İçeriğe atla

David Sloan Wilson

David Sloan Wilson
Wilson Ocak 2006'da
Doğum1949
Norwalk, Connecticut, A.B.D
EğitimUniversity of Rochester (B.A.)
Michigan State University (Ph.D.)
Kariyeri
DalıEvrimsel biyoloji, Antropoloji
Çalıştığı kurumlarBinghamton Üniversitesi
Evolution Institute
Doktora öğrencileriJonathan Gottschall[1]

David Sloan Wilson (d. 1949, Norwalk, Connecticut, ABD), Amerikalı bir evrimsel biyolog ve Binghamton Üniversitesinde Biyolojik Bilimler ve Antropoloji alanında Emekli Emeritus Profesördür. Yazar Sloan Wilson'ın oğludur ve Evolution Institute'un ve kâr amacı gütmeyen yan kuruluş Prosocial World'ün kurucu ortağıdır.

Evli ve iki kız babasıdır, New York'ta yaşamaktadır. Wilson bir ateisttir ama din hakkında konuya sempati duyarak yazdığını söylüyor.

Akademik kariyer

Wilson, 1971'de Rochester Üniversitesinden yüksek onur derecesi ile mezun oldu. Doktorasını 1975'te Michigan Eyalet Üniversitesinde tamamladı. Wilson daha sonra 1974-1975 yılları arasında Harvard Üniversitesi Biyoloji Laboratuvarlarında Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 1975'ten 1976'ya kadar Witwatersrand Üniversitesi ve Washington Üniversitesinde Zooloji alanında Araştırma Görevlisi olarak ikili bir pozisyonda bulundu. Bu görevin ardından, 1976'dan 1977'ye kadar Güney Afrika Ulusal Matematiksel Bilimler Araştırma Enstitüsü'nde Kıdemli Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.

Wilson, Amerika Birleşik Devletleri'ne geri döndü ve 1977'den 1980'e kadar Davis, California Üniversitesinde Çevre Çalışmaları Bölümü'nde Yardımcı Doçentlik yaptı. 1980'den 1988'e kadar Kellogg Biological Station ve Michigan Eyalet Üniversitesi Zooloji Bölümü'nde asistan ve ardından doçent olarak görev yaptı. Wilson, 1988'de New York Eyalet Üniversitesi, Binghamton'da Biyolojik Bilimler Profesörlüğüne terfi etti. 2001 yılında Antropoloji Profesörü olarak ortak bir atama aldı ve 2019 yılında emekli oldu.

Wilson, farklı disiplinleri evrim teorisi altında birleştirmek için Binghamton Üniversitesi'nde Evrimsel Çalışmalar (EvoS) programını başlattı. Programda öğrenciler biyoloji, antropoloji, psikoloji, biyomühendislik, felsefe, din ve din psikolojisi de dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerde evrim temalı dersler almaktadır. Ayrıca zorunlu olan "Evrim Çalışmalarında Güncel Konular" haftalık seminer ve tartışma dersi de vardır. SUNY New Paltz gibi birkaç başka üniversite de benzer bir program başlattı.

Araştırma

Wilson, evrimde grup seçilimi (çok düzeyli seçilim olarak da bilinir) kavramının önde gelen bir savunucularından biridir. O ve Elliott Sober, Unto Others adlı kitaplarında, gen düzeyinde seçilim ve bireysel seçilimin daha ortodoks yaklaşımına meydan okuyan çok düzeyli seçilim kuramı adlı bir çerçeve önerdiler. Bu çerçeve, doğal seçilimin, örneğin bireyler içindeki genler arasında, gruplar içindeki bireyler arasında, çok gruplu bir popülasyon içindeki gruplar arasında ve hatta çoklu ekosistem popülasyonlarındaki ekosistemler (mikrobiyomlar gibi) arasında olduğu gibi iç içe geçmiş bir birim hiyerarşisi üzerinde işlediğini savunur. Her seçilim düzeyi, o düzeyde uyarlamalarla sonuçlanır ve daha düşük düzeylerdeki seçilim tarafından baltalanma eğilimi gösterir. Dolayısıyla bu da çok seviyeli seçim kavramını ortaya çıkarır.

Wilson ayrıca, bir grup olarak kalıcı olarak bağlı olmayan, ancak sahip oldukları etkileşimler nedeniyle ortak bir kadere sahip olan bir grup organizma olan bir özellik grubu kavramını da ortaya atmıştır.

Wilson, kendisini genişletilmiş evrimsel sentezin "coşkulu bir savunucusu" olarak tanımlamıştır.[2]

Yayınlar

  • Wilson, DS (1980). Nüfusların ve Toplulukların Doğal Seçilmesi . Menlo Park, CA: Benjamin/Cummings.
  • Ayık, E. ve Wilson, DS (1998). Başkalarına: Bencil Olmayan Davranışın Evrimi ve Psikolojisi . Cambridge, MA: Harvard University Press.
  • Wilson, DS (2002). Darwin'in Katedrali : Evrim, Din ve Toplumun Doğası . Chicago: Chicago Üniversitesi Yayınları.
  • Gottschall, J. & Wilson, DS, Eds. (2005). Edebi Hayvan: Evrim ve Anlatının Doğası . Kuzeybatı Üniversitesi Yayınları
  • Wilson, DS (2007) Herkes İçin Evrim: Darwin'in Teorisi Hayatlarımız Hakkındaki Düşünce Şeklimizi Nasıl Değiştirebilir . Delacorte Basın.
  • Wilson, DS (2011) Mahalle Projesi: Şehrimi Geliştirmek İçin Evrimi Kullanmak, Her Seferde Bir Blok . Küçük, Kahverengi.
  • Oakley, B., Knafo, A., Madhavan, G. ve Wilson, DS, Eds. (2011). Patolojik Özgecilik Oxford Üniversitesi Yayınları.
  • Wilson, DS (2015) Özgecilik Var mı? Kültür, Genler ve Başkalarının Refahı . Yale Üniversitesi ve Templeton Press.
  • Wilson, DS ve Kirman, A. (2016). Karmaşıklık ve Evrim: Ekonomi İçin Yeni Bir Senteze Doğru . (David Sloan Wilson & A. Kirman, Eds.). Cambridge Mass.: MIT Press
  • Wilson, DS ve Hayes, SC (2018). Evrim ve Bağlamsal Davranış Bilimi: Davranışı Anlamak, Tahmin Etmek ve Etkilemek İçin Bütünleşik Bir Çerçeve . Menlo Park, CA: New Harbinger Press.
  • Wilson, DS (2019) Bu Hayat Görüşü: Darwinci Devrimi Tamamlamak . Pantheon Basın.
  • Atkins, PWD, Wilson, DS ve Hayes, SC (2019). Prososyal: Üretken, eşitlikçi ve işbirlikçi gruplar oluşturmak için evrimsel bilimi kullanmak . Yeni Habercisi
  • Wilson, DS, Geher, G., Gallup, A., & Head, H. (Eds.). (2019). Darwin'in Müfredata Yönelik Yol Haritası: Yüksek Öğretimde Evrimsel Çalışmalar . Oxford University Press, ABD: Oxford University Press ABD.
  • Wilson, DS (2020) Atlas Hugged: John Galt III'ün Otobiyografisi 21 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (roman). Redwood Basın.
  • Wilson, DS (2022) A Life Informed by Evolution (anı).

Wilson'ın Darwin's Cathedral adlı kitabı, dinlerin öncelikle kültürel grup seçilimi ile evrimleşen grup düzeyinde adaptasyonlar olduğunu öne sürmektedir. Evolution for Everyone: How Darwin's Theory Can Change the Way We Think About Our Lives adlı kitabı, evrimin günlük olaylara uygulanabileceği çeşitli yolları detaylandırıp ayrıntılı bir şekilde açıklayarak geniş bir kitleye evrimin tanıtımını yapmayı amaçlamaktadır. Binghamton Üniversitesi'nde 2003'ten beri öğretilen "Herkes İçin Evrim" adlı bir ders de vardır.

Wilson'ın genel okuyucu kitlesine yönelik kitabı The Neighborhood Project: Use Evolution to Enhance My City, One Block at a Time (2011), Evolution Institute aracılığıyla Binghamton ve başka yerlerde gerçek dünya ortamlarına evrimsel düşünceyi nasıl uygulamaya başladığını anlatır.

Wilson ve ortak yazarı E. O. Wilson, "Bencillik, gruplar içinde fedakarlığı yener. Fedakar gruplar bencil grupları yener. Geri kalan her şey yorumdur" sözüyle tanınmışlardır.[3] Bu alıntı, "Sosyobiyolojinin Teorik Temelini Yeniden Düşünmek" adlı makalelerinde yer almıştır.

Wilson, Prosocial World'ün tüm konu alanlarında evrimsel bir bakış açısıyla yaklaşan makaleler içeren çevrimiçi dergisi This View of Life'ın baş editörüdür.

Wilson'ın genel okuyucu kitlesine yönelik en son kurgusal olmayan kitabı, 2019'da yayınlanan This View of Life: Completing the Darwinian Revolution'dır. Evrimsel biyolog, günümüzün sosyal ve kültürel kurumlarında evrim teorisinin uygulamalarına paradigma değiştiren yeni bir yaklaşımın ana hatlarını çizmek için onlarca yıllık araştırmalara dayanmaktadır.

Wilson'ın son kitabı ise "Atlas Hugged" adında bir kurgu, Ayn Rand'ın Atlas Shrugged adlı romanına bir yanıt olarak yazılmıştır.[4][5]

Wilson'ın tüm akademik yayınları David Sloan Wilson Arşivinde bulunabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Red in Tooth and Claw Among the Literati" (PDF). Science. 6 Mayıs 2011. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. 
  2. ^ "David Sloan Wilson Interview" 26 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ van der Zee (6 Mart 2012). "Biologist wants to 'make the world a better place'". Guardian. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Ayn Rand Meets Her Match: David Sloan Wilson Fights Fiction with Fiction". November 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ David Sloan Wilson (2020). Atlas Hugged. The Autobiography of John Galt III. Leesburg, VA. ISBN 978-1-952106-53-8. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Darwin</span> İngiliz biyolog ve doğabilimci (1809-1882)

Charles Robert Darwin evrimsel biyolojiye yaptığı katkılarla tanınan İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyologdur. Tüm yaşam türlerinin ortak bir atadan türediği yönündeki önermesi günümüzde genel kabul görmekte ve bilimde temel bir kavram olarak kabul edilmektedir. Alfred Russel Wallace ile ortak bir yayında, evrimin bu dallanma modelinin, var olma mücadelesinin seçici üremede yer alan yapay seçilime benzer bir etkiye sahip olduğu doğal seçilim adını verdiği bir süreçten kaynaklandığına dair bilimsel teorisini ortaya koymuştur. Darwin insanlık tarihinin en etkili isimlerinden biri olarak tanımlanmış ve Westminster Abbey'e gömülerek onurlandırılmıştır.

Zooloji hayvanların bilimsel olarak incelenmesidir. Çalışmaları, hem yaşayan hem de soyu tükenmiş tüm hayvanların yapısını, embriyolojisini, sınıflandırmasını, alışkanlıklarını ve dağılımını ve ekosistemleriyle nasıl etkileşime girdiklerini içerir. Zooloji, biyolojinin ana dallarından biridir. Terim, Antik Yunanca ζῷον, zōion ('hayvan') ve λόγος, logos kelimelerinden türetilmiştir.

Evrim, popülasyondaki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisinde seçilim baskısıyla değişmesidir. Bazen dünyanın evrimi, evrenin evrimi ya da kimyasal evrim gibi kavramlardan ayırmak amacıyla organik evrim ya da biyolojik evrim olarak da adlandırılır. Evrim, modern biyolojinin temel taşıdır. Bu teoriye göre hayvanlar, bitkiler ve Dünya'daki diğer tüm canlıların kökeni kendilerinden önce yaşamış türlere dayanır ve ayırt edilebilir farklılıklar, başarılı nesillerde meydana gelmiş genetik değişikliklerin bir sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel biyoloji</span> canlı çeşitliliğini ve gelişimini inceleyen bilim dalı

Evrimsel biyoloji; biyoloji konularını, canlıların evrimini göz önüne alarak inceleyen bilim dalıdır. Taksonomi biliminin temelinde evrimsel biyoloji yer almaktadır. Canlıları sistematik bir şekilde ayırmada, canlıların evrimsel akrabalıkları ve farklılıkları göz önüne alınır. Ayrıca birçok ekolojik ilişkinin açıklanmasında evrimsel biyoloji kullanılır. Moleküler biyolojide DNA ve RNA dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğal seçilim</span> fenotipteki farklılıklar nedeniyle bireylerin farklı şekilde hayatta kalması ve üremesi; evrimin temel mekanizması

Doğal seçilim, canlıların fenotiplerindeki farklılıklardan ötürü hayatta kalma şansının ve üreme başarısının değişkenlik göstermesidir. Evrimin esas mekanizmalarından biri olup, bir popülasyonun nesiller boyunca karakteristik olan kalıtsal özelliklerindeki değişimdir. Charles Darwin, kendi görüşüne göre kasıtlı olarak gerçekleştirilen yapay seçilime karşılık kendiliğinden gerçekleşen "doğal seçilim" terimini popülerleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Jay Gould</span> Amerikalı evrimsel biyolog

Stephen Jay Gould, Yahudi kökenli Amerikalı paleontolog, evrimsel biyolog ve bilim tarihçisi. Kendi kuşağındaki popüler biliminin en etkili ve en çok okunan yazarlarından biriydi. Gould, kariyerinin çoğunu Harvard Üniversitesi'nde öğretmenlik yaparak ve New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde çalışarak geçirdi. 1996'da Gould, New York Üniversitesi'nde Vincent Astor Ziyaretçi Biyoloji Araştırma Profesörü olarak işe alındı ve Harvard ile eşzamanlı olarak öğretmenlik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Futuyma</span> Amerikalı biyolog

Douglas Joel Futuyma, Amerikalı biyolog.

Sosyobiyoloji, davranışların sahip olmuş olabileceği evrimsel avantajları göz önüne alarak türlerin sosyal davranışlarını açıklamaya çalışan bilimsel disiplinlerin neo-Darwinci bir sentezidir. Başka bir ifadeyle, sosyal davranışın biyoloji, daha spesifik olarak evrimsel biyoloji temelli olarak ele alındığı disiplinlerarası bir çalışmadır. Sosyobiyolojinin konuları etoloji, antropoloji, evrim, zooloji, arkeoloji, popülasyon genetiği, davranışsal ekoloji, evrimsel psikoloji, felsefe gibi birçok disiplinin konuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Behe</span> Amerikalı biyokimyager

Michael J. Behe Amerikalı biyokimyacı.

<i>Tempo and Mode in Evolution</i> Evrim hakkında bir kitap

Tempo and Mode in Evolution, George Gaylord Simpson’un 1944 yılında yayınlanan, paleontoloji biliminin unsurlarını genetik ve evrimsel biyoloji bilim dallarıyla birleştirerek modern evrimsel senteze büyük katkı yapan kitabı. Simpson popülasyon genetiğine ait mikro evrimin, paleontoloji ile gözlenen makro evrimin kalıplarını açıklamaya yeteceğini savundu. Simpson ayrıca tempo ve biçim arasındaki ayrımın altını çizdi. Tempo ile kastedilen şey evrimsel oranlar, bu oranların artıp azalması, aşırı yavaş ya da hızlı evrimleşme koşuları ve durağanlık ve devinim ile ilgili olgulardır. Biçim ile kastedilen şey ise evrim biçiminin temel bir faktör olduğu, ama ondan daha kapsamlı olan bir evrimleşme yöntem, biçim ve modeli çalışmasıdır. Simpson’un eserinde şu genellemelere varılır:

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel psikoloji</span> evrim teorisinin sosyal ve doğa bilimlerinde uygulanması

Evrimsel psikoloji (EP), bellek, algı, dil gibi psikolojik özellikleri çağdaş evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen bilim dalıdır. Evrimsel psikoloji, bunun yanında insanın hangi psikolojik özelliklerinin, ne tür bir uyarlanma geliştirdiğini, yani doğal seçilim veya cinsel seçilimin işlevsel sonuçlarını belirlemeye çalışır. Kalp, akciğer ve bağışıklık sistemi gibi fizyolojik mekanizmalar hakkındaki uyarlanımcı düşünce ile evrimsel biyolojideki düşünce ortaktır.

<span class="mw-page-title-main">Evrim düşüncesinin tarihi</span> bilim tarihinin bir yönü

Evrim düşüncesi; türlerin zaman içerisinde değişmelerini ifade eden kavram olarak köklerini eski çağlardan; Yunanistan'dan, Roma'dan, Çin'den ve Orta Çağ İslâm biliminden alır. 17. yüzyıl sonlarında biyolojik taksonominin başlangıcıyla Avrupa'daki biyolojik düşünce; doğal teolojiye tam olarak uyan ve ortaçağ Aristo metafiziği kavramı olan, her türün kendi karakteristiği olduğunu öne süren özcülükten etkilendi. Diğer yandan Aydınlanma Çağı'nda evrimsel kozmoloji ve mekanik felsefe, fizik bilimlerinden doğa tarihine kadar yayıldı. Natüralistler türlerin çeşitliliğine odaklandı ve sonradan "soy tükenmesi" kavramı ile doğa görüşünün temelini sarsan paleontoloji ortaya çıktı. 19. yüzyılın başlarında Jean-Baptiste Lamarck, ilk tamamen biçimlendirilmiş evrim teorisi olan türlerin transmutasyonu teorisini ortaya attı.

<span class="mw-page-title-main">Adaptif radyasyon</span> organizmaların atasal bir türden hızla çeşitlendiği bir süreç

Adaptif radyasyon veya adaptif yayılım, evrimsel biyolojide hızlıca çoğalım gösteren bir tür veya soy içinde ekotipler husule getirerek ekolojik ve fenotipik çeşitliliğe yol açan, aynı zamanda yeni türlerin meydana gelmesinde büyük rol oynayarak birçok farklı grupların evrimine hizmet eden olayı tanımlayan terim. Bu süreç, son bir atadan başlayarak türleşmeye ve canlı organizmaların farklı çevre şartlarında ve yaşam ortamlarında yararlanabilecekleri, farklı morfolojik ve fizyolojik özelliklerin fenotipik adaptasyonlarına yol açar. Bu anlamda adaptif yayılım, az çeşitlilik gösteren bir türün çevre şartlarına özel uyumlar geliştirerek daha yüksek oranlarda çeşitlenmesi ve yayılmasıdır. Bunun yanında adoptif yayılım, daha önce işgal edilmemiş ve yararlanılmayan farklı ekolojik nişlerin kullanılabilmesi de sağlar.

Makro evrim, ayrılmış gen havuzunun bölümlerindeki evrimdir. Makro evrim çalışmaları; mikro evrimin girdisiyle sadece tek bir tür içinde olmayan canlılar sınıflandırılmasında tür seviyesinin üzerindeki grup ve kategorilerde görülen tüm evrimsel değişimlerdir.

Grup seçilimi, evrimsel biyolojide Charles Darwin'e dayanan ve 1962 yılında İngiliz zoolog Vero Wynne-Edwards tarafından geliştirilmiş olan bir kavram. Grup seçilimi düşüncesi, doğal seçilimin bireyler düzeyinde gerçekleşmediğini, grup düzeyinde gerçekleştiğini ve seçilim birimlerinin de grup düzeyinde yer aldığını varsayar.

<span class="mw-page-title-main">Sosyokültürel evrim</span>

Sosyokültürel evrim, sosyokültürel evrimcilik veya kültürel evrim, toplumların ve kültürün zaman içinde nasıl değiştiğini tanımlayan sosyobiyoloji ve kültürel evrim teorilerinin ortaya konduğu alandır. Sosyokültürel gelişme, bir toplumun veya kültürün karmaşıklığını artırma eğiliminde olan süreçleri takip ederken, sosyokültürel evrim, karmaşıklıkta azalmaya yol açabilen veya karmaşıklıkta görünürde önemli değişiklikler olmaksızın varyasyon veya çoğalma üretebilen (kladogenez) süreçleri de dikkate alır. Sosyokültürel evrim, "yapısal yeniden yapılanmanın zaman içinde etkilendiği, nihayetinde atasal biçimden niteliksel olarak farklı bir biçim veya yapı ürettiği süreçtir".

<span class="mw-page-title-main">John Maynard Smith</span>

John Maynard Smith, İngiliz evrimsel biyolog ve genetikçiydi. Aslen II. Dünya Savaşı sırasında havacılık mühendisliği yapan Maynard Smith, tanınmış biyolog J.B.S. Haldane danışmanlığında genetik alanında ikinci derecesini aldı. Maynard Smith, George R. Price ile birlikte oyun teorisinin evrime uygulanmasında etkili oldu. Cinsiyetin evrimi ve sinyal teorisi gibi diğer problemler üzerine teoriler geliştirdi.

John A. Dupré, İngiliz bilim filozofudur. Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi Egenis'in direktörü ve Exeter Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Dupré'nin başlıca çalışma alanı biyoloji felsefesi, sosyal bilimler felsefesi ve genel bilim felsefesidir. Dupré, Nancy Cartwright, Ian Hacking, Patrick Suppes ve Peter Galison ile birlikte genellikle bilim felsefesinin "Stanford Okulu" olarak gruplandırılır.

Elliott R. Sober Wisconsin-Madison Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde Hans Reichenbach Profesörü ve William F. Vilas Araştırma Profesörüdür. Sober, biyoloji felsefesi ve genel bilim felsefesi alanlarındaki çalışmaları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kurguda evrim</span>

Evrim, Charles Darwin'in zamanından önce başlamasına ve Darwin'in olduğu kadar ilerlemeci ve Lamarckist görüşleri de yansıtmasına rağmen, 19. yüzyılın sonlarınan itibaren bilimkurgudaki spekülatif evrim de dahil olmak üzere kurguda önemli bir tema olmuştur. İster insanlığın mükemmelliğe doğru nasıl evrimleşebileceği açısından iyimser olarak, ister insan doğası etkileşiminin ve hayatta kalma mücadelesinin korkunç sonuçları açısından kötümser olarak alındığında, Darwinci evrim edebiyatta yaygındır. Diğer temalar, insanlığın başka türler veya akıllı makineler tarafından değiştirilmesini içerir.