İçeriğe atla

Darü'd-Devletli

Koordinatlar: 36°47′54″K 10°10′09″D / 36.79833°K 10.16917°D / 36.79833; 10.16917
Darü'd-Devletli
دار الدولاتلي
Ana salonun doğu cephesi
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaray
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°47′54″K 10°10′09″D / 36.79833°K 10.16917°D / 36.79833; 10.16917
Tamamlanma17. yüzyıl

Darü'd-Devletli (Arapçaدار الدولاتلي), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda inşa edilmiştir[1] ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Saray, adını önceki sahiplerinden birinden almış olup Türkçe kökenlidir. 19 Ekim 1992'de resmi tarihi anıt oldu.[2] Günümüzde, Reşidiye'nin ana ofisidir.

21 Şubat 2017'de Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, binada Yunus Emre Center adlı bir Türk kültür merkezinin açılacağını duyurdu.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Jacques Revault, Palais et demeures de Tunis (XVIe et XVIIe siècles), vol. I, Paris, Centre national de la recherche scientifique, 1967, 542 p. (lire en ligne [archive]), p. 203-215 (Fransızca)
  2. ^ « Décret n°92-1815 du 19 octobre 1992 » [archive], sur docartis.com (consulté le 21 janvier 2017) (Fransızca)
  3. ^ Hatem Kattou (21 Şubat 2017). ""La Tunisie est le pays le plus stable en Afrique du Nord" (Ambassadeur de Turquie en Tunisie)". Anadolu Ajansı (Fransızca). 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Buazizi</span>

Tarık el-Tayyib Muhammed Buazizi, Tunuslu seyyar satıcı. 17 Aralık 2010'da kendisini yakarak intihar girişiminde bulundu. Bu olayın tesiri ile Tunus halkının ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçmıştır. Bu olay aynı zamanda diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaları teşvik etmiştir. Ölümünden sonra Tunus'ta Yasemin Devrimi başlamıştır. 17 Ocak 2011'de başkent Tunus'un en ünlü caddesi olan 7 Kasım Caddesi'nin ismi Muhammed Buazizi Caddesi olarak değiştirilmiştir. Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë Paris'te de Muhammed Buazizi isimini bir caddeye vermek istediklerini söyledi, "onun direniş hareketi, demokrasi, adalet ve özgürlük için Tunusluların mücadelesinin sembolüdür.".

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Macron</span> 25. Fransa cumhurbaşkanı

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, 2017'den beri Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi, bankacı ve bürokrattır. Ayrıca Andorra'nın iki eş prensinden biridir. Daha önce 2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı ve 2012-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. Merkezci bir siyasi parti olan Rönesans'ın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü</span>

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu bir demokrasinin kurulması çabalarının merkezinde yer alan dört kuruluştan oluşan gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Kays Said</span> 5. Tunus devlet başkanı

Kays Said, Tunuslu hukukçu ve siyasetçi. 2019 Tunus başkanlık seçimine bağımsız aday olarak katıldı ve ikinci turda Tunus'un 8. devlet başkanı seçildi.

Moncef Ouannes Tunuslu bir sosyologdu.

Tunus'taki Türkler, Tunus'taki azınlık gruplarından birini oluşturan etnik Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dalenda Abdou</span>

Dalenda Abdou ya da Khira Bent Abdelkader Gharbi, Tunuslu aktris.

Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu (ERTT) (Arapça: مؤسسة الإذاعة والتلفزة التونسية, romanize: Müesese el-İzayet vel'talfazat et-Tunisiye), Tunus merkezli bir devlet yayın kurumuydu. 7 Mayıs 1990 tarihinde kurulmuş olup televizyon ve radyo yayınından sorumluydu ve Avrupa Yayın Birliği üyesiydi. Merkezi Tunus'ta yer almaktaydı.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halkulvâdî</span>

Halkulvâdî, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un 12 km doğusunda Tunus Körfezi ve Tunus Gölü'nün kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 12,36 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 57.660'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hamamü'l-Linf</span>

Hamamü'l-Linf, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un güneydoğusunda Akdeniz kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,42 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 44.057'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dinden</span>

Dinden, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,373 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 30.124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Sahili</span>

Tunus Sahili, Tunus'un ortadoğu kesmini kapsayan kıyı bölgesidir. Bölge, doğu kıyısı boyunca, kuzeyde Hammamet'ten güneyde Mehdiye'ye, Münestir, Mehdiye ve Susa illeri de dahil olmak üzere uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enfida</span>

Enfida veya Darü'l-Bey, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın kuzeyinde Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 258,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 32.013'tür.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Münestiri</span>

Darü'l-Münestiri, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Bey</span>

Darü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve günümüzde Tunus başbakanının resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hayreddin Sarayı</span>

Hayreddin Sarayı, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1870 yılında Hayreddin Paşa tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rakkada</span>

Rakkada, Tunus'un Kayrevan ilinde bulunan bir arkeolojik sittir. Kayrevan kentinin yaklaşık 10 km güneybatısında yer almakta olup 9. yüzyıldan kalma Ağlebî Hanedanı'nın ikinci başkentinin yeridir. Günümüzde Ulusal İslam Sanatları Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersâ Antlaşması</span>

Mersâ Antlaşması (Fransızca: Conventions of La Marsa Arapça: اتفاقية المرسى), Bardo Antlaşması'na ek olarak Tunus Beyi tarafından imzalandı. Ali Müddet bin el-Hüseyin ve Fransız Yerleşik General, Paul Cambon tarafından 8 Haziran 1883 tarihinde imzalandı. Fransa'nın Tunus'un uluslararası borcunu ödemesini, böylece Uluslararası Borç Komisyonu'nu lağvetmesini ve böylece Tunus'ta bir Fransız himayesi önündeki engelleri kaldırmasını öngörüyorlardı. Fransa ile Tunus Naipliği arasındaki ilişkiyi tanımlamak için 'protektorate' terimi ilk kez La Marsa Sözleşmelerinde kullanılmıştır. İlk kurulan protektora olarak Tunus, daha sonra Fas ve Suriye'deki Fransız müdahaleleri için bir sömürge modeli sağladı.

2024 Tunus başkanlık seçimi, 2024 yılı içerisinde yapılması planlanan ve Tunus devlet başkanını belirleyecek olan seçim.