İçeriğe atla

Dar Hammuda Paşa

Koordinatlar: 36°48′02″K 10°10′01″D / 36.80056°K 10.16694°D / 36.80056; 10.16694
Dar Hammuda Paşa
دار حمودة باشا
Dar Hammuda Paşa
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaray
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°48′02″K 10°10′01″D / 36.80056°K 10.16694°D / 36.80056; 10.16694
Tamamlanma1630

Dar Hüseyin (Arapçaدارحسين), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1630 yılında Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

Saray, Hammuda Paşa Bey ve ilk eşi ünlü şehzade Azize Osmane'nin ikametgâhıydı.[1] Hüseyni Hanedanı döneminde saray, Darü'l-Bey'in ek binası ve kraliyet ailesinin ikametgâhı olarak kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Ahmed Saadaoui (2001). Tunis, ville ottomane (Fransızca). Tunus: Centre de publication universitaire. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa</span> 36. Osmanlı sadrazamı

Sokollu veya Sokullu Mehmed Paşa, I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve yine I. Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde 14 yıl Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Süleyman'ın son sadrazamı olmuştur. Hem Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibarıyla hem de icraatları, projeleri ve kişiliği sayesinde en önemli Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir. II. Selim'in damadı ve Esmehan Sultan'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Koca Sinan Paşa</span> 39. Osmanlı sadrazamı

Koca Sinan Paşa, Osmanlı padişahları III. Murad ve III. Mehmed'in saltanat dönemlerinde 5 defa olmak üzere toplam 8 yıl 5 ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Ulu Camii</span> Adanada 16.yüzyılda inşa edilen cami

Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, Adana'da bulunan 16. yy.'dan kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Beyliği</span>

Tunus Beyliği ya da Tunus Prensliği, Hüseyni Hanedanı'na mensuptur. Kurucusu Hüseyin bin Ali'dir. 17 Temmuz 1705'te Tunus bağımsızlığını kazandı ve Fransa Tunus'u işgal edene kadar Osmanlı Vasalı olarak kaldı. Hanedanın son hükümdarı VIII. Muhammed tahtan indirilerek devrim oldu ve Cumhuriyet'e dönüştürüp kararda prens olarak değişmiştir. VIII. Muhammed 1957'de tekrar prens oldu ve ölümüne kadar prenslik yaptı. 1922'ya kadar Osmanlı hükümeti Tunus Beylerini, Tunus Beyi olarak saymıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyni Hanedanı</span> Tunusu yöneten kraliyet hanedanı (1705-1957)

Hüseyni Hanedanı, Aslen Girit'ten gelen Türk-sipahi kökenli olan Tunus Beyliği'nin yönetici hanedanıydı. Murâdî Hanedanı'nın ardından 1705'te Hüseyin bin Ali altında iktidara geldi. Hüseyniler iktidara geldikten sonra beyler olarak hüküm sürdüler ve 1957'ye kadar Tunus'u yönettiler.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Sancağı</span>

Bosna Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. 1463 yılında Rumeli Eyaleti'ne bağlı olarak kurulan sancak, 1580 yılında Bosna Eyaleti'ne bağlandı ve bu eyaletin merkez sancağı oldu. 1864 yılında eyaletlerin kaldırılmasının ardından oluşturulan Bosna Vilayeti'nin bir sancağı oldu. 1908 yılında ise vilayetin Osmanlı yönetiminden çıkıp, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimine girmesiyle birlikte sancak da ortadan kalktı.

Osman bin Ali, altıncı Tunus beyidir. Hammuda bin Ali'nin ölümü üzerine bey olmuştur. Ölümünden sonra yerine Mahmud bin Muhammed geçti.

Ferik Tevfik Paşa Türk asker, ressam. İlk Türk ressamlarındandır. Osmanlı'da Batılı anlamda resim sanatını başlatan öncü isimlerin en başında anılabilecek Ferik Tevfik Paşa sarayda yetişmiştir. "Asker ressamlar" olarak anılan, Ferik İbrahim Paşa, Tevfik Paşa, Servili Ahmet Emin ve Osman Hamdi, Osmanlı'da Batı anlam ve tekniğindeki resim sanatının ilk temsilcileri, bir bakımdan da klasikleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Hayreddin Bey</span> Osmanlı ve Tunuslu siyasetçi

Tahir Hayreddin Bey,, Osmanlı ve Tunuslu gazeteci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kartaca (belediye)</span>

Kartaca, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un doğusunda yer almakta olup Tunus metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 5,987 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 18.279'dur.

<span class="mw-page-title-main">El-Marsa</span>

El-Marsa, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un kuzeydoğusunda Tunus Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 30,62 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 99.231'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bardo (şehir)</span>

Bardo, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 6,775 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 71.176'dır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammediye, Tunus</span>

Muhammediye, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Ben Arus'un güneyinde yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 97,36 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 81.952'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hammuda Paşa Camii</span>

Hammuda Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1655 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Paşa Camii</span>

Küçük Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1805 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Baş Hamba</span>

Dar Baş Hamba, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 17. yüzyılda Rassa ailesi tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hüseyin</span> Tunustaki saray

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Bey</span>

Darü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve günümüzde Tunus başbakanının resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Bey</span>

Sevkü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.