İçeriğe atla

David Bentley Hart

David Bentley Hart
David Bentley Hart, elinde kahveyle
2022 yılında Hart
DoğumŞubat 1965 (59 yaşında)
Howard County, Maryland, A.B.D.
Eğitim
  • University of Maryland (BA)
  • University of Cambridge (MPhil)
  • University of Virginia (PhD)
MeslekYazar, Filozof, Din bilimleri alimi, teolog
Önemli eser(ler)The Experience of God: Being, Consciousness, Bliss
Ödüller
  • 2011 Michael Ramsey Ödülü
  • 2020 Yılın Din Kitabı Ödülür (Publishers Weekly)
  • 2021 Yılın Kitabı (Times Literary Supplement)
  • 2022 "Escapism" Kategorisinde ilk sıra (Catholic Media Association)
  • 2020 and 2022 Altın INDIES Ödülü (Foreword Magazine)
David Bentley Hart
Doktora
danışmanı
Robert Louis Wilken (tez komitesinde)

David Bentley Hart (Şubat 1965 doğumlu) Amerikalı yazar, filozof, din bilimleri uzmanı, eleştirmen ve ilahiyatçıdır. Hart, Günümüzde Klasik teizm'in önde gelen savunucularındandır.

Maryland'de doğup büyüyen Hart, yazılarında düzenli olarak aile kökenlerine ve Baltimore Orioles'e atıfta bulunmuştur. Hart, Maryland Üniversitesi'nden disiplinler arası çalışma alanında lisans derecesi ile mezun oldu, Cambridge Üniversitesi'nde teoloji alanında MPhil'i tamamladı ve ardından Virginia Üniversitesi'nde dini çalışmalar alanında doktorasını tamamladı. 2015 yılında Notre Dame Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden Templeton Bursunu aldı.

Hart'ın Yeni Ahit çevirisi 2017'de, ikinci baskısı ise 2023'te yayınlanmıştır. Kitaplarından beşi ödül veya yılın kitabı ödüllerine layık görülmüştür. Hart; sanat, beyzbol, edebiyat, bilinç, kötülük sorunu, kıyamet, teosis, sinema ve politika gibi çeşitli konularda makaleler yazmıştır. Hart'ın orijinal makaleleri ve diğer düşünürlerle yapılan konuşmaları içeren Rüzgardaki Yapraklar adlı bir abonelik bülteni bulunmaktadır.

Eserler

Hart on sekiz kitap yazmış ve iki tercüme eser üretmiştir. Yeni Ahit: Bir Çeviri 2017'de Yale University Press[1][2][3][4] ile ve 2023'te ikinci baskısı yayınlamıştır.[5] Analogia Entis: Metaphysics: Original Structure and Universal Rhythm'den Erich Przywara'nın John R. Betz ile birlikte yaptığı çeviri 2014 yılında Eerdmans tarafından yayınlandı.[6] Hart'ın öne çıkan akademik kitapları sırasıyla verilmiştir:

Sonsuzun Güzelliği: Hristiyan Gerçeğinin Estetiği (Eerdmans, 2003),

Tanrı Deneyimi: Varlık, Bilinç, Mutluluk (Yale, 2013),[7]

Gizli ve Açık: Teolojide Denemeler ve Metafizik (Eerdmans, 2017)

Herkes Kurtarılacak: Cennet, Cehennem ve Evrensel Kurtuluş (Yale, 2019),

Teolojik Bölgeler: David Bentley Hart Digest (Notre Dame, 2020)[8]

Gelenek ve Kıyamet: Bir Deneme Hıristiyan İnancının Geleceği üzerine (Baker, 2022)[9]

Siz Tanrısınız: Doğa ve Doğaüstü (Notre Dame, 2022)[10]

Kaynakça

  1. ^ "Description of The New Testament: A Translation". Yale UP. 1 Aralık 2017. 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  2. ^ de Lang, Marike H (14 Eylül 2022). "David Bentley Hart's New Testament Translation". The Bible Translator. 73 (2): 181-190. doi:10.1177/20516770211039495. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  3. ^ Berneking, Steve (14 Eylül 2022). "What's New About David Bentley Hart's Translation of the New Testament; Assessing its Translation Effectiveness and Affectiveness". The Bible Translator. 73 (2): 191-202. doi:10.1177/20516770221108341. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  4. ^ Ebojo, Edgar Battad (14 Eylül 2022). "The 'Ideal Version of the Text': A Text-Critical Review of the Greek Text Behind David Bentley Hart's New Testament". The Bible Translator. 73 (2): 203-212. doi:10.1177/20516770221108461. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  5. ^ "Description of The New Testament: A Translation (Second Edition)". Yale UP. 27 Eylül 2022. 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  6. ^ "David Bentley Hart". Wm. B. Eerdmans Publishing Company. 26 Temmuz 2016. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  7. ^ "The Spirit of the Text". Yale University Press. 3 Kasım 2017. 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  8. ^ "Theological Territories". Notre Dame Press. 12 Şubat 2020. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  9. ^ "David Bentley Hart". Baker Academic Press. 12 Şubat 2022. 18 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  10. ^ "You Are Gods". Notre Dame Press. 12 Nisan 2022. 1 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ahit, tarihi açıdan birçok alanda etki sahibi olmuştur. Arkeoloji ve astronomiden dil bilime kadar etkisi bulunan Ahit, antik ve modern kültür, mitoloji, antropoloji, ahlak gibi konulara önemli derecede etki etmiştir. Tarihi içeriği, olaylara atfedilen önem ve Ahit'te açıklananlarla tarihi kanıtlar arasındaki kıyaslamalar sadece Ahit'te yazılanların yanı sıra fazlaca bilgi sunmaktadır.

Ahit asırlar boyunca farklı kişiler tarafından yazılmıştır. Bunlardan çok azı geleneksel olarak bir kişi ile bağdaştırılırken çoğu büyük ölçüde düzenlemelerle karşılaştığından bu metinlerin kökeninin bugün ne olduğu tam olarak bilinememektedir.

Ahit, çeşitli "kitapların" farklı zamanlarda derlenmesiyle oluşmuştur. Eski Ahit'in yazıldığı tarihi bulmak güçtür. Metinsel eleştiriye göre en erken MÖ 2. binyılda Musa ve Mısır'dan çıkış zamanında yazılmış olabilir, fakat bu da daha önceki yazıların derlenmesiyle oluşturulmuş olabilir.

Samuel kitapları, Yeşu, Hakimler ve Krallar kitaplarıyla birlikte Nevi'im'in İlk Peygamberler bölümünü oluşturur. Peygamberler aracılığıyla Tevrat'ı doğrulayıp onun açıklamasını yapar.

Yeşaya kitabı, Tanah'taki Son Peygamberlerin ilk kitabıdır; bu kitabın ardından Hezekiel, Yeremya ve Oniki küçük peygamber kitapları gelir. Hristiyanlıktaki Eski Ahit'te ise bu sıralama biraz farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hezekiel Kitabı</span> İbrani Kutsal Kitabının (Eski Ahit) bir parçası olan Büyük Peygamberlerin dördüncü bölümü

Hezekiel kitabı, Tanah'taki Son Peygamberlerin üçüncü kitabı olup Yeşaya ile Yeremya kitaplarından sonra ve On iki küçük peygamber kitaplarından önce gelir. Bu sıralama Hristiyanlık'taki Eski Ahit'ten biraz farklıdır. İsmini, görümlerinin kaydedildiği, MÖ 6. yüzyılda yaşamış rahip ve peygamber Hezekiel'den alır.

Küçük peygamberler Tanah'ın bir kitabı olup adını, peygambersi kehanet çalışmalarının kısalığından alır. Hristiyanlıkta ise bu kitaplar teker teker ele alınır. Tanah ve çoğu Protestan ve Katoliklerin "Oniki" sıralaması şöyledir:

Yoel kitabı, Eski Ahit'in bir parçasıdır. Küçük peygamberler ya da kısaca Onikiler olarak bilinen on iki kehanet kitabından biridir. "Küçük" denmesinin sebebi, öneminin az olması değil, metnin kısalığıdır.

Amos kitabı, Tanah'ın Nevi'im kitabındaki Küçük Peygamberler kitaplarından biridir. Hoşea ve Yeşaya'nın büyüklerinden olan Amos, II. Yarovam dönemine denk gelen ~MÖ 750'lerde aktif rol oynamış olup Kutsal Kitap'ın ilk peygamber kitabı olan Amos kitabını yaratmıştır. Amos, Yehuda Krallığı'nda yaşadı fakat vaazlarını kuzeydeki İsrail Krallığı'nda verdi. Amos'un ana temaları sosyal adalet, Tanrı'nın mutlak kadri ve ilahi yargı konularını içerir.

Habakkuk kitabı, Tanah'taki Oniki küçük peygamber kitaplarının sekizincisidir. Peygamber Habakkuk ile bağdaştırılır ve muhtemelen MÖ 7.yy'ın sonlarında yazılmıştır. İçinde üç konu barındıran kitabın ilk iki konusu Ölü Deniz parşömenlerinde de bulunmuştur.

Süleyman'ın Özdeyişleri kitabı, Tanah'taki Ketuvim'de bulunan bir kitaptır ve kısaca Özdeyişler veya Meseller olarak anılır. Orijinal İbranice'de kitabın adı "Süleyman'ın Meselleri" anlamına gelen "Mişle Şlomo"dur. Yunanca tercüme olan Septuagint (LXX)'te kitabın adı "paroimai paroimiae" ("Özdeyişler") ve Latince tercüme olan Vulgata'de "proverbia"dır.

Rut kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabının içinde bulunan Beş megiladan biridir. Eski Ahit'te ise Hakimler kitabı ile 1. Samuel kitabı arasında yer alır. Hem Yahudi hem Hristiyan yazıtlarında dört konudan oluşan kısa bir kitaptır.

Ester kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabının içinde bulunan beş megiladan biridir. Ester kitabı bir Yahudi bayramı olan Purim'in kökenini oluşturur. Bayram sırasında metnin tamamı, ilki bayramın başladığı akşam ve diğeri ertesi sabah olmak üzere iki kere okunur.

Nehemya kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabında bulunan bir metindir. Büyük ölçüde birinci tekil kişinin anıları olarak aktarılır. Kitapta, Pers sarayı yetkilisi bir Yahudi olan Nehemya'nın Kudüs duvarlarını ördürttüğü, şehre olan bağlılığı ve şehir halkının Tanrı'nın kanunlarına olan bağlılığı anlatılır. Kitapta anlatılanlar MÖ 5. yüzyılın ikinci yarısında geçmektedir. Ezra kitabıyla birlikte, Tanah'taki tarihi metinlerin sonuncusunu oluşturmaktadır.

Ezra ve Nehemya, Ezra'nın Nehemya ile birlikte bulunduğu bileşik bir kitaptı. Ardından Yahudiler bu kitabı ikiye bölüp Birinci Ezra ve İkinci Ezra diye adlandırdılar. Modern zamanlarda Tanah'ta ve tercümelerinde bu kitaplar Ezra ve Nehemya kitapları olarak yer alır. Ezra ve Nehemya ilk olarak iki parçaya 3. yüzyılda teolog Origenes tarafından bölündü, bunun ardından Jerome, Vulgat versiyonunu yaratırken aynı modeli kullandığında Batı Avrupa Hristiyanları tarafından bu bölünme benimsendi. Bu kitapların Yahudilerin Tanah'ında Ezra ve Nehemya olarak bölünmesi Orta Çağ zamanında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Yeremya</span>

Yeremya, "ağlayan peygamber" olarak da adlandırılan, İbranice Kutsal Kitap'ın büyük peygamberlerinden biriydi. Yahudi geleneğine göre Yeremya, kâtibi olan Baruk ben Neriya ile müritleri yardımıyla Yeremya kitabı, Krallar kitabı ve Ağıtlar kitabını yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Siyon</span> Kudüsün yetmiş isminden biri

Siyon, Tanah'ta geçen Kudüs ve bir bütün olarak İsrail Diyarı'nı ifade etmek için kullanılan bir yer ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 45</span>

Papirüs 45 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. ayrıca Chester Beatty I adı altında da tanınır. Bu el yazması tüm dört İncillerden ve Elçiler İşleri kitabından ayetler içermektedir. Onlar ekseriyetle Dublin'deki (İrlanda) Chester Beatty koleksiyonunda bulunur. Bir parça Viyana'da Österreichische Nationalbibliothek'te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İbrani Kutsal Kitabı</span>

İbrani Kutsal Kitabı veya Tanah, Tevrat, Nevi'im ve Ketuvim de dahil olmak üzere İbranice kutsal metinlerin kanonik koleksiyonudur. Diğer kullanılan ismi olan Miqra(yani okunan) diye de geçer.Bu metinler neredeyse sadece Kutsal İbranicedir ve birkaç bölüm Kutsal Aramice olarak yazılmıştır.

Kenneth Anderson Kitchen İngiliz İncil bilgini, Antik Yakın Doğu tarihçisi ve Liverpool Üniversitesi, İngiltere Arkeoloji, Klasikler ve Mısırbilim Okulu'nda Mısırbilim ve Fahri Araştırma Görevlisi Kişisel ve Brunner Profesörü. 1950'lerin ortalarından beri bu ve diğer konularda 250'den fazla kitap ve dergi makalesi yazmış, eski Mısır Ramesside Dönemi ve Mısır'ın Üçüncü Ara Dönem'i ile eski Mısır kronolojisi konusunda uzmanlaşmıştır. The Times tarafından "Mısır kronolojisinin mimarı" olarak tanımlanmıştır.