İçeriğe atla

Dana Delany

Dana Delany
Doğum13 Mart 1956 (68 yaşında)
New York
Etkin yıllar1974 - günümüz

Dana Welles Delany (d. 13 Mart 1956) - iki zamanlı Emmy Ödülleri kazanan Amerikan kadın oyuncu. Onun rolleriyle tanınır gibi Colleen McMurphy içinde China Beach (1988–1991), Marianne Jost içinde film Light Sleeper, Josephine Marcus içinde film Tombstone (1993), Lisa Emerson içinde film Exit to Eden (1994), Margaret Sanger içinde film Choices of the Heart: The Margaret Sanger Story (1995), Susan Barnes içinde film Fly Away Home (1996), Sarah Ashby McClure içinde film True Women, Katherine Mayfair içinde Desperate Housewives (2007-2010), Megan Hunt içinde Body of Proof (2011)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Linklater</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Richard Linklater,, Amerikalı yönetmen, film yapımcısı, senarist ve oyuncu. Yönettiği filmler içerisinde daha çok komedi gençlik filmi Dazed and Confused (1993), romatik drama üçlemesi Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013), müzik temalı School of Rock (2003) ve rotoskop tekniğiyle çektiği Waking Life (2001), A Scanner Darkly (2006) filmleriyle tanındı. 2002 yılından 2014 yılına kadar çektiği Boyhood (2014) filmiyle olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca aralarında Altın Küre ve BAFTA'nın da olduğu birçok organizasyondan en iyi yönetmen ödülüne lâyık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Jimmy Wales</span> Vikipedinin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi

Jimmy Donal "Jimbo" Wales, Vikipedi'nin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi. Jimmy Wales bunun yanında Vikipedi ve çeşitli viki projelerini yöneten, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Wikimedia Vakfı'nın kurucusu ve ayrıca Wikimedia ile bağlantısı olmayan ve kâr amaçlı bir barındırma hizmeti olan Fandom adlı şirketin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Maggie Smith</span>

Dame Margaret Natalie Smith, CH DBE, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu. Geniş ve çeşitli bir kariyere sahip olan oyuncu altmış yılı aşkın bir süredir sahne, film ve televizyonda yer almıştır. Smith, 50'nin üzerinde filmde görünmüş ve İngiltere'nin en çok tanınan oyuncularından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ian McKellen</span> İngiliz aktör

Sir Ian Murray McKellen, İngiliz oyuncu. Altı kez Laurence Oliver Ödülleri, birer kez Tony Ödülleri, Altın Küre Ödülleri, SAG Ödülleri, BIF Ödülleri, iki kez Satürn Ödülleri, dört kez Drama Desk Ödülleri ve iki kez Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri sahibi olmuştur. iki kez Akademi Ödülleri adaylığı, dört BAFTA adaylığı ve beş Primetime Emmy Ödülleri adaylığı bulunmaktadır.

<i>Tombstone</i> (film)

Tombstone, 1993 ABD yapımı dramatik vestern filmidir. Türkiye'de de birçok ülkede olduğu gibi özgün ismi ile gösterime sunulmuştur.

<i>Oz Büyücüsü</i> (film, 1939) Aynı isimli kitabından uyarlanan filmde ana karakter Dorothydir.Kitap L.Frank Baum tarafından yazılmıştır

The Wizard of Oz, 1939 yapımı Amerikan fantastik müzikal film. Victor Fleming tarafından yönetilmiştir ve senaryosunun büyük çoğunluğu Florence Ryerson ve Edgar Allan Woolf tarafından yazılmıştır. Ayrıca kapanış jeneriğinde ismi geçmeyen bazı kişilerin işbirliğiyle yazılmıştır. Metro-Goldwyn-Mayer yapım şirketi tarafından yapılmış ve piyasaya çıkmıştır. Yazar L. Frank Baum'un 1900 senesindeki kitabı Oz Büyücüsü'nden filme uyarlanmıştır. Yazar film yayınlanmadan 20 sene önce ölmüştür. Filmin oyuncuları Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Frank Morgan, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charles Grapewin, Clara Blandick ve the Munchkins rolünde oynayan Singer Midgets'dir. Technicolor tarafından üretilen özel efektlerin kullanımı kayda değerdir. Fantastik hikâyesi ve alışılagelmedik karakterleriyle, The Wizard of Oz yıllar boyunca tüm zamanların en çok bilinen filmlerinden biri ve gerçek bir klasik olmuştur. Bununla beraber, fazla sayıda olumlu eleştiri toplaması ve Akademi Ödülü kazanmasına rağmen, film başlangıçta gişe geliri olarak başarı elde edememiştir.

<span class="mw-page-title-main">John E. Sulston</span>

Sir John Edward Sulston, İngiliz biyolog. 2002 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Sanger</span>

Frederick Sanger, İngiliz biyokimyager. 1958 ve 1980 yıllarında 2 kez Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır. 1958 yılında "proteinlerin, özellikle de insülinin yapısı üzerine çalışmaları için" Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır ve bu ödülü aynı kategoride 2 kez kazanan tek kişidir. 1980 yılında da "nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesiyle ilgili katkıları nedeniyle" Walter Gilbert ile birlikte bu ödülü kazanmıştır. Aynı yıl ayrıca Paul Berg, "nükleik asitlerin, özellikle de rekombinant DNA'nın biyokimyası üzerine temel çalışmaları için" ödülü kazanan diğer isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üstün ırk</span>

Üstün ırk, Nazi Düşüncesinde İskandinav Irk'ından -19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başlangıcında patlak vermiş ve Aryan Irkı olarak adlandırılmıştır- onların oluşturduğu bir kavramdır. Saf Irk düşüncesini ileri sürer. Nazi düşüncesinde İskandinav Irkı, Kuzey Almanya ovalarında milattan önce yaşadığına inanılan ve Proto-Aryanlar olarak adlandırılan ırkçı düşüncedeki bazı kişilerin en saf ırk olarak açıkladığı ırktır. {bknz. Proto-Aryans} Bu ırkın kayıp kıta Atlantis'in en üstün saf ırkı olduğuna inanılır. Naziler, İskandinavların gerçek Aryanlar olduğunu çünkü onların diğer -yöresel olmayan- Slav Irkı, Roman Irkı ve Hint-İranlı olan Hint-Avrupalı ırklar ile en az karışan ırk olduğunu iddia ederler. Bu iddialarını, İskandinav insanların diğer tüm ırklardan üstün olduğuna dayandırırlar. Naziler onların otoritelerini genişletmeye hakkı olduğuna inanırlar. Bu kavram aynı zamanda İskandinavcılık olarak da bilinir. Bu ırkçılıktaki uygulanan asıl politika ise Nazilerin Aryan olduklarını kanıtlamaya çalışmalarıdır.

<i>12 Yıllık Esaret</i> (film)

12 Yıllık Esaret, David Wilson'ın 1853 tarihli aynı adlı köle anlatısından uyarlanmış 2013 İngiliz-Amerikan yapımı tarihsel epik dram filmidir. Film New York Eyaletinde özgür bir siyahi olarak doğmuş olan ve 1841 yılında Washington DC'de kaçırılıp köle olarak satılan Solomon Northup'un 12 yıl boyunca köle olarak geçirdiği yaşamı anlatmaktadır. Film Northup'un 1853 yılında aynı isimle yazdığı Twelve Years a Slave isimli anılarına dayanılarak sinemaya uyarlanmıştır. Anılarını yayınlamadan önce Northup 12 yıl boyunca, Louisiana eyaletinde tarlalarda köle olarak çalışmıştır. Northup'un anılarının ilk bilimsel baskısı, 1968 yılında Sue Eakin ve Joseph Logsdon'un eş editörlüğünde gerekli izinler alınmasının ardından redakte edilerek, doğruluğu kanıtlandıktan sonra basılmıştır.

<i>Her Devrin Adamı</i>

Her Devrin Adamı, Sir Thomas More hakkında Robert Bolt'un aynı adlı oyununa dayalı, 1966 yapımı İngiliz filmidir. 12 Aralık 1966 tarihinde gösterime girmiştir. West End sahne galasında More'yi oynayan Paul Scofield, aynı zamanda filmde de rol almıştır. Yönetmenliğini daha önce High Noon ve From Here to Eternity gibi filmlerin de yönetmenliğini yapmış olan Fred Zinnemann üstlenmiştir. Film, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere altı dalda Oscar kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Larry Sanger</span>

Lawrence Mark "Larry" Sanger, Amerikalı internet proje / yazılım geliştiricisi, Wikipedia'nın kurucularından ve Citizendium'un kurucusu.

<i>Ne Tanrı, ne efendi</i>

Tanrı yok, efendi yok, bir anarşist ve işçi sloganı. Sloganın İngilizcedeki kökeni Dünyanın Endüstri İşçileri tarafından 1912 Lawrence tekstil grevi sırasında dağıtılan bir fanzinden gelir. Bu slogan sosyalist Louis Auguste Blanqui tarafından 1880'de aynı adlı makalesinde kullanılan "Ni dieu ni maître !" Fransızca kalıbından türemiştir ve motomot olarak "Ne tanrı ne efendi" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tor Endresen</span>

Tor Lars Oskar Endresen Norveçli bir şarkıcı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Sanger</span> Amerikalı hemşire (1879-1966)

Margaret Higgins Sanger, Amerikalı doğum kontrolü savunucusu, cinsel eğitimci, yazar, hemşire ve Amerikan Doğum Kontrolü Birliği'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Katharine McCormick</span>

Katharine Dexter McCormick ABD'li aktivist, filantropist, kadın hakları ve doğum kontrolü savunucusu. Kocasının ölümünden sonra McCormick ailesinin servetinin önemli bir kısmının varisi oldu ve doğum kontrol hapını geliştirmek için yapılan araştırmaların çoğunu finanse etti.

<i>Broadway Melodisi</i>

Broadway Melodisi, bir 1929 Amerikalı öncesi Kod müzikal filmi ve En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan ilk sesli filmdir.

<span class="mw-page-title-main">ABD'de doğum kontrolü hareketi</span> 1914te başlayan sosyal reform kampanyası

ABD'de doğum kontrolü hareketi; 1914 yılından itibaren başlayan, eğitim ve yasallaştırma yolu ile ABD'de doğum kontrolüne ulaşılabilirliği artırmayı amaçlayan bir sosyal reform hareketidir. Hareketin başlangıcı 1914 yılında New York'ta Emma Goldman, Mary Dennett ve Margaret Sanger liderliğinde bir grup radikalin çocuk doğurma ve kendi kendine düşük yapmanın düşük gelirli kadınlara getirdiği zorluklarla ilgilenmeye başlamasına dayanır. O zamanlarda doğum kontrolü müstehcen olarak nitelendirildiğinden aktivistler herhangi bir "müstehcen, gayriahlaki, ve/veya şehvet uyandırıcı" materyalin posta yolu ile dağıtılmasını yasaklayan Comstock yasalarını hedef aldılar. Lehte bir hukuki karara neden olacağını umut eden Sanger, doğum kontrolü üzerine bir tartışma içeren The Woman Rebel adlı bülteni dağıtarak kasten yasayı çiğnedi. Sanger, 1916'da ABD'de ilk doğum kontrol kliniğini açtı ama klinik hemen akabinde polis tarafından kapatılarak Sanger 30 gün hapis cezasına çarptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Rutherford</span>

Dame Margaret Taylor Rutherford,, İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu.

<i>Escape Me Never</i> (film, 1935)

Escape Me Never, Paul Czinner'in yönettiği, Herbert Wilcox'un yapımcılığını üstlendiği ve başrollerinde Elisabeth Bergner, Hugh Sinclair ve Griffith Jones'un oynadığı 1935 yapımı bir İngiliz drama filmidir. Filmin müziği William Walton'a, orkestrasyonu Hyam Greenbaum'a aittir. Bergner performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiş ancak Bette Davis'e kaybetmiştir. Film Weekly dergisinin İngiliz okuyucuları 1935 yılında Bergner'i Bir İngiliz Filminde En İyi Performans ödülüne layık gördüler. Film, Margaret Kennedy'nin 1930 tarihli romanı The Fool of the Family'den uyarlanan Escape Me Never adlı oyununun bir uyarlamasıdır. Bu kitap, müzik dehası Sanger ailesini konu alan The Constant Nymph'in devamı niteliğindeydi, ancak kitaplar ve filmler arasında bir kopukluk var: The Constant Nymph'in 1943 tarihli film versiyonunda Sanger kardeşlerden hiç bahsedilmiyor. Escape Me Never'ın bir başka film uyarlaması 1947 yılında Warner Bros. tarafından yapılmıştır.