İçeriğe atla

Davis İstasyonu

Koordinatlar: 68°34′35″G 77°58′08″D / 68.57639°G 77.96889°D / -68.57639; 77.96889
Davis İstasyonu
Davis Station
Davis İstasyonu
Harita
Genel bilgiler
TürAntarktika araştırma istasyonu
KonumPrenses Elizabeth Toprakları
Koordinatlar68°34′35″G 77°58′08″D / 68.57639°G 77.96889°D / -68.57639; 77.96889
Açılış13 Ocak 1957
Sahip Avustralya
İşletmeciAvustralya Antarktika Bölümü
Resmî site

Davis İstasyonu (İngilizceDavis Station), Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Ocak 1957 tarihinde açılmış olup Prenses Elizabeth Toprakları'nda Dayanışma Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Davis İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

Davis İstasyonu, buzul göllerinde moleküler genetik teknikler kullanılarak virüs ve bakterilerin incelenmesi, çevresel değişim ve kirliliğin Antarktika deniz ekosistemleri üzerindeki etkisi, atmosferik araştırmalar, zooplankton gibi küçük deniz otçulları için önemli bir besin kaynağı olarak alg büyümesinin ölçülmesi, iklim değişikliğinin etkisi, deniz mikropları üzerindeki artan karbondioksit konsantrasyonları ve Casey İstasyonu'ndaki araştırmacılarla birlikte Law Dome'un çalışması, ana kaya jeolojisi ve Doğu Antarktika buz tabakasının yapısının araştırılması gibi bilimsel araştırma programları yürütülmektedir.[1]

Davis İstasyonu, adını Avustralyalı kaşif Yüzbaşı John King Davis'den almaktadır.[2] İstasyon, aynı zamanda Mart 1987'de kurulan iletişim için ilk uydu izleme anteni ANARESAT ile Avustralya'daki ilk Antarktik Dünya istasyonudur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Davis science". Australian Antarctic Division. 17 Ağustos 2006. 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  2. ^ "Davis station: a brief history". History of Australian Antarctic stations. Australian Antarctic Division. 17 Haziran 2002. 26 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  3. ^ "Australian Antarctic Magazine Issue - 2" (PDF). www.antartica.gov.au. Australian Antarctic Division. 1 Eylül 2001. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

Antarktika Buzul Çekirdiği Avrupa Projesi (EPICA) Antarktika'da bulunan derin buzul çekirdeği çok uluslu bir Avrupa delim projesidir. EPİCA; başkanlığı Prof. Dr. Heinrich Miller tarafından yürütülen, son 900,000 yıl içerisindeki iklim ve atmosfer değişiklikleri kayıtlarının elde edilebilmesini amaçlayan Avrupa Bilim Vakfı ve Avrupa Komisyonu arasında bir ortaklık çalışmasıdır. Avrupa Bilim Vakfı, Rusya ve Avrupa Birliği Üye ve İşbirliği ülkeleri arasında karşılıklı bilimsel, teknolojik ve yenilik işbirliği genişletme kuruluşu olarak tanımlanmaktadır ve 29 Avrupa ülkesinden 66 üye organizasyonu bulunmaktadır. Proje Antarktika'da iki buzul çekirdeğinin delinmesi ve incelenmesiyle Grönland Buzul Çekirdeği Projesi (GRIP) ve Grönland Buzul Örtüsü Projesi (GISP) adı verilen karşılıklı projeleri arasında karşılaştırma yapılmasını amaçlamaktadır. Bu kayıtların değerlendirilmesi, son buzullaşma dönemi boyunca gerçekleşen doğal iklim değişebilirlikleri ve hızlı iklim değişiklikleri mekanizmaları hakkında bilgi sağlayacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Macquarie Adası</span> Avustralyada ada

Macquarie Adası, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında Yeni Zelanda ve Antarktika arasında hemen hemen tam ortada yer alan bir adadır. Siyasi olarak 1900 yılından beri Avustralya, Tasmanya'nın bir parçasıdır. 1978 yılında Tasmanya'nın koruma altına alınan bir bölgesi olmuş ve 1997 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alınmıştır. Yıllık yumurtlama dönemlerinde küresel kraliyet pengueni popülasyonunu bu adada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Concordia İstasyonu</span>

Concordia İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız-İtalyan araştırma istasyonudur. İstasyon, 2005 yılında açılmış olup coğrafi Güney Kutbu'ndan 1,670 km uzaklıkta Antarktika Platosu'ndaki Dome C adı verilen bir yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Casey İstasyonu</span> Antarktikada bulunan bir Avustralya araştırma istasyonu

Casey İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, Şubat 1969 tarihinde açılmış olup Bailey Yarımadası'nın kuzeyinde yer almaktadır. Casey İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu</span> araştırma istasyonu

Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Brezilya araştırma istasyonudur. İstasyon, 6 Şubat 1984 tarihinde açılmış olup Birleşik Krallık'a ait eski G Üssü arazisi üzerine inşa edildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">General Bernardo O'Higgins Üssü</span> Antarktikada bulunan bir Şili araştırma istasyonu

General Bernardo O'Higgins Üssü, Antarktika'da bulunan bir Şili araştırma istasyonudur. İstasyon, 18 Şubat 1948 tarihinde açılmış olup Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Trinity Yarımadası'nda bulunan Legoupil Burnu'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dumont d'Urville İstasyonu</span>

Dumont d'Urville İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız araştırma istasyonudur. İstasyon, 12 Ocak 1956 tarihinde açılmış olup Adélie Toprakları'nda bulunan Géologie Adaları'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orcadas Üssü</span>

Orcadas Üssü, Antarktika'da bulunan bir Arjantin araştırma istasyonudur. İstasyon, 1903 yılında İskoçya istasyonu olarak açılmış olup 1904 yılında Arjantin'e devredildi. Güney Orkney Adaları'nda bulunan Laurie Adası'nda yer almaktadır ve halen faaliyette olan en eski istasyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mawson İstasyonu</span>

Mawson İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Şubat 1954 tarihinde açılmış olup Mac. Robertson Toprakları'nda yer almaktadır. Mawson İstasyonu, Avustralya'nın en eski Antarktika istasyonu olup günümüzde Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Halley Araştırma İstasyonu</span> Antarktikada bulunan Birleşik Krallıka ait araştırma istasyonudur.

Halley Araştırma İstasyonu, Antarktika'da bulunan Birleşik Krallık'a ait araştırma istasyonudur. İstasyon, 15 Ocak 1956 tarihinde Dünya atmosferini incelemek amacıyla açılmış olup Brunt Buz Sahanlığı'nda yer almaktadır. Günümüz istasyon olan Halley VI ise 5 Şubat 2013'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Progress İstasyonu</span>

Progress İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1 Nisan 1988 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Larsemann Tepeleri'nde Prydz Körfezi kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen İstasyonu</span>

Bellingshausen İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1968 yılında Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mirnıy İstasyonu</span> Antartika da bulunan bir Rus araştırma istasyonu

Mirnıy İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 2 Ocak 1956 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Kraliçe Mary Toprakları'nda Davis Denizi kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Novolazarevskaya İstasyonu</span>

Novolazarevskaya İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 18 Ocak 1961 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nda bulunan Schirmacher Vahası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Kliment Ohridski Üssü</span>

Aziz Kliment Ohridski Üssü, Antarktika'da bulunan bir Bulgar araştırma istasyonudur. İstasyon, 29 Nisan 1988 tarihinde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Livingston Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Seddi İstasyonu</span>

Çin Seddi İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Çin araştırma istasyonudur. İstasyon, 20 Şubat 1985 tarihinde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dome Fuji</span>

Dome Fuji, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, Ocak 1995 tarihinde açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nın doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shōwa İstasyonu</span> Antarktikada bir üs

Shōwa İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, 1957 yılında açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nda bulunan Doğu Ongul Adası'nda yer almaktadır.

Antarktika'da suç nispeten nadir olsa da, izolasyon ve can sıkıntısı bölgedeki bazı insanları olumsuz şekilde etkileyip suça yol açabilmektedir. Alkolizm adada bilinen bir problemdir ve kavgalar ile istenmeyen teşhirciliğe yol açmıştır. Antarktika'da gerçekleşmiş diğer suçlara yasadışı uyuşturucu kullanımı, vahşi hayvanlara işkence etmek ve öldürmek, çevresel olarak hassas bölgelerde motosiklet yarıştırmak, ölümcül bir silahla saldırı, cinayete teşebbüs ve kundakçılık dahildir. Kıtada cinsel istismar da rapor edilmiştir.