İçeriğe atla

Dark Passion Play

Dark Passion Play
Nightwish stüdyo albümü
Yayımlanma26 Eylül 2007
Kaydedilme2006-2007
TarzSenfonik power metal, Senfonik gotik metal
Süre50:11
Dilİngilizce, Fince
ŞirketNuclear Blast, Century Media
YapımcıNightwish, Tero Kinnunen
Nightwish kronolojisi
Once
(2004)
Dark Passion Play
(2007)
Imaginaerum
(2011)
Dark Passion Play
Dark Passion Play - Tour Editon
Dark Passion Play albümünden çıkan single'lar
  1. "Eva"
    Yayımlanma: 25 Mayıs 2007
  2. "Amaranth"
    Yayımlanma: 15 Eylül 2007
  3. "Erämaan Viimeinen"
    Yayımlanma: 2007
  4. "Bye Bye Beautiful"
    Yayımlanma: 24 Kasım 2008
  5. "The Islander"
    Yayımlanma: 25 Temmuz 2008

Dark Passion Play, Finlandiyalı senfonik metal grubu Nightwish'in altıncı stüdyo albümüdür. Grubun evi Finlandiya'da 26 Eylül 2007, tüm Avrupa'da 28 Eylül 2007, ABD'de ise 3 Ekim 2007'de yayınlandı.

Söz yazarı Tuomas Holopainen bu albüme "hayatımı kurtaran albüm" demiştir.

75:43'lük uzunluğuyla Nightwish'in bugüne kadar kaydettiği en uzun albümdür. En uzun ikinci albümden (Once) yaklaşık 15 dakika daha uzundur.

Albümden üç şarkıya klip çekilmiştir. İlk iki klip olan "Amaranth" ve "Bye Bye Beautiful" 2007'nin ilkbaharında Los Angeles, ABD'de çekilmiştir ve 270,000€ ya mal olmuştur. "The Islander"ın klibi ise Rovaniemi, Finlandiya'da çekilmiştir.

Albüm hakkında

Adı

Faster Harder Nightwish'in kapağı.

Bu albüm ilk başta albümün açılış parçasıyla (The Poet and the Pendulum) aynı adı taşıyacaktı. Fakat albümün adı sonradan Dark Passion Play olarak değiştirildi. Bunun iki nedeni vardı; söz yazarı Holopainen bu adın bir albüm için çok uzun olduğuna ve albümün kendi adını taşımasını (The Poet and the Pendulum, İngilizce'de Şair ve Sarkaç demektir) istemediğine karar verdi. Yine de Dark Passion Play ismi bu şarkıdan geliyordu:

The morning dawned, upon his altar
Remains of the dark passion play
Performed by his friends without shame
Spitting on his grave as they came

1 Nisan 2007'de albümün adının Faster Harder Nightwish olarak belirlendiği bir albüm kapağı ile açıklandı. Albümün adı ve kapağı insanlarda grubun senfonik power metal'den uzaklaşıp thrash metal benzeri bir müzikle karşılarına çıkacağı yönünde düşünceler uyandırdı. Bir gün sonra ise bunun 1 Nisan şakası olduğu açıklandı.

Kayıt aşaması

2006'nın sonbaharı ile 2007'nin baharı arasında Dark Passion Play'in enstrümantal kısımları kaydedildi. Orkestra ise 2006 Aralık'ının ortasında ve 2007 Şubat'ında kaydedildi. Bir önceki albüm Once albümünde olduğu gibi bu albümde de Londra Filarmoni Orkestrası ve Metro Voices Korosu gruba eşlik etti. Grubun yeni vokalisti Anette Olzon gruba dahil olduktan sonra, yani 2007 Şubat'ından sonra, vokal kayıtları başladı. 2007 Mayıs'ında ise kayıtlar tamamlandı. Albüm kayıtlar gruba yaklaşık 500,000€'ya mal olmuştu, yani Dark Passion Play Finlandiya tarihinin en pahalı kaydı oldu.

Başarı

Albüm Finlandiya'da 120 000 kopya satarak dört Platinyum Plak almaya hak kazandı. Altı ülkenin albüm satışları listelerinde bir numaraya ulaştı. "Amaranth" ve "Erämaan Viimeinen" teklileri Finlandiya'nın listelerinde bir numaraya ulaştı. Last.fm radyosunun en çok çaldığı albüm oldu.

Yeni vokalist

2005 Ekim'inde, Once albümünün dünya turunun ardından vokalist Tarja Turunen bir açık mektup aracılığıyla grubu bırakmaya davet edildi. 17 Mart 2006-15 Ocak 2007 arasında grup vokalist adaylarının kendilerine demo kayıtlarını yollamalarını istedi. Grubun eline 2000'den fazla demo gelmişti ve bunların arasından seçilen İsveçli rock müzik grubu Alyson Avenue'den Anette Olzon oldu. "Higher than Hope" (Once) ve "Ever Dream" (Century Child) şarkılarını yorumlayan Olzon gruba 2007 Ocak'ında katılmıştı.

Yeni vokalistimize büyük görev düşüyor - her zaman Tarja ile karşılaştırılacak ancak bu görevi başarıyla yerine getireceğinden eminim.
-Tuomas Holopainen, yeni vokal Anette Olzon hakkında konuşurken.[1]

Müzikal tarz

Albüm yayınlanmadan önce Holopainen albümün bir önceki kayıt Once birçok ortak noktası olacağını belirmişti. Örneğin; grup daha sert şarkılar yapmaya devam etti ("Master Passion Greed", "Whoever Brings the Night", "Bye Bye Beautiful"), ancak daha hafif ve yavaş şarkılar da bestelendi ("Eva", "The Islander", "Meadows of Heaven"). En uzun şarkı olan "The Poet and the Pendulum", onun için film müziklerini andıran epik ve özel bir parçaydı. Ancak albüm önceki albümlere göre daha fazla progresif metal öğeleri içeriyordu.

Ayrıca bu albüm tıpkı dördüncü albümleri Century Child gibi "karanlık" bir atmosfer barındıracaktı ancak Century Child'a göre daha "eğlenceli" bir albümdü. Bu "eğlenceli" atmosteri yansıtan şarkılar "Amaranth" ve "Escapist", "karanlık" atmosferi yansıtan şarkılar ise "The Poet and the Pendulum", "Cadence of Her Last Breath" ve "Whoever Brings the Night" olarak sıralanabilir.

Halen albüm bir senfonik-power metal albümü olarak etiketlense de folk metal, progresif metal, gotik metal ve film müziğinden izler barındırıyordu.

Şarkılar

Başlık Yazanlar Uzunluk
1. "The Poet and the Pendulum" Holopainen13:54
2. "Bye Bye Beautiful" Holopainen04:14
3. "Amaranth" Holopainen03:51
4. "Cadence of Her Last Breath" Holopainen04:14
5. "Master Passion Greed" Holopainen06:02
6. "Eva" Holopainen04:24
7. "Sahara" Holopainen05:47
8. "Whoever Brings the Night" Vuorinen04:17
9. "For the Heart I Once Had" Holopainen03:55
10. "The Islander" Hietala05:05
11. "Last of the Wilds" Holopainen05:40
12. "7 Days to the Wolves" Holopainen, Hietala07:03
13. "Meadows of Heaven" Holopainen07:10
14. "The Escapist" Holopainen04:57

Kadro

Misafirler

  • John Two-Hawks - Vokal, flüt
  • Marc Brueland - Vokal
  • Jouni Hynynen - Vokal
  • Londra Filarmoni Orkestrası - Orkestra

Kaynakça

  1. ^ "TuomasHolopainen.net - Röportaj". 8 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nightwish</span> Fin kökenli senfonik metal grubu

Nightwish, Finlandiya'nın Kitee şehrinde kurulmuş senfonik metal grubu. 1996 yılında söz yazarı ve klavyeci Tuomas Holopainen, gitarist Emppu Vuorinen ve eski vokalist Tarja Turunen tarafından kuruldu. 1997-2001 yılları arasındaki çalışmalarında power metal türünün örneklerini verirken, 2002 ve sonrası albümlerde müziğine senfoniyi de katarak sonradan senfonik power metal olarak anılacak türe öncülük etmiştir. Günümüze kadar 4 milyondan fazla albüm satan Nightwish, kurulduğu günden beri 40'ı aşkın sayıda ülkeyi ziyaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tuomas Holopainen</span> Fin müzisyen

Tuomas Lauri Johannes Holopainen. Nightwish grubunun kurucusu, klavyecisi, fikir babası, bestecisi ve söz yazarıdır.

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Anette Olzon</span>

Anette Ingegerd Olsson veya sahne adıyla Anette Olzon, İsveçli ses sanatçısı. 2007-2012 yılları arasında Fin senfonik metal grubu Nightwish'in solistliğini yapmıştır. Ayrıca İsveçli klasik rock grubu Alyson Avenue'nün Fin heavy metal grubu The Dark Element'ın solistidir.

<span class="mw-page-title-main">Marco Hietala</span> Fin müzisyen

Marko "Marco" Tapani Hietala, Fin müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Tarja Turunen</span>

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli ; Fin soprano, müzisyen ve söz yazarıdır. Profesyonel kariyerinde Tarja Turunen veya kısaca Tarja adını kullanır. Şarkıcılığının yanında piyano, davul ve flüt de çalabilmekte olan Turunen; 3 oktavlık ses aralığına sahiptir.

<i>Angels Fall First</i> 1997 tarihli Nightwish albümü

Angels Fall First, Fin müzik grubu Nightwish'in ilk stüdyo albümüdür. 1997 yılında yayınlanmıştır. Finlandiya'da 31. numaraya kadar yükselmiştir. Albümden çıkan tekli "The Carpenter" dır.

<i>Oceanborn</i>

Oceanborn, Fin müzik grubu Nightwish'in ikinci stüdyo albümüdür. 1998 yılında yayınlanmıştır.

<i>Wishmaster</i>

Wishmaster, Finlandiyalı rock müzik beşlisi Nightwish'in üçüncü stüdyo albümüdür. 2000 yılında yayınlanmıştır.

<i>Once</i> (Nightwish albümü)

Once, Finlandiyalı senfonik power metal grubu Nightwish'in beşinci stüdyo albümüdür. 7 Haziran 2004'te yayımlanmıştır. 6 Ağustos 2021'de ise albümün "remastered" versiyonu yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wish I Had an Angel</span>

"Wish I Had An Angel", senfonik power metal grubu Nightwish'in beşinci albümü Once'tan çıkan ikinci, genelde on birinci teklisidir. Şarkıyı vokalist Tarja Turunen ve basçı Marco Hietala seslendirdi. Grubun canlı gösterilerinde hala son şarkı olarak çalınmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">The Islander</span>

"The Islander", senfonik power metal grubu Nightwish'in Dark Passion Play albümünden, 2008 yılında çıkan teklisidir.

<i>Nightwish</i> (demo)

Nightwish, senfonik-power metal topluluğu Nightwish'in ilk demo albümüdür. 1996 yılında yayınlanmıştır. Bu demodan sonra Tuomas Holopainen vokalist Tarja Turunen'in vokalinin bu proje için çok enerjik olduğuna karar verdi ve tarz değiştirdi.

<i>Tales from the Elvenpath</i>

"Tales From The Elvenpath", senfonik power metal grubu Nightwish'in ikinci toplama albümüdür. 2004 yılında yayınlanmıştır.

<i>Made in Hong Kong</i> (And in Various Other Places)

"Made In Hong Kong (And In Various Other Places)", Finlandiyalı senfonik power metal grubu Nightwish'in dördüncü konser albümü/DVD'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Floor Jansen</span>

Floor Jansen ; Hollandalı müzisyen, söz yazarı ve vokal koçudur. Bir dramatik soprano olan Floor, dört oktavlık ses aralığına sahiptir. Fin senfonik metal grubu Nightwish'in vokalisti olarak bilinir.

<i>The Sound of Nightwish Reborn</i>

The Sound of Nightwish Reborn, Fin power metal topluluğu Nightwish'in beşinci toplama albümüdür. Albümde Dark Passion Play'den çıkan tekliler ve B tarafları vardır. Albüm dijital yükleme formatındadır.

Imaginaerum, Fin senfonik metal grubu Nightwish'in yedinci stüdyo albümü.30 Kasım 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Nightwish'in söz yazarı Tuomas Holopainen'e göre Imaginaerum, ölüm döşeğinde gençlik anılarını yad eden eski bir bestecinin hikâyesini anlatan bir konsept albüm. Stobe Harju'nun yönettiği, albümle aynı isimde bir film bulunmaktadır.Bu albüm grubun, vokalist Anette Olzon ile ikinci ve son albümüdür.

Endless Forms Most Beautiful, Finlandiyalı senfonik metal grubu Nightwish'in sekizinci stüdyo albümü. 27 Mart 2015 tarihinde yayımlanmıştır. Bu albüm, grubun son vokalisti Floor Jansen'ın ve daha önce grupta konuk üye olarak çalan Troy Donockley'in sabit üye olarak katıldığı ilk albümdür. Albüm kaydında grubun davulcusu Jukka Nevalainen kronik insomnia hastalığından dolayı yer alamamış, davullar Wintersun'ın davulcusu Kai Hahto tarafından çalınmıştır.

"Élan" fin senfonik metal grubu Nightwish'in sekizinci albümleri "Endless Forms Most Beautiful"dan ilk teklisi. Şarkı, vokallerde ilk kez Hollandalı şarkıcı Floor Jansen'i barındırması, Troy Donockley'nin ilk kez tam zamanlı üye olarak yer alması ve ayrıca Kai Hahto'nun geçici olarak baterist Jukka Nevalainen'in yerine geçmesi sebebiyle Nightwish tarihinde önemli bir yere sahiptir.