İçeriğe atla

Daneza

Daneza ya da Danezaa/Dunneza şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Odavalar</span>

Odavalar (Odawalar) ya da Otavalar (Ottawalar), Kanada ile Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan ve Algonkin dilleri grubundan Odava dilini konuşan Kızılderili Ojibva halkıdır. Odavaların geleneksel toprakları Huron Gölünün kuzey, güney ve doğu kıyıları olsa da günümüzde bu toprakların çok az kısmında bulunmaktadırlar. Bugün daha çok Kanada'nın Ontario eyaletinin güneyi ile ABD'nin Michigan eyaletinin kuzeyinde yaşayan Odavalar ata topraklarında kalırken, ABD'nin Kansas ile Oklahoma eyaletlerinde yaşayanalar ise Beyazlarca topraklarından sürülen göçmen Odavalardır. Avrupalılarla ilk teması 1615 yılında olan Odavaların adları daha sonraları Kanada'nın başkenti Ottawa şehrine verilmiştir.

Nikola ya da N’kuala/Nicola şu anlamlara gelebilir:

Kanada Kızılderilileri, Kanada'da Eskimo İnuitler ile melez Métisler dışında kalan bütün Kanada yerlileri için kullanılan niteleme olup Kanada'da resmi olarak İlk Milletler adı kullanılır. Kanada'da Kızılderili (Indian) adı hâlâ yasal bir terim olsa da resmî olarak kullanımı günümüzde oldukça azalmıştır. Kanada Kızılderililerinin sayısı 2006 sayımına göre 698.025 kişidir. Şu an için Kanada tarafından kabul edilen 630 kabile hükûmeti yasal olarak tanınmaktadır ve bunların kabaca yarısı Ontario ile Britanya Kolumbiyası eyaletlerinde bulunmaktadır. Kanada'da yasal olarak yaşamak zorunda oldukları kısıtlayıcı yerlere Kızılderili rezervi adı verilir. Günümüzde Kanada Kızılderililerine karşı sistemik ırkçılık hâlâ uygulanmaktadır. eğitim ve öğretimleri yirminci yüzyılın ortalarına kadar ırkçı asimilasyon politikaları gereği oluşturulan Kanada Kızılderili yatılı okullarında yapılıyordu. Kızılderili Kütüğüne kayıtlı olanların hakları kayıtsız olanlara göre fazladır. Kızılderili işlerinden Kanada Kızılderili ajanı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Karaayaklar</span>

Karaayaklar, daha çok Kanada'da Alberta eyaletinde, çok az bir kısmı da Amerika Birleşik Devletleri'nde Montana eyaletinin kuzeybatısında yaşayan Algonkinlerden Kızılderili halkı. En yakın akrabaları Arapaholar, Atsinalar ve Şayenlerdir. Ova Kızılderilileri kültür grubuna dahildirler. Atabasklardan farklı bir dil konuşan Tsutinalar geçmişte Karaayak konfederasyonu'na katılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Menominiler</span>

Menominiler, ABD'de Wisconsin eyaletinde yaşayan ve dilleri (Omāēqnomenew) Algonkin dillerinin Merkezi Algonkin dilleri bölümüne giren Algonkin yerlilerinden Kızılderili halkı.

<span class="mw-page-title-main">Vakaş dilleri</span>

Vakaş dilleri, Kuzey Amerika'nın Pasifik Kuzeybatısı bölgesinde Kanada'ya bağlı Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Vancouver Adasında, ABD'ye bağlı Washington eyaletlerindeki Olympic Yarımadasının kuzeybatı köşesinde ve Kanada-ABD sınırındaki Juan de Fuca Boğazının güney kıyısında konuşulan Algonkin–Vakaş dilleri üst grubunun Mos dilleri filumundan Kızılderili dil ailesidir. Tipik olarak karmaşık ünsüz yığılmaları görülür.

Keçuva/Keçua/Kiçua ya da Quechua/Kichwa şu anlamlara gelebilir:

Sarsi ya da Sarcee şu anlamlara gelebilir:

Tsutina ya da Tsu T’ina/Tsuu T'ina/Tsuut’ina/Tsúùtínà şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Yukon Atabaskları</span>

Yukon Atabaskları, Kanada'nın Yukon topraklarında ve kuzey Britanya Kolumbiyası'nda yaşayan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Kanada Atabasklarından olup dil temelinde 8 ayrı halka ayrılırlar: Kuzey Tuçonları, Güney Tuçonları, Tagişler, Tahltanlar, Kaskalar, Sekaniler, Danezalar ve 1927'de dilleri tükenen Tsetsautlar. Yukon'da da yaşasalar da Guçinler, Hanlar ve Yukarı Tananalar bu grupta değil Alaska Atabaskları grubundandır. Diğer Kanada Kızılderilileri gibi Yukon Atabaskları da yasal olarak Kızılderili rezervi adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

İnnu ya da Innu şu anlamlara gelebilir:

Nlakapamuk ya da Nłeʔkepmx/Nlaka'pamux/Ntlakapamux/Ntlakapmuk/Nklapmx şu anlamlara gelebilir:

Dene ya da Dené/Déné şu anlamlara gelebilir:

Nuhalk ya da Nuxalk/Nuxálk şu anlamlara gelebilir:

Komoks ya da K'omoks/Qʼómox̣ʷs/Komox/Comox şu anlamlara gelebilir:

Halkomelem ya da Holkomelem/Halq'eméylem/Hul'q'umín'um'/Həl̕q̓əmín̓əm̓/Hǝn̓q̓ǝmin̓ǝm̓ şu anlamlara gelebilir:

Anişinabe ya da Anishinabe/Anishinaabe şu anlamlara gelebilir:

Oji-Cree ya da Ojibwa-Cree şu anlamlara gelebilir:

Anişinini ya da Anishinini şu anlamlara gelebilir:

Çimmesyan ya da Tsimshian/Tsimshianic/Tsimpsean/Tsimshean/Tsimseyans/Tsimsheeans/Tsimpshean/Tsimpshian/T'simpshean/Shimshyans/Simseans/Simpsian/Chimmesyan/Chimseyans/Chymshean/Chimpsain şu anlamlara gelebilir: