İçeriğe atla

Dance of Fire

Dance of Fire
Aziza Mustafa Zadeh stüdyo albümü
Yayımlanma1995
Kaydedilme1995
TarzCaz, Muğam
DilAzerice
YapımcıReinhard Karwatky
Aziza Mustafa Zadeh kronolojisi
Always
(1993)
Dance of Fire
(1995)
Seventh Truth
(1996)

Dance of Fire,[1] Aziza Mustafazade'nin 1995 yılında Columbia yapımcılığında çıkardığı üçünü stüdyo albümüdür.[2]

Albüm, Ocak ve Şubat 1995'te New York'taki Sony Music Stüdyoları'nda kaydedildi. Yapımcılığını Reinhard Karwatky üstlendi. Albümde "be-bop türevi caz ile Azerbaycan halk müziği ve Muğam unsurları bir araya getirilmiştir".[3] Bütün şarkılar Mustafazade tarafından bestelendi ve düzenlendi.

AllMusic yorumcusu, piyanistin "zarif ve akıcı çalışının süper yıldız destek müzisyenlerini gölgede bıraktığını" yazdı. BBC Music Magazine'de Stuart Nicholson, albüme övdü:

"Dünya, Azerî caz-folk-şarkıcı-piyanistlerle dolup taşmadığı için, Zadeh, haklı olarak, benzersiz olduğunu iddia edebilir. Aynı anda hem ilgi çekici hem de akılda kalıcı olan Zadeh, tam da bu konuda her şeyin söylendiğini düşündüğünüz anda, caz vokaline yeni bir bakış açısı getiriyor!"[4]

Şarkı listesi

No.BaşlıkSüre
1."Boomerang"  4:24
2."Dance of Fire"  6:02
3."Sheherezadeh"  2:52
4."Aspiration"  2:23
5."Bana Bana Gel (Bad Girl)"  12:32
6."Shadow"  5:54
7."Carnival"  7:29
8."Passion"  7:10
9."Spanish Picture"  9:00
10."To Be Continued"  5:59
11."Father"  5:57
Toplam süre:
1:09:42

Müzisyenler

Kaynakça

  1. ^ Dance of Fire (CD liner notes). 1995. COL 480352 2. 
  2. ^ Nicholson, Stuart (20 Ocak 2012). "Aziza Mustafa Zadeh". BBC Music Magazine. BBC. 10 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  3. ^ "Aziza Mustafa Zadeh - Dance of Fire Album Reviews, Songs & More | AllMusic". web.archive.org. 24 Haziran 2023. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2023. 
  4. ^ "Aziza Mustafa Zadeh - Classical Music". web.archive.org. 25 Haziran 2023. 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>No Problem</i> (MFÖ albümü) Müzik albümü

No Problem, MFÖ'nün 1987 yılında çıkardığı dördüncü stüdyo albümdür. Tim Plak'tan çıkan bu albümdeki şarkıların çoğunda grup Garo Mafyan ile çalıştı. Albüme adını veren şarkı ilk olarak 1987 Eurovision Türkiye Elemeleri'nde seslendirildi ancak Türkiye'yi temsil etme şansı kazanamadı. Albümden "Tam Ortasındayım" ve "Muhabbetler Sana Doğru"nun Yaprak Özdemiroğlu ile beraber söylenmiş bir versiyonu bir sene sonra yayınlanan ve başrolünde Mazhar Alanson'un oynadığı Atıf Yılmaz filmi Arkadaşım Şeytan'da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Azize Mustafazade</span>

Azize Mustafazade, Azerbaycanlı piyanist, besteci ve şarkıcı.

<i>Yine Sensiz</i>

Yine Sensiz, Türk şarkıcı Tarkan'ın 26 Aralık 1992 tarihinde İstanbul Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1990-1992 yılları arasında İstanbul'daki Erekli Tunç Studio'da kaydedildi. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği albümdeki parçaların düzenlemelerini Ozan Çolakoğlu yaptı. Albümden yaklaşık bir hafta önce yayınlanan "Kıl Oldum" adlı parça ile birlikte albüm iyi bir çıkış yakaladı. Tarkan, herhangi bir sanatçının desteğini almadan yayınladığı bu albümden kısa bir süre sonra TRT 1'in 1993 yılbaşı programındaki performansıyla birlikte bir andan ülke çapında tanınmaya başlandı. 1993 yılında ise albümden art arda "Kimdi?", "Gelipte Halimi Gördün Mü?", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni" gibi parçaları albümden yayınladı ve olumlu tepkiler aldı.

İsmail Hakkı Soyberk, Türk müzisyen, bas gitarist.

<i>Satılık</i> (albüm) Yavuz Çetinin 2001de yayımlanan stüdyo albümü

Satılık, Türk gitarist Yavuz Çetin'in ikinci ve son stüdyo albümüdür. 2001'de, ölümünden sonra, TMC etiketi ile yayımlanmıştır.

<i>Led Zeppelin III</i>

Led Zeppelin III, İngiliz rock grubu Led Zeppelin'in Atlantic Records tarafından 5 Ekim 1970'te piyasaya sürdüğü üçüncü albümü. 1969 yılının Ocak ve Ağustos ayları arasında Olympic Studios, Londra ve Headley Grange, Doğu Hampshire'da kaydedilmiştir. Sonra Ağustos 1970'te Led Zeppelin'in altıncı Amerikan konser turunda Ardent Studios, Memphis'te mikslenmiştir. Albümün yapımcılığı, gitarist Jimmy Page tarafından yapılmış, mühendisliğini de Andy Johns yapmıştır.

<i>Tutunamadım</i> (albüm) albüm

Tutunamadım, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ikinci stüdyo albümü. İlk kez 11 Mart 1995'te Göksoy Plakçılık etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993 yılından beri anlaşması bulunan Göksoy Plakçılık ile çalıştığı ve Serseri Mayın'dan (1994) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlenmiştir. İlk albümün aksiye pop tarzının yanı sıra ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sentezin etnik, rock ve elektronik müzik anlayışının ilk örneklerini ortaya koydu. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan beşinin sözlerini kendisi, dört tanesini Mete Özgencil, bir tanesini Yıldırım Türker yazmıştır. Albümündeki tüm şarkıların bestelerini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı, ayrıca albümün müzik yönetmenliğini de üstlendi.

<i>Gönülçelen</i> (albüm)

Gönülçelen, Teoman'ın dördüncü albümüdür. NR1 Müzik etiketiyle yayınlanan son stüdyo albümüdür. Sonraki albümlerinde Avrupa Müzik ile sözleşme imzalayacaktır.

<i>Resimler & Hayaller</i>

Resimler & Hayaller, Gökhan Özen'in beşinci stüdyo albümü. Albümde 10 şarkı ve iki şarkının remixleri yer alıyor. Ayrıca albümün CD basımında ise; ikisi akustik versiyonlar olan 3 tane bonus şarkı yer alıyor. Diğer bonus şarkı ise önceki albümden "Aslında" şarkısının ikinci versiyonu. Söz ve müziğin yine Gökhan Özen'e ait olduğu, albümün çıkış şarkısı "Tövbeliyim"; çıkışının üzerinden 6 yıl geçtikten sonra, 2013 yılında İspanya'nın Marca gazetesinde yer aldı. Gazete, milyarlarca müzik arasından seçtiği, güftesi ve bestesi bizzat Gökhan Özen'e ait olan şarkıya videoda yer vermiştir. Albümün ismini taşıyan "Resimler & Hayaller" şarkısı, söz/müzik/düzenlemesinin bizzat kendisine ait olmasının yanı sıra, Gökhan Özen'in sadece pop müzikle sınırlı olmadığının müzikal olarak yelpazesinin genişliğine en büyük kanıt oldu.[kime göre?] Şarkı ile ilgili tespitler:

<i>Yeni Bir Gün</i>

Yeni Bir Gün, Barış Manço'nun üçüncü plağıdır.

<i>Disco Manço</i>

20. San'at Yılı: Disco Manço, Barış Manço'nun 20. sanat yılı anısına özel olarak hazırladığı albüm. Albümün içeriğindeki tüm şarkılar disko düzenlemeleriyle yer almış ve günümüzde "remix" olarak hazırlanan şarkıların bir anlamda temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vakıf Mustafazade</span>

Vakıf Mustafazade, Azerbaycanlı besteci, piyanist, caz-muğam türünün kurucusu. Azerbaycan'ın en önemli sanatçılarındandır. Dünyaca ünlü caz şarkıcısı Aziza Mustafa Zadeh'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kraftwerk</span>

Kendi türünde öncü sayılan Kraftwerk projesi, 1970 yılında Ralf Hütter ve Florian Schneider tarafından Almanya'nın Düsseldorf şehrinde kuruldu ve Schneider'ın 2008 yılında gruptan ayrılmasına kadar bu ikili tarafından yönetildi. Klasik Kraftwerk sesi, harekete geçirici, tekrar eden ritimlerle akılda kalıcı melodilerin genellikle Batı Klasik müziği tarzında uyumuyla elektronik çalgıların katı ve minimalist kullanımını içerir. Şarkılarının genellikle basit sözleri bazen vocoder yardımıyla söylendiği gibi bazen de bilgisayar tarafından oluşturulmuştur. Kraftwerk, elektronik müziği ünlü eden ilk gruplardan bir tanesidir ve bu türün öncüleri sayılırlar. 1970'lerde ve 80'lerin başında Kraftwerk'in kendine özgü sesi devrim niteliğindeydi ve modern müziğin pek çok türünde etkileri olmuştur.

<i>Canımın Yaprakları</i> 1996 yılında yayımlanan Kayahan albümü

Canımın Yaprakları, Kayahan'ın 17 Temmuz 1996'da, Raks Müzik firmasından çıkardığı 9. stüdyo albümüdür.

"Desperado" Barbadoslu şarkıcı Rihanna tarafından sekizinci stüdyo albümü Anti (2016) için kaydedilen bir şarkı. Mick Schultz tarafından yazıldı ve prodüksüyonu yapıldı. Krystin "Rook Monroe" Watkins, Rihanna, James Fauntleroy ve Derrus Rachel ise şarkının yazımına yardım etti. Anti albümünün kayıt sürecinde Rihanna, Malibu'da bir ev kiraladı ve burada söz yazarı takımıyla beraber çalışmaya başladı. Çeşitli müzisyenlerden oluşan takımında, şarkı yazarlarından biri Krystin "Rook Monroe" Watkins de vardı. Amerikalı yapımcı Mick Schultz ile birlikte şarkı üzerinde çalıştılar. İkilinin sarf ettiği efor ile ortaya orta tempoda, derin synth ve vokal örnekleri ile şarkı ortaya çıktı.

"Tomorrow Never Came", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lana Del Rey'in beşinci stüdyo albümü Lust for Life'dan (2017) bir şarkı. Şarkı Del Rey ve Rick Nowels ile birlikte Sean Ono Lennon tarafından yazıldı, üçü birlikte prodüksiyonu tamamladı ve Lennon konuk vokalleri ile Del Rey'e eşlik etti.

Azerbaycan cazı, Azerbaycan'da yaygın olan popüler bir caz çeşididir. Çokça çeşitli stili kapsar ve genellikle geleneksel Azeri müziği ile harmanlanır. Modern ünlü Azeri caz müzisyenleri arasında Rain Sultanov, Isfar Sarabski, Shahin Novrasli ve Bill Evans ve Keith Jarrett'ten esinlenen Aziza Mustafa Zadeh yer alıyor.

<i>Biz Babadan Böyle Gördük</i> 2000 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Biz Babadan Böyle Gördük, Müslüm Gürses'in 23 Ağustos 2000'de Ulus Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albümün Müslüm Gürses'in en çok satan albümlerinden olduğu söylenmiştir. Bu albüm sonrası Gürses'in Ulus Müzik firması ile yolları ayrılmış Universal Müzik firmasına transfer olmuştur.

<i>Generations</i> Azerbaycanlı piyanist Aziza Mustafazadenin albümü

Generations Aziza Mustafa Zadeh'in 2020 yılında "Jazziza Records" etiketiyle çıkardığı stüdyo albümüdür.

<i>Gönlünüze Talibim / Sırılsıklam</i> (2 CD Box)

Gönlünüze Talibim / Sırılsıklam , Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci İbrahim Erkal'ın 13 Ekim 2021 tarihinde yayınlanan bir çift disk albümüdür. En çok satan iki albümü Gönlünüze Talibim (1996) ve Sırılsıklam (1998) albümleri Ulus Müzik tarafından etiketiyle yayımlandı. Albümlerin yapımcılığını İbrahim Erkal'la birlikte uzun yıllar çalışan yakın dostu İskender Ulus üstlendi.