İçeriğe atla

David Waltz

David L. Waltz (28 Mayıs 1943 – 22 Mart 2012), yapay zekâ alanına katkı yapmış Amerikalı bilgisayar bilimcisidir.[1] Columbia Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri profesörü unvanına sahiptir.

Princeton, New Jersey'de 68 yaşında ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "In Memoriam: David L. Waltz, CCLS Director | The Fu Foundation School of Engineering & Applied Science - Columbia University". Engineering.columbia.edu. 22 Mart 2012. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisliği tanımı ilk olarak 1968 yılında Friedrich L. Bauer tarafından Almanya'da gerçekleştirilen NATO toplantısında gündeme gelmiştir. Ayrıca, matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Margaret Hamilton "yazılım mühendisliği" terimini ortaya atan kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Yazılım mühendisliği tanım olarak "karmaşık yazılım sistemlerinin belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak ve iş bölümü yapılarak, belirli prensipler, yöntemler ve araçlar kullanılarak geliştirilmesidir."

<span class="mw-page-title-main">Teknoloji</span> mal veya hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan beceriler, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalardır

Teknoloji ya da uygulayım bilimi, İnsanlığın, içinde bulunduğu koşullarla başetmedeki yetersizliğini gidermek üzere faydalanabileciği malzeme, alet, araç ve yöntemlerin; bulunması, geliştirilmesi ve üretilmesi süreçlerine verilen ad dır.

<span class="mw-page-title-main">Bjarne Stroustrup</span>

Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini yaratması ve geliştirmesiyle bilinen Danimarkalı bir bilgisayar bilimcisidir. Columbia Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi ve Morgan Stanley'de Yönetici Direktör olarak çalışmaktadır.

1943 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">TCP</span>

TCP (Transmission Control Protocol), TCP/IP protokol takımının taşıma katmanı protokollerinden birisidir. Son güncellemesi Ağustos 2022 tarihi itibarıyla RFC 9293 içerisinde tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Christoph Waltz</span> Alman-Avusturyalı yönetmen ve oyuncu

Christoph Waltz, Avusturyalı oyuncu.

Günümüzde mühendisliğin; elektrik, inşaat, kimya ve makine olmak üzere 4 ana mühendislikten oluştuğu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ses mühendisliği</span>

Bir ses mühendisi sesin kaydı, düzenlemesi, karıştırması ve yeniden üretimi ile ilgilenir. Birçok ses mühendisi film, radyo, televizyon, müzik, elektronik ürünler ve bilgisayar oyunlarına ses üretmek için teknolojileri yaratıcı şekilde kullanırlar. Alternatif olarak, ses mühendisi terimi akustik mühendisliği alanı içinde çalışan yeni ses teknolojileri geliştiren bir bilim insanını veya mühendisi ifade edebilir.

<i>Otel Transilvanya</i> 2012 yapımı animasyon filmi

Otel Transilvanya, 2012 yapımı Sony Pictures Animation tarafından üretilen, fantastik ve komedi türünde bir 3D bilgisayar animasyonudur. Filmin yönetmeni Genndy Tartakovsky, yapımcısı ise Michelle Murdocca'dır. Genndy Tartakovsky Samuray Jack, Dexter'ın Laboratuvarı ve Sym-Bionic Titan çizgi filmleriyle tanılır. Seslendirenler Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade ve CeeLo Green'dır.

Alan Jay Perlis, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Purdue Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Perlis, programlama dilleri konusundaki çalışmalarından ötürü Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Perlis ALGOL programlama dilini geliştiren takıma da önderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John L. Hennessy</span>

John Leroy Hennessy, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve iş insanı. Alphabet adlı şirketin yönetim kurulu başkanı olan Hennessy MIPS Technologies ve Atheros'un kurucuları arasındadır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü David Patterson'la birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Patterson (bilgisayar bilimcisi)</span> Amerikan bilgisayar bilimi öncüsü ve akademisyeni (d. 1947)

David Andrew Patterson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1976-2016 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de profesör olarak çalışmış ve ardından Google şirketiyle anlaşmıştır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü John L. Hennessy'yle birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin Catmull</span>

Edwin Earl Catmull, Amerikalı bilgisayar bilimci. Pixar ve Walt Disney Animation Studios'ta müdürlük de yapmıştır. 3 boyutlu bilgisayar grafikleri konulu çalışmalarından ötürü 2019'da Turing Ödülü'ne değer görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Make It Happen (Mariah Carey şarkısı)</span>

"Make It Happen" Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Mariah Carey'nin bir şarkısı. Carey ve C+C Music Factory David Cole ile Robert Clivillés tarafından yazılan ve üretilen bu şarkı, 4 Nisan 1992'de Columbia Records tarafından ikinci stüdyo albümü Emotions'ın (1991) üçüncü ve son single olarak yayımlandı.