İçeriğe atla

David Cronenberg

David Cronenberg
DoğumDavid Paul Cronenberg
15 Mart 1943 (81 yaşında)
Toronto, Ontario, Kanada
Diğer ad(lar)ıDave Deprave
Boy1,75 m (5 ft 9 in)

David Paul Cronenberg (d. 15 Mart 1943), Kanadalı sinemacı.

Hayatı

David Cronenberg 1943 yılında Toronto, Ontario, Kanada'da gazeteci bir baba ve piyanist bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşlarda edebiyat ve müzik alanlarındaki yeteneğiyle dikkat çekti. Üniversite eğitimine başlamadan önce yazdığı pek çok karanlık hikâye çeşitli yerlerde yayınlandı. Toronto Üniversitesi Fen bilimleri bölümünde yüksek tahsiline başladı. Daha sonra bu bölümden ayrılıp aynı okulun edebiyat bölümüne geçti.

Bu yıllarda yaptığı Transfer (1966), From the Drain (1967), Stereo (1969) ve Crimes of the Future (1970) adlı kısa filmler ile sinemaya başladı. Televizyon dizileri için teklifler aldı.

İlk uzun metrajlı filmi olan They Came From Within (1975) kurbanlarının cinsel arzularını kontrol edemez hale getiren bir parazit türünün anlatıldığı, dönem için normal sayılamayacak bir filmdi. Bu sebeple Cronenberg film için ödenek sıkıntısı çekti. Masrafların yarısını ödemesi için bazı yapımcıları ikna etti. Benzer bir konuyu ele aldığı filmi Rabid (Kuduz - 1977) ve değişime uğramış çocukları temel alan, ancak değişimin esas sebebinin nefret olduğunun anlatıldığı The Brood (1979) filmleri ile adını duyurdu.

1983 yılında çektiği Videodrome ile televizyon izleyicilerinin aslında televizyon dalgaları aracılığıyla yayılan elektrik sinyalleriyle, kurgusal ve yapay bir dünyaya çekildiği tezini aktarırken, önemli toplumsal sorunlara ve histerilere de değindi. Bu başarılı bağımsız yapımları ile Hollywood yapımcılarının dikkatini çekti ve daha popüler görünen The Dead Zone (Kör Nokta - 1983, Stephen King'in romanından uyarlama) ve The Fly (Sinek - 1986, 1956 yapımı aynı adlı filmin yeniden çekimi) filmleri ile adını duyurmaya ve sıradan bir yönetmenden daha fazlası olduğunu göstermeye başladı.

Daha geniş bir kitleye hitap etme fırsatını bulduğu bu dönemde, kendi tarzının en başarılı filmlerinden biri olan Dead Ringers (Ölü İkizler - 1988) adlı yapıma imza attı. 1991 yılında ise filme çekilemez denilen, William Burroughs romanı Naked Lunch'ı (Muhteşem Yemek - 1991) kendi özgün tarzında perdeye aktardı. Bunu diğer filmlerine göre daha az ilgi çeken ve ünlü bir Broadway müzikalinden uyarlanan M. Butterfly takip etti. 1996 yılında Crash (Çarpışma) ve 1999 yılında eXistenZ (vAroluŞ) filmleri ile Videodrome ile değindiği konulara benzer hikâyeleri perdeye taşıdı. Crash ile trafik kazaları ile cinsel hazlarının doruğa çıktığına inanan bir grup insanı, eXistenZ ile de hayatımıza bir daha çıkmamak üzere giren bilgisayarlar ve sanal dünyalarda geçen bilgisayar oyunlarının geleceğini anlatan Cronenberg, her filminde olduğu gibi bu filmlerinde de üzerinde düşünülmesi gereken sahneler ile mesajlar taşıyan öyküleri ile tarzının doruğuna çıktı. 2002 yılında kendi imkânlarıyla, düşük bir bütçe ile çektiği Spider (Örümcek) filminde daha kişisel ve karanlık bir öyküyü, etkileyici bir biçimde izleyicisine sundu.

David Cronenberg, filmlerinde sürekli anlatmaya çalıştığı, her zaman savunduğu ve çok da ütopik olmayan fikirleri, karanlık ve ürkütücü mizansenleriyle ve kostüm, müzik gibi öğeleri ustaca kullanmasıyla çoğu bilimkurgu, korku yönetmeninden farklı bir yerdedir. Bedensel Korku diyebileceğimiz bir türün öncüsü olarak, makineler, yapay biyolojik etkenler, değişime uğratılmış parazitler gibi insan kaynaklı tehlikelerin, yine insanı zihinsel ve en önemlisi bedensel olarak bambaşka bir varlığa dönüştürmesini anlatırken, yarattığı her sahnenin arkasına bir anlam gizleyerek filmlerinin üzerinde düşünülmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda her zaman sözünü ettiği ve savunduğu New Flesh (Yeni Beden) kavramını geniş kitlelere ulaştırmaktadır.

Bilimin insan tarafından doğal işleyişi saptırmak için bir araç olarak kullanımını ne kadar büyük sorunlara yol açabileceğini Cronenberg filmlerinde görebiliriz. Sonraki dönemlerinde ise bu kavramların beden, kan gibi organik yapılarla gösteriminden çok felsefi ve psikolojik anlatımlar ile sunulduğunu ve her iki yöntem ile de başarılı olduğu söylenebilir.

Filmografisi

  • Transfer (1966)
  • From the Drain (1967)
  • Stereo (1969)
  • Crimes of the Future (1970)
  • The Victim (1974)
  • Shivers (1975)
  • Rabid (Kuduz) (1977)
  • Fast Company (1979)
  • The Brood (1979)
  • Scanners (1981)
  • The Dead Zone (Kör Nokta) (1983)
  • Videodrome (1983)
  • The Fly (Sinek) (1986)
  • Dead Ringers (Ölü İkizler) (1988)
  • Naked Lunch (Çıplak Şölen) (1991)
  • M.Butterfly (film) (1993)
  • Crash (Çarpışma) (1996)
  • eXistenZ (VaroluŞ) (1999)
  • Spider (Örümcek) (2002)
  • A History Of Violence (2005)
  • To Each His Own Cinema (2007)
  • Eastern Promises (2007)
  • William S. Burroughs: A Man Within (2010)
  • A Dangerous Method (2011)
  • Cosmopolis (2012)
  • Maps to the Stars (2014)

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Howard Shore</span>

Howard Leslie Shore, Oscar, Grammy ve Altın Küre ödülleri sahibi Kanadalı besteci. Dünyadaki soundtrack kültürü ile kendi ismini önemli besteciler listesine yazdırmıştır. Dünyada bilinen ve en sevilen çalışması ise Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesidir.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lars Ulrich</span> Danimarkalı davulcu

Lars Ulrich, Danimarkalı müzisyen, besteci ve müzik prodüktörü. Amerikalı heavy metal grubu Metallica'nın kurucularından biri ve bateristi olarak tanınır. Gentofte, Danimarka doğumludur. Orta hâlli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarında tenis oynamaya başlamıştır. 1980 yılında, Lars 16 yaşındayken tenis kariyerini ilerletmesi için Los Angeles, ABD'ye taşınmışlardır. Fakat Los Angeles'a ilk adım attığı günden itibaren Lars, müziğin kaderi olduğunu anlamış ve tenis oynamaktansa bateriye olan ilgisini keşfedip müziğe yoğunlaşmaya başlamıştır. Los Angeles gazetesi The Recycler'a ilan vererek James Hetfield'la tanışmıştır ve Metallica'yı kurmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">William S. Burroughs</span> Amerikalı romancı (1914 – 1997)

William Seward Burroughs II ya da takma adıyla William Lee, Amerikalı roman ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kara film</span>

Kara film, öncelikle, kahramanlarını çürümüş ve itici algılanabilecek bir dünyanın içine yerleştiren Hollywood suç filmlerini tanımlamak için kullanılan bir sinema terimidir. Hollywood'un klasik kara film dönemi, 1940'ların başından 1950'lerin sonuna kadar uzanır. Bu dönemin az ışıklı, siyah beyaz çekilmiş kara filmleri, Alman Dışavurumcu sinemasından etkilenmiştir. Diğer taraftan ilk örnek teşkil eden hikâyeler ve klasik kara filmlere yönelik tutum, Büyük Bunalım döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan suç filmlerinden doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Harrison Ford</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Harrison Ford, Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü adayı, Altın Küre ödülü kazanmış Amerikan sinema oyuncusudur. En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilimkurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.

<i>Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film</i>

Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film, bir sinema kılavuzu ve başvuru kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Jarmusch</span> Amerikalı film yönetmeni, senarist ve sinema oyuncusu

Jim Jarmusch, Amerikalı yönetmen. Bağımsız filmleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">1980'ler</span> onyıl

1980'ler veya 80'ler, 1 Ocak 1980'de başlayan ve 31 Aralık 1989'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

National Geographic tarafından yayınlanan programların listesi, National Geographic'de daha önce yayınlanmış veya günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

II. Dünya Savaşı filmleri ve TV programları listesi

<i>Doctor Who</i> BBC yapımı bilim kurgu dizisi

Doctor Who, 1963 yılından beri yayımlanan BBC yapımı Birleşik Krallık bilimkurgu televizyon dizisi. Dizi; Doktor olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan insansı dünya dışı yaratık olan bir Zaman Lordu'nun maceralarını anlatmaktadır. Doktor, dışarıdan 1950'lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırır. Yol arkadaşları ile beraber uzay ve zamanı keşfeder, sorunları çözer, yaratıklarla yüzleşir ve tarihe yapılan müdahalelere engel olur.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü</span>

1934'ten beri dağıtılan bu kategorideki "Oskar" ödül adaylıklarının En İyi Film Akademi Ödülü kategorisi ile yakın alakalı olduğu değerlendirilmektedir. 1981'den beri En İyi Film ödülünü kazananlar ayrıca En İyi Kurgu Oskarı'na da aday gösterilmiştir ve En İyi Film ödülünü kazananların üçte ikisi En İyi Kurgu dalında da ödül sahibi olmuşlardır.

Dramatik filmler listesi dram türündeki filmlerin kronolojik listesidir.

Genie Ödülleri Kanada Sinema ve Televizyon Akademisi tarafından Kanada sinemasının en iyilerini seçmek için verilen ödül. İlk olarak Sorel Etrog tarafından ağaç kavunu şeklinde tasarlanan ödül küresi yüzünden 1949 ile 1979 tarihleri arasında Etrog Ödülleri olarak adlandırılmış, 1980 yılında ise günümüze kadar gelen resmi ismi "Genie Ödülleri" olarak adlandırılmıştır.

Film yönetmenleri filmlerinde genellikle aynı oyuncular ile çalışmayı tercih edebilir. Bu çalışma yıllar boyunca devam edebilir. Bu liste, yönetmenlerin soy adına göre alfabetik olarak sık çalışan yönetmenleri ve oyuncuları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Airto Moreira</span>

Airto Guimorvan Moreira Brezilyalı davulcu ve perküsyoncu. Caz şarkıcısı Flora Purim'in eşi yine caz şarkıcısı olan Diana Morena'nın babası. 1960'larda Brezilyalı grup Quarteto Novo'da dikkat çekti, Amerika'da Miles Davis ve Return to Forever ile füzyon caz çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">1980'lerde komedi filmleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1980 yapımı komedi filmleri listesi.