İçeriğe atla

Danse macabre (Saint-Saëns)

Danse macambre (Ölüm dansı), 1874 yılında Fransız besteci Camille Saint-Saëns tarafından bestelenmiş bir senfonik şiirdir. Şair Henri Cazalis’in bir şiiri üzerine bestelenen eser, Cadılar Bayramı'nda gece yarısı Ölüm'ün ortaya çıkıp sabah horoz ötene kadar keman çaldığı ve ölüleri mezardan çıkıp dans etmeye çağırdığına dair bir efsaneye dayanır. Bestecinin başyapıtı kabul edilir. Filmlerde, sahne eserlerinde, animasyon filmlerinde sıklıkla kullanılmış; edebiyatta yer verilmiştir.[1]

Danse macabre (1922): Adolph Bolm koreografisi bir "görsel senfoni" Adolph Bolm (Gençlik), Ruth Page (Aşk),Olin Howland (Ölüm).

Eser, bir arpın on iki kez Re notasını çalmasıyla açılır ve buna yaylı çalgılar bölümünden gelen yumuşak akorlar eşlik eder. Ardından 'scordatura” (Şeytan Aralığı) denilen bir teknikle akort edilmiş solo keman duyulur.[1] Kemanlardan gelen bir uyarıyla, orkestranın her köşesinden bir hareketlilik dalgası olur. Ksilofon birbirine çarpan kemiklerin sesini yansıtır. Obuanın beş notalık sesi horozun ötüşünü duyurur ve eser huzur içinde biter.[2]

Besteci, piyanist Caroline Montigny-Rémaury'e ithaf ettiği[3] bu eseri 1872'de piyano ve ses için tasarladı, 1874'te bir senfonik şiire çevirdi.[2] İlk seslendirilişi 24 Ocak 1875'te Paris'te Théâtre du Châtelet'de şef Édouard Colonne yönetiminde gerçekleşti.[3] Eser ilk seslendirilişinde insanları çok tedirgin etti ve olumsuz tepkiler aldı; fakat sonradan çok popüler oldu.

Bestecinin arkadaşı Franz Lizst, seslendirildikten hemen sonra eseri solo piyanoya uyarlamış ve 1876'da yayımlamıştır.[3] Ernest Guiraud dört el piyano için, besteci Saint-Saëns'in kendisi ise önce iki piyano için, 1877'de keman ve piyano için eseri uyarladı. 1942'de Vladimir Horowitz, Liszt'in uyarlamasında önemli değişiklikler yaptı. Günümüzde en çok çalınan, bu versiyondur.

Besteci, Hayvanlar Karnavalı adlı suitinin Fosiller bölümüne bu eserden bir alıntı koymuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b Orhan, Ezgi (12 Nisan 2021). "Danse Macabre: Yaşasın Ölüm ve Eşitlik". 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  2. ^ a b "Ölümünün 100. yılında Camille Saint-Saëns ve Danse Macabre - Konser". 20 Ocak 2022. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  3. ^ a b c Systems, eZ; Base, Bru Zane Media. "Danse macabre (Camille Saint-Saëns)". Bru Zane Media Base (İngilizce). 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Franz Liszt</span> Macar besteci ve piyanist

Franz Liszt, Macar müzisyen, besteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni. 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr İlyiç Çaykovski</span>

Pyotr İlyiç Çaykovski, Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisidir. Senfoni, opera, bale, enstrümantal ve oda müziği ile şarkı gibi birçok tarzda eser vermiştir. Günümüz klasik müzik repertuvarında yer alan en popüler konser ve gösteri müziklerini yazmıştır. Bunların arasında Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran bale müzikleri, 1812 Uvertürü, 1. Piyano Konçertosu, son üç senfonisi ve Yevgeni Onegin opera müziği sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Claude Debussy</span> Fransız besteci (1862-1918)

Claude Debussy, 20. yüzyılın Fransız bestecilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedřich Smetana</span>

Bedřich Smetena, Çek müziğinin kurucusu kabul edilen piyanist, orkestra şefi, besteci. Müzik tarihindeki ilk milliyetçi bestecilerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Rimski-Korsakov</span>

Nikolay Rimski-Korsakov, Rusça: Николай Андреевич Римский-Корсаков Rus müzisyen, besteci ve müzik eğitimcisi. Rus beşleri olarak adlandırılan 19. yüzyıl Rus bestecileri grubundandır. Eserlerinde Rus halk müziği ve doğu ezgilerine yer vermesi ve kendine özgü bir orkestrasyon tekniği kullanması ile tanınır. İspanyol Kapriçyosu (1887), Şehrazat Senfonik Süiti (1888), Rus Paskalya Uvertürü en ünlü eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mieczysław Karłowicz</span> Polonyalı besteci ve orkestra şefi

Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Camille Saint-Saëns</span> Fransız besteci (1835-1921)

Charles Camille Saint-Saëns, Fransız besteci, orkestra şefi, orgcu ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Lekeu</span> Belçikalı besteci (1870 – 1894)

Guillaume Lekeu, Belçikalı besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ferhang Hüseyinov</span>

Ferhang Hüseyinov Azeri-Sovyet besteci, keman sanatçısı ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Tomás Bretón</span>

Tomás Bretón, İspanyol besteci, kemancı ve piyano virtüözü.

Senfonik şiir, müzikte bir konu, olay ya da şiirsel içerikli metinden kaynaklanan ve bu temel üzerine yazılmış orkestral bir formudur. Ludwig van Beethoven'ın Egmont, Cariolan ve 3. Leonore uvertürleri ile bunların daha çok ya da az dramatik ardılları senfonik şiirin ilk örnekleri sayılabilir. Felix Mendelssohn Bartholdy ve Hector Berlioz'un konser uvertürleri de Franz Liszt'in senfonik şiirlerine önayak olmuştur. Bunlardan biri Hugo’nun “Ce qu'on entend sur la montagne” satırları üzerine yaratılmıştır ve Liszt’in 12 senfonik şiirinin ilkidir. (1848-58).

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Guiraud</span> Fransız besteci (1837-1892)

Ernest Guiraud, New Orleans, Louisiana'da doğan Fransız besteci ve müzik öğretmenidir. En çok Bizet'in Carmen operası ve Offenbach'ın Les contes d'Hoffmann operası için kullanılan geleneksel orkestral anlatımları yazmasıyla tanınır.

Samson ile Dalila, Op. 47, bestesi Camille Saint-Saëns'a, librettosu Ferdinand Lemaire'a ait, üç perde ve dört sahneden oluşan opera.

Hayvanlar Karnavalı , Fransız besteci Camille Saint-Saëns'ın on dört bölümden oluşan mizahi bir müzik eseridir.