İçeriğe atla

Danimarka bayrağı

Danimarka bayrağı
Danimarka Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Danimarka
Kabul tarihi14. yüzyıl

Danimarka bayrağı, Danimarka Krallığı'nın resmi ve dünyanın en eski bayrağıdır.[1]

Kırmızı zemin üzerine bayrağın köşelerine doğru uzanan beyaz İskandinav haçından oluşur. Haçın dikey kısmı bayrağın gönder tarafına doğru kaymıştır. 14. yüzyıldan beri Danimarka kralları tarafından kullanıldığı onaylanmıştır.[2] Bu bayrak diğer İskandinav ülkeleri olan Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç tarafından örnek alınarak sonradan farklı renklerdeki benzerleri kabul edilmiştir.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 
  2. ^ "Dannebrog" by Hans Christian Bjerg, p.12, 87-7739-906-4.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Danca</span> Danimarkanın resmî dili

Danca, Danimarka'da konuşulan, İskandinavca olarak da bilinen Kuzey Cermen dil ailesinden bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Haç</span> sembol

Haç, birbirlerini dik açı ile kesen iki çizgi veya çubuktan meydana gelen şekil. Şekillerden biri veya her ikisi de ortasından ikiye bölünür. Artı (+) şeklinde veya çarpı (x) şeklinde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka</span> Vikimedya liste maddesi

Danimarka, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1957 yılında katılmıştır. Danmarks Radio (DR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Danimarka, 1957 yılında Avusturya ve Birleşik Krallık ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Finlandiya bayrağı, Finlandiya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

İzlanda Bayrağı İzlandaca: (Íslenski fáninn) İzlanda devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Norveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

Norveç bayrağı, Norveç Krallığı'nın resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">İsveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsveç bayrağı, İsveç devletinin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Scandinavian Airlines</span> İsveç merkezli havacılık şirketi

İskandinav Hava Yolları (İngilizce: Scandinavian Airlines System, İskandinav hava yolu taşımacılığı sistemi, Danimarka, Norveç ve İsveç'in çok uluslu havayolu taşımacılığı ve bu İskandinav ülkelerinde önde gelen havayollarıdır. Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'dedir. Sahibi SAS AB dir. Star Alliance'ın bir kurucu üyesidir ve bunun yanında Air Greenland, Linjeflyg, Spanair, Thai Airways International ve airline Scanair'ın da kurucusudur. SAS'ın, Estonian Air'de %49 hissesi vardır. Kopenhag, Avrupa ve kıtalar arası hizmetler için odak olarak hizmet eder. 2006'da İskandinav hava yolu taşımacılıkları, 25 milyon yolcuyu taşıdı ve SAS grubunun 38.6 milyon yolcusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">İngriya bayrağı</span>

İngriya bayrağı İngriya bölgesin'de temsil eden bayrak. Sarı zemin üzerine bayrağın köşelerine doğru uzanan etrafı kırmızı ile çevrelenmiş lacivet haç; haçın yatay kısmı aynı Danimarka bayrağında olduğu gibi bayrağın gönder tarafına doğru kaymıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faroe Adaları bayrağı</span> ulusal bayrak

Faroe Adaları bayrağı, Faroe Adaları'nın bugünkü hâli ile 5 Temmuz 1959 yılından bu yana kullandığı bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav haçı</span>

İskandinav haçı, genellikle İskandinavya ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir haç çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Jersey bayrağı</span> Ulusal bayrak

Jersey bayrağı, Avrupa kıtasının batısında, Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan, Manş Denizi'nde bulunan ve Manş Adaları'ndan biri konumunda olan Jersey tarafından kullanılan bayrak. Jersey bayrağı günümüzdeki hâli ile 12 Haziran 1979 yılında kabul edilmiş, 10 Aralık 1980 tarihinde de Kraliçe II. Elizabeth tarafından onaylanmıştır. Bayrak ilk olarak 1 Nisan 1981'de göndere çekildi.

Lars-Emil Johansen, Grönlandlı siyasetçi. Johansen, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da 1991'den 1997'ye kadar Grönland'ın ikinci başbakanı ve 2013'ten 2018'e kadar Inatsisartut'un sözcüsü olarak görev yapmıştır.