İçeriğe atla

Daryuş Şayegan

داریوش شایگان
Daryuş Şayegan
Şayigan, 2013
Doğum24 Ocak 1935(1935-01-24)
Tahran, İran
Ölüm22 Mart 2018 (83 yaşında)
Tahran, İran
MeslekFilozof ve emekli profesör

Daryus Şayegan (24 Ocak 1935 - 22 Mart 2018) çağdaş İran ve Yakın Doğu'nun en önemli düşünürlerinden biriydi.

Yaşamı ve kariyeri

İranlı bir baba ve Gürcü bir anneden Tahran'da doğdu. Şayigan, Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde okudu. Tahran Üniversitesi'nde Sanskrit ve Hint dinleri profesörüydü.[1] Şayigan, Farsçanın yanı sıra Fransızca ve İngilizce yazdı, Rusça, Türkçe ve akıcı Gürcüce de biliyordu. Gençliğini Büyük Britanya'da yatılı okulda geçiren Şayigan daha sonra Cenevre'de yaşadı ve burada Université de Genève Fransız edebiyatı, felsefesi, Sanskritçe ve siyaset bilimi dersleri aldı.[2] Şayigan doktorasını Sorbonne'da Henry Corbin'in danışmanlığında aldı.

Şayigan, doğu ve batı kültürlerinin epistemolojik özellikleri ve bunlar arasındaki diyalog olasılığı üzerine birçok öncü eser yazmıştır. Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi tarafından seçilerek benimsenen bir kavram olan "medeniyetler arası diyalog" konulu uluslararası bir sempozyumla 1977 yılında çalışmalarını başlatan İran Medeniyetler Araştırmaları Merkezi'nin kurucu direktörüydü. 2009 yılında Şayigan'a Küresel Diyalog Ödülü verildi.[3]

Ölümü

Şayigan, 22 Mart 2018'de 83 yaşında Tahran'da öldü.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Tavakoli-Targhi. "MEHRZAD BOROUJERDI, Iranian Intellectuals and the West: The Tormented Triumph of Nativism (Syracuse, N.Y.: Syracuse University Press, 1996). Pp 256. -". International Journal of Middle East Studies. 32 (4): 565-571. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020 – Cambridge Core vasıtasıyla. 
  2. ^ داریوش بوربور از هفتاد سال خاطراتش با داریوش شایگان می‌گوید؛ ژنو، شهری که شایگان در آن دوباره متولد شد»، خبرگزاری ایلنا، 2/13/ 2018 http://www.ilna.ir/بخش-فرهنگ-هنر-6/592847-ژنو-شهری-که-شایگان-در-آن-دوباره-متولد- 24 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "www.globaldialogueprize.org". www.globaldialogueprize.org. 9 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  4. ^ "داریوش شایگان درگذشت". Mehr News Agency (Farsça). 22 Mart 2018. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tahran</span> İranın başkenti

Tahran, İran'ın başkenti, Tahran Eyaleti'nin merkezi ve 18 milyonu aşan metropol nüfusuyla İran'ın en büyük kentidir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta, Elburz Dağlarının güney yamaçlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Miyanduab</span> Azeri bir şehir

Miyanduab(Farsça: میاندوآب, Azerice: Qoşaçay), İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">BF Perspolis</span>

Başgâh-ı Futbol Perspolis, Lig-i Berter-i Halîc-i Fars'daki 2 büyük Tahran kulübünden biridir. 2006-07 yılları arasında takımı Mustafa Denizli çalıştırmıştır. Mustafa Denizli, 24 Aralık 2011'de Persepolis FC'yle 1.5 yıllık sözleşme imzalamıştır ve Persepolis FC'de ikinci Mustafa Denizli dönemi resmen başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatlar</span> Azerbaycanın kuzeydoğusu ve Dağıstanın güneyi arasında yaşayan bir İran halkı

Tatlar, Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Tatlar günümüzde Kafkasya Persleri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Perdis</span>

Perdis, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Caferi</span>

Muhammed Ali Caferi, İranlı asker. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı. 2 Eylül 2007 tarihinde İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından, Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin yerine Devrim Muhafızları Komutanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Duzduzani</span>

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehrdad Pahlbod</span> İranlı Devlet Adamı

Mehrdad Pahlbod eski İranlı siyasetçi ve bakandır. 1964-78 yılları arasında İran Kültür ve Sanat bakanı olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda İran'ın ilk Kültür ve Sanat bakanıdır. İran Kraliyet ailesinden Şah Rıza Pehlevi'nin kızkardeşi Shams Pevlevi ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Tahrani</span>

Ali Tahrani, İranlı bir Şii İslam teologu ve yazar. Anayasa Uzmanları Meclisi'nde Horasan Eyaleti temsilcisi olarak görev yaptı. Gençliği sırasında Pehlevi Hanedanlığı ile savaştı ve tutuklandı, hapse atıldı ve rejim tarafından sürgüne gönderildi. 19 Ekim 2022'de doğum yeri Tahran, İran'da 96 yaşında öldü.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Alenuş Teryan</span> İranlı astronom

Alenuş Teryan, İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Necef Deryabenderi</span> İranlı yazar

Necef Deryabenderi, İranlı yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Badr al-Zamān Qarīb</span>

Badr al-Zamān Qarīb, ya da Badrozaman Gharib, İranlı dilbilimci. 23 Ağustos 1929 tarihinde Tahran, İran'da doğdu. İranlı bilim insanı Mohammad Gharib'in yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothèque universitaire des langues et civilisations</span>

Akademik Diller ve Medeniyetler Kütüphanesi (BULAC), 12 Aralık 2011'de açılan bir akademik kütüphanedir. Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO) ile beraber Paris'in 13. mahallesinde bulunan Diller ve Medeniyetler Merkezini oluşturur. Kütüphane, INALCO'da öğretilen ya da araştırılan, çeşitli alfabelerle yazılan dillerde uzmanlaşmıştır.

Pars Hodro, İran merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket, 1967 yılında Iran Khalij Co. adıyla kurulmuş olup otomobil ve motor üretimi yapmaktadır. Şirketin merkezi Tahran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Kaşani</span>

Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">İslami Azad Üniversitesi</span>

İslami Azad Üniversitesi, merkezi Tahran, İran'da bulunan özel bir üniversite sistemidir. Dünyadaki en kapsamlı üniversiteler, kolejler ve toplum kolejlerinden biridir. Üniversitenin İran'ın yanı sıra Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde uluslararası uydu şubeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmedrıza Ahmedi</span> İranlı şair ve senarist (1940-2023)

Ahmedrıza Ahmedi, İranlı şair ve senarist. İran'daki "Yeni Dalga şiir hareketi" 'nin önde gelen isimlerindendi.