İçeriğe atla

Danimarka'daki Türkler

Danimarka'daki Türkler
Toplam nüfus
70.000 (2008 tahmini Danimarka Broadcasting Corporation tarafından yayınlandı)[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Aarhus, Kopenhag, Høje-Taastrup, Ishøj
Diller
Din
Çoğunlukla Sünni müslüman ve bir kısmı dinsiz

Danimarka'da Türkler de Türk Danes veya Danimarkalı Türkler Danimarka'da yaşayan etnik Türkleri ifade eder. Şu anda etnik Danimarka halkından sonra ülkedeki en büyük ikinci etnik grubu oluşturuyorlar.[2] Danimarka Türklerinin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden geliyor, ancak Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve daha yakın zamanda Irak ve Suriye'den Danimarka'ya gelen etnik Türk toplulukları da dahil olmak üzere diğer Osmanlı sonrası ülkelerden de önemli bir Türk göçü vardır.

Tarih

1950'lerin sonunda Danimarka, ağırlıklı olarak Türkiye ve Yugoslavya'dan işgücü göçünü tetikleyen yüksek bir işgücü talebine ihtiyaç duydu; sonuç olarak, Türkiye'den gelen Türk göçmenlerin yanı sıra, önemli sayıda Balkan Türkü de vardı (örn. Danimarka'ya gelen Rumen Türkleri, Boşnak Türkleri vb.[3] Son zamanlarda, Irak Türkleri ve Suriyeli Türkler de Avrupa göçmen krizinden bu yana Danimarka'ya göç ettiler.

Demografi

Ekim 2019 itibarıyla Danimarka İstatistikleri, Danimarka'da yaşayan Türkiye kökenli 63.975 kişi kaydetti.[4] Ancak bu, ülkede yaşayan toplam Danimarkalı Türk sayısının doğru bir yansıması değildir, çünkü diğer Osmanlı sonrası ülkelerden, özellikle Balkanlar'dan ve son zamanlarda Irak ve Suriye'den gelen Danimarka Türk toplulukları da vardır. Dahası, Danimarka Yayın Kurumu 2008 yılında Türk kökenli Danimarka nüfusunun 70.000 olduğunu tahmin etmişti.[5]

Kültür

Dil

Ev ortamında ana dil en baskındır ve çocukların Türkçe konuşması beklenir. Ancak, Danimarkaca evin dışında iki dilli bir kimlik oluşturarak konuşulmaktadır.[6]

Din

Türklerin çoğu kendilerini Müslüman olarak görüyor. Dinlerine esas olarak kendi Türk toplulukları içinde ibadet ederler ve esas olarak siyasi veya dini farklılıklara göre alt gruplara ayrılırlar.[7] Diyanet, Danimarka'daki cami derneklerini desteklemekte ve topluluk tarafından kullanılan dini kuruluşların çoğunu kontrol etmektedir. "Danimarka Türk İslam Vakfı" Diyanetin bir parçasıdır ve Danimarka'daki en büyük Müslüman organizasyondur.[8] Diyanet'in yanı sıra başlıca İslami ağlar, Millî Görüş ve Alevi derneğidir.

Danimarka Yayın Kurumu tarafından 2008'de yayınlanan bir rapora göre, ülkedeki toplam 200.000 olan Müslüman nüfusun tahminen 70.000'ini, Danimarka Türklerinin oluşturduğu belirtiliyor.

Önemli insanlar

Oğuz Han Aynaoğlu
Ayfer Baykal [da]
Emre Mor
Tülin Şahin

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Larsen, Nick Aagaard (2008), Tyrkisk afstand fra Islamisk Trossamfund, Danish Broadcasting Corporation, retrieved 1 November 2020, "Ud af cirka 200.000 muslimer i Danmark har 70.000 tyrkiske rødder, og de udgør dermed langt den største muslimske indvandrergruppe."
  2. ^ Liebig 2007.
  3. ^ Liebig 2007, 13.
  4. ^ "Danmarks Statistik". 14 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2011. 
  5. ^ Tyrkisk afstand fra Islamisk Trossamfund, Danish Broadcasting Corporation, 2008, 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Kasım 2020, Ud af cirka 200.000 muslimer i Danmark har 70.000 tyrkiske rødder, og de udgør dermed langt den største muslimske indvandrergruppe. 
  6. ^ Jørgensen 2002.
  7. ^ Svanberg 1999.
  8. ^ Nielsen, Akgonul & Alibasic 2009.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Altay Krayı</span> Rusyanın Sibirya bölgesinde idarî birim

Altay Krayı, Rusya'nın Sibirya Federal Bölgesi'nde yer alan ve Altay-Sayan Dağları bölgesinde Obi, Abakan-Yenisey civarında bulunan kraydır. Kuruluşu 28 Eylül 1937'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türkleri</span> Kıbrısta yaşayan Türkler

Kıbrıs Türkleri veya Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Adası'nda yaşayan Türklerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571 yılındaki Kıbrıs Adası'nı ele geçirmesinden sonra Anadolu'dan Kıbrıs Adası'na göç etmiş ve 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin adaya müdahale etmesinden sonra adanın ikiye bölünmesiyle birlikte çoğunluğu KKTC'de yaşamını sürdüren kesimine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk</span> İslam dünyasında hükümdara bağlı köle kökenli asker

Memlûk, İslam dünyasında hükümdara bağlı köle kökenli asker. Memlûkler profesyonel asker olarak İslâm toplumuna girmişler ve zamanla güçlenerek iktidarı ele geçirebilecek konuma gelen oligarşik bir topluluk olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Karikatür Krizi</span>

Danimarka Karikatür Krizi, 30 Eylül 2005 tarihinde Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten isimli gazetenin Muhammed'i tasvir eden 12 farklı karikatür yayınlamasından sonra başladı. Gazete bu girişimin sebebinin İslam eleştirileri ve otosansür tartışmalarına katkı sağlamak olduğunu açıkladı. Danimarka'da yaşayan Müslümanlar şikayetçi oldular ve bu mesele dünya çapında protestolara, gösterilere ve bazı Müslüman ülkelerde ayaklanmalara önderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Türkler</span> Almanyada bulunan etnik bir grup

Almanya'daki Türkler, Türkiye'den Almanya'ya göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Almanya'daki Türkler geniş tanımı ile Almanya'da doğan Türkleri de kapsamaktadır. Gurbetçiler tanımıyla yaşadıkları ülkede kalıcı konuma geçmiş, değişik meslekleri ifa eden ve bazıları yaşadıkları ülkenin yurttaşlığına geçen özellikle yeni nesil Türkleri tam olarak ifade etmemektedir. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde Türkiye'den Almanya'ya üç milyon civarında insan göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarlar</span> Güney Slav etnik grubu

Bulgarlar, Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Katliam</span> canlıların toplu halde öldürülmesi

Katliam ya da kırım, tek seferde veya çok kısa sürede çok sayıda kişinin öldürülmesi eylemidir.

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'ye göçler</span>

Türkiye'ye göçler üç başlık altında incelenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'daki Türkler</span> Hollandada yerleşik Türkler

Hollanda'daki Türkler Hollanda'da yaşayan Türk etnik kökenlileri ifade eder. Ülkedeki en büyük etnik azınlık grubunu oluştururlar; bu nedenle Türkler, etnik Hollandalılardan sonra Hollanda'daki en büyük etnik gruptur. Hollandalı Türklerin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden gelmektedir; ancak, Türk azınlıklardan Osmanlı sonrası modern ulus devletlerden Hollanda'ya da göç olmuştur. Özellikle etnik Türk toplulukları, Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve Levant'ın diğer bölgelerinden Hollanda'ya gelmiştir. Daha yakın zamanlarda, Avrupa göçmen krizi sırasında, Suriye ve Kosova'dan Türk azınlıklar da Hollanda'ya geldi. Ayrıca Türk diasporasından Hollanda'ya göç olmuştur; çok sayıda Türk-Belçikalı ve Türk-Alman vatandaşı Belçikalı ve Alman vatandaşı olarak Hollanda'ya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin'deki Türkler</span>

Berlin'deki Türkler, en büyük etnik azınlık grubunu ve Türkiye dışındaki en büyük Türk toplumunu oluşturdukları Berlin'de yaşayan Türk etnik kökenliler. En büyük topluluklar Kreuzberg, Neukölln ve Wedding'te, diğer bölgelerde, neredeyse sadece eski Batı Berlin'in nüfusu ile bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te İslam</span>

İsveç'te İslam, İsveç'teki İslam uygulamasının yanı sıra İsveç ile İslam dünyası arasındaki tarihsel bağları ifade eder. Vikinglerin İslam ile teması ilk olarak, Vikinglerin Orta Çağ İslam dünyasıyla ticaret yaptıkları 7. ve 10. yüzyılda yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç'teki Türkler</span>

Norveç'teki Türkler veya Norveç Türkleri Norveç'te yaşayan etnik Türkleri ifade eder. Norveç Türklerinin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden geliyor, ancak Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve daha yakın zamanda Irak ve Suriye'den Norveç'e gelen etnik Türk toplulukları da dahil olmak üzere diğer Osmanlı sonrası ülkelerden de Türk göçü olmuştur.