İçeriğe atla

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
"Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" filminin "Hayat futbola benzer fena halde." sloganı ile birlikte sinema afişi.
YönetmenSerdar Akar
YapımcıÜstün Karabol
Nida Karabol Akdeniz
SenaristSerdar Akar
Önder Çakar
OyuncularErkan Can
Müjde Ar
Savaş Dinçel
Şahnaz Çakıralp
Rafet El Roman
Sezai Aydın
Uğur Polat
MüzikFahir Atakoğlu
Görüntü yönetmeniMehmet Aksın
Sanat yönetmeniYavuz Fazlıoğlu
KurguOnur Tan
Hakan Akol
StüdyoUmut Sanat
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2000, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i8 Aralık 2000, Türkiye
Süre120 dakika
DilTürkçe

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000 Türkiye yapımı, dram türündeki sinema filmidir. Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

Filmin başrollerinde Müjde Ar, Savaş Dinçel, Rafet El Roman, Erkan Can, Sezai Aydın, Şahnaz Çakıralp ve Uğur Polat yer aldı. Yapımcılığını Üstün Karabol ve Nida Karabol'un yaptığı filmin özgün müziklerini Fahir Atakoğlu hazırladı. 8 Aralık 2000 tarihinde Türkiye'deki sinemalarda gösterime girdi ve sinema salonlarında 13 haftalık gösterimi sonucunda 141.111 kişi tarafından seyredildi.[1]

Gerçek bir hayat hikâyesinden yola çıkılarak senaryolaştırılan film, yaşamını futbol sahalarında geçirmiş ünlü ve ünsüz insanların farklı umut ve beklentilerinin, tutkularının, aşklarının süregeldiği ve anlatıldığı bir öyküye sahiptir. Sinema oyuncularının oynadığı Esnafspor takımı, Türk futbol tarihinde yer edinmiş olan; Tanju Çolak, Rıdvan Dilmen, Cüneyt Tanman, Metin Tekin, Rıza Çalımbay, Ali Gültiken, Ayhan Akbin gibi dönemin ünlü futbolcularının yer aldığı takıma karşı futbol müsabakası yapmaktadır.

20. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Semih Kaplanoğlu'nun Herkes Kendi Evinde adlı filmi ile "En İyi Türk Filmi Ödülü"nü paylaşmışlardır. Aynı zamanda Serdar Akar, "En İyi Yönetmen Ödülü"nü ve Savaş Dinçel ise "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü kazanmıştır.

Konusu

Esnafspor adlı futbol takımı, Bursa'nın tarihî semtlerinden birinde (İvazpaşa) esnaf ve orada ikamet eden mahalle sakinlerince kurulmuş olan amatör bir futbol kulübüdür. Brezilya millî futbol takımından etkilenerek benimsedikleri sarı-yeşil formaları ile, Suat, Kıvırcık, Lango, Mercimek, Ateş, Onbaşı, Alağaçlı, Paşa, Boncuk, Selçuk, Niyazi, Turgay ve diğerlerinin, mahallenin genç ve yaşlı insanlarının top koşturduğu sıradan bir takımdır. Fırıncı Hamdi'nin bütün emeğini ortaya koyarak kulüp başkanlığını üstlendiği Esnafsporlu kişilerin en büyük tutkuları Bursa Amatör Kulüpler Ligi'nde şampiyon olmaktır. Mahalleye nereden ve nasıl geldiğini artık kimsenin hatırlamadığı Hacı, beş yıldır takımın baş antrenörlüğünü yürütmektedir. Fakat işler bir türlü yolunda gitmemekte, Esnafspor her maçtan mağlubiyetle ayrılmaktadır. Hacı'nın Esnafspor'u çalıştıracak, onlarla birlikte idmanlarda yer alacak genç bir yardımcıya ihtiyacı vardır. Sonunda semtin lisesinde beden öğretmenliği yapmakta olan Çetin'den yardım istemeye karar verir. Bu Esnafspor için yepyeni bir dönemin başlangıcıdır.

"Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" filminde Bursa'nın tarihi semtlerinden birinde kurulan Esnafspor Kulübü'nün futbolcuları.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Oyuncu Rol
Erkan CanSuat
Müjde ArAynur
Savaş DinçelHacı
Şahnaz ÇakıralpNurten
Rafet El RomanSerkan
Sezai AydınHamdi
Uğur PolatCem
İsmail İncekaraToraman
Yaşar Abravaya Mıstık
Fatih Akyol Selçuk
Emrah ElçiboğaAlaağaçlı
Remzi EvrenKahveci Turgay
Efkan Albayrak Lango
Bülent İnalMustafa Ateş
Nihan Durukan Gülay
Kamil Atlıman Ali

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (2000) 12 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe), Sinematurk.com, Erişim tarihi: 12 Nisan 2009.

Dış bağlantılar

Ödüller
Önce gelen:
Mayıs Sıkıntısı
Uluslararası İstanbul Film Festivali Yılın En İyi Türk Filmi
2001
Sonra gelen:
9

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Ustaoğlu</span> Türk yönetmen

Yeşim Ustaoğlu Türk sinemacı, film yönetmeni, senarist, yapımcı.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Arif Memduh Ün, Türk futbolcu, sinema yönetmeni, oyuncu, kurgucu, senarist, yapımcı, öğretim görevlisi ve Onursal Profesör.

Müjde Ar, asıl adıyla Kâmile Suat Ebrem,, Türk oyuncu.

Yeni Sinemacılar, 1997 yılında, o güne kadar Türk Sineması'nda çeşitli rollerde asistanlık yapan bir grup bağımsız sinemacının kurduğu sinema kolektifidir. Şimdilik son filmlerini gerçekleştirdikleri 2010'ların ortalarına kadar kolektife birçok sinemacı, yönetmen, oyuncu, teknik eleman ve farklı dallardan sanatçılar katılmıştır. Yeni Sinemacılar'da yapımcı ve senarist olarak yer alan Önder Çakar'ın anlatımıyla, "“Biz Yeni Sinemacılar içinde yer alan insanlar olarak sinemanın daha çok kolektif biçimde yapılabileceğinin olanaklarını aramaya çalıştık ve bu arama sürecinde böyle bir oluşuma giriştik. Kolektif sinema yapmaya çalıştık; o yüzden film yazıhanesi gibi değil de grup olarak durmaya çalıştık. Sinemada bazı altın kurallar sanılan kurallara karşıyız. (…) Kolektif sinemaya önem veriyoruz.”

<span class="mw-page-title-main">Savaş Dinçel</span> Türk oyuncu

Halil Savaş Dinçel, Türk oyuncu, karikatürist ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Kemal Kocatürk, Türk oyuncu, oyun yazarı ve yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Şahnaz Çakıralp</span>

Şahnaz Çakıralp, Türk oyuncudur.

Tayfun Pirselimoğlu, Türk yazar, ressam, yönetmen, senarist ve yapımcı.

Aytaç Arman, asıl adıyla Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana - 26 Şubat 2019, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Sis</i> (film, 1988) 1988 filmi

Sis, başrollerini Rutkay Aziz ve Uğur Polat'ın paylaştığı 1988 yapımı Zülfü Livaneli filmi. Ünlü yönetmen Elia Kazan'ın oyuncu olarak rol aldığı son filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Yılmaz</span>

Serdar Yılmaz Türk sanat yönetmeni.

Mehmet Aksın Türk görüntü yönetmenidir.

<i>Gemide</i>

Gemide, 1998 yapımı Türk filmi. Yönetmenliğini Serdar Akar'ın yaptığı filmin, senaryosunu Serdar Akar ve Önder Çakar birlikte yazmışlardır. Filmin müziklerinin besteleri Uğur Yücel tarafından hazırlanmıştır.

<i>Herkes Kendi Evinde</i> Semih Kaplanoğlu filmi

Herkes Kendi Evinde, Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ilk uzun metrajlı sinema filmi. 2001 yapımı film ilk defa İstanbul Film Festivali kapsamında 24 Nisan 2001'de gösterime girdi. Film İstanbul ve Ankara film festivalleri ile Singapur Uluslararası Film Festivali'nde toplam sekiz ödül aldı.

Çiğdem Vitrinel, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Önder Çakar, Türk senarist, yapımcı, oyuncu ve aktivisttir. Yeni Sinemacılar sinema platformunun ve Komîna Filma Rojava'nın kurucularındandır.

Kaan Çakır, Türk oyuncudur.