İçeriğe atla

Dangpo Muharebesi

Koordinatlar: 34°50′45″K 128°25′25″D / 34.84583°K 128.42361°D / 34.84583; 128.42361
Dangpo Muharebesi
Imjin Savaşı
Tarih10 Temmuz 1592 (Miladi Takvim)
Bölge
Tongyeong, Kore,
34°50′45″K 128°25′25″D / 34.84583°K 128.42361°D / 34.84583; 128.42361
Sonuç
  • Kore zaferi
Taraflar
Japon Filosu Joseon Krallığı
Komutanlar ve liderler
Kurushima Michiyuki (ölü)
Kamei Korenori
Yi Sun-sin
Won Gyun
Güçler
21 savaş gemisi[1] 26 gemi[2]
Kayıplar
21 savaş gemisi Yok

Dangpo Muharebesi ya da Dangpo Savaşı, Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598) sırasında gerçekleşen ve Yi Sun-sin'in zaferiyle sonuçlanan bir deniz çarpışmasıdır.

Savaş

Kore filosu Dangpo limanına yaklaşırken, Yi Sun-sin bu Japon filosunun amiral gemisinin diğer gemilerin arasında demirli olduğunu fark etti. Altın fırsatın farkına varan Amiral Yi, kendi amiral gemisiyle (bir kaplumbağa gemisi) Japon amiral gemisini hedef alarak saldırıya geçti. Kaplumbağa gemisinin sağlam yapısı sayesinde Yi Sun-shin, Japon gemilerinin arasından kolayca geçti ve gemisini demirli Japon amiral gemisinin hemen yanına konumlandırdı. Japon gemisinin hafif yapısı tam bir borda saldırısı için uygun değildi ve dakikalar içinde batmak zorunda kaldı. Kaplumbağa gemisinden diğer gemilere yağan gülle yağmuru, daha fazla gemiyi yok etti. Koreliler, demirli diğer gemilerin etrafını sardı ve onları batırmaya başladı. Sonra Koreli general Kwon Joon Kurushima'ya bir ok attı. Japon komutan öldü ve Koreli bir kaptan gemiye atlayıp kafasını kesti.

Japon askerleri, amirallerinin başının kesildiğini görünce paniğe kapıldı ve şaşkınlık içindeki Koreliler tarafından katledildi. Amiral Yi, sahildeki düşman üssünü yok etmek için bir çıkarma birliği emretti, ancak Koje-do'dan en az 20 geminin üzerlerine doğru geldiğini duyunca bir kez daha emrini geri almak zorunda kaldı. Filosuna mümkün olan en büyük taktik avantajı sağlamak isteyerek gemilerine körfezden çıkıp açık denize açılmalarını emretti. Ancak savaş o gün devam etmeyecekti, çünkü Japon gemileri korkutucu Kore filosunu gördükten sonra alçalan karanlığa doğru aceleyle geri çekildi.[1]

Savaş sonrası

Savaştan sonra Koreliler Kurushima'nın amiral gemisini aradılar ve Kamei Korenori'ye ait olan güzel bir altın yelpazeyi ele geçirdiler.

Yi Sun-sin ve Won Gyun sonraki iki günü daha fazla düşman gemisi arayarak geçirdi. 11 Temmuz'da Yi Eokgi 25 savaş gemisiyle daha onlara katıldı ve filo güçleri toplam 51 gemiye ulaştı. Amiral Yi daha sonra yola koyuldu ve balıkçılardan bir başka küçük Japon gemi filosunun Danghangpo'da demirlediğine dair bir rapor alana kadar çevredeki adaları araştırdı.

Kaynakça

  1. ^ a b Hawley 2005, s. 204.
  2. ^ Hawley 2014, s. 200.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Goeben</i> ve <i>Breslau</i>nun takibi

Goeben ve Breslau'nun takibi, I. Dünya Savaşı'nın başlarında Akdeniz'de gerçekleşen, Birleşik Krallık'ın Kraliyet Donanması'na bağlı gemilerin Almanya'nın İmparatorluk Donanması'na ait SMS Goeben ve SMS Breslau'yu önlemeye çalıştıkları deniz muharebesidir. Alman Akdeniz Tümeni'ni oluşturan Moltke sınıfı muharebe kruvazörü SMS Goeben ve Magdeburg sınıfı hafif kruvazör SMS Breslau, savaşın başlaması ile Akdeniz'de sıkışmıştı. Alman gemileri aldıkları emirler doğrultusunda Birleşik Krallık filosunun yakın takibine rağmen Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a ulaşmayı başardı. İstanbul'a ulaşan gemiler, Osmanlı İmparatorluğu'na devredilerek sırasıyla Yavuz ve Midilli adlarını aldı. Gemilerin mürettebatı ise Amiral Wilhelm Souchon komutasındaki Alman denizcilerden oluşmaya devam etmişti. Souchon başkanlığındaki komuta heyetinin sonraki süreçte Karadeniz'e çıkarak emrindeki diğer Osmanlı gemileriyle birlikte Rus limanlarını topa tuttuğu Karadeniz Baskını, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri saflarında girmesine yol açtı.

<i>Barbaros Hayreddin</i> (zırhlı) Alman zırhlısı

Barbaros Hayreddin veya SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, okyanus ötesi sefer yapabilen bir Alman zırhlısıdır. Alman İmparatorluk Donanması ve sonrasında Osmanlı donanması'nda görev yapmıştır. Geminin orijinal adı Prusya dükü ve Brandenburg seçici prensi olan I. Frederick Wilhelm'den gelmektedir. Brandenburg sınıfının dördüncü ön dretnot gemisi idi. 1890 yılında Kaiserliche Werft Wilhelmshaven'da inşa çalışmaları başladı, 1891'de denize indirildi ve 1893'te tamamlandı. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal oldu. Brandenburg sınıfı savaş gemileri üç zırhlı tarette taşıdıkları altı ana top ile, diğer donanmaların iki tarette dört top taşıyan gemilerine kıyasla daha modern bir tasarımdı.

<i>Turgut Reis</i> (zırhlı)

Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür. 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm ile aynı yıllarda suya indi.

<span class="mw-page-title-main">Tsushima Muharebesi</span> 27-28 Mayıs 1905 arasında Rusya ve Japon donanmaları arasında gerçekleşmiş deniz savaşı

Tsuşima Muharebesi, Japonya'da Japon Denizi Muharebesi olarak da bilinir, modern çelik gövdeli savaş gemilerine sahip donanmalar arasında gerçekleşen ve kazanan tarafın kesin olarak belli olduğu tek deniz muharebesidir. Muharebe 27-28 Mayıs 1905 tarihlerinde Tsuşima Boğazında gerçekleşmiştir. Muharebede Amiral Togo Heihaçiro komutasındaki Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Birleşik Filosu, Amiral Zinovi Rojestvenski komutasındaki Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Pasifik Filolarının üçte ikisini imha etmiştir. Rus donanması bölgeye intikal edebilmek için Baltık Denizindeki üslerden yola çıkarak 18 bin deniz mili katederek bölgeye gelmiştir.

SMS <i>Deutschland</i> (1904)

SMS Deutschland, Alman İmparatorluk Donanması için 1903-1906 yılları arasında üretilen Deutschland sınıfı beş ön dretnot zırhlıdan ilki. Adı "Almanya" anlamına gelen gemi Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde inşa edildi ve 20 Kasım 1904'te denize indirildi. Deutschland, 3 Ağustos 1906'da hizmete girdi; ancak birkaç ay sonra sadece büyük toplarla donatılmış ilk modern zırhlı olan İngiliz gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle dretnot devri başlamış, Deutschland gibi farklı kalibrelerde toplar taşıyan zırhlı gemiler teknolojinin gerisinde kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Yi Sun-sin</span>

Yi Sun-sin, Joseon Hanedanı döneminde yaşamış bir Koreli amiraldir. Özellikle Imjin Savaşı sırasında Japon donanmasına karşı kazandığı zaferlerle bilinmekteydi ve yalnızca Koreliler tarafından değil, Japon amiraller tarafından da savaş alanındaki örnek davranışlarına saygı gösterilmiştir. Askeri tarihçiler, Amiral Yi Sun-Sin'i, Amiral Horatio Nelson ile birlikte muhtemelen, hiçbir denizcilik eğitimi olmamasına rağmen görünüşte aşılmaz olanlara karşı hiç savaş kaybetmemesiyle tarihin en büyük deniz komutanı olarak belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Deniz Muharebesi</span>

Sarı Deniz Muharebesi 10 Ağustos 1904'te meydana gelen bir deniz muharebesidir. Rus donanmasında bu savaş aynı zamanda 10 Ağustos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe, Rus donanmasının tasarladığı bir planı ortaya çıkardı ve Rus donanmasını limanlarına dönmeyi zorladı. Planın amacı Port Arthur'da bulunan Rus donanmasının bulundukları yerdeki ablukayı yarıp Vladivostok'taki Rus gemileriyle birleşmesiydi. 4 gün sonra, Ulsan yakınlarındaki başka bir muharebede Vladivostok'ta bulunan filonun sortisi engellendi. Bunun sonucunda iki yerde de bulunan Rus filoları oldukları yerde kalmak zorunda kaldı ve birleşemediler.

<span class="mw-page-title-main">HMS Iron Duke (1912)</span> İngiliz Savaş Gemisi

HMS Iron Duke, Wellington'un 1. Dükü Arthur Wellesley'ın ismini taşıyan ve sınıfının baş gemisi olan Kraliyet Donanması'nın bir zırhlısıydı. Portsmouth Tersanesi tarafından inşa edildi ve omurgası Ocak 1912'de kızağa koyuldu. On ay sonra denize indirildi ve Mart 1914'te amiral gemisi olarak Anavatan filosuna katıldı. On adet 135 inç (3.400 mm) ana batarya topu ile silahlandırıldı ve 2.125 knot azami sürate erişebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Makarov</span>

Stepan Osipoviç Makarov Rus İmparatorluk Donanması'nda son derece başarılı Rus koramiral ve okyanus bilimcici. Rusya Bilimler Akademisi tarafından yazmış olduğu birçok kitap nedeniyle ödüllendirildi. Batmazlık teorisinin yazarı ve Kiril tabanlı semafor alfabesinin geliştiricisidir. Buzkıran gemilerin kullanımı konusunda ısrarcıydı ve onun tasarladığı ilk buzkıran olan Yermak inşa edildi. Sahalin adasındaki Shiritoru kasabası, 1946'da onuruna Makarov olarak yeniden adlandırıldı.

USS <i>Houston</i>

USS Houston 21 Şubat 1931 tarihinde ilk görev yeri olan Asya Filosuna atandı. 2 yıl boyunca Asya Filosunda görev yapan USS Houston 1933 yılında kardeşi USS Augusta ile yer değiştirdi. USS Houston 1933-1940 arasında Amerikan Pasifik Kıyı Komutanlığında görev yaptı. Başkan Franklin D. Roosevelt'in USS Houston kruvazörünü çok sevmesi ve bu gemiyle çok fazla yolculuk yapması nedeniyle gemi mürettebatı çok sıkı eğitiliyordu ve kısa zamanda donanmanın en iyi mürettebatı haline geldi. 1937 yılına gelindiğinde ise Japonya Çin'i işgale başladı. Japonya geniş bir alana yayılmıştı ve birçok adayı kontrol altında tutuyordu. Bu da Japonya’nın yakıt sıkıntısını arttırdı. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Amerikan Asya Filosu güçlendirildi. 25 Temmuz 1939 tarihinde filonun başına Amiral Thomas Hart getirildi.

Ichi Muharebesi, 14 Ağustos 1592'de, Kore'nin Japon işgali sırasında Jeolla Eyaletinde gerçekleşti. Kwon Yul ve Hwang Jin'in bin kişilik ordusu, Kobayakawa Takakage'nin iki bin kişilik ordusuna karşı savaştı. Koreliler bu savaşı kazandı ve Japon ordusunun Jeolla Eyaletine ilerlemesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Hansan Adası Muharebesi</span>

Hansan Adası Muharebesi ve ardından Angolpo'daki çarpışma 8 Temmuz 1592'de gerçekleşti. Koreli Amiral Yi Sun-sin'in filosu, iki deniz karşılaşmasında yaklaşık 100 Japon gemisini imha etmeyi başardı ve güney kıyılarındaki Japon deniz operasyonlarını durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Myeongnyang Muharebesi</span> 1597 Japonların Koreyi işgalinde muharebe

Myeongnyang Muharebesi, 26 Ekim 1597 yılında Yi-Sun Sin komutanlığındaki Kore donanmasının Jindo Adası yakınlarında bulunan Myeongnyang Boğazında Japon gemileri ile yapmış oldukları savaştır. Joseon Krallığı'nın kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Imjin Savaşlarının kaderini belirleyen muharebedir. Bu savaştan sonra Japonya'nın Kore'yi işgal planları sona ermişti.

Danghangpo Muharebesi, Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-98) sırasında, Kore zaferiyle sonuçlanan bir deniz muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Okpo Muharebesi</span>

Okpo Muharebesi ya da Okpo Savaşı, Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598) sırasında gerçekleşen bir askeri çatışmadır. Koreli komutanlar Yi Sun-sin ve Won Gyun'un filosu, demirli bir grup Japon nakliye gemisini yok etmiştir. Okpo Muharebesi, Imjin Savaşı'nın ilk deniz savaşı ve Amiral Yi'nin, Todo Takatora'nın Japon deniz filosuna karşı kazandığı ilk zaferdi. Bir gün sonra, yakın sularda 18 Japon nakliye gemisini daha imha eden Yi Sun-sin ve Won Gyun, Hanseong'un düştüğü haberini aldıktan sonra yollarını ayırarak ana limanlarına döndüler. Okpo Muharebesi, Japonlar arasında endişe ve gerginliğe neden oldu, çünkü daha sonra Yi, donanmasını Japon ikmal ve nakliye gemilerine saldırmak üzere konuşlandırmaya başladı.

Happo Muharebesi, 7 Mayıs 1592'de Koreli amiral Yi Sun-sin tarafından Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598) Toyotomi Hideyoshi'nin Japon kuvvetlerine karşı yürüttüğü üç Joseon deniz seferinden biri olan bir deniz çatışmasıydı. Bu seferler, Yi'yi Kore tarihinde efsanevi bir figür yaptı. Yi'nin seferleri, Japon işgalini durdurmak için hayati önem taşıyordu.

Jeokjinpo Muharebesi, 8 Mayıs 1592'de yapıldı. Happo Muharebesi'nden sonra, 13 Japon gemisinin daha eklendiğine dair başka raporlar, Yi Sun-sin ve filosunun 8 Mayıs sabahı uzun süre dinlenmesini engelledi. Amiral Yi bir kez daha filosuna Japonları Jinhae yönünde takip etme emri verdi. Kore kuvvetleri, Jeokjinpo'da Japon gemilerini yakaladı. Koreliler 11 Japon savaş gemisini kolayca batırdı.

<span class="mw-page-title-main">Hansando</span> ada

Hansan Adası, Güney Gyeongsang Eyaletinde, Güney Kore'nin Tongyeong Yarımadası'ndaki Tongyeong'dan nispeten dar bir boğazın karşısındadır.

Chilcheollyang Muharebesi, 28 Ağustos 1597 gününün gecesinde yaşanan bir deniz savaşıdır. Japon Donanması ile Joseon Donanması arasında gerçekleşti. Japon Donanmasının galibiyeti ile sonuçlandı. Joseon filosu neredeyse yok olmuştu.