İçeriğe atla

David Bloor

David Bloor
Doğum1942 (81-82 yaşında)
Derby, Birleşik Krallık
Milliyetİngiliz
Kariyeri
DalıSosyoloji
Çalıştığı kurumEdinburgh Üniversitesi
EtkilendikleriLudwig Wittgenstein

David Bloor (/blʊər/; d. 1942), İngiliz sosyologdur.

Edinburgh Üniversitesi Bilim Çalışmaları Birimi'nde profesör ve eski bir direktördür. Edinburgh okulunda kilit figürdür ve bilim ve teknoloji çalışmaları alanının gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.[1] En çok, özellikle Knowledge and Social Imagery adlı kitabında, bilimsel bilginin sosyolojisindeki güçlü programı savunmasıyla tanınır.

Kaynakça

  1. ^ Latour, B. (1999). "'For Bloor and Beyond' – a reply to David Bloor's 'Anti-Latour'". Studies in History and Philosophy of Science. 30 (1). ss. 113-129. doi:10.1016/s0039-3681(98)00039-9. PMID 11623971. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">David Hume</span> İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi

David Hume, İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">David Brewster</span> İskoç bilim insanı, mucit ve yazar (1781–1868)

Sir David Brewster, İskoç bilim insanı, mucit ve yazar.

David Roberts, İskoç ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">William John Macquorn Rankine</span>

William John Macquorn Rankine İskoç mühendis, fizikçi ve matematikçi. Rudolf Clausius ve 1. Kelvin Baronu William Thomson ile beraber termodinamiğin kurucuları arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Rockall</span>

Rockall Kuzey Atlas Okyanusu'nda yer alan çok küçük, üstünde yaşayan insan bulunmayan bir kayalıktır. Genellikle İrlanda folklörü ile anılır. 1956'da İngiliz bir bilim insanı olan James Fisher tarafından "dünya okyanuslarındaki en izole kayalık" olarak ilan edilmiştir.

Alexander Keith Johnston, İskoç coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Higgs</span> İngiliz teorik fizikçi (1929–2024)

Peter Ware Higgs, İngiliz teorik fizikçi.

Fail ağ kuramı, nesneleri de sosyal yapının birer parçası olarak kabul eden bir sosyal teori ve araştırma yöntemidir. Literatürde İngilizce Actor Network Theory olarak da geçmektedir ve bazı kaynaklarda İngilizce ifadenin kısaltılmışı olan ANT olarak anılmaktadır. Türkçe kısaltması AAT veya FAT olarak ifade edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">1969 FA Cup finali</span>

1969 FA Cup finali, 26 Nisan 1969 tarihinde 1968-69 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Wembley Stadyumu'nda, Manchester City ile Leicester City takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Manchester City, bu maça kadar daha önce oynadığı 6 FA Cup finalinden 3 tanesinde şampiyonluğa ulaşmıştı. Leicester City ise 3 kez final oynamasına karşın, hiçbirini kazanamamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Latour</span> Fransız toplum bilimci (1947 – 2022)

Bruno Latour, Aktör Ağ Teorisinin kurucusu Fransız filozof ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Doktor (akademik derece)</span>

Doktor, çoğu ülkede üniversiteler tarafından yapılan bir çalışma dersinden sonra verilen en yüksek akademik derecedir. Doktoralar tüm akademik alanlar genelindeki programlar için verilir. Bu dereceye sahip olabilmek için, okuyanların tez veya benzeri biçimde, bilgi sınırlarını genişleten özgün bir araştırma yapmaları ve çalışmalarını bu alandaki uzmanlara savunmaları gerekir. Bir doktora derecesinin tamamlanması çoğu zaman bir üniversite profesörü, araştırmacı veya bilim insanı olarak istihdam için bir gerekliliktir. Doktora derecesi ders dönemi ve seminer sunumu, yeterlilik sınavı sonrasında da tez önerisinin de kabulüyle tez araştırması merhalelesine geçilir. Hazırlanan tezin savunmasıyla beraber doktor derecesi kazanılır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Henderson</span> İngiliz biyokimyacı, moleküler biyolog

Richard Henderson, İskoç moleküler biyolog ve biyofizikçi, ayrıca biyomolekül, elektron mikroskobunda öncü bilim insanı. Henderson, 2017 yılında Jacques Dubochet ve Joachim Frank ile birlikte Nobel Kimya Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ Avrupası'nda bilim</span>

Orta Çağ Avrupasında bilim, doğa, matematik ve doğa felsefesi çalışmalarını içermektedir. Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle birlikte Avrupa kendisini besleyen Yunan öğretisinden mahrum kaldı. Hristiyan din adamları ve bilginlerden Jean Buridan, Bede, Sevillalı İsidor ve Oresme gibi bilim adamları az da olsa eski öğretiye bağlı kaldı. Erken Orta Çağ bilimsel gelişmelerin fark edilir şekilde azaldığı bir dönem olmuştur. Fakat Yüksek ve Geç dönem Orta Çağ tekrar bilimsel gelişmelerin artışına sahne olmuştur.

David Chilton Phillips, Ellesmere Baronu Phillips, KBE, FRS H FRSE İngiliz yapısal biyologdur.

Bu, bilim filozoflarının kronolojik bir listesidir. Alfabetik bir isim listesi için Kategori:Bilim felsefecileri'ne bakınız.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">David MacMillan</span> Britanyalı kimyager

David William Cross MacMillan İskoç organik kimyager ve bilim insanı. Asimetrik organokataliz alanını kavramsallaştırmasına dair çalışmaları ile tanınmaktadır. MacMillan, Alman kimyager Benjamin List ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel bilginin sosyolojisi</span>

Bilimsel bilgi sosyolojisi, özellikle bilimin sosyal koşullarını, etkilerini, sosyal süreçlerini mercek altına alan bir bilimin incelemesidir. Bilimsel cehalet sosyolojisi de bilimsel bilgi sosyolojisinin tamamlayıcısı görevini görmektedir. Bilimsel bilgi sosyolojisi, insan bilgisinin etkisini, etki alanlarını ve toplumlar üzerinde hakim olan fikirleri ve ortaya çıkışına neden olan sosyal etkileri incelemektedir.