İçeriğe atla

Danimarkalı Ulrika Eleonora

Ulrika Eleonora
Portrait attributed to Jacques d'Agar, 1677
İsveç konsort kraliçesi
Hüküm süresi6 Mayıs 1680 – 26 Temmuz 1693
Taç giymesi25 Kasım 1680
Doğum11 Eylül 1656(1656-09-11)
Kopenhag
Ölüm26 Temmuz 1693 (36 yaşında)
Karlberg Sarayı
Eş(ler)i
XI. Karl (e. 1680)
Çocuk(lar)ıHedvig Sophia, Holstein-Gottorp Düşesi
XII. Karl
Ulrika Eleonora, İsveç Kraliçesi
HanedanOldenburg
BabasıIII. Frederick, Danimarka Kralı
AnnesiSophie Amalie

Danimarkalı Ulrika Eleonora (11 Eylül 1656 - 26 Temmuz 1693), XI. Prens Charles'ın karısı olarak İsveç Kraliçesi idi. Cömertliği ve yardımseverliği için sık sık takdir edilirdi.

Ulrike adı, adın Danimarkalı bir versiyonudur; İsveççe'de Ulrika Eleonora den äldre (İngilizce: Ulrica Eleanor the Elder) Onu gelecekte kraliçe olacak kızından ayırt etmek için kullanılırdı.

Yaşamı

İlk yılları ve evliliği

Ulrika Eleonora gençliğinde. Pierre Signac canlandırdı.

Ulrika Eleonora, Danimarka-Norveç Kralı III. Frederick ve eşi Brunswick-Lüneburg Kraliçesi Sophie Amalie'nin kızıydı . Annesinin gözetiminde sıkı bir şekilde yetiştirildi: ona birkaç farklı dil öğretildi ve söylendiğine göre çizim ve resimde iyi bir öğrenciydi.[1]

1675'te İsveç Kralı XI. Charles ile nişanlandı. Nişanlanmalarının amacı, İsveç bakış açısından olsa da, Danimarka'nın İsveç'in düşmanlarıyla ittifak kurmasını engellemekti.[2] Kardeşi Danimarka-Norveç Kralı bu eşleşmeye pek hevesli değildi ancak kararı, Ulrika'ya kraliçe statüsü verileceği için çok hevesli olan annesine bıraktı.[2] Nişan 13 Temmuz 1675'te açıklandı.

1675-1679'da Danimarka-Norveç ve İsveç arasındaki Scanian Savaşı sırasında nişanı bozmaya teşvik edildi. 1676'da erkek kardeşi onun adına nişanı bozdu ancak kendisi kendini nişanlı olarak görmeye devam etti. 1676'da Orange Prensi ve daha sonra Kutsal Roma İmparatoru Leopold I tarafından olası bir gelin olarak kabul edildi, ancak farklı bir eşleşmeyi reddetti. Savaş sırasında, İsveçli mahkûmlara nezaket göstererek gelecekteki ülkesine sadakatiyle ün kazandı: yiyecek,os ve ilaç satın almak için mücevherlerini ve nişan yüzüğünü rehine verdi. Danimarka'nın İsveç'e karşı kazandığı zaferlerin onuruna düzenlenen kutlamalara katılmayı da reddetti.

1679'da İsveç ile Danimarka-Norveç arasındaki barış görüşmeleri sırasında XI. Charles ile evliliği yeniden gündeme geldi ve 26 Eylül 1679'da onaylandı. Evlilik sözleşmesi 6 Şubat 1680'de imzalandı ve İsveç temsilcisi Johan Göransson Gyllenstierna, Ulrika'ya İsveç'e dönüşünde eşlik etti. Evliliği şerefine yapılan kutlamalardan birinde, onun ve damadın adı havai fişeklerle yazıldı. İzleyicilerden biri, adı ilk sönen kişinin ilk ölecek kişi olduğuna dikkat çekti. Adı ilk kez çıktığında, eşinden daha uzun yaşamaya dayanamayacağı için gerçekten böyle olmasını umduğunu belirtti.[3]

Ulrika Eleonora, hayırseverliği nedeniyle Danimarka'da popülerdi. İsveç'ten ayrılırken, kardeşi Christian V, Frederiksborg'a veda ettiği sırada, nişan yüzüğü de dahil olmak üzere İsveçli savaş esirleri adına rehin verdiği mücevherleri ona geri verdi. Onunla vedalaştığında, onu bir daha görebileceğini düşünmediğini söyledi ve şu cümleleri kurdu: "Artık Danimarka ile İsveç arasında bir barış piyonu olarak görüldüğüm için, Tanrı'dan böyle görkemli bir lütfu yerine getirmesini diliyorum. Böylece davranışlarım bu iki insan arasındaki tüm düşmanlığı ortadan kaldırmaya ve bunun yerine onları sonsuza dek dostlukta birleştirmeye katkıda bulunabilir." .[3]

Annesine ve kız kardeşlerine veda ettiği Helsingør'da Danimarkalılara da vedaları için şu sözlerle teşekkür etti:

"Teşekkürler! Tüm kalbimle teşekkür ederim! Danimarka'da hep aynı şefkatle anılayım ve Tanrı bana öyle yaşama lütfu versin ki, son ayrılığımda [ölüm] tebaalarımdan aynı sevgiyi izleyeyim!" [4]

Kraliçe olarak yaşamı

Ulrika Eleonora, David Klöcker Ehrenstrahl 1686

Ulrika Eleonora, 4 Mayıs 1680'de İsveç'teki Helsingborg'a geldi ve burada kanon selamı, Kraliçe Dowager, İsveç mahkemesi ve yerel aristokrasi tarafından karşılandı. İki gün sonra 6 Mayıs 1680'de Skottorp Malikanesi'nde Charles ile tanıştı ve evlendi. Düğün, küçük bir saray çevresinin huzurunda aceleci ve nispeten basit bir olaydı. Bunun gerekçesi, o sırada Fransa ile gergin bir ilişki içinde olan Kral'ın, Fransız büyükelçisi Feuqiéres'in huzuruna çıkmamak istememesi ve bunun ancak tören büyükelçinin katılamayacağı yer ve zamanda yapılırsa sağlanmasıydı. Tören resmi olarak Halmstad'da yapılacaktı ve Ulrika Eleonora yalnızca oraya giderken geceyi Skottorp'ta geçirecekti, ama geldiğinde aceleyle evlendi. 25 Kasım 1680'de Stockholm'deki Storkyrkan'da Kraliçe olarak taç giydi.

Kaynakça

  1. ^ Ulrikke Eleonore af Danmark i C.F Bricka, Dansk biografidk Lexikon (1. udgrave, 1904)
  2. ^ a b Ulrikke Eleonore af Danmark i C.F. Bricka, Dansk biografisk Lexikon (1. udgave, 1904)
  3. ^ a b Anders Fryxell, Otto Sjögren: Berättelser ur svenska historien / 19. Karl den elftes historia. H. 5. Karl den elfte och hans samtida av konungahuset och af högadels- och råds-partierna.
  4. ^ Nanna Lundh-Eriksson (1947). Hedvig Eleonora. Stockholm: Wahlström & Widstrand. ISBN (Swedish).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Charles (İngiltere kralı)</span> İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı

II. Charles, İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı. I. Charles ve Fransa kralı IV. Henri ile Marie de' Medici'nin kızı Henrietta Maria'nın ikinci oğludur.

<span class="mw-page-title-main">İsveç İmparatorluğu</span> Bir Avrupa İmparatorluğu

İsveç İmparatorluğu, 17. yüzyılda ve 18. yüzyılın başlarında Baltıklar ile İskandinavya bölgesinde hüküm sürmüş bölgesel bir güçtür. 1711' de Büyük Kuzey Savaşı'nda topraklarını kaybetmesiyle son bulmuştur

<span class="mw-page-title-main">Strömstad</span> Bohuslän, İsveçte bir kent

Strömstad, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Baltık Denizi kıyısında kurulu olan bir Norveç sınır kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Åmål</span> İsveçin güneybatı kuşağında bulunan bir kent

Åmål, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nde, Vänern Gölü'nün kuzeybatı kıyılarında kuruludur. 2005 yılında LivCom Ödüllerine layık görülen kent, ayrıca 1992 yılından beri bir blues müzik festivaline de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Svend</span>

II. Svend Estridsson Ulfsson 1047-1076 yılları arasında Danimarka kralıdır. Babası asilzade Ulf Jarl annesi ise Estrid Svendsdatter'dir. Üç kez evlenmiş ve en az 20 çocuk sahibi olmuştur. Gelecekte tahta çıkacak beş Danimarka kralının babasıdır. Savaşta cesaretli olsa da, ordu komutanı olarak o kadar başarılı olamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Frederik</span>

V. Frederik, 1746'dan ölümüne kadar Danimarka-Norveç ve Schleswig-Holstein düklüğü yapmıştır. Kendisi IV. Christian ve Sophia Magdalene'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">I. Frederick (İsveç)</span> İsveç kralı (1676-1751; hd. 1720-1751)

I. Frederick 1718'den 1720'ye kadar İsveç kraliçesi Ulrika Eleonora'nın eşi, 1720 ve 1751 yılları arasında hüküm süren İsveç kralı. Büyük Kuzey Savaşı'nda ölen kayın biraderi XII. Karl'ın ölümü üzerine I. Frederick'in eşi tahta çıktı. Ulrika'nın tahttan feragât ettikten sonra I. Frederick tahtın tek sahibi kaldı ve 1720'de tahta çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Ulrika Eleonora (İsveç kraliçesi)</span> İsveç kraliçesi (1688-1741; hd. 1718-1720)

Ulrika Eleonora veya Ulrica Eleanor, 1718 ile 1720 yılları arasında hüküm süren İsveç kraliçesi.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, 1919'da cumhuriyet kurulana kadar Finlandiya hükümdarlarının listesidir. Bu listede ayrıca İsveç kralları, Kalmar Birliği hükümdarları ve Finlandiya Büyük Dükleri de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Magdalena</span>

Sofya Magdalena, Danimarka prensesi. III. Karl Gustav'ın eşi olarak İsveç'in konsort kraliçesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Wuchters</span>

Abraham Wuchters Hollandalı - Danimarkalı bir ressam ve oymacıydı. Anvers'te doğdu, ancak kariyerinin çoğunu Danimarka'da geçirdi. Karel van Mander III ile birlikte, Hollanda Altın Çağı'nın Danimarka Barok sanatı üzerindeki ana etkisini temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Louise (Büyük Britanya)</span>

Büyük Britanyalı Louise, 1746'dan ölümüne kadar Kral V. Frederik’'in ilk karısı olarak Danimarka ve Norveç Kraliçesi idi. Büyük Britanya Kralı II. George ve Ansbachlı Caroline'in hayatta kalan en küçük kızıydı.

<span class="mw-page-title-main">1679 Saint-Germain Barışı</span>

1679 Saint-Germain Barışı, Fransa ile Brandenburg-Prusya arasında 19 Haziran veya 29 Haziranda yapılmış bir barış anlaşmasıydı. Antlaşma, Fransa'nın müttefiki İsveç'e, İsveç-Brandenburg Savaşı'nda Brandenburg tarafından İsveç'in elinden alınan Bremen-Verden ve İsveç Pomeranya'sını geri vermesiyle sonuçlandı. İsveç anlaşmayı 28 Temmuz 1679'da onayladı.

<span class="mw-page-title-main">Wittelsbach Hanedanı</span>

Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.

<span class="mw-page-title-main">Erik (Kalmar Birliği kralı)</span> Danimarka ve İsveç kralı (hd. 1396-1439); Norveç kralı (hd. 1389-1442)

Pomeranyalı Erik olarak bilinen Erik, 1396'dan 1439'a kadar Kalmar Birliği'ni yönetti. Başlangıçta büyük teyzesi I. Margaret'in 1412'deki ölümüne kadar eş yöneticiydi. Erik, Norveç kralı (1389-1442) olarak III. Erik, Danimarka kralı (1396-1439) olarak VII. Erik ve İsveç kralı olarak XIII. Erik olarak bilinir. Erik sonuçta birliğin üç krallığından da tahttan indirildi, ancak 1449'da Pomeranya Dükalığı'nın bölümlerinden birini miras aldı ve 1459'daki ölümüne kadar onu dük olarak yönetti. Pomeranyalı Erik, İskandinavya'ya ait olmadığını belirtmeyi amaçlayan aşağılama ifadeydi.

<span class="mw-page-title-main">III. Erik (Danimarka kralı)</span> Danimarka kralı

Kuzu III. Erik, 1137'den 1146'ya kadar Danimarka kralıdır. Arkalarından kral olduğu I. Erik'in torunu ve II. Erik'in yeğenidir. 1146'da tahttan feragat etmiş ve 878 yıl sonra 2024'te II. Margrethe'e kadar bunu gönüllü olarak yapan tek Danimarka hükümdarı olmuştur. Halefi olmak için III. Svend, V. Knud, I. Valdemar arasında bir iç savaş başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Harald (Danimarka kralı)</span> 11. yüzyıl Danimarka kralı

Harald Hen, 1076'dan 1080'e kadar Danimarka Kralıdır. III. Harald, Danimarka kralı II. Svend'in gayri meşru oğludur ve bazı kardeşleriyle taca itiraz etmiştir. Bir dizi reformu başlatan barışçıl bir hükümdardı. Harald, kuzeni Margareta Hasbjörnsdatter ile evliydi, ancak mirasçı bırakmadı ve yerine kardeşi Aziz IV. Knud geçmiştir. Üvey kardeşlerinden dördü sırayla Danimarka kralları olarak taç giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Knud</span> Danimarka kralı (1129-1157)

V. Knud Magnussen, 1146'dan 1157'ye kadar III. Svend ve I. Valdemar ile değişen ittifaklarda ortak ortak hükümdar olarak Danimarka Kralıdır. Knud, 1157'de Roskilde Kan Bayramı sırasında öldürülmüştür. Kişiliği ve karakteri hakkında kesin bir şey bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sophia (Volodar Gleboviç'in kızı)</span> Danimarka kraliçesi (1140-1198)

Minskli Sophia veya Polotsklu Sophia, I. Valdemar ile evlilik yoluyla Danimarka Konsort kraliçesi ve Thüringen Landgrave'ı III. Louis ile evlilik yoluyla Thüringen'in Landkraftıydı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Friedrich (Holstein-Gottorp dükü)</span>

Karl Friedrich, 1702 ile 1739 yılları arasında Holstein-Gottop düküydü. Holstein-Gottop dükü IV. Frederik ve XI. Karl'ın kızı Hedvig Sofia'nın oğluydu. 1762'den itibaren tüm rus imparatorlarının atasıdır.