İçeriğe atla

Darü'l-Münestiri

Koordinatlar: 36°48′14″K 10°10′08″D / 36.80389°K 10.16889°D / 36.80389; 10.16889
Darü'l-Münestiri
دار المنستيري
Darü'l-Münestiri
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaray
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°48′14″K 10°10′08″D / 36.80389°K 10.16889°D / 36.80389; 10.16889
Tamamlanma19. yüzyıl

Darü'l-Münestiri (Arapçaدار المنستيري), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Saray, daha sonra onu Şaşiye'nin bir soylusu ve tüccarı olan Muhammed El-Münestiri'ye verildi ve günümüz adını aldı. Fransız mandası sırasında bir sanat enstitüsüydü. 1930'da zanaat eğitimi ofisi ve ardından 1940'ta Tunus sanatlarının bölgesel merkezi haline geldi.[1] 2007'de Tunus tercüme merkezinin ana ofisi oldu.[2]

Kaynakça

  1. ^ Jacques Revault, Palais et demeures de Tunis (XVIIIe et XIXe siècles), vol. II, Paris, Centre national de la recherche scientifique, 1971, 648 p. (lire en ligne [archive]), p. 371-386 (Fransızca)
  2. ^ Jamila Binous (photogr. Salah Jabeur), Maisons de la médina de Tunis, Tunis, Dar Ashraf, 2002, 239 p. (9973-755-13-8), p. 73 (Fransızca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Muhammed bin Hüseyin</span>

II. Muhammed Bin Hüseyin, 1855-1859 yılları arasındaki Tunus beyidir. Tunus beyi I. Ahmed Bey'in 30 Mayıs 1855 tarihinde ölmesiyle Tunus Beyliği'nin yönetiminin başına geçmiştir. 1859 yılına kadar ölene kadar Tunus Beyliği'nin yöneticisi olmuştur. 1859 yılında ölünce Tunus Beyliği'nin başına III. Muhammed Sadık Bey tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Laz Türbesi</span>

Muhammed Laz Türbesi veya Laz Türbesi, Tunus'ta yer alan bir anıt mezardır. Türbe, 13 Mart 1912'den beri tarihi anıt olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chedly Ayari</span>

Chedly Ayari, Tunuslu siyasetçi, ekonomist ve diplomat.

Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu (ERTT) (Arapça: مؤسسة الإذاعة والتلفزة التونسية, romanize: Müesese el-İzayet vel'talfazat et-Tunisiye), Tunus merkezli bir devlet yayın kurumuydu. 7 Mayıs 1990 tarihinde kurulmuş olup televizyon ve radyo yayınından sorumluydu ve Avrupa Yayın Birliği üyesiydi. Merkezi Tunus'ta yer almaktaydı.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dinden</span>

Dinden, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,373 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 30.124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Enfida</span>

Enfida veya Darü'l-Bey, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın kuzeyinde Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 258,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 32.013'tür.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Merkez Bankası</span>

Tunus Merkez Bankası, Tunus'un merkez bankasıdır. Banka, 19 Eylül 1958 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Tunus'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Medinesi</span>

Tunus Medinesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir medine mahallesidir. Mahalle, Muvahhidler ve Hafsîler dönemlerinden kalma saraylar, camiler, türbeler, medreseler ve çeşmeler dahil olmak üzere yaklaşık 700 anıt içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Darü'd-Devletli</span>

Darü'd-Devletli, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar bin Ebi Ziyaf</span>

Dar bin Ebi Ziyaf, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda Ahmed bin Ebi Ziyaf tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hüseyin</span> Tunustaki saray

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hammuda Paşa</span>

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1630 yılında Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Bey</span>

Darü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve günümüzde Tunus başbakanının resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Sarayı</span>

Sahib et-Tâbi Sarayı, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 19. yüzyılın başında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Başmakiye</span>

Sevkü'l-Başmakiye, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kasr Camii</span>

El-Kasr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 12. yüzyılda Ahmed bin Kavrasan tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde Dar Hüseyin'in yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türbetü'l-Bey</span>

Türbetü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbedir. 1777 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Hüseyni Hanedanı'na adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mersâ Antlaşması</span>

Mersâ Antlaşması (Fransızca: Conventions of La Marsa Arapça: اتفاقية المرسى), Bardo Antlaşması'na ek olarak Tunus Beyi tarafından imzalandı. Ali Müddet bin el-Hüseyin ve Fransız Yerleşik General, Paul Cambon tarafından 8 Haziran 1883 tarihinde imzalandı. Fransa'nın Tunus'un uluslararası borcunu ödemesini, böylece Uluslararası Borç Komisyonu'nu lağvetmesini ve böylece Tunus'ta bir Fransız himayesi önündeki engelleri kaldırmasını öngörüyorlardı. Fransa ile Tunus Naipliği arasındaki ilişkiyi tanımlamak için 'protektorate' terimi ilk kez La Marsa Sözleşmelerinde kullanılmıştır. İlk kurulan protektora olarak Tunus, daha sonra Fas ve Suriye'deki Fransız müdahaleleri için bir sömürge modeli sağladı.