İçeriğe atla

Dar bin Ebi Ziyaf

Koordinatlar: 36°48′17″K 10°10′05″D / 36.80472°K 10.16806°D / 36.80472; 10.16806
Dar bin Ebi Ziyaf
دار ابن أبي ضياف
Dar bin Ebi Ziyaf
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaray
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°48′17″K 10°10′05″D / 36.80472°K 10.16806°D / 36.80472; 10.16806
Tamamlanma19. yüzyıl

Dar bin Ebi Ziyaf (Arapçaدار ابن أبي ضياف), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda Ahmed bin Ebi Ziyaf tarafından inşa edilmiştir[1] ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Jacques Revault (1971). Palais et demeures de Tunis (XVIIIe et XIXe siècles) (Fransızca). II. Paris: Centre national de la recherche scientifique. ss. 363-366. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Sarayı</span> Türkiye, İstanbul’da bir saray

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²'lik bir alan üzerinde bulunan Osmanlı sarayı. Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Kuzguncuk'un karşısında yer alır. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen sarayın yapımı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitirilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Persepolis</span> İranda hüküm sürmüş Pers İmparatorluğunun başkenti

Persepolis, İran'ın Fars Eyaleti'ndeki Şiraz şehrinin 60 km kuzeydoğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıkavak Kasrı</span> İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan tarihi bir yapı

Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'un Hasköy, Beyoğlu kıyısında bulunan kasır. İstanbul fethedildiğinde Okmeydanı yamaçlarında büyük bir koruluktu. Bu koruluk sahile doğru inmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Ulu Camii</span> Adanada 16.yüzyılda inşa edilen cami

Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, Adana'da bulunan 16. yy.'dan kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mecidiye Camii</span>

Küçük Mecidiye Camii ya da Teşrifiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından, 1848 yılında saray mimarlarından Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan'a yaptırılmıştır. Çırağan Sarayı'nın arkasında, Çırağan Caddesi ile Yıldız Parkı'nı bağlayan kısa yol üzerinde bulunan cami, mimari olarak barok üslubunda yapılmış olup, tek minarelidir. Caminin genel mimarisi gibi, minaresi de geleneksel Osmanlı mimarisinden farkılıklar göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Et-Tazamun</span>

Et-Tazamun, Tunus'un Aryana ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un kuzeydoğusunda yer almakta olup Tunus metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,403 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 84.801'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bardo (şehir)</span>

Bardo, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 6,775 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 71.176'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zehibe</span>

Zehibe, Tunus'un Tatavin ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Tatavin'in güneyinde Libya sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 3.222 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 4.381'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammediye, Tunus</span>

Muhammediye, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Ben Arus'un güneyinde yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 97,36 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 81.952'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dinden</span>

Dinden, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,373 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 30.124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dar Alluş</span>

Dar Alluş, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Resü't-Tayyib Burnu'nun ucunda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 61,10 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 6.653'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dar Şaban</span>

Dar Şaban, Tunus'un Nabil ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Nabil'in hemen doğusunda Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 129,6 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 33.467'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dar Baş Hamba</span>

Dar Baş Hamba, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 17. yüzyılda Rassa ailesi tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar bin Abdullah</span>

Dar bin Abdullah, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 18. yüzyılda Muhammed el-Baradey el-Kavsinti tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Münestiri</span>

Darü'l-Münestiri, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hüseyin</span> Tunustaki saray

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hammuda Paşa</span>

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1630 yılında Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.