İçeriğe atla

David Allardice Webb

David Allardice Webb veya DA Webb (12 Ağustos 1912 - 26 Eylül 1994) İrlandalı botanikçi ve 1949'dan 1966'ya kadar Dublin Trinity College'da botanik bölümünün başkanı. George ve Ella Webb'in oğluydu. Bitki bilim mahlası D.A.Webb.'dir.[1]

Hayatı

Henry Horatio Dixon'dan özel olarak, ayrıca Birleşik Krallık'ta eğitim almıştır. Botaniğe ek olarak, RB McDowell ile Trinity College tarihinin editörlüğünü yaptı ve Trinity College'da sanat tarihi üzerine bir kitap yayınladı.[2] 1982'de Royal Dublin Society'nin Boyle Madalyası'nı aldı. Saxifraga cinsi üzerine önemli çalışmaları vardır. Reading Üniversitesi herbaryumuna giderken trafik kazasında öldü.[3] An Irish Flora'nın 8. baskısı, onun onuruna Webb's An Irish Flora adını aldı.[4]

Eserleri

  • Webb, DA 1943. An Irish Flora . 1. baskı W. Tempest, Dundalgan Press. Dundalk.
  • ——— and Hart, AV 1945. Contributions towards an understanding of the calcicole and calcifuge habit in some Irish plants. Sci. Proc. Roy . Dublin Soc. NS 25,19 - 28.
  • ——— 1952. The flora and vegetation of Ireland in Die Pflanzebwelt Irlands. Veroff. Geobot. Inst. Rubels, Zürih, 25 H, 46 - 84.
  • ——— 1977. An Irish Flora 6. baskı. Dundalgan Press (W.Tempest) Ltd, Dundalk.
  • --—— 1954. Notes on four Irish heaths 1. Kısım Erica mackaiana . Ir Nat, J. 11 : 187 - 192.
  • ——— 1955. Biological flora of the British Isles. Erica mackaiana, ournal of Ecology. 43 : 319 - 330.
  • ——— 1980. The flora of the Aran Islands. Journal Life Sciences, Royal Dublin Society . 2 : 51 - 83.
  • ——— and Hodgson, J. 1968. The Flora of Inishbofin and Inishark. Proceedings of the Botanical Society of the British Isles. 7 : 345 - 363.
  • ——— and Scannell, MJP 1983. lora of Connemara and the Burren. Royal Dublin Society and Cambridge University Press, Cambridge.
  • ——— and Scannell, MJP 1984. Flora of Connemara and the Burren; some corrections and additions. Ir. Nat. J. 21 : 286-288.
  • ———, Doogue, D. and Parnell, J. 1996. An Irish Flora. 7. baskı. Dundalgan Press (W. Tempest) Ltd, Dundalk.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Trinity College, Dublin on David Webb". 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Herbarium RNG". 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Trinity College, Dublin site". 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton (matematikçi)</span>

Sir William Rowan Hamilton MRIA İrlandalı bir matematikçi, Trinity College Dublin'de Andrews Astronomi Profesörü ve İrlanda Kraliyet Gökbilimcisiydi. Fizik için hem saf matematik hem de matematik alanında çalıştı. Optik, klasik mekanik ve cebire önemli katkılarda bulundu. Hamilton bir fizikçi olmasa da –kendisini saf bir matematikçi olarak görüyordu– çalışması fizik için, özellikle de Newton mekaniğini yeniden formüle etmesi, şimdi Hamilton mekaniği olarak adlandırılan, büyük önem taşıyordu. Bu çalışma, elektromanyetizma gibi klasik alan teorilerinin modern çalışmasının ve kuantum mekaniğinin geliştirilmesinin merkezinde olduğunu kanıtladı. Saf matematikte, en iyi kuaterniyonların mucidi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">George Darwin</span>

Sir George Howard Darwin, İngiliz gökbilimci ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık coğrafyası</span>

Birleşik Krallık, Batı Avrupa'nın kuzeybatısında Britanya Adaları'nda bulunan bir ada ülkesidir. Enlemi 49 °-59 ° ve Boylamı 8 °-2 ° arasındadır. Birleşik Krallık, Kuzey Atlantik ile Kuzey Denizi arasında uzanır ve Büyük Britanya ile İrlanda'nın kuzeyi olmak üzere Britanya Adaları'nın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Fransa'nın kuzeybatı kıyısından 35 km uzaklıkta Manş Denizi ile ayrılmaktadır ve Ayrıca İrlanda ile 499 km'lik sınırı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Townsend (fizikçi)</span>

John Sealy Edward Townsend, İrlandalı-Britanyalı matematiksel fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Farrell</span>

Yvonne Farrell Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı. Lima, Peru'daki UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi. 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.

<span class="mw-page-title-main">Tim Robinson (haritacı)</span>

Timothy Drever Robinson, İngiliz yazar ve haritacıdır. En ünlü eserleri arasında İrlanda'nın batısındaki Aran Adaları ve Connemara hakkında kitaplar yer alır. Ayrıca Aran Adaları, Burren ve Connemara'nın "dünya harikalarının ABC'si" olarak adlandırdığı olağanüstü ayrıntılı haritalar üretmesiyle de tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Janet Browne</span> İngiliz bilim tarihçisi

Elizabeth Janet Browne, İngiliz bilim tarihçisidir. Özellikle 19. yüzyıl biyoloji tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Harvard'da çalışmaya başlamadan önce önce Londra'daki University College London'da Wellcome Trust Tıp Tarihi Merkezi'nde dersler verdi. Günümüzde Harvard Üniversitesi'nde Aramont Bilim Tarihi Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">John Casey (matematikçi)</span>

John Casey saygın bir İrlandalı geometricidir. Batlamyus teoreminin bir uzantısı olan diğer dört çembere teğet olan bir çember üzerindeki Casey teoremi ile ünlüdür. Bununla birlikte, Öklid geometrisi üzerine birkaç yeni kanıt ve perspektifle katkıda bulundu. Emile Lemoine ile birlikte, çemberin ve üçgenin modern geometrisinin kurucu ortakları olarak kabul edilir.

<i>Geranium sylvaticum</i>

Orman turnagagası, Orman ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium sylvaticum, turnagagasıgiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Avrupa ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yaygındır. Ayrıca Türkiye'nin Bolu ve Bursa illerinde de bu türe rastlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton Drummond</span> İrlandalı şair ve yazar

William Hamilton Drummond, D.D. İrlandalı şair, hayvan hakları yazarı ve tartışmacıdır.

Peter Hadland Davis Türkiye florası otoritesi İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası P.H.Davis'tir.

<span class="mw-page-title-main">George Johnston Allman</span> İrlandalı matematikçi, klasikçi bilim insanı ve eski Yunan matematiği tarihçisi

George Johnston Allman İrlandalı bir profesör, matematikçi, klasik bilim insanı ve eski Yunan matematiği tarihçisiydi. Onun ünü, esas olarak ilk kez 1889'da Dublin'de yayınlanan ve daha sonra birkaç kez yeniden yayımlanan Thales'ten Öklid'e Yunan Geometrisi kitabının yazarlığına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

AL Kathleen King İrlandalı botanikçi ve İrlanda'nın önde gelen saha briyologu.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Coulter</span>

Thomas Coulter (1793-1843), Dundalk'tan İrlandalı bir doktor, botanikçi ve kaşifti. İrlanda Kraliyet Akademisi'nin bir üyesi, Dublin'deki Trinity Koleji'nin bir üyesi ve o kolejin herbaryumunun kurucusuydu.

Grant David Yeats, İngiliz-Amerikalı bir hekim ve tıp yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz hardal</span>

Beyaz hardal, Brassicaceae familyasına ait bir yıllık bitkidir. Bazen Brassica alba veya B. hirta olarak da adlandırılır. Tohumları için yetiştirilir ve hardal sosu yapmakta, yem bitkisi olarak veya yeşil gübre olarak kullanılır. Menşei Akdeniz bölgesi olduğu düşünülse de günümüzde dünya çapında yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Trinity College Dublin</span> İrlandadaki Dublin Üniversitesinin kurucu koleji

Trinity College, resmi olarak Dublin yakınlarındaki Kraliçe Elizabeth'in Kutsal ve Bölünmemiş Üçlü Birliği, İrlanda'nın Dublin kentinde bir araştırma üniversitesi olan Dublin Üniversitesi'nin tek kurucu kolejidir. Kraliçe I. Elizabeth, 1592'de kolej için hem Oxford hem de Cambridge'deki üniversite üniversitelerini örnek alan "bir üniversitenin annesi" olarak bir kraliyet tüzüğü yayınladı, ancak bu bağlı kurumların aksine, şimdiye kadar yalnızca bir kolej kuruldu; bu nedenle, "Trinity College" ve "University of Dublin" isimleri genellikle idari amaçlarla eşanlamlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Bryant</span> İrlandalı kadın matematikçi (1850-1922)

Sophie Willock Bryant, bir Anglo-İrlandalı matematikçi, eğitimci, feminist ve aktivistti. İngiltere'de doktora derecesi alan ilk kadındı; Kraliyet Komisyonu'nda ve Londra Üniversitesi Senatosu'nda görev yapan ilk kadınlardan biriydi.