarafından yenilerek esaretinde hastalanarak öldükten sonra İki Irak 'ı yöneten Selçuklular.

<span class="mw-page-title-main">İldenizliler</span> Azerbaycanda Kurulmuş Bir Türk Atabeyliği

Eldenizler, ayrıca Eldegezler, İldenizliler veya Azerbaycan Atabeyleri [Azerice: Eldənizlər] - 1136-1225'te Azerbaycan'ı, Doğu Anadolu'yu, Kuzey Irak'ı, İran'ı ve Cibal'ı yöneten tarihi bir devlet. Hanedanlığın kuruluşu Kıpçak asıllı Şemseddin İldeniz ile bağlantılıdır. Böylece Arran'ı Sultan Mesud'dan ikta olarak alan Eldeniz, gücünü kısa sürede tüm Azerbaycan'a yaydı. Eldeniz, oğulluğu Arslanşah'ı 1160 yılında hükümdar yaptıktan sonra Irak Selçuklu Devleti'nde fiilen iktidarı ele geçirdi. Şemseddin İldeniz döneminde Azerbaycan atabeylerinin toprakları Arran, Azerbaycan, Şirvan, Cibal, Hemedan, Gilan, Mazenderan, İsfahan, Rey, Musul, Kirman, Fars, Huzistan, Ahlat, Erzurum ve Meraga topraklarını içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Salgurlular</span> Vikimedya liste maddesi

Salgurlular, 1148-1286 tarihleri arasında İran'ın Fars bölgesinde hüküm süren Türk hanedanıdır. Hanedan adını yirmi dört Oğuz boyundan biri olan Salgur'dan alır. Selçukluların Fars meliki Melikşah b. Mahmûd'un bölgede yaşayan Salgurluların reisi olan, atabeyi Muzafferüddin Sungur b. Mevdûd'un kardeşini suçsuz yere öldürmesi üzerine Atabeg Sungur isyan etti. 1148'de Melikşah'ı yenilgiye uğratıp Şiraz'ı ele geçirdi ve Salgurlular veya Fars Atabegleri adıyla bilinen hanedanın temellerini attı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Tapar</span> Büyük Selçuklu Devleti sultanı

Muhammed Tapar ya da Gıyaseddîn Muhammed Tapar Büyük Selçuklu Sultanı ve Melikşah'ın oğlu.

II. Mahmud Büyük Selçuklu Sultanı ve Muhammed Tapar'ın oğlu.

Ali İbnü'l-Esîr, İbnü'l-Esîr ailesinden üç erkek kardeşlerden ortancasıdır. Tam ismi 1160 ila 1233 yılları arasında yaşamış olan Arap kökenli İslam tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Mesud</span> sahabe

Abdullah bin Mesud, sahabi ve ilk dönem müfessir, muhaddis ve fâkihlerindendir.

Mustarşid veya Ebû el-Mansur "el-Mustarşid Billâh", Abbâsî Hâlifelerinin yirmi dokuzuncusudur. 1118–1135 döneminde Bağdat'ta Abbasi halifesi olarak hüküm sürmüştür.

Gıyaseddin Mesud Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı olan amcası Sultan Ahmed Sencer'e bağımlı olarak Irak ve batı İran'da hüküm süren Irak Selçuklu Devleti sultanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kamil bin Adil</span> Eyyûbiler Devletinin Mısır Sultanı

Kamil bin Âdil (Arapça: "الملك الكامل" محمد بن سيف الدين أحمد" 1218-1238 döneminde dördüncü Eyyubiler Mısır Sultanı olarak, 1237-1238 yılları arası ise sekizinci Eyyubiler Suriye Sultanı olarak hüküm sürdü. Melik Kâmil feraseti ve siyasetteki ustalığıyla kardeşleri arasında temayüz etmiş, zekâsını ve dürüstlüğünü fark eden babası tarafından veliaht tayin edilmiştir. Sultan Adil henüz sağlığında ülkeyi oğulları arasında bölüştürmüş, Bilädü'şâm bölgesindeki Eyyübi topraklarını Melik Muazzam İsa'ya; Cezire'nin bir kısmını, Meyyafärikîn, Ahlât ve civar bölgelerini Melik Eşref Musa'ya; Ruha'yı Şihäbüddin Gâzi'ye; Caber Kalesi'ni Hafız Arslanşah'a, Mısır'ı ise Melik Kâmil'e bırakmıştır. Yemen ve Mekke, Mısır, Suriye, Anadolu ve el-Cezîre gibi çok geniş bir alanda hâkimiyet kurmayı başaran el-Melikü'l-Kâmil Mekke'de okunan bir hutbede “sultânü’l-kıbleteyn, rabbü’l-alâmeteyn, hâdimü’l-haremeyni’ş-şerîfeyn, Halîlü emîri’l-mü’minîn” lakaplarıyla anılmış ondan fazla hükümdar tarafından metbû tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukayliler</span>

Ukayliler, 10. yüzyılın sonu ile 11. yüzyılın sonu arasında Irak ve Suriye'nin kuzey taraflarına hakim olan Müslüman Arap hanedan.

Nizârî-Selçuklu savaşları, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, bağlı eyaletler, beylikler ve azınlık Nizari İsmaililere (Suikastçılar) karşı yerel Sünni nüfus arasında yeni bir düzen kurma misyonu başladığında çatışmalar başladı. İmparatorluk içindeki hanedan mücadelelerinden faydalanan ve etkili, geleneksel olmayan taktikler uygulayan Nizariler, başlangıçta inançlarını yayma ve bir güç tabanı oluşturmada başarılıydı, ancak hareket kısa süre sonra zayıfladı. Selçuklular uzun süreli savaşlardan sonra Nizarileri yok etmeyi başaramadılar ve Nizari gücünün varlığını kabul ederek onlarla anlaşmaya çalıştılar.

Amajur el-Turki (Majur, Anajur ve Majura olarak da bilinir), Abbasi Halifeliğinde bir Türk askeri subayıydı. El-Mu'tamid'in halifeliği sırasında 870'ten yaklaşık olarak ölümüne kadar Şam valisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Haraki</span> İranlı astronom ve matematikçi

Ebu Muhammed 'Abd al-Jabbar al-Kharaqī, ayrıca Haraki (1084-1158), 12. yüzyılda Merv yakınlarındaki Harak'ta doğmuş bir İranlı astronom ve matematikçidir. İran sarayında Sultan Sencer'in hizmetindeydi. Haraki, Almagest'te Batlamyus'un astronomik teorisine meydan okudu ve gezegenlerin tüplerin içinde hareket ettiği devasa maddi küreler hayal ederek alternatif bir küreler teorisi kurdu.

Süleyman Şah bin Muhammed 1159'dan 1160'a kadar hüküm süren Selçuklu Sultanı.

<span class="mw-page-title-main">II. Muhammed (Irak Selçuklu meliki)</span>

II. Muhammed bin Mahmud, 1153-1159 yılları arasında hüküm süren Selçuklu Sultanı. II. Mahmud'un oğlu ve III. Melikşah'ın kardeşiydi. Cambridge İran Tarihi, Sultan Muhammed'in "Hanedanın Irak'ta bozulan otoritesini yeniden tesis etmek için enerjik bir şekilde çalıştığını" belirtir.

Bu, Irak'ın Musul şehrinin yöneticilerinin listesidir.