İçeriğe atla

David Heinrich Hoppe

David Heinrich Hoppe
Doğum15 Aralık 1760
Vilsen, Hannover
Ölüm1 Ağustos 1846
Regensburg, Bavyera
MilliyetAlman
EğitimErlangen Üniversitesi
Kariyeri
DalıBotanik

David Heinrich Hoppe (15 Aralık 1760 - 1 Ağustos 1846) Alman eczacı, botanikçi, böcek bilimci ve doktordu. Alpin florası çalışmalarına yaptığı katkıları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Hoppe'dir.[1]

Hayatı

Hoppe, bir tüccarın oğlu olarak Hanover'de eczane çırağı olarak çalıştı. Daha sonra Hamburg, Halle, Wolfenbüttel ve Regensburg'da asistan eczacı olarak görev yaptı 1792'de Erlangen Üniversitesi'nde tıp ve doğa bilimleri öğrenimine başladı ve mezun olduktan sonra Regensburg'a doktor olarak döndü. Regensburg lisesinde dersler verdi.

Çalışmaları

Mayıs 1790'da Hoppe, Bavyera'da dünyanın en eski botanik topluluğu olan Regensburgische Botanische Gesellschaft'ı (Regensburg Botanik Cemiyeti) kurdu. Cemiyetin üyeleri arasında Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt ve Justus von Liebig vardı. Hoppe, 1812'den 1846'a kadar cemiyete başkanlık yaptı.

200'den fazla bitki türünü tanımladı. 1818'den 1842'ye kadar popüler bilim dergisi Flora'nın editörlüğünü yaptı.[2] 1825'te Christian Friedrich Hornschuch, Jacob Sturm ve Jacob Johann Hagenbach ile birlikte Alp böcekleri üzerine Insecta Coleoptrata, quae in itineribus suis, praesertim alpinis adlı resimli bir eser yayınladı.[3]

Gentianaceae ailesine bağlı Hoppea cinsi ve Asteraceae ailesine bağlı Pilosella hoppeana türüne adı verilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
  2. ^ a b BHL 9 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Taxonomic literature : a selective guide to botanical publications
  3. ^ Insecta coleoptrata, quae in itineribus suis, praesertim alpinis 1 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. OCLC WorldCat

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carl Linnaeus</span> İsveçli botanikçi, hekim ve zoolog (1707-1778)

Carl Linnaeus, İsveçli biyolog, hekim ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Grimm</span>

Wilhelm Karl Grimm, Alman edebiyatçı. Alman Dili ve Edebiyatı bilimcisidir. Alman hikâye ve efsanelerini derlemesiyle tanınır. Biyografisi ve eserleri kendisinden bir yaş büyük abisi Jacob ile benzeşik olduğu için her daim Grimm Kardeşler olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ernst Ludwig von Fischer</span>

Friedrich Ernst Ludwig Fischer Almanya doğumlu Rus botanikçi. 1823-1850 yılları arasında St Petersburg botanik bahçesinin müdürüydü. Bitki bilim mahlası Fisch.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Hedwig</span> Alman bitki bilimci (1730–1799)

Johann Hedwig, karayosunları çalışmaları ile tanınan Alman botanikçi. "Briyoloji'nin babası" olarak kabul edilmektedir. Eserlerini Latin dilinde kaleme almıştır. Bitki bilim mahlası Hedw.'dir.

Baron Friedrich August Marschall von Bieberstein Kafkasya ve Yeni Rusya dahil olmak üzere İmparatorluk Rusya'sının güney kısmının flora ve arkeolojisini ilk inceleyenlerden biriydi. Ayrıca Kırım-Kafkas bölgesinin ilk kapsamlı flora kataloğunu derledi. Bitki bilim mahlası M. Bieb.'dir.

<span class="mw-page-title-main">George François Reuter</span> Fransız bitki bilimci (1805 – 1872)

Georges François Reuter Fransız botanikçi ve bitki koleksiyoneri. Bitki bilim mahlası Reut.'dır.

<span class="mw-page-title-main">August Johann Georg Karl Batsch</span> Alman doğa bilimci

August Johann Georg Karl Batsch Alman doğa bilimci. Mantarlar konusunda bir otoriteydi, ayrıca çok sayıda eğrelti, bryofit ve tohumlu bitkiler türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Batsch'dır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Jacob Reichard</span> Alman hekim ve botanikçi

Johann Jacob Reichard Alman hekim ve botanikçi. Bitki bilim mahlası Reichard'dır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottlieb Gleditsch</span> Alman doktor ve botanikçi (1714–1786)

Johann Gottlieb Gleditsch, bitki cinselliği ve üremesi konularında yaptığı öncü araştırmalarıyla tanınan Alman doktor ve botanikçi. Bitki bilim mahlası Gled.'tir.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeo Biasoletto</span> İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog

Bartolomeo Biasoletto, İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog. Bitki bilim mahlası Biasol.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Allioni</span> İtalyan doktor ve botanik profesörü

Carlo Allioni İtalyan doktor ve Torino Üniversitesinde botanik profesörü. En önemli eseri 1755 yılında yayımlandığı Flora Pedemontana, sive enumeratio methodica stirpium indigenarum Pedemontii'dir, Piyemonte'nin bitki çeşitliliği üzerinedir ve bu eserle birlikte daha önce bilinmeyen 237 tür olmak üzere toplamda 2.813 bitki türünü listelemiştir. 1766 yılında ise diğer önemli eseri Manipulus Insectorum Tauriniensium'u yayımlamıştır. Bitki bilim mahlası All.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Christian Schäffer</span>

Jacob Christian Schäffer, Alman profesör, bitki bilimci, mantar bilimci, böcek bilimci, kuş bilimci ve mucittir. Bitki bilim mahlası Schaeff.'tir.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin List</span> Alman kimyager

Benjamin List Alman organik kimyager ve bilim insanı. Köln Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren List, İskoç kimyager David MacMillan ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ikilinin ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

Kaspar Maria von Sternberg, Bohemyalı bir ilahiyatçı, mineralog, entomolog ve botanikçiydi. "Paleobotaniğin Babası" olarak bilinir.

Heinrich Christian Funck, Bavyera Wunsiedel'de doğan Alman eczacı ve briyologdu. Ayrıca Regensburg Botanik Derneği'nin kurucularından biriydi. Bitki bilim mahlası Funck'dur.

<span class="mw-page-title-main">Georg Ernst Ludwig Hampe</span> Alman eczacı, botanikçi ve briyolog

Georg Ernst Ludwig Hampe, Fürstenberg'in yerlisi olan Alman eczacı, botanikçi ve briyolog. Bitki bilim mahlası Hampe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Jakob von Tschudi</span>

Johann Jakob von Tschudi İsviçreli doğa bilimci, kaşif ve diplomat.