İçeriğe atla

David Awschalom

David Awschalom
David Awschalom Göteborg, İsveç'te düzenlenen 2013 Nobel Haftası Diyaloğu'nda konuşuyor.
Doğum11 Ekim 1956 (67 yaşında)
Baton Rouge, Louisiana, Amerika Birleşik Devletleri
Mezun olduğu okul(lar)University of Illinois at Urbana Champaign(BS)
Cornell Üniversitesi(PhD)
ÖdüllerOliver E. Buckley Ödülü(2005)
Agilent Europhysics Ödülü(2005)
Turnbull Konferans Ödülü(2010)
Kariyeri
DallarıYoğun madde fiziği
Spintronik
Çalıştığı kurumlarChicago Üniversitesi
University of California, Santa Barbara

David D. Awschalom (d. 1956, Baton Rouge, Louisiana, Amerika Birleşik Devletleri))[1] Amerikalı yoğun madde deneysel fizikçisidir. En çok yarı iletkenlerde spintronik alanındaki çalışmalarıyla tanınır.

Awschalom, Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nden fizik lisans derecesiyle mezun oldu. Cornell Üniversitesi'nden deneysel fizik alanında doktora derecesi almıştır.[2][3] Chicago Kuantum Borsası Direktörü[4] ve Chicago Üniversitesi Pritzker Moleküler Mühendislik Okulu'nda (PME) Moleküler Mühendislik alanında Liew Aile Profesörüdür.[3] Daha önce California Nanosystems Enstitüsü Direktörü olarak görev yapmış ve Santa Barbara'daki California Üniversitesi Fizik Bölümü'nde profesörlük ve Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Hirsch numarası 96'dır.

Ödüller ve onurlandırmalar

Kaynakça

  1. ^ "Book of Members, 1780-2010: Chapter A" (PDF). American Academy of Arts and Sciences. 18 Haziran 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2011. 
  2. ^ "David Awschalom". The Awschalom Group. University of California, Santa Barbara. 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2011. 
  3. ^ a b "David Awschalom - People - Awschalom Group - Pritzker School of Molecular Engineering". pme.uchicago.edu. 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  4. ^ "David Awschalom Bio Page". Chicago Quantum Exchange. 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  5. ^ "APS Fellow Archive". APS. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 
  6. ^ "2018 Stanley Corrsin Award Recipient". www.aps.org (İngilizce). 3 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  7. ^ "[ EPS ]". www.physics.rutgers.edu. 14 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  8. ^ "David D. Awschalom". American Academy of Arts & Sciences (İngilizce). 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  9. ^ "David Awschalom". www.nasonline.org. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  10. ^ "David Turnbull Lectureship". www.mrs.org. 5 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  11. ^ "Professor David D. Awschalom". NAE Website. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Schrieffer</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2019)

John Robert Schrieffer, Amerikalı fizikçi. "Başarılı olan ilk mikroskobik süperiletkenlik teorisini geliştirdikleri için" John Bardeen ve Leon Neil Cooper ile birlikte 1972 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Gilles de Gennes</span> Fransız fizikçi (1932 – 2007)

Pierre-Gilles de Gennes Nobel ödülü kazananlar listesi'ne 1991'de giren Fransız fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Üniversitesi</span> Japonyanın en seçici üniversitesi

Tokyo Üniversitesi, Japonya'daki öncü araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversite 10 fakülte ve 30.000 öğrenciye sahiptir. 30.000 öğrencinin 2100 kadarı yabancı uyrukludur. Üniversitenin Hongō, Komaba, Kashiwa, Shirokane ve Nakano adlı 5 yerleşkesi vardır.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Heeger</span>

Alan Jay Heeger Amerikalı fizikçi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yakir Aharonov</span>

Yakir Aharonov Kuantum Fiziği üzerine uzman bir fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

Amerikan Fizik Topluluğu, dünyanın en büyük ikinci fizikçi topluluğudur. Topluluk, prestijli dergiler olan Physical Review ve Physical Review Letters'da dahil olmak üzere bir düzineden fazla bilimsel dergi yayınlar ve her yıl yirmiden fazla bilim toplantısı düzenler. APS, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün bir üyesidir. Kate Kirby, APS'nin şu anki CEO'sudur, göreve Şubat 2015'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Whittingham</span>

Michael Stanley Whittingham İngiliz - Amerikalı kimyager. Binghamton Üniversitesi'nde hâlen kimya profesörlüğü ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programının yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Binghamton'daki Kimyasal Enerji Depolama Merkezi'nin de (NECCES) yöneticiliğini yapmaktadır Akira Yoshino ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

Stuart Alan Rice, Amerikalı teorik kimyager ve fiziksel kimyagerdir. Chicago Üniversitesi'nde Profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Andrea Ghez</span> Amerikalı gökbilimci

Andrea Mia Ghez, Amerikalı bir gökbilimci ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü'nde profesördür. Araştırmaları Samanyolu galaksisinin merkezine odaklanıyor. 2020'de, Nobel Fizik Ödülü'nün yarısını Reinhard Genzel ile paylaşarak Nobel Fizik Ödülü'nü alan dördüncü kadın oldu. Nobel Ödülü, Samanyolu galaktik merkezinde artık genel olarak bir kara delik olarak kabul edilen süper kütleli kompakt bir nesneyi keşfettikleri için Ghez ve Genzel'e verildi.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jo Nye</span> Amerikalı akademisyen

Mary Jo Nye, Amerikalı bilim tarihçisi ve akademisyen. Bilimsel keşif ile sosyal ve politik olgular arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

Nadya Mason, Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign'de fizik profesörüdür. Yoğun madde deneycisi olarak, düşük boyutlu sistemlerin kuantum sınırları üzerinde çalışıyor. Mason, Illinois Malzeme Araştırma Bilim ve Mühendislik Merkezi'nin (I-MRSEC) direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.