İçeriğe atla

Darius Antanavičius

Darius Antanavičius
Doğum17 Mayıs 1969 (55 yaşında)
Molėtai
MilliyetLitvan
VatandaşlıkLitvanya
EğitimVilnius Üniversitesi Filoloji Fakültesi
ÖdüllerLitvanya Bilim Ödülü
Martynas Mažvydas Ödülü
Kariyeri
DalıArkeoglog, filolog, beşeri bilimler doktoru
Çalıştığı kurumLitvanya Tarih Enstitüsü Arkeografi Bölümü
Tez'Litvanya Asaleti' Livonya Savaşı'nın On Yılı (1610)

Darius Antanavičius (d. 17 Mayıs 1969, Molėtai), Litvan bilim insanı arkeolog, filolog, beşeri bilimler doktoru.[1]

Hakkında

Darius Antanavičius 17 Mayıs 1969 günü Molėtai'de dünyaya geldi. 1992 yılında Vilnius Üniversitesi Filoloji Fakültesinden mezun oldu. 2003 yılında "'Litvanya Asaleti' Livonya Savaşı'nın On Yılı (1610)" adlı tezini savundu.

1991'den beri Litvanya Tarih Enstitüsü Arkeografi Bölümünde çalışmaktadır. Tarihi yayınlar için Latince'ye çevrilmiş metinler hazırladı ve onlar için açıklamalar yazdı.

22 Aralık 2017'de Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın bir versiyonunu Vatikan Gizli Arşivleri'nde Kutsal Makam'a gönderilmiş şekilde buldu. Yasanın bu versiyonu Almanca basılmıştır ve Antanas Smetona, Jonas Vileišis, Jurgis Šaulys ve Justinas Staugaitis tarafından imzalanmıştır.[2][3]

Eserleri

  • Lietuvos Metrika. Knyga nr. 25 (1499–1514). Užrašymų knyga 25, parengė D. Antanavičius ir A. Baliulis, Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1998 m.
  • Lietuvos Metrika: knyga Nr. 12 (1522–1529). Užrašymų knyga 12, parengė D. Antanavičius ir A. Baliulis, Vilnius: Žara, 2001 m.
  • Lietuvos magdeburginių miestų privilegijos ir aktai, t. 2: Kretinga, Skuodas, Šiauliai, Varniai, Veliuona, Viekšniai, Virbalis, Vladislavovas, sudarė A. Tyla, D. Žygelis; spaudai parengė A. Tyla, D. Žygelis, R. Firkovičius, D. Antanavičius; pratarmę parašė A. Tyla, Vilnius: Pradai, 1997 m.
  • Lietuvos magdeburginių miestų privilegijos ir aktai, t. 3: Kėdainiai, sudarė A. Tyla; parengė A. Tyla, R. Firkovičius, D. Antanavičius, Vilnius: LII leidykla, 2002 m.
  • Albertas Vijūkas-Kojalavičius. Lietuvos istorijos įvairenybės, d. 1, sudarė D. Kuolys; iš lotynų k. vertė D. Antanavičius, S. Narbutas; komentarus parašė D. Antanavičius, E. Meilus, Vilnius: LLTI, 2003 m. (Senoji Lietuvos literatūra; kn. 15).
  • Mindaugo knyga: istorijos šaltiniai apie Lietuvos karalių. LII; parengė ir į lietuvių kalbą išvertė D. Antanavičius, D. Baronas, A. Dubonis (atsakomasis redaktorius), R. Petrauskas, Vilnius: LII leidykla, 2005 m.
  • Lietuvos magdeburginių miestų privilegijos ir aktai, LII, t. 5: Merkinė, sudarė Algirdas Baliulis, parengė D. Antanavičius, A. Baliulis, R. Firkovičius, Vilnius: LII leidykla, 2007 m.
  • Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro Jogailaičio dvaro sąskaitų knyga (1494–1504 m.), su R. Petrausku, 2007 m.
  • Lietuvos magdeburginių miestų privilegijos ir aktai, LII, t. 6: Trakai, sudarė Algirdas Baliulis; spaudai parengė Darius Antanavičius, Algirdas Baliulis, Romualdas Firkovičius, Vilnius: LII leidykla, 2008 m.
  • Valentino Saurmano laiškai imperatoriui Ferdinandui I iš Žygimanto Augusto Vilniaus dvaro (1561–1562 m.), (2009 m.
  • Kauno miesto aktų knygos XVI–XVIII a. Tarybos knyga 1555–1564 / Lietuvos istorijos institutas ; parengė Darius Antanavičius. Vilnius, 2013. 526 p.
  • Kauno miesto aktų knygos, XVI-XVIII a. Vaito knyga, 1561-1564 = Acta civilia Caunensia saec. XVI-XVIII. Liber Advocatialis, 1561-1564 / Lietuvos istorijos institutas ; parengė Darius Antanavičius, Algirdas Baliulis ; [į anglų kalbą vertė Agnė Bivainytė-Petravičienė]. – Vilnius : Baltijos kopija, 2013. – XXII, 529 p. : iliustr. – ISBN 978-609-417-074-4
  • Kazimiero Leono Sapiegos archyvo inventorinė knyga (1647/1648 m.) / Lietuvos istorijos institutas ; parengė Darius Antanavičius, Algirdas Baliulis. – Vilnius : Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2014. – LX, 348 p. : iliustr., faks. – Santr. angl. – ISBN 978-9955-847-74-8

Ödülleri

  • 1998 - Litvanya Bilim Ödülü
  • 2019 - Martynas Mažvydas Ödülü[4]

Kaynakça

  1. ^ Algirdas Antanas Baliulis. Darius Antanavičius. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009. 705 psl.
  2. ^ "Vatikano archyve istorikas Darius Antanavičius rado Vasario 16-osios akto vertimą į vokiečių kalbą". 15min.lt (Litvanca). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  3. ^ Jakilaitis, Edmundas. "Istorikas A.Kasperavičius: tokių atradimų laukia dar ne vienas". 15min.lt (Litvanca). 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Martyno Mažvydo premija paskirta Živilei Nedzinskaitei ir Dariui Antanavičiui" (Litvanca). Lrt.lt. 9 Aralık 2019. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Büyük Dükalığı</span> 1236dan 1795e kadar var olmuş bir Avrupa devleti

Litvanya Büyük Düklüğü, Avrupa'da 13. yüzyıl ile 1795 arasında varlığını sürdürmüş bir devlettir. Aukštaitija bölgesindeki çok tanrılı Baltık kabilelerinden biri olan Litvanlar tarafından kuruldu. Daha sonra Kiev Knezliği'nin büyük bir kısmını ve diğer Slav topraklarını ele geçirdi. Böylece bugünkü Belarus, Letonya, Litvanya'nın tamamı ile Moldova, Polonya, Rusya ve Ukrayna'nın bir kısmını kapsar hâle gelmişti. 15. yüzyılda en geniş sınırlara ulaştığında Avrupa'daki en geniş sınırlara sahip ülke konumundaydı. Etnisite ve din açısından çeşitliliğin var olduğu ülkede, kültür unsurları oldukça geniş bir yelpaze oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya</span>

Litvanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Litvanya, 1994 yılında Estonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

Ringaudas Bronislovas Songaila, Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde çeşitli görevlerde bulunmuş Litvan Marksist-Leninist komünist politikacı ve veteriner hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Guberniyası</span>

Kaunas Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın kuzeyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Kaunas idi.

Olshanitsa Muharebesi 27 Ocak 1527'de Litvanya Büyük Dükalığı ve Kırım Hanlığı orduları arasında yapılan savaştır. Kırım Hanlığı'nın Litvanya'ya yaptığı son büyük baskındır. Ayrıca Lehistan komutanı Konstanty Ostrogski'nin 1530'da ölmeden önce aldığı son büyük zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Konseyi</span> 18–23 Eylül 1917de gerçekleşen konsey

Litvanya Konseyi ya da 11 Temmuz 1918'den sonraki adıyla Litvanya Devlet Konseyi, 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında gerçekleşen Vilnius Konferansı'nda seçilen konseydir. Konseyin ilk üyeleri farklı yaş, sosyal statü, meslek ve siyasi ilişkilere sahip yirmi kişiden oluşuyordu. Litvan halkı adına yürütme yetkisi verilen konsey, bağımsız bir Litvanya devleti kurmakla görevlendirildi. 16 Şubat 1918'de konsey üyeleri Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzaladı ve Litvanya'yı demokratik ilkelere dayanan bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 16 Şubat, "Litvanya Devlet Restorasyon Günü" olarak kutlanmaya başlandı. Konsey, 1918 sonbaharına kadar ülkede Alman Ordusu'na bağlı askerî birliklerin bulunmasına rağmen bağımsızlık ilan etmeyi başardı. 1919 baharında konsey üyeleri sayısı yaklaşık iki katına çıktı. Konsey, ilk kez 15 Mayıs 1920'de toplanan Litvanya Kurucu Meclisi etkin oluncaya kadar çalışmalarını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Juozas Purickis</span> Litvan siyasetçi

Juozas Purickis, Juozas Puryckis ya da genellikle kullandığı kalem adı ile Vygandas iki savaş arası dönemde etkin olan Litvanya'lı politikacı, diplomat ve gazeteci. Haziran 1920'den Aralık 1921'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Eliziejus Draugelis</span> Litvan siyasetçi

Eliziejus Draugelis Litvanyalı doktor ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Jurgis Šaulys</span>

Jurgis Šaulys, Litvanyalı ekonomist, diplomat ve politikacı ve Litvanya Bağımsızlık Yasası'na imza atan yirmi kişiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinas Olšauskas</span>

Konstantinas Olšauskas, Litvan politikacı ve rahip.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Kazimieras Bizauskas</span>

Kazimieras Bizauskas veya Kazys Bizauskas (

<span class="mw-page-title-main">Kazimieras Steponas Šaulys</span> Litvanyalı Katolik papaz

Kazimieras Steponas Šaulys, Litvanyalı Roma Katolik papaz, ilahiyatçı ve Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzalayan yirmi kişiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Stanisław Narutowicz</span> Litvanyalı avukat ve politikacı

Stanisław Narutowicz (

Litvanya Sosyal Demokrat Halk Partisi iki savaş arası dönemde Litvanya'da faaliyet yürüten siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Darius Mockus</span>

Darius Mockus, Litvanyalı girişimci, iş insanı ve kitle iletişim aracı sahibi.. Darius Mockus günümüzde MG Baltık başkanı ve "MG Baltık Ticareti" genel müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vanda Juknaitė</span> Litvanyalı yazar

Vanda Juknaitė, Litvanyalı oyun ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Tatarları</span>

Litvanya'daki Tatarlar, Litvanya Cumhuriyeti'nde yaşayan benzersiz bir etnik gruptur ve en eski ulusal azınlıklardan biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.