İçeriğe atla

Danzig Kuşatması (1807)

Danzig Kuşatması
Dördüncü Koalisyon

1807 yılında Fransız kuvvetleri tarafından Danzig Kuşatması'nın panoramik görünümü
Tarih19 Mart – 24 Mayıs 1807
Bölge
Sonuç Fransız zaferi.
Taraflar
Fransa Fransa İmparatorluğuPrusya Krallığı Prusya Krallığı
Rus İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Birleşik Krallık
Komutanlar ve liderler
Fransa Mareşal LefebvrePrusya Krallığı Friedrich Adolf
Rus İmparatorluğu Nikolay Kamenski
Güçler
45,000
100 ağır silah & havan topu[1]
14,400 Prusyalı (garnizon askerleri)[1]
7,000 Rus (takviye kuvvetler)[2]
Kayıplar
6,000 ölü & yaralı[3] 3,000 ölü & yaralı (Prusya)[4]
1,500 ölü & yaralı (Rusya)[4]


Danzig Kuşatması (19 Mart - 24 Mayıs 1807) Dördüncü Koalisyon Savaşı sırasında Fransızların, Danzig'i (günümüzde Gdańsk) kuşatması. 19 Mart 1807'de Mareşal Lefebvre yönetimindeki yaklaşık 27,000 Fransız askeri, Mareşal Friedrich Adolf yönetimindeki Danzig şehrini savunan 14.400 Prusya birliğine karşı kuşatma savaşı idi.[1] Fransızlar, sonradan dahil olacak takviye 7,000 Rus askerinin gelmesine rağmen kazandı.

Kaynakça

  1. ^ a b c Rothenberg G. E. The Art of Warfare in the Age of Napoleon. Indiana University Press, 1978. s. 219
  2. ^ Summerville C. Napoleon's Polish Gamble: Eylau & Friedland 1807. Pen and Sword, 2005. s. 102
  3. ^ Summerville C. Napoleon's Polish Gamble: Eylau & Friedland 1807. Pen and Sword, 2005. s. 106
  4. ^ a b Summerville C. Napoleon's Polish Gamble: Eylau & Friedland 1807. Pen and Sword, 2005. s. 104

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol Kuşatması (1854-1855)</span> Olaylar

Sivastopol Kuşatması, Kırım Savaşı sırasında 17 Ekim 1854 - 11 Eylül 1855 tarihleri arasında Birleşik Krallık ve Fransa kuvvetlerinin, Osmanlı ve Sardinya'nın da aktif desteğiyle, Sivastopol'daki Rusya İmparatorluk Kuvvetleri'ne karşı gerçekleştirdikleri muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Kolberg Kuşatması (1807)</span>

Kolberg Kuşatması Napolyon Savaşları'nın bir parçası olan ve Dördüncü Koalisyon sırasında Mart'tan 2 Temmuz 1807'ye kadar süren kuşatma. Birinci Fransa İmparatorluğu ordusunun yanında Polonyalı Direnişçiler ile beraber birkaç devlet yer aldı. Kuşatma başarılı olmadı ve Tilsit Antlaşması'nın ilan edilmesi üzerine kuşatma kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Jourdan</span> Fransız mareşal (1762 – 1833)

Jean-Baptiste Jourdan, Fransız asker ve mareşal. Fransız kraliyet ordusunda özel olarak askere alındı ve Fransız Devrim Savaşları sırasında ordulara komuta etmek için yükseldi. Fransa'da I. Napolyon 1804'te İmparatorluk Mareşali oldu ve aynı zamanda Napolyon Savaşları'nda da savaştı. 1815'te Napolyon düştükten sonra Bourbon Restorasyonu ile uzlaştı. Fransız Devrim Ordusu'nun en başarılı komutanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-de-Dieu Soult</span> Fransa başbakanı

Jean-de-Dieu Soult, Fransız mareşal ve 1840 ile 1847 yılları arasında Fransa başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Abensberg Muharebesi</span>

Abensberg Muharebesi, 20 Nisan 1809'da Fransa İmparatoru I. Napolyon komutasındaki Fransız-Alman kuvveti ile Avusturya'dan korgeneral (Feldmarschall-Leutnant) Arşidük Louis tarafından yönetilen güçlendirilmiş Avusturya kuvvetleri arasında gerçekleşen savaş. Gün geçtikçe, Korgeneral Johann von Hiller, Avusturya sol kanadını oluşturan üç kolorduya komuta etmek için takviye birlik ile geldi. Savaş kesin olarak Fransız-Alman zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı (1805-1814)</span>

İtalya Krallığı Kuzey İtalya'da, Fransız imparatoru I. Napolyon'un himayesinde bulunan Fransa ile kişisel birliktelikte olan devletti.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Düklüğü</span> Napolyonun vasal devleti (1807-1815)

Varşova Düklüğü 1807 yılında Tilsit Antlaşmaları sonucunda Prusya Krallığı'nın Yeni Doğu, Güney, Yeni Silezya ve Netze Bölgelerinden oluşan Fransa imparatoru I. Napolyon tarafından kurulan devlet. Düklük, Napolyon'un müttefiklerinden biri olan Saksonya Kralı I. Friedrich Augustus tarafından yönetildi. Napolyon'un başarısız Rusya seferine takiben, Viyana Kongresi'nde ülke resmen bölündü, 1815 yılında Prusya ve Rus birlikleri tarafından işgal edildi. Günümüz Polonya'sının orta ve doğu kısımlarını, günümüz Litvanya'sı ile Belarus'un küçük kısımlarını kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maloyaroslavets Muharebesi</span>

Maloyaroslavets Muharebesi, 24 Ekim 1812'de Napolyon'un Rusya seferi'nin bir parçası olan, Mareşal Mihail İllarionoviç Kutuzov yönetiminde Rus ordusu ile I. Napolyon'un üvey oğlu Eugène de Beauharnais kolorduları arasında gerçekleşen muharebe. Fransa-İtalya taktiksel zafer elde etti. Fakat Grande Armée, Rus topraklarındaki ilerlemesini Kaluga'da durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Friedland Muharebesi</span>

Friedland Muharebesi Napolyon Savaşları ve Dördüncü Koalisyon sırasında, I. Napolyon tarafından yönetilen Fransa İmparatorluğu ordularıyla Kont von Bennigsen liderliğindeki Rus İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşen büyük bir savaş. Napolyon ve Fransızlar, savaşın sonunda Alle Nehri'ne düzensizce geri çekilmesine neden olan Rus ordusuna karşı kesin bir zafer elde ettiler. Savaş, Rusya'nın Pravdinsk kasabası yakınlarında günümüzdeki Kaliningrad Oblastı'nda gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Pułtusk Muharebesi</span> Savaş

Pułtusk Muharebesi, 26 Aralık 1806'da Polonya'nın Pułtusk kenti yakınlarında Dördüncü Koalisyon Savaşı sırasında gerçekleşen muharebe. Sayısal üstünlüklerine ve topçularına rağmen, Ruslar, ertesi gün Fransızlar yüzünden büyük kayıplar vermeden, yıl boyunca ordularını düzensiz hale getirmeden önce Fransız saldırılarına maruz kaldılar. Birinci Fransa İmparatorluğu savaşı askeri taktik ile kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Hohenlinden Muharebesi</span>

Hohenlinden Muharebesi 3 Aralık 1800'de Fransız Devrim Savaşları sırasında gerçekleşen muharebe. Jean Victor Marie Moreau yönetimindeki Fransız ordusu, Avusturyalı Arşidük John liderliğindeki Avusturyalılar ve Bavyeralılar karşısında kesin bir zafer kazandı. Avusturya güçleri geri çekilmeye zorlandıktan sonra, müttefikler İkinci Koalisyon Savaşı'nı etkili bir şekilde sona erdiren bir ateşkes talebinde bulunmak zorunda kaldılar. Hohenlinden, günümüzde Almanya'nın Münih kentinin 33 km doğusundadır.

Dibaltum Muharebesi 377 yazında Roma ordusu ile Gotlar, Hunlar ve Alanlar arasında yapıldı. Savaş Trakya'daki Dibaltum şehrinin dışında gerçekleşti ve Got zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Andreas Barclay de Tolly</span>

Michael Andreas Barclay de Tolly Baltık Almanı bir mareşal ve Rus İmparatorluğu Savaş Bakanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Matvey Platov</span>

Matvei İvanoviç Platov Napolyon savaşlarında Don Kazaklarına komuta eden ve Novocherkassk'ı Don Host Eyaleti'nin başkenti olarak kuran bir Rus generaliydi.