Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir.
Sistina Şapeli Vatikan'da, Papa'nın resmi ikametgâhı Apostol Sarayı'nda bulunan bir şapeldir. Esasen Cappella Magna olarak bilinen şapel, adını onu 1477 – 1480 yılları arasında restore eden Papa IV. Sixtus'tan aldı. O zamandan bu yana şapel hem dînî, hem sivil papalık etkinliklerine ev sahipliği yapan bir yer oldu. Günümüzde papalık seçimlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Sistina Şapeli'nin şöhreti büyük oranda iç mekânını süsleyen fresklerden gelmektedir. Bunlar arasında en önemlileri Michelangelo tarafından yapılan Sistina Şapeli tavanı ve Son Hüküm'dür.
Sistina Şapeli tavanı, 1508-1512 yılları arasında Michelangelo tarafından resimlerle süslenmiştir. Yaklaşık dört yıl süren bu çalışmalar sonucunda, Rönesans döneminin en görkemli ve önemli eserlerinden birisi ortaya çıkmıştır. İsmini IV. Sixtus'tan alan ve 1477-1480 yılları arasında yapımı tamamlanan Sistina Şapeli'nin tavanı, II. Julius'un emriyle yenileme ve görselleştirme projesi kapsamında boyanmıştır. Şapelin tavan süslemelerinde aslında bir hikâye anlatılmış; orta kısımda yer alan 9 sahne ile Tekvin'deki yaratılışın 9 mühim olayına gönderme yapılmıştır. Bu projede Michelangelo'nun yanı sıra Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino ve Raffaello Sanzio gibi dönemin birçok önde gelen sanatçısı yer almıştır. Şapelin tavanındaki birçok fresk ve Kutsal Duvardaki büyük Kıyamet Günü tasviri Michelangelo tarafından çizilmiştir. Raffaello şapelin goblenlerini işlemiş, diğer sanatçılar ise yaptıkları duvar resimleriyle bu işe katkıda bulunmuşlardır. Özellikle Michelangelo'nun yaptığı fresklerde kullandığı kendine has figürleri, giyinik ve nü insan modelleri onun yaratıcı sanat anlayışının üstünlüğünü ve gelişmişliği kanıtlamış; gelecek kuşaklar için de önemli ve öğretici örnekler haline gelmiştir. Michelangelo'nun Adem'in Yaratılışı'ndaki Tanrı ile Adem'in ellerinin kavuşması detayı, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosundan sonra dünyada en çok taklit edilen ve reprodüksiyonu yapılan sanat eseridir.
Sistina Şapeli fresklerinin restorasyonu, 20. yüzyılın en önemli korunma ve restorasyonlarından biriydi.
Kıyamet günü ya da Son Yargı , İtalyan Rönesans ustası Michelangelo tarafından Vatikan'daki Sistine Şapeli'nin Sunak duvarına yapılmış bir fresktir.
Havva'nın Yaratılışı; 1511 yılında ünlü İtalyan Rönesans dönemi sanatçısı Michelangelo tarafından Vatikan'daki Sistina Şapeli'nin tavanına çizilmiş olan bir fresktir. Resimde, Tekvin'de bahsi geçen 9 mühim olaydan biri olan Havva'nın yaratılışına gönderme yapılmıştır.
İlk Günah ve Cennetten Kovuluş; 1510 yılında ünlü İtalyan Rönesans dönemi sanatçısı Michelangelo tarafından Vatikan'daki Sistina Şapeli'nin tavanına çizilmiş olan bir fresktir. Resimde, Tekvin'de bahsi geçen 9 mühim olaydan biri olan Adem ve Havva'nın cennetten kovulmasına gönderme yapılmıştır.
Tufan; 1508 yılında ünlü İtalyan Rönesans dönemi sanatçısı Michelangelo tarafından Vatikan'daki Sistina Şapeli'nin tavanına çizilmiş olan bir fresktir. Resimde, Tekvin'de bahsi geçen 9 mühim olaydan biri olan Nuh Tufanı'na gönderme yapılmıştır.
Nuh'un Sarhoşluğu; 1508-1510 yılları arasında ünlü İtalyan Rönesans dönemi sanatçısı Michelangelo tarafından Vatikan'daki Sistina Şapeli'nin tavanına çizilmiş olan bir fresktir. Resimde, Tekvin'de bahsi geçen 9 mühim olaydan biri olan Nuh'un sarhoş olmasına gönderme yapılmıştır.
Zekeriya; Michelangelo tarafından Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş peygamber tasvirlerinden bir tanesidir. Eski Ahit ve Kur'an'da adı geçen peygamberlerden biri olan Zekeriya'ya adanan freskin yapımı 1508 yılında tamamlanmıştır.
Yoel; Michelangelo tarafından Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş peygamber tasvirlerinden bir tanesidir. Eski Ahit'te adı geçen peygamberlerden biri olan Yoel'e adanan freskin yapımı 1508-1510 yılları arasında tamamlanmıştır.
İşaya; Michelangelo tarafından Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş peygamber tasvirlerinden bir tanesidir. Kutsal kitaplarda adı geçen peygamberlerden biri olan İşaya'ya adanan freskin yapımı 1508-1510 yılları arasında tamamlanmıştır.
Hezekiel; Michelangelo tarafından Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş peygamber tasvirlerinden bir tanesidir. Kutsal kitaplarda adı geçen peygamberlerden biri olan Hezekiel'e adanan freskin yapımı 1511 yılında tamamlanmıştır.
Yeremya; Michelangelo tarafından Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş peygamber tasvirlerinden bir tanesidir. Kutsal kitaplarda adı geçen peygamberlerden biri olan Yeremya'ya adanan freskin yapımı 1512 yılında tamamlanmıştır.
Yunus; Michelangelo tarafından Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş peygamber tasvirlerinden bir tanesidir. Kutsal kitaplarda adı geçen peygamberlerden biri olan Yunus'a adanan freskin yapımı 1511-1512 yılları arasında tamamlanmıştır.
Delfi Sibyllası; Michelangelo tarafından 1508-1510 yılları arasında Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş olan bir fresktir. Mitolojideki Delfili sibyllaya atfedilmiştir.
Eritre Sibyllası; Michelangelo tarafından 1508-1510 yılları arasında Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş olan bir fresktir. Mitolojideki Eritreli sibyllaya atfedilmiştir.
Cumana Sibyllası; Michelangelo tarafından 1511 yılında Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş olan bir fresktir. Mitolojideki Cumanalı sibyllaya atfedilmiştir.
Libya Sibyllası; Michelangelo tarafından yapımına 1508 yılında başlanıp 1512 yılında yapımı bitirilen, Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş olan bir fresktir. Mitolojideki Libyalı Sibylla'ya atfedilmiştir. Libyalı Sibylla'nın annesinin bir büyücü, babasının ise Zeus olduğuna inanılır.
İran Sibyllası; Michelangelo tarafından 1511-1512 yılları arasında Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmiş olan bir fresktir. Mitolojideki İranlı sibyllaya atfedilmiştir.