İçeriğe atla

Darende Ulu Camii

Koordinatlar: 38°34′14″K 37°29′17″D / 38.57056°K 37.48806°D / 38.57056; 37.48806
Darende Ulu Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumDarende, Malatya, Türkiye
Koordinatlar38°34′14″K 37°29′17″D / 38.57056°K 37.48806°D / 38.57056; 37.48806
İnançİslam
MezhepSünni İslam
Mimari
Tamamlanma14. yy

Darende Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Darende ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Dulkadiroğulları Beyliği döneminde, XIV. yüzyılda yapıldığı kabul edilmektedir.[1] Yapının özgün mimarisi kaybolmuştur. Cami 1980-81 yıllarında yeniden inşa edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "ULU CAMİİ ve MİNARESİ - Malatya". Türkiye Kültür Portalı. 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

Görseller 18 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Silvan Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Silvan ilçesinde yer alan cami. Bölgede 1031 tarihli bir cami olduğu bilinmekle birlikte, günümüze gelen caminin Artuklu Emiri Necmeddin Alpı b. Timurtaş tarafından 1152-1157 yılları arasında inşa ettirilmiştir.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.

Ödemiş Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde yer alan bir camidir. 1702 yılında Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır. 1852 yılında geçirdiği bir yangında tahrip olmuş, 1856 yılında onarım görmüştür. Bazı kaynaklara göre, 1665 yılında, Tireli Kabasakal oğlu Mehmed Ağa tarafından küçük bir mescid olarak inşa edildiği, halk tarafından Bani Camii adıyla anıldığı, 1856'da onarıldığı belirtilmektedir.

Van Ulu Camii, Türkiye'nin Van ilinde, eski Van şehri sınırları içinde yer almaktadır. Yapı, büyük ölçüde yıkılmıştır. Kitabesine ulaşılamamıştır. 1970-1973 yılları arasında Oktay Aslanapa tarafından camide kazılar gerçekleştirilmiştir. Caminin mimari incelemesi sonucunda caminin Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf döneminde, 1389-1400 yılları arasında inşa edilmiş olduğu sonuçlarına ulaşılmış ise de mimari özellikler yapının Selçuklu eseri olduğu görüşünü desteklemektedir. Ulu Cami’nin, Van Gölü çevresinde hakimiyet kuran Ahlatşahlar'dan I. Sökmen (1100-1112) veya II. Sökmen (1128-1185) zamanında yapılmış olduğu kabul edilmektedir. Evliya Çelebi camiyi 1655'te ziyaret etmiştir. 1913 tarihli fotoğraflarda da caminin harabe halinde olduğu görülür.

Bünyan Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinin Bünyan ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Tahrip olan kitabesinin okunabilen kısımlarından Mimar Kâlûyân'a yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Cami, H. 734 / M. 1333) yılında İlhanlı valilerinden Tac-ı Kızıl oğlu Emir Zahireddin Mahmud tarafından inşa ettirilmiştir. Cami-i Kebir, Ulu Camii ve tamir ettiren şahsın adından dolayı Salih Bey Camii olarak da bilinmektedir.

Kilis Ulu Camii, Türkiye'nin Kilis ilinde, Hacı Gümüş Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Cami, Kilis'^teki en eski ve en büyük camidir. Osmanlı döneminde geçirmiş olduğu tamir ve düzenlemelere rağmen özgün mimarisi korunmuştur. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1388 yılında Abdullah oğlu Hacı Halil tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1912 ve 1924 yıllarında onarım görmüştür.

Doğanhisar Ulu Camii, Türkiye'nin Konya ilinin Doğanhisar ilçesinde yer alan bir camidir. Kapısının üzerinde yer alan kitabesine göre 1548 yılında inşa edilmiştir.

Gediz Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Gediz ilçesinde yer alan bir camidir. 1553 yılında Darüssaade Ağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami, 1970 Gediz depreminde tamamen yıkılmış ve 1990 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Tavşanlı Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Germiyanoğulları Beyliği dönemi eseri olduğu ve Arslan Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzdeki cami, zamanla tahrip olan bu caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid döneminde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. İç kısımda yer alan bir hat yazısının altında H. 1300 tarihi görülmektedir. Bu tarih, yeni binanın inşa tarihi olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Ulu Camii</span>

Malatya Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde şehir surları içinde yer alan tarihi cami.

Arapgir Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Arapgir ilçesinde yer alan bir camidir. Minaresi ve kitabesi bulunmayan yapının İlhanlılar döneminde, 1334 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Savur Ulu Camii, Türkiye'nin Mardin ilinin Savur ilçesinde yer alan bir camidir. XIX. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muş Ulu Camii</span>

Muş Ulu Camii, Türkiye'nin Muş ilinde, Alaeddin Bey ve Hacı Şeref camilerinin batısında yer almaktadır. Kitabesi bulunmamaktadır. İlk olarak Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından 979 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Mimari özellikleri açısından incelendiğinde, eski bir yapının üzerine inşa edilmiş yeni bir yapının bulunduğu görülebilmektedir. Camiye çevrilmiş bir Ermeni kilisesiydi. Bu yeni cami 14. yy.'a tarihlenmektedir.

Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.

Şanlıurfa Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesinde yer almaktadır. İnşa tarihi bilinmeyen, "Kızıl Kilise" olarak adlandırılan eski bir kilisenin temelleri üzerine inşa edilmiştir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. 1170-1175 yıllarında Zengiler tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kitabelere göre Ulu Camii; 1684, 1779, 1780 ve 1870 yıllarında onarım görmüştür.

Birecik Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Birecik ilçesinde yer alan bir camidir. Bazı araştırmacıların 12. yy.'da inşa edildiğini iddia etmesine rağmen tahrip olan kitabesine göre Memluklu Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından 1365'te yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harran Ulu Camii</span>

Harran Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde yer alan bir camidir. Türkiye'de İslam mimarisinde yapılmış en eski cami olan Harran Ulu Camii, 744-750 tarihleri arasında Emeviler devrinde II. Mervan tarafından yaptırılmıştır.

Siverek Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Cami üzerindeki kitabesinde H. 982 (M.1574) tarihi, caminin daha sonraki onarımlarından birisini göstermekte olmalıdır, çünkü caminin minaresi üzerinde H. 586 (M.1190) tarihli bir onarım kitabesi bulunmaktadır.

Suruç Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde yer alan bir camidir. İlçedeki en eski yapılardan birisi olan caminin ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir.

Niksar Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında H. 540 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir.