İçeriğe atla

Darü'l-Bey

Koordinatlar: 36°47′51″K 10°10′08″D / 36.79750°K 10.16889°D / 36.79750; 10.16889
Darü'l-Bey
دار الباي
Darü'l-Bey
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaray
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°47′51″K 10°10′08″D / 36.79750°K 10.16889°D / 36.79750; 10.16889
Tamamlanma17. yüzyıl

Darü'l-Bey (Arapçaدار الباي), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve günümüzde Tunus başbakanının resmî ikametgâhıdır.

Sarayın dekorasyonu çok zengin ve çeşitlidir. Kemerli 16 burma sütun beyaz mermerden yapılmıştır. Odalar Tunuslu, İspanyol ve Faslı sanatçılar tarafından tasarlanmıştır. Bu odalar, Endülüs tarzı fayansların yanı sıra boyalı sahneler ve değerli malzemelerle son derece dekore edilmiş özel çatılarıyla ayırt edilir. Avlu beyaz mermerle döşenmiştir ve revakla çevrilidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Henri Saladin, Tunis et Kairouan, Paris, Henri Laurens, coll. "Les Villes d'art célèbres", 1908, p. 52-53 (Fransızca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Sarayı</span> Türkiye, İstanbul’da bir saray

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²'lik bir alan üzerinde bulunan Osmanlı sarayı. Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Kuzguncuk'un karşısında yer alır. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen sarayın yapımı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitirilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Saray</span> ABD başkanının resmî konutu ve çalışma yeri

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri devlet başkanlarının Washington, DC'de bulunan resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gülbahar Hatun Camii</span>

Gülbahar Hâtûn Camii ya da Büyük İmaret Cami ya da Hâtûniye Camii Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun adına 1514 yılında Trabzon'da yaptırılmış bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Adana Ulu Camii</span> Adanada 16.yüzyılda inşa edilen cami

Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, Adana'da bulunan 16. yy.'dan kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Antiohos Sarayı</span>

Antiohos Sarayı Konstantinopolis şehrinde bulunan 5. yüzyıl binası. Sarayın yapısı 1940 ve 1950'li yıllarda Hipodrom'a yakın yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır, kalanların bazıları hala görülebilir durumdadır. 7. yüzyılda, sarayın bir parçası kiliseye çevrilmiştir. Bu bölüm kutsal emanet Hipodrom'un Azize Eufemia Emaneti olarak Palaiologus dönemi'ne kadar hizmet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Bardo (şehir)</span>

Bardo, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 6,775 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 71.176'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dârü'l-Hacer</span>

Dârü'l-Hacer ya da halk arasındaki ismiyle İmam'ın Kaya Sarayı, Yemen'in San'a kentine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta Dahr Vadisi'nde bulunan eski bir kraliyet sarayıdır. San'a manzarasının ikonik bir parçasıdır ve mimarisi ve tarihi ile dünyanın dört bir yanındaki Yemen meraklılarının ilgisini çekmektedir. Saray şu an hükûmetin müzesidir ve ücret karşılığında gezilebilir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamamü'l-Linf</span>

Hamamü'l-Linf, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un güneydoğusunda Akdeniz kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,42 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 44.057'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammediye, Tunus</span>

Muhammediye, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Ben Arus'un güneyinde yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 97,36 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 81.952'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dinden</span>

Dinden, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,373 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 30.124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Enfida</span>

Enfida veya Darü'l-Bey, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın kuzeyinde Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 258,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 32.013'tür.

<span class="mw-page-title-main">Darü'd-Devletli</span>

Darü'd-Devletli, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 17. yüzyılda inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Münestiri</span>

Darü'l-Münestiri, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hüseyin</span> Tunustaki saray

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hammuda Paşa</span>

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1630 yılında Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.