İçeriğe atla

Dat (yazılım)

Dat (yazılım)
Orijinal yazar(lar)Max Ogden
Geliştirici(ler)Dat Team ve diğerleri
İlk yayınlanma4 Haziran 2013
Son yayınlanma14.0.2 / 26 Mart 2020
Programlama diliJavaScript
İşletim sistemiLinux, macOS, Windows
Erişilebilirlikİngilizce
TürDağıtılmış veri deposu
LisansBSD-3-Clause
Resmî sitesidatproject.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Dat (/dæt/ [1] ), değişiklikleri izlemek ve veri setlerini yayımlamak için sürüm kontrol özelliğine sahip bir veri dağıtım aracıdır. Öncelikle veriye dayalı bilim için kullanılır, ancak herhangi bir veri kümesindeki değişiklikleri takip etmek için de kullanılabilir. Dağıtılmış bir revizyon kontrol sistemi olarak hız, basitlik, güvenlik ve dağıtılmış, doğrusal olmayan iş akışları için destek amaçlanır.[2]

Dat, 2013 yılında Max Ogden tarafından veri analistlerinin veri kümelerinde yaptıkları değişiklikler üzerinde işbirliği yapma şeklini standartlaştırmak için oluşturuldu.[3] Code for Science,[4] John S. ve James L. Knight Foundation [5] ve Alfred P. Sloan Foundation tarafından sağlanan fon desteğiyle geliştirilmiştir.[6]

Dat, BSD-3-Clause lisansı koşulları altında dağıtılan ücretsiz bir yazılımdır .

Ana uygulamalardan biri, dat:// URL'lerini sorunsuz bir şekilde işleyen ve Dat web sitelerinin oluşturulmasına ve tohumlanmasına izin veren bir web tarayıcısı olan Beaker'dir.[7] Homebase, Dat için sunucu tarafı kalıcı bir tohumlama aracıdır.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Introducing Dat: If Git Were Designed For Big Data (at 00:00:03)". YouTube. 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  2. ^ "dat". datproject.org (İngilizce). 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  3. ^ "initial readme · datproject/dat@4646792". GitHub (İngilizce). 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  4. ^ "Technology & Data For Good". Code for Science & Society. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016. 
  5. ^ "Dat". Knight Foundation. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016. 
  6. ^ "Dat Grant". sloan.org. Alfred P. Sloan Foundation. 2014. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016. 
  7. ^ "Beaker | Peer-to-peer Web browser. No blockchain required". beakerbrowser.com (İngilizce). 9 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2019. 
  8. ^ GitHub - beakerbrowser/homebase: Self-deployable tool for seeding dat:// websites., Beaker Browser, 12 Haziran 2019, 17 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Haziran 2019 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Chromium</span>

Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Microsoft Edge, Yandex Browser ve Google Chrome tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Git (yazılım)</span> dağıtılmış iş kontrol sistemi

Git, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeği'nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, 2021 yılı itibarıyla %73 pazar payına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

RethinkDB, aynı adlı şirket tarafından oluşturulan ücretsiz ve açık kaynaklı, dağıtılmış belge tabanlı bir veritabanıdır. RethinkDB, JSON belgelerini dinamik şemalarla depolar ve sorgu sonuçları için gerçek zamanlı güncellemelerin uygulamalara aktarılmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Y Combinator tarafından Haziran 2009'da yatırım alan RethinkDB, Ekim 2016'da şirket sürdürülebilir bir iş kuramadığını ve ürünlerinin gelecekte ticari destek olmadan tamamen açık kaynaklı olacağını açıkladı.

WebRTC, web tarayıcılarına ve mobil uygulamalara basit uygulama geliştirme arayüzü (API'ler) aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim (RTC) sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir projedir. Direkt olarak eşler arası iletişime izin vermesi ile, eklenti yükleme veya uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ses ve video iletişiminin web sayfalarında kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Apple, Google, Microsoft, Mozilla ve Opera tarafından desteklenen WebRTC, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla standartlaştırılmaktadır.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Privacy Badger</span>

Privacy Badger, Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından oluşturulan Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera ve Android için Firefox için özgür ve açık kaynaklı kodlu bir tarayıcı uzantısıdır. Amacı, reklamları engelleyerek ve bir kullanıcının web tarayıcısındaki Beni İzleme ayarına uymayan çerezleri izleyerek tüketiciler ve içerik sağlayıcılar arasında internet gizliliğine dengeli bir yaklaşım sağlamaktır. Ücretsiz dağıtımın hizmet ettiği ikinci bir amaç, EFF'ye üyeliği ve bağışları teşvik etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Avast Secure Browser</span>

Avast Secure Browser, bilgisayar ve internet güvenlik firması Avast tarafından internet güvenliği ve gizliliğine odaklanacak şekilde geliştirilmiş Chromium tabanlı bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Box2D</span>

Box2D, Erin Catto tarafından C++ dilinde yazılmış ve MIT Lisansı altında yayınlanmış ücretsiz bir açık kaynak iki boyutlu fizik simülatörü ve oyun motorudur. Crayon Physics Deluxe, Limbo, Rolando, Incredibots, Angry Birds, Tiny Wings, Shovel Knight, Transformice, Happy Wheels, ve birçok çevrimiçi Flash oyun, ve Cocos2d veya Moscrif oyun motorunu ile Corona çerçevesini kullanan iPhone, iPad ve Android oyunları tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Beaker</span> Web tarayıcısı

Beaker, Blue Link Labs tarafından geliştirilen ancak artık geliştirilmesi devam etmeyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Beaker Browser eşler arası teknoloji, kullanıcıların web sitelerini ve web uygulamalarını ayrı bir web sunucusu kurmaya ve yönetmeye veya içeriklerini üçüncü taraf bir sunucuda barındırmaya gerek kalmadan doğrudan tarayıcıdan kendi kendilerine yayımlamalarına olanak tanır. Tüm dosyalar ve web siteleri, dosyaların birkaç kullanıcı tarafından paylaşılmasına ve barındırılmasına izin veren bir hiper ortam eşler arası protokolü olan Dat kullanılarak aktarılır. Tarayıcı ayrıca geleneksel sunuculara bağlanmak için HTTP protokolünü de destekler.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Gitea</span>

Gitea ( ), Git'in yanı sıra hata izleme, kod inceleme, kanban panoları, biletler ve wiki'ler gibi diğer ortak özellikleri kullanarak yazılım geliştirme sürüm kontrolünü barındırmak için açık kaynaklı bir forge yazılım paketidir. Kendi kendine barındırmayı destekler, ancak aynı zamanda ücretsiz bir genel birinci taraf örneği sağlar. Gogs'un bir çatalıdır ve Go ile yazılmıştır. Gitea, Linux, macOS ve Windows dahil olmak üzere Go tarafından desteklenen tüm platformlarda barındırılabilir. Proje Open Collective ile finanse edilmektedir.

WebAssembly, yürütülebilir programlar için taşınabilir bir ikili kod biçimine karşılık gelen bir metin biçimidir. Bunun yanı sıra bu tür programlar ve bunların ana bilgisayar ortamı arasındaki etkileşimleri kolaylaştırmak için yazılım arabirimlerini de ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">ZeroNet</span>

ZeroNet, 2015 yılında Tamas Kocsis tarafından oluşturulan, eşler arası kullanıcılardan oluşan merkezi olmayan web benzeri bir ağdır, ağ için programlama merkezi Budapeşte, Macaristan'dadır;Python'da yazılmıştır; ve tamamen açık kaynak kodludur. Siteler bir IP adresine sahip olmak yerine bir genel anahtarla tanımlanır. Özel anahtar, bir sitenin sahibinin ağ üzerinden yayılan değişiklikleri imzalamasına ve yayınlamasına izin verir. Bu tür sayfalar için yerel bir web barındırma görevi gören ZeroNet uygulaması kullanılırken sitelere sıradan bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilir. ZeroNet, bitcoin kriptografisini kullanmaya ek olarak, eşler arasındaki bağlantıları müzakere etmek için BitTorrent ağındaki izleyicileri kullanır. ZeroNet varsayılan olarak anonim değildir, ancak Tor ağı üzerinden trafiğin yönlendirilmesini destekler.

<span class="mw-page-title-main">PeerTube</span>

PeerTube, WebTorrent tarafından desteklenen, dağıtık, ActivityPub federasyonlu ve ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir video platformudur. Peer-to-peer teknolojisini kullanarak video izlerken sunucuların yükünü azaltır.