İçeriğe atla

Daurama

Daurama II
Kabaras of Daura
Hüküm süresiyaklaşık 9. yüzyıl
Önce gelenKabara Hamata
DoğumTsohon Birni, Katsina, Kuzey Nijerya
ÖlümDaura, Kuzey Nijerya
DefinBirni Ta Kusheyi
HanedanKabara Banu Habe
AnnesiHamata
DiniBori
Daurama Sarayı

Daurama ya da Magajiya Daurama (9. yüzyıl civarı) Hausa halkının hükümdarı olup Daura'nın Son Kabara'sı olarak Hausa halkının anaerkil kraliyet sisteminden güç aktarımına tanıklık eden ayaklanmaya öncülük etmiştir. Sözlü gelenekler onu, bugün kuzey Nijer ve Nijerya monarşileri olarak bildiğimiz bölgede başlayan Hausa İmparatorluğu'nun kurucu "kraliçe büyükanne" olarak aktarmaktadır.[1] Daurama'nın hikâyesi kısmen Bayajidda efsanesinde anlatılmaktadır.

Daurama, bugün Nijerya'nın Katsina Eyaletinde bir emirlik olan, aynı adı taşıyan kasabadan sonra Daura olarak bilinen bir devleti yönetti. Eyaletin orijinal başkentinin adı Tsohon Birni ("Eski Şehir") idi; ve hükümdarlığı sırasında Daurama başkenti kendi adını taşıyan Daura kasabasına taşıdı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Project Hausa: Carmina Burana – Great Works of Civilization Require Great Poetry as Great expectations are expected of those that Interpet [sic] such Poetry to edify the world if not in translation then with music". A.D. MMXII JV PLUME: Rex Intima Château Versailles Place d'Armes, 78000 Versailles, France (İngilizce). 6 Kasım 2014. 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. []
  2. ^ "Earth Building Culture in Daura, Nigeria". Terra 2008: Actes de la 10ème Conférence Internationale Sur L'étude Et la Conservation Du Patrimoine Bâti en Terre, Bamako, Mali, 1-5 Février 2008. Getty Publications. 2011. ss. 120. ISBN 9781606060438.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nijerya</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Nijerya ya da resmî adı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijer, Çad, Kamerun ve Benin oluştururken, ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi yer almaktadır. Ülkenin başkenti Abuja'dır.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hausaca</span>

Hausa veya Hevsa, çoğunlukla Nijer ve Nijerya'da kullanılan bir Afroasya dilidir. Çad dilleri grubuna bağlı Hausaca ayrıca Sudan, Kamerun, Gana, Çad gibi ülkelerde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya İç Savaşı</span>

Nijerya İç Savaşı, diğer adıyla Biafra Savaşı, 6 Temmuz 1967-13 Ocak 1970 tarihleri arasında süren savaş. Nijerya'nın güneydoğu illerinin Biafra Cumhuriyeti adı altında ülkede ayrılmak istemesi sebebiyle çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marie Gustave Le Clézio</span> 2008 Nobel Edebiyat ödülünü alan Fransız yazar ve çevirmen

Jean-Marie Gustave Le Clézio,, Fransız yazar ve çevirmendir. 2008 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Şaumyan</span>

Şaumyan, Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin yarı de facto illerinden biridir. "Kafkasya'nın Lenini" lakabıyla hitap edilen Ermeni Bolşevik Stepan Şaumyan'ın ismi ile adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Nurbahş</span>

Cevad Nurbahşî ya da gerçek adıyla Rıza Ali Şah, 1953'ten ölümüne değin Nimetullahiyye tarikatının önderliğini yapan İranlı mutasavvıf, psikiyatri mütehassısı.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya pasaportu</span>

Nijerya pasaportu, Nijerya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Boko Haram</span> terör örgütü

Boko Haram, tam ismiyle Cemaat-i ehl-i sünneti't davet'ü-l ve'l-cihad, 2002 yılında Nijerya'nın Borno eyaletinde Muhammed Yusuf tarafından kurulan şeriat yanlısı radikal İslamcı silahlı örgüt. Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya'nın kuzey kesiminde daha etkili konumdadır. Boko Haram örgütü binlerce insanı öldürme, kent ve kiliseleri yakma, göçlere sebep olma, genç kızları dini gerekçelerle kaçırıp satma gibi pek çok eylemle gündeme gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Buhari</span> 7. ve 15. Nijerya devlet başkanı

Muhammed Buhari, askerî bir darbe yaptıktan sonra 31 Aralık 1983 - 27 Ağustos 1985 tarihleri arası Nijerya devlet başkanı olan ve Nijerya Ordusundan emekli tümgeneral.

<span class="mw-page-title-main">Amina J. Mohammed</span>

Amina J. Mohammed, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve eski Nijerya Çevre Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika halkları</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika'daki etnik gruplar her biri kendi dilini ve kültürü olan binlerce kişiyi oluşturmaktadır.

Nijerya'da din çeşitlidir. Ülke aynı anda dünyanın en büyük Hıristiyan ve Müslüman nüfuslarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Güvenilir güncel istatistikler mevcut değildir; ancak Nijerya, çoğunlukla kuzey bölgesinde yaşayan Müslümanlar ile çoğunlukla ülkenin güney bölgesinde yaşayan Hristiyanlar arasında kabaca ikiye bölünmüş durumda. Igbo ve Yoruba etnik kökenlerine özgü olanlar gibi yerli dinler onlarca yıldır azalıyor ve yerini Hristiyanlık veya İslam alıyor. Nijerya'nın nüfusunun Hıristiyan payı da,ülkedeki Müslüman nüfusa göre doğurganlık oranının daha düşük olması nedeniyle artık düşüşte.

<span class="mw-page-title-main">Hậu Giang (il)</span>

Hậu Giang, Vietnam'ın illerinden biridir. İl, ülkenin güneyinde Mekong Deltası'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 1.608 km² olan ilin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 974.126'dır. İlin merkezi Vị Thanh'dır.

"LA Who Am I to Love You", Amerikalı şarkıcı ve şair Lana Del Rey'in ilk şiir koleksiyonu olan Violet Bent Backwards Over the Grass'dan (2020) bir şiir. Şiir, Jack Antonoff'un müzik eşliğinde yaptığı aynı adı taşıyan sözlü albümü için Del Rey tarafından kaydedildi. Şarkı, albümün yayınlanmasından bir gün önce 27 Temmuz 2020'de dijital satış platformlarında yayınlandı.

Llanrwst, Galler Prensi tarafından Galler kasabası Llanrwst'e verilen özel bir ayrıcalıktı. Llanrwst günümüzde Galler'de, Conwy County Borough'daki Conwy Nehri civarında yer alan küçük bir kasaba ve topluluktur. Adını MS 5-6. yüzyılda yaşamış olan Saint Grwst'tan alır. Llanrwst, Gallilerin 10 mil (16 km) çapı içerisinde ticaret yapmasını yasaklayan bir kanun nedeniyle, Conwy kasabasına 13 mil (21 km) uzaklıkta bir mesafede olması nedeniyle Conwy bölge halkının burada yün ticareti yapmasıyla gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Tepoztlán</span>

Tepoztlán, Meksika'nın Morelos eyaletinde yer alan bir kasabadır. Tepoztlán Vadisi'nin ortasında bulunan kasaba, aynı adı taşıyan belediyenin hükûmet merkezi olarak hizmet vermektedir. 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre kasabanın nüfusu 14.130, belediyenin nüfusu ise 41.629 kişiden oluşmaktadır.

Hausa animizmi, "Maguzanci" veya Bori, Batı Afrika'daki Hausa halkının büyü ve ruh sahibi olmayı içeren İslam öncesi geleneksel bir dinidir. Bu dine inananların çoğu 18. yüzyılda İslam reformcusu Osman ve Fodio'nun cihadından sonra İslam'ı kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hausa Krallıkları</span>

Hausa Krallıkları veya Hausaland, Nijer Nehri ile Çad Gölü arasında yer alan Hausa halkı tarafından oluşturulmuş bir devletler topluluğuydu. Hausaland, Eski Gana, Mali ve Songhai'nin Batı Sudan krallıkları ile Kanem-Bornu'nun Doğu Sudan krallıkları arasında yer almaktaydı. Hausaland, Hausa halklarının batıya doğru genişlemesinin bir sonucu olarak MS birinci binyılda siyasi ve kültürel bir bölge olarak şekillendi. Halklar daha yoğun bir köylü nüfusuna yol açan tahıl yetiştirmeye başladılar. Ortak bir dilleri, kanunları ve gelenekleri vardı. Hausalar balıkçılık, avcılık, tarım, tuz madenciliği ve demircilikle uğraştılar.

<span class="mw-page-title-main">Hausalar</span>

Hausalar Batı Afrika kökenli bir etnik gruptur. Afro-Asya dil ailesinde Arapçadan sonra en çok konuşulan ikinci dil olan Hausa dilini konuşurlar. Esas olarak Güney Nijer ve Kuzey Nijerya'nın Sahel ve seyrek savan bölgelerinde yaşayan, kültürel olarak homojen bir halktır. Nüfusları yaklaşık olarak 86 milyondur. Hausa dilini konuşan topluluklar Batı Afrika'nın her yerine dağılmıştır ve Sahra'dan geçen geleneksel Hac güzergahı üzerinde de Hausa yerleşimleri bulunmaktadır. Özellikle Agadez kasabası ve çevresinde büyük bir nüfus bulunmaktadır. Hausaların bir kısmı son 500 yıl içerisinde Lagos, Port Harcourt, Accra, Abidjan, Banjul ve Cotonou şehirlerine ve Libya gibi Kuzey Afrika ülkelerine göç etmiştir. Hausaların çoğunun geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Hausa aristokrasisi tarihsel olarak binicilik temelli bir kültür geliştirmişti. Daura, Hausa halkının kültür merkezidir. Kasaba, Hausa gelenek ve kültürün yaşatıldığı en eski kasabadır.