İçeriğe atla

Dassault nEUROn

Dassault nEUROn

Dassault nEUROn, Fransız şirketi Dassault Aviation tarafından yönetilen uluslararası işbirliği ile geliştirilen deneysel bir insansız savaş hava aracıdır (UCAV). Bu projeye dahil olan ülkeler arasında Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsveç ve İsviçre yer alıyor. Tasarım amacı, orta-yüksek tehdit savaş bölgelerinde çalışabilen gizli, otonom bir İHA oluşturmaktır. Karşılaştırılabilir projeler arasında İngiliz BAE Systems Taranis, Alman/İspanyol EADS Barracuda, Amerikan Boeing X-45 ve Northrop Grumman X-47B, Hint DRDO AURA ve Rus Mikoyan Skat ve Suhoy Okhotnik yer almaktadır.

Endüstriyel hedefi, Avrupalı firmalara küresel pazarda rekabetçi kalmalarını sağlamak için üst düzey İHA'lar ve ilgili teknolojiler tasarlama ve inşa etme deneyimi kazandırmaktır. İlk uçuş 1 Aralık 2012'de gerçekleşti.[1]

Özellikler

Kaynak[2]

  • Mürettebat: 0
  • Uzunluk: 9.5 m
  • Kanat açıklığı: 12.5 m
  • Boş ağırlık: 4,900 kg
  • Brüt ağırlık: 7,000 kg
  • Güç kaynağı: 1 × Rolls-Royce/Turboméca Adour, 40 kN (8,992 lbf) itme

Performans

  • Maksimum hız: 980 km/h (609 mph, 529 kn)
  • Servis tavanı: 14,000 m (45,900 ft)

Silah

  • 2 × 230 kg (500 lb) güdümlü bombalar

Kaynakça

  1. ^ Broadbent (January 2013). "NEUROn Become's Europe's First Stealth Aircraft to Fly". Air International. 84 (1). s. 4. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.defense.gouv.fr. 28 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eurofighter Typhoon</span> Avrupa Birliği yapımı, 4,5. nesil, çift motorlu savaş uçağı

Eurofighter Typhoon, Avrupa Birliği yapımı çok amaçlı, 4.5 nesil, çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü savaş uçağı.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-4 Phantom II</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

McDonnell Douglas F-4 Phantom II, McDonnell Douglas Firması tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması için geliştirilmiş, tandem iki koltuklu, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, uzun menzilli süpersonik, 3. nesil jet önleme ve avcı-bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-29</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Mikoyan MiG-29, Mikoyan Gureviç tarafından 1977 yılında üretilmiştir. Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Birçok ilklere imza atan MiG-29, ilk iki alternatifli hava alıklarına sahip uçaktır. Ham zeminli pistlerden kalkış yaparken yerden fırlayan yabancı cisimlerin motora zarar vermemesi için ön hava emişlerini kapatıp gövde üstünde, kokpitin iki yanındaki klapeleri açarak emiş yapar. MiG-29 aynı zamanda ilk turbofan motorlu hava muharebe uçağıdır. Tek kişilik ve çift motorlu bu uçağın NATO ve batıdaki karşılıkları F-15, F-16 ve F-18'dir. 28 ülkede kullanılmaktadır. Su-27’lerle birlikte Rus Hava Kuvvetleri’nin ana avcı gücünü oluşturmaktadır. En son modelleri olan MİG-29SMT ve iki kişilik MiG-29UBT’ler HUD, MFD, HOTAS gibi modern elektronik cihazlarla donatılmış, menzili 3500 km’ye çıkarılmış; kara saldırı görevlerini üstlenebilecek tarzda modernize edilmiştir. Havada bir sefer yakıt ikmali ile menzili 5500km’ye çıkmaktadır. Üstün manevra yeteneğine sahiptir. Dünyanın ilk kaska monteli nişanlama sistemine sahip uçağıdır. Motoru nükleer bir saldırıdan sonra da uçabilecek şekilde dizayn edilmiştir. 11G Manevra kabiliyetine sahiptir ki bu manevradan fazlasına MiG-29 izin vermediği için değil hiçbir pilot 11G'nin üzerine dayanamadığı için çıkılamamıştır, gerçekte MİG-29'un tam manevra sınırı bilinmemektedir. Ayrıca MİG-29'un "Cobra" veya burun kaldırma denen bir manevrası vardır ki özellikle itdalaşında ona ezici bir üstünlük verir. Pilot fırlatma koltuğu yere 200 metre mesafede dahi çalışmaktadır. Bu da pilot güvenliğini artırıcı bir etkendir. Her biri kilotonluk olmak üzere 6 tane nükleer bomba taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet uçak</span> stealh teknolojisi ile üretilmiş radarlara görünürlük oranı aşırı düşük genellikle askeri ve gizli görevler için kullanılan askeri uçaklar

Hayalet uçak, radar sistemleri tarafından yakalanamayan ya da yakalanması çok güç olan uçaklara verilen resmî olmayan bir isimdir. Stealth teknolojisi'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima B5N</span>

Nakajima B5N , II. Dünya Savaşının ilk yıllarında Japon İmparatorluk Donanmasının standart torpido bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan Proje 1.44</span>

Mikoyan Gurevich Project 1.44/1.42 MiG tarafından Rus hava kuvvetleri için üretilen 5.jenerasyon hava üstünlük uçağı prototipidir. MiG-MFI olarak da bilinen uçağın NATO kodadı Flatpack'tir.

<span class="mw-page-title-main">Dassault Rafale</span>

Dassault Rafale Fransa merkezli havacılık şirketi Dassault tarafından tasarlanan ve üretilen, çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü savaş uçağıdır. Geniş bir silah yelpazesine sahip olan Rafale, hava üstünlüğü, yasaklama, havadan keşif, yakın hava desteği, derinlemesine saldırı, anti-gemi saldırısı ve nükleer caydırıcılık görevlerini gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Rafale, Dassault tarafından "omnirole" uçak olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">IAI Harpy</span> kamikaze insansız hava aracı

IAI Harpy, İsrail Havacılık Endüstrisi IAI tarafından Türk yetkililere danışılarak özel ihtiyaçlara cevap verebilmek adına etkili bir şekilde üretilmiş bir insansız bir hava aracı (İHA) dır. Harpy radar sistemlerini yok etmek için tasarlanmıştır. Yüksek patlayıcı özellikte savaş başlığı taşımaktadır. Harpy Türkiye envanterine 100 adet teslimat yapılmıştır. Güney Kore, Hindistan, İsrail ve Çin tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">X-4 Bantam</span> çift jet motorlu küçük deneme uçağı

Northrop X-4 Bantam; yatay kuyruğu olmayan, bunun yerine yuvarlanma ve dalma kontrolleri olan elevatör ve aileronları yerine elevon adı verilen tek bir parça kullanılmış, çift jet motorlu küçük deneme uçağı. Bazı aerodinamikçilerin yatay kuyruğu ortadan kaldırarak transonik hızlarda kanatların yol açtığı süpersonik şok dalgalarının yatay kuyrukla etkileşmei sorununu ortadan kaldırmayı umuyorlardı, ancak X-4'ün deneyleri bu umudu boşa çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Dassault Mirage 2000</span> Fransız yapımı dördüncü nesil çok görevli savaş uçağı

Mirage 2000 bir Fransız firması olan Dassault yapımı tek motorlu, dördüncü nesil bir savaş uçağıdır. Hafif bir savaş uçağı olması düşüncesiyle, 1970'lerin sonunda başarılı olan Mirage III'ten tasarlanmıştır. Daha sonra başarılı bir model haline gelmiş ve birçok ülke tarafından kullanılmıştır. Toplamda 600 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dassault Mirage 5</span>

Dassault Mirage 5, Dassault Aviation tarafından üretilen Fransız yapımı saldırı uçağıdır. Uçak, Dassault'un en popüler uçağı olan Mirage III üzerinden geliştirilmiştir. Mirage 5, nükleer silah taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">IAI Nesher</span> İsrail yapımı avcı uçağı

IAI Nesher, IAI tarafından üretilen Dassault Mirage 5'in İsrail yapımı modeli olan avcı uçağıdır. Uçakların büyük bir kısmı daha sonra Arjantin Hava Kuvvetleri'ne Daggers adıyla satılmış olup Fingers adıyla modernize edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aero L-159 Alca</span>

Aero L-159 Alca, Aero Vodochody tarafından üretilen Çek yapımı çok rollü savaş uçağıdır. Uçak Aero L-59 Super Albatros üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SEPECAT Jaguar</span> Hava aracı

SEPECAT Jaguar, Fransa ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir jet saldırı uçağıdır. İlk uçuşunu 8 Eylül 1968 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1973 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Saab 29 Tunnan</span>

Saab 29 Tunnan, Saab tarafından üretilen İsveç yapımı bir jet saldırı uçağıdır. Uçak, Saab 21R'nin ardından İsveçin ikinci turbojet motorlu savaş uçağıydı. Adından türetilen yuvarlak görünüşüne rağmen, J 29 o döneme kıyasla hızlı ve çevik bir uçaktı. 1970'li yıllara kadar hem avcı hem de avcı bombardıman rollerinde etkili bir şekilde görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-9</span>

Mikoyan-Gureviç MiG-9, Mikoyan-Gureviç tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından jet uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiş olup orta derecede başarılıydı, ancak silahlar gazından dolayı yüksek irtifalarda kullanılırken motorun alev almasıyla ilgili sürekli sorunlara sahipti. Bunun üzerine, çeşitli motorlar denense de MiG-15'in daha üstün olması nedeniyle hemen yerini MiG-15'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-9</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Suhoy Su-9, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1950'lerde Su-7 ile birlikte geliştirilmiş olup delta kanatlara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Boeing X-45</span>

Boeing X-45, Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir insansız muharip hava aracı konseptidir. Uçak, DARPA'nın J-UCAS projesi kapsamında geliştirilmiştir.

TUSAŞ Baykuş, 2003-2004 yılları arasında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen radyo kontrollü taktik insansız hava aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">EADS Barracuda</span>

EADS Barracuda, şu anda EADS tarafından geliştirilmekte olan, hava keşif ve aynı zamanda savaş için tasarlanmış, jetle çalışan bir insansız hava aracıdır (İHA). Uçak, Almanya ve İspanya ortak girişimidir.