İçeriğe atla

Daryuş Mehrcuyi

Daryuş Mihrcuyi
Doğum8 Aralık 1939(1939-12-08)
Tahran, İran
Ölüm14 Ekim 2023 (83 yaşında)
Kerec
Milliyetİranlı
MeslekFilm yönetmeni, senarist, yapımcı ve kurgucu
Etkin yıllar1966-2023

Daryuş Mihrcuyi (8 Aralık 1939, Tahran - 14 Ekim 2023, Kerec), İranlı film yönetmeni, senarist, yapımcı ve kurgucudur. İran sineması akımlarından İran Yeni Dalgasını başlattığı kabul edilen İnek filminin yönetmenidir. İran sinemasının entelektüel yönetmenlerinden sayılır. Çoğu filmi, İran ya da başka ülke edebiyatı eserlerinden uyarlanmıştır.

Modern İran sineması Mihrcuyi ile başlar. Mihrcuyi, İran sinemasını realizm, sembolizm ve sanat sinemasına özgü duyarlıklarla tanıştırdı. Filmleri, Roberto Rossellini, Vittorio de Sica and Satyajit Ray filmleriyle benzerlik gösterir. Sinemasına bunların yanında İran'a özgü öğeleri de katarak, en büyük modern film akımlarından biri olan İran Yeni Dalgasının doğumuna öncülük etti.

Ölümü

14 Ekim 2023 tarihinde evinde eşi Vehideh Mohammadifar ile bıçaklanarak ölmüş halde bulundu.[1]

Filmleri

  • Almaas 33 (aka Diamond 33), 1966
  • İnek (Gāv, 1969)
  • Postchi (aka The Postman), 1971
  • Agha-ye Hallou (aka Mr. Naive), 1972
  • Dayereh mina (aka The Cycle), 1975 (1978'de gösterime girdi.)
  • Hayat-e Poshti Madrese-ye Adl-e Afagh (aka The School We Went To), 1980 (1986'da gösterime girdi.)
  • Voyage au pays De Rimbaud (aka Journey to the Land of Rambo), 1983 (Fransa'da geçen bir belgesel.)
  • Ejareh Nesheenha (aka The Tenants), 1986
  • Shirak, 1988
  • Hamoun, 1990
  • Baanoo (aka The Lady), 1991 (1998'de gösterime girdi.)
  • Sara, 1993
  • Pari, 1995
  • Leila, 1996
  • Derakht-e Golabi (aka The Pear Tree), 1998
  • The Mix, 2000
  • Tales of an Island (Dear Cousin Is Lost bölümü), 2000
  • Bemani (aka To Stay Alive), 2002
  • Mehman-e Maman, 2004
  • Santoori, 2007

Kaynakça

  1. ^ Habertürk. "Son dakika: Yönetmen Dariush Mehrjui ve eşi bıçaklanarak öldürüldü - Güncel haberler". Habertürk. 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akın</span> Türk film yönetmeni

Fatih Akın, Türk-Alman yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

İran sineması, İran'da sinemaya dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<i>Serseri Aşıklar</i>

Serseri Aşıklar, 1960 yapımı Jean-Luc Godard filmi. Film, Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Yeni Dalgası</span>

Fransız Yeni Dalgası, 1950 sonları ve 1960'larda, kısmen İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup Fransız film yapımcısı için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Yeni Dalga hiçbir zaman örgütlü bir hareket hâline gelmemiştir, buna karşın Yeni Dalga akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabuları yıkma cesaretleriyle bilinirler. Bu akım yönetmenlerinin birçoğu dönemin çehresini değiştiren toplumsal ve siyasi değişimlere filmlerinde yer vermiş; kurgu, görsel biçim ve sinematografik anlatımlarındaki farklılıklarla muhafazakâr paradigmadan kesin bir kopuş sergilemişlerdir. Yeni Dalga yönetmenleri film eleştirmenliğinden gelmektedir. Her film yeni bir roman gibi tüm uylaşımlardan bağımsız bir şekilde oluşturulur. Her film ayrı bir sanat manifestosu, ayrı bir sinema kuramı gibi oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rainer Werner Fassbinder</span>

Rainer Werner Fassbinder Alman aktör, yönetmen, yapımcı ve yazar. "Yeni Alman sineması" akımının en önemli temsilcisi kabul edilir. 37 yıllık yaşamında 35 uzun metrajlı filme imza atan Fassbinder, kariyeri boyunca çeşitli festivallerde 20 ödül, 10 da adaylık elde etti.

<i>İnek</i> (film) film

İnek, 1969 İran yapımı Daryuş Mehrcuyi filmidir. Gholam-Hossein Saedi filmi kendi oyun ve romanına dayanarak yazdı. Bu filmin İran sinemasında İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının da etkisiyle yeni bir sinema dili kurulmasına öncülük ettiği; hatta İran Yeni Dalgası akımının bu filmle başladığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yeni gerçekçiliği</span> ulusal film akımı

İtalyan Yeni Gerçekçiliği, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya'da ortaya çıkmış bir sinema akımıdır. Bu akım kabaca 1944 ila 1952 yılları arasında etkili oldu. Genelde kabul gören kanıya göre akımı başlatan film Roberto Rossellini'nin 1945'te çektiği Roma, Açık Şehir iken akımın son filmi de Vittorio De Sica'nın 1952 tarihli Umberto D.'sidir. Kimilerine göre Federico Fellini'nin 1954 tarihli filmi Sonsuz Sokaklar da bu akıma dâhil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şiirsel gerçekçilik</span>

Şiirsel gerçekçilik 1930'larda Fransa'da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen "şairane gerçekçilik" olarak da geçer.

<i>Cléo Beşten Yediye</i>

Cléo Beşten Yediye 1962 Fransa - İtalya ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Cléo de 5 à 7 olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Cleo from 5 to 7 adı ile gösterilmiştir.

<i>Evli Bir Kadın</i>

Evli Bir Kadın, 1964 Fransa yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Une femme mariée olan film İngilizce konuşulan ülkelerde A Married Woman adıyla gösterime girmişti. Film Türkiye'de ilk kez 9 - 12 Aralık 1969 tarihleri arasında Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Mecid Mecidi</span> İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı

Mecid Mecidi, İranlı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. Mecidi, yaptığı filmlerle birçok tema ve türler üzerinde durarak birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rafi Pitts</span>

Rafi Pitts, İranlı film yönetmeni, senarist ve aktör.