İçeriğe atla

David Popper

David Popper
Doğum9 Aralık 1843
Prag, Çekya
Ölüm7 Ağustos 1913 (69 yaşında)
Baden, Avusturya
MilliyetBohemyalı
MeslekÇellist, besteci

David Popper (9 Aralık 1843, Prag - 7 Ağustos 1913 Baden), Bohemyalı çellist ve bestecidir.

Julius Goltermann'nın öğretiminde konservatuvarda eğitim gördü. İlk turuna 1863 yılında çıktı ve Almanya'da Hans von Bülow'dan övgüler aldı. Aynı zamanda İsviçre, Hollanda ve İngiltere'de de büyük başarılar kazandı. Budapeşte Konservatuvarı'nda hocalık yaptı. Çello için çok sayıda bestesi olan Popper, bu enstrüman için 4 konçerto, 3 çello ve orkestra için Requiem, bugün konservatuvarların çello bölümünde çalıştırılan ileri seviyede olan etütleri, çello ve orkestra için Macar Rapsodisi ve çello ve piyano için birçok küçük parça yazmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aram Haçaturyan</span> Sovyet-Ermeni besteci (1903-1978)

Aram Haçaturyan, Ermeni Sovyet besteci. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı'nın bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antonín Dvořák</span> Çek besteci

Antonín Dvořák, Çek, Geç Romantik Dönem, klasik batı müziği bestecisi ve keman ve org virtüözüdür.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

Muhittin Sadak, Türk koro şefidir.

Muhittin Şerif Targan, Türk besteci, ud ve çello virtüözü, portre ressamı.

Paul Tortelier, bir marangozun oğlu olarak 21 Mart 1914 yılında Paris'te doğmuş, 18 Aralık 1990 yılında ölmüş Fransız çellist ve besteci. Annesi ve babası tarafından viyolonsel çalması için cesaretlendirildi ve 12 yaşında Paris konservatuvarı'na girdi. İlk ödülünü 16 yaşında konservatuvarda kazandı ve sonra Jean Gallon'un armoni sınıfında ders almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Mstislav Rostropoviç</span> sovyet-Rus çellist ve kondiktör

Mstislav Leopoldoviç Rostropoviç Rus çellist ve orkestra şefidir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Klengel</span>

Julius Klengel, Leipzig'de doğmuş ve ölmüş Alman çellisttir.

<span class="mw-page-title-main">Arturo Toscanini</span> İtalyada doğmuş Amerikalı müzisyen

Arturo Toscanini, İtalya'da La Scala'da ve Amerika'da Metropolitan Opera'da orkesra şefliği yapmış, dünyaca ünlü müzisyen. Birçok sanat eleştirmenine göre; Toscanini, yorulmaz titizlik ve mükemmellik çabası, olağanüstü müzik kulağı, yorumunun yoğunluğu, fotoğrafik hafızası ile tüm zamanların en iyi şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaylı çalgı</span> yayın tel üstünde kaydırılarak titreşim yoluyla ses oluşturulmasını sağlayan çalgı topluluğu

Yaylı çalgılar, yayın tel üstünde kaydırılarak titreşim yoluyla ses oluşturulmasını sağlayan çalgı topluluğudur. Yaylı çalgılar orkestrada kendine özgü yere sahiptir. Orkestrada 1. ve 2. kemanlar, viyolalar, çellolar ve kontrabaslar yaylılar olarak adlandırılır. Bütün klasik müzik bestecileri yaylıları kullanmıştır. Ayrıca, bazı eserlerde iki adet çello bulunabilir.

Benyamin Sönmez, Türk çellist.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Rudin</span>

Alexandr İzraileviç Rudin Rus çello sanatçısı ve orkestra şefi.

Bahri Levent Çoker Türk tromboncu, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Yo-Yo Ma</span> Amerikalı müzisyen

Yo-Yo Ma, Çinli ve Amerikan çellist ve söz yazarıdır. Diskografisinde bulunan 75'i aşkın albüm ile 15 defa Grammy Ödülü kazanmıştır. Annesi şarkıcı, babası ise besteci ve müzik öğretmeniydi. İlk konserini 5 yaşında verdi. Ailesiyle birlikte 7 yaşında ABD’ye göç edip eğitimini ünlü müzik okulu Julliard’da sürdürdü ve 1976’da Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu. Kendisine 1991’de onursal doktora unvanı verildi. Pablo Cassals ve David Popper'in üslubunu 21. yy'a taşıdığı için '‘Mesih'' olarak sıfatlandırılır. Tango müziğini çello ile yorumlayan ilk çellisttir. 2001’de Ulusal Sanat Madalyası’nı kazandı.

Nataliya Şahovskaya, Sovyet Rus kadın çellist. Gnessin Müzik Okulu'nda viyola eğitimi aldıktan sonra S. Kosulupov'un öğretmenliği altında Moskova Konservatuvarı'nda çello okudu. Eğitimini Mstislav Rostropovich ile bu merkezde tamamladı.