İçeriğe atla

David Ayalon

David Ayalon (1914, Hayfa – 1998), İsrailli Ortadoğu tarihçisi. Memlûk Sultanlığı konusunda uzmanlaşmış bir tarihçiydi. Pesach Shinar ile birlikte derledikleri Arapça-İbranice sözlük ile İsrail'de yaygınca tanınıyordu.[1] 1972 yılında Müslüman bölgelerdeki ordu ve halk hakkında yaptığı çalışmalar nedeniyle İsrail'in en yüksek sivil ödülü olarak kabul edilen İsrail Ödülü'nü aldı.[1]

Çalışmaları

  • Arabic-Hebrew Dictionary of Modern Arabic, 1947. (Pesach Shinar ile birlikte.)
  • Gunpowder and firearms in the Mamluk kingdom: a challenge to a mediaeval society, 1956
  • Studies on the Mamlūks of Egypt (1250–1517), 1977
  • The Mamlūk military society, 1979
  • Outsiders in the lands of Islam: Mamluks, Mongols, and eunuchs, 1988
  • Islam and the abode of war: military slaves and Islamic adversaries, 1994
  • Eunuchs, caliphs and sultans: a study in power relationships, 1999

Kaynakça

  1. ^ a b David Ayalon, 84, Israeli Scholar Of Muslim History and Arabic 19 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New York Times, 27 Haziran 1998.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Levant Arapçası</span> Levant bölgesinde konuşulan Arapça çeşidi

Levant Arapçası, Levanten Arapça veya Suriye-Lübnan Lehçeler Grubu, Lübnan, Ürdün, Suriye, Filistin, İsrail ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan Levant bölgesinde konuşulan dildir. Levant Arapçası 54 milyonun üzerinde konuşanı ile, Mısır Arapçası ile birlikte Arap dünyasında her yerde anlaşılabilen, en prestijli iki Arapça ana lehçesinden biri kabul edilir.

Elbistan Muharebesi ya da Elbistan Savaşı 15 Nisan 1277'de Sultan Baybars komutasındaki Memlük ordusuyla Tatavun Noyan komutasındaki Ermeni, Gürcü ve Selçuklu destekli Moğol ordusunun karşılaştığı muharebedir. Savaş, Elbistan Ovası'nın Kalfa çayırında cereyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam dünyasında astronomi</span>

İslam astronomisi, özellikle İslam'ın Altın Çağı sırasında, İslam dünyasında yapılan astronomik gelişmeleri kapsar ve çoğunlukla Arapça yazılmış eserlerden oluşur. Bu gelişmeler özellikle Uzak Doğu ve Hindistan'da daha sonra Orta Doğu, Orta Asya, Endülüs ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Orta Çağ İslam astronomisi, yabancı dildeki kaynakların özümsenmesi ve bu kaynakların birbiriyle benzeşmeyen unsurlarının İslami özelliklere sahip bir bilim yaratmak için birleştirilmesi gibi yönleri nedeniyle diğer İslami bilimlerin doğuşuyla paralellik gösterir. Bu kaynaklar özellikle Arapça diline tercüme edilmiş ve üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş Yunan, Sasani ve Hint eserlerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yıpratma Savaşı</span>

Yıpratma Savaşı, 1967-1970 yılları arasında Sina Yarımadası'nda İsrail ile Mısır ve müttefikleri arasında meydana gelen çatışmalardır.

Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

Arap Mısır (640–1250) ve Memlük Mısır (1250–1517) valileri listelenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu valileri için Osmanlı Mısır valileri listesi maddesine bakınız.

Elie Kedourie Yahudi asıllı İngiliz siyaset bilimci ve önde gelen bir tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Uganda ilişkileri</span>

Türkiye-Uganda ilişkileri, Türkiye ile Uganda arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Kampala'da, Uganda'nın ise Ankara'da büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gambiya-Türkiye ilişkileri</span>

Gambiya-Türkiye ilişkileri, Gambiya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Claude Cahen</span> Fransız tarihçi (1909 – 1991)

Claude Cahen, Fransız Marksist oryantalist ve tarihçidir. İslami Orta Çağ, Haçlı Seferleri hakkındaki Müslüman kaynakları ve Orta Çağ İslam toplumunun sosyal tarihi üzerinde uzmanlaşmıştır.

El-Bābā veya al-Khādim ("Hadım") olarak da adlandırılan Lülü el-Yaya,MS 1113'ten 1117'deki suikastına kadar Halep Selçuklu saltanatının naibiydi. Reşit olmayan padişahların atabeğiydi. Daha önce Musul atabeği Aksungur el-Porsuki'nin hizmetinde bir hadımdı.

Hugh Nigel Kennedy, bir İngiliz ortaçağ tarihçisi ve akademisyenidir. Erken İslami Orta Doğu, Müslüman İberya ve Haçlı Seferleri tarihinde uzmanlaşmıştır. 1997'den 2007'ye kadar St Andrews Üniversitesi'nde Ortadoğu Tarihi Profesörüydü. 2007'den beri Londra Üniversitesi SOAS'ta Arapça Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Sir Hamilton Alexander Rosskeen Gibb, H. A. R. Gibb olarak bilinir, İskoç tarihçi ve Oryantalisttir.

Bedreddin Baydara el-Mansuri, Memlük sultanı Eşref Halil'in saltanat naibi idi.

<span class="mw-page-title-main">Sırgıtmış</span>

Seyfeddin Sırgıtmış bin Abdullah en-Nâsırî,, Sultan Hasan döneminde görev yapmış önde gelen bir Memluk emiri idi. 1357'ye gelindiğinde Sırgıtmış, Nasır Hasan'ın sarayındaki en güçlü emirdi. 1357 yılında Kahire'deki Sırgıtmış Medresesi'ni yaptırdı. 1358'de padişahın Sırgıtmış'ın bir darbe hazırlığında olduğuna dair şüpheleri sonucu hapse atıldı ve ardından öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kavsun</span>

Seyfeddin Kavsun en-Nâsırî es-Sâki, Nasır Muhammed, Mansur Ebu Bekir ve Eşref Küçük'ün hükümdarlıkları sırasında görev yapan önde gelen bir Memluk emiriydi.

Baybars el-Mansuri, Sultan Mansur Kalavun'un hizmetinde olan bir memluktü. Nesep adı olan el-Hitai, kökeninin en doğudaki Müslüman topraklarından, muhtemelen Moğollardan geldiğini düşündürmektedir.