İçeriğe atla

Damokles Operasyonu

Damokles Operasyonu, Mossad'ın Ağustos 1962'de, daha önce Nazi Almanyası'nın roket programında çalışan ve Fabrika 333 olarak bilinen askeri bir bölgede Mısır için roket geliştiren Alman bilim adamlarını ve teknisyenlerini hedef alan gizli bir operasyonuydu. Projeye dahil olan Avusturyalı bilim insanı Otto Joklik'e göre, geliştirilen roketler radyoaktif atıkları kullanmak üzere programlanmıştı.[1]

Başlıca taktikler mektup bombaları ve kaçırmaydı. Mart 1963'te İsrail Başbakanı David Ben-Gurion, operasyon nedeniyle Mossad'ın o zamanki başkanı Isser Harel'in istifasını talep etti. Bu olay operasyonun sona ermesine sebep oldu. Operasyon ve diplomatik baskı, 1963'ün sonunda bilim adamlarını Mısır'dan uzaklaştırdı.

Mısır'ın roket programı

Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır, roketler için Batı'ya veya Sovyetler Birliği'ne güvenmek istemedi, çünkü böyle bir düzenleme Mısır'ın Soğuk Savaş politikasına aykırı olacaktır. Dolayısıyla, bir yerli roket programı Mısır'ın o zamanlar Mısır'ın düşmanı olan İsrail'in askeri teknolojisiyle eşleşebilmesinin tek yoluydu. O zamanlar Orta Doğu'da roket teknolojisi kıttı, bu yüzden Mısır malzeme ve uzmanlık için Avrupa ülkelerine bakmak zorunda kaldı. Mısır-İsviçreli bir silah tüccarı olan Hasan Sait Kamil, her iki ülkenin de Orta Doğu ülkelerine silah sağlanmasını yasaklayan resmi yasalara sahip olmasına rağmen, Mısır'a malzeme ve Batı Almanya ve İsviçre'den askerler sağladı. Batı Alman bilim adamlarının çoğu, daha önce 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın roket programına katılmış, V-2 roketini geliştirmek için Peenemünde'de çalışmıştı ve bazıları savaş sonrasında Fransa'nın roket programı için çalışmıştı.

Mısır'ın roket programı, Temmuz 1962'de bir roketi başarılı bir şekilde test ederek ateşlediğinde ve ardından Kahire sokaklarında iki yeni tür roketi geçerek dünya çapında ilgi ve şoka neden olarak dünyanın dikkatini çekti.[2] Batı Almanya'dan Mısır'a roket uzmanlığı akışı, İsrail ile Batı Almanya arasındaki ilişkilere zarar verdi, ancak tazminat ödemelerini ve Batı Almanya'nın İsrail'e gizli silah tedarikini durdurmadı. İsrail, programa dahil olan hoşnutsuz bir Avusturyalı bilim insanının İsrail gizli servisine yaklaşması ve Mısırlıların füzeyi radyoaktif atıklarla donatmanın yanı sıra nükleer savaş başlıkları tedarik etmeye çalıştıklarını iddia etmesinden sonra programla giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.[1] Mossad, Ağustos ayı ortasında Alman bilim insanı Wolfgang Pilz [de] tarafından yazılan bir belgeyi elde etmeyi başardı. Bu belge Fabrika 333'ün belirli yönlerini detaylandırıyordu - inşa edilen roketlerin sayısı (900) ve bu roketler için kimyasal, biyolojik ve gazla doldurulmuş savaş başlıkları geliştirme planları olduğuna dair daha zayıf kanıtlar sağlıyordu. İsrail halkının desteğini kazanmak için Mossad başkanı, Mısır'da Alman bilim adamları tarafından geliştirilen uğursuz silahlarla ilgili hikâyeler yayınladı.

Alman bilim adamlarına saldırılar

Eski Nazi Otto Skorzeny, (1963'te) sözde Damokles Operasyonu için işe alınmıştı.

İsrail'in bilim adamlarına karşı uyguladığı temel taktikler mektup bombaları ve adam kaçırmalardı. Aileleri, bilim adamlarını Avrupa'ya dönmeye ikna etmek için şiddetle tehdit edildi. Mossad, gelecekteki İsrail Başbakanı İzak Şamir'in başkanlık ettiği küçük bir operasyon birimi sağladı, ancak o sırada operasyonel bir bölümü olmadığı için saldırıları gerçekleştirmek için esas olarak Şin Bet'ten gelen birimleri kullandı.

  • Roket bilimcisi Wolfgang Pilz'e gönderilen bir paket, 27 Kasım 1962'de açıldığında ofisinde patladı ve sekreterini yaraladı.
  • Heliopolis roket fabrikasına gönderilen bir paket, beş Mısırlı işçiyi öldürdü.
  • Lörrach kasabasında Mısır için elektronik araştırma yapan bir Batı Alman profesörüne bir tabanca ateşlendi. Mermi ıskaladı ve silahlı adam arabayla kaçtı.
  • Mısır'a askeri donanım tedarik eden bir Münih şirketinin başkanı olan 49 yaşındaki Heinz Krug, Eylül 1962'de ortadan kayboldu ve öldürüldüğüne inanılıyor. Krug, Mısır'da füze yapımında yer alan, Münih dışında faaliyet gösteren bir Mısır kukla şirketinin yöneticisiydi. Dan Raviv ve Yossi Melman'a göre Krug, eski Nazi komandosu Otto Skorzeny tarafından Münih yakınlarında öldürüldü.[3] Ronen Bergman'a göre Krug, bizzat Mossad şefi Isser Harel'in başkanlığındaki bir Mossad ekibi tarafından Münih'te kaçırıldı ve sert bir sorgulamaya maruz kaldıktan sonra İsrail'de öldürüldü.[4]
  • V-2 projesinde çalışan roket bilimcisi Hans Kleinwachter Şubat 1963'te hedef alındı, ancak suikast girişimi bir silah arızası nedeniyle başarısız oldu.

Operasyonun kamuya açıklanması

İki Mossad ajanı, İsrailli Joseph Ben-Gal ve Avusturyalı Otto Joklik, Fabrika 333'te çalışan Batı Alman elektronik rehberlik uzmanı Paul-Jens Goercke'nin kızı Heidi Goercke'yi tehdit ettiği için İsviçre'de tutuklandı. Ona Goercke'yi Almanya'ya dönmesi için ikna etmesini ve uymadığı takdirde güvenliklerini tehdit etmesini emrettiler. Yabancı bir devlet adına baskı ve yasadışı işlem yapmaktan tutuklandılar. İsviçre soruşturmaları, Krug'un kaçırılması ve Kleinwachter'a suikast girişiminde de yer aldıklarını ortaya çıkardı. Tutuklamalar İsrail için kamuoyunda bir skandala neden oldu. İsrail, ajanlarının yalnızca "barışçıl ikna" yöntemlerini kullandığını iddia ederek iddiaları açıkça yalanladı.

Isser Harel'in istifası

Adolf Eichmann'ın yakalanmasının ardından Isser Harel, Alman bilim adamlarına karşı tutumunu sertleştiren Holokost ile meşgul oldu. Operasyonla ilgili itiraz edildiğinde, "Ölmek üzere işaretlenmiş insanlar var" dedi.

İsrail Başbakanı David Ben-Gurion, Mossad'ın Alman-İsrail ilişkileri üzerindeki sonuçlarından endişe ettiği için saldırıları durdurmasını talep ettiğinde operasyon sona erdi. Dönemin Dışişleri Bakanı Golda Meir ve Batı Almanya ile İsrail arasında ilişkiler kurmaya çalışan İsrailli diplomatlar saldırılara öfkeliydi. Harel istifa etmek zorunda kaldı ve Mossad'ın halefi Meir Amit, Harel'in Mısır'ın silah programlarının İsrail için yarattığı tehlikeyi abarttığını iddia etti. İzak Şamir ve diğerleri, Harel'in muamelesini protesto etmek için Mossad'dan istifa ettiler. David Ben-Gurion, üç ay sonra görevinden ayrıldı.

Ölüm tehditleri ve diplomatik baskının birleşimi, bilim adamlarını 1963'ün sonunda Mısır'dan uzaklaştırdı. 1967'de Mısır'ın roket programı durma noktasına geldi ve Mısır, kendisine Scud B roketleri sağlayan Sovyetler Birliği'ne döndü.

Kaynakça

  1. ^ a b Israel's Secret Wars: A History of Israel's Intelligence Services. Grove Press. 1992. ss. 193-200. ISBN 0-8021-3286-3. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ "Egypt's Missile Efforts Succeed with Help from North Korea". Wisconsin Project on Nuclear Arms Control. 1996. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Raviv (27 Mart 2016). "The Strange Case of a Nazi Who Became an Israeli Hitman". Haaretz. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  4. ^ Ronen Bergman, Rise and Kill First: The Secret History of Israel's Targeted Assassinations, Random House, 2018.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Krizi</span> 1956da yaşanmış diplomatik ve askerî karşılaşma

Süveyş Krizi, Süveyş Savaşı ya da İkinci Arap-İsrail Savaşı, 1956 yılında, bir tarafta Mısır; diğer tarafta İngiltere, Fransa ve İsrail; üçüncü tarafta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in olduğu diplomatik ve askeri karşılaşmalarla gerçekleşmiş krizdir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Skorzeny</span> Waffen-SS komandosu

Otto Skorzeny, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Waffen-SS komandosu. Budapeşte başkanlık sarayının basılmasını da yönetmiş ve bu sayede Macaristan'ın Almanlara karşı saf değiştirmesini önlemiş Hitler'in meşhur askerlerinden biriydi. II. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan gizli Nazi iş birliği örgütü Odessa üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Eichmann</span> Holokostun önemli organizatörlerinden biri olan Alman Nazi komutanı

Otto Adolf Eichmann, Hitler'e sunduğu "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" önerisiyle Holokost'un en büyük organizatörlerinden biri olmuş Alman-Avusturyalı SS-Obersturmbannführer'di.

<span class="mw-page-title-main">Mossad</span> İsrail ulusal istihbarat teşkilatı

Mossad veya resmî adıyla HaMossad leModiʿin uleTafkidim Meyuḥadim, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatıdır. Askerî istihbarat teşkilatı Aman ve iç güvenlik teşkilatı olan Şin Bet ile birlikte İsrail İstihbarat Topluluğundaki birimlerden biridir. Kurumun ana mantalitesi, kuruluşundan bugüne değin yalnızca İsrail'i değil, yeryüzündeki tüm Yahudi topluluklarını olası bir saldırı veya katliam girişimine karşı koruyup kollamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Altı Gün Savaşı</span> 1967 yılında İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan savaş

Altı Gün Savaşı ; diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İzak Rabin</span> 5. İsrail başbakanı

İzak Rabin, İsrailli asker ve politikacı. İsrail’in 5. Başbakanı olan Rabin, 1974-77 yılları arasında ve 1992 ile 1995 yılındaki suikastına kadar olan süre olmak üzere iki dönem başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Paperclip Harekâtı</span>

Paperclip (Ataş) Harekâtı, ABD askeri istihbarat servisinin II. Dünya Savaşının sonu ve sonrasında Nazi Almanyası'ndan önemli bilim adamlarının ülke dışına kaçırılması operasyonunun kod adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Savaşı</span> İsrail askeri operasyonu

Gazze Savaşı, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, Hanuka'nın devam ettiği 27 Aralık 2008 tarihinde yerel saatle 09:30 sıralarında Hamas'ın İsrailli sivillere ve askeri birimlere karşı kassam roketli saldırılar yaptığı gerekçesi ile başlattığı savaş. İsrail'in savaşta sadece 3 vatandaşı hayatını kaybederken yaptığı saldırılar nedeniyle Gazze'de 1133 insan ölmüş 4000'den fazla insan yaralanmış ve on binlerce insan evsiz kalmış ve yaşam alanını terk etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beerşeba</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Beerşeba veya Birüssebi, Güney İsrail ve Necef Çölü'nün en büyük şehridir. İsrail'in en büyük yedinci şehri olan Birüssebi (Beerşeba), Necef bölgesinin başkenti olarak da tanınır. Ülkenin güney bölümünde bulunur ve Ben-Gurion Üniversitesi ve Soroka Tıp Merkezi de bu şehirdedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bulganin</span>

Nikolay Aleksandroviç Bulganin Rus asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Isser Harel</span>

Isser Harel (Isser Halperin), 1952-1963 yılları arasında Mossad direktörlüğü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Gazze-İsrail çatışması, birinci ve ikinci intifadalar ile başlayan on yıllardır devam eden Gazze-İsrail çatışması.

İsrail ve Alman Federal Cumhuriyeti arasındaki Tazminat Anlaşması 10 Eylül 1952 tarihinde imzalandı ve 27 Mart 1953 tarihinde yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre, Batı Almanya, İsrail’e tazminat ödeyecek ve mülkünü kaybeden her Yahudinin kayıplarını telafi edecekti. İsrail’e verilen tazminatın nedeni, İsrail’in yerlerinden olmuş çok sayıdaki fakir Yahudiyi yeni evlerine getirmesi ve bunun karşılığında ödediği masraftı. Ayrıca Almanya, Nazi zulmüyle Yahudilerin kaybettiği mülk ve varlıklarını tek tek telafi etmeliydi.

Palmaḥ, geçmişte Haganah'ın elit savaş birimine verilen isimdi. 15 Mayıs 1941 tarihinde kurulan Palmach, Filistin Mandası döneminde, Yahudi toplumunun (Yishuv) yeraltı ordusu olmuştur. Birim, İsrail Bağımsızlık Savaşı başladığında, 2000 erkek ve kadına, üç savaş tugayına ve yardımcı hava, deniz ve istihbarat birimlerine sahipti. İsrail ordusu kurulduktan sonra, Palmach'ın üç tugayı dağıtıldı. Bu ve siyasi bazı nedenlerden dolayı, birçok kıdemli Palmach subayı 1950 yılında istifa etti. Palmach, askeri katkılarının yanı sıra, İsrail kültürü ve değerler sistemine büyük katkılarda bulunmuştur. Üyeleri, uzun yıllar boyunca İsrail ordusu komutanlığının belkemiğini oluşturmuştur ve ayrıca, İsrail'de siyaset, edebiyat ve kültür'e önemli isimler kazandırmıştır.

İsrail'de sansür yasaları, 1945'ten itibaren İsrail'den veya İsrail üzerinden yerel medya, yabancı gazeteler ve tel servisi aktarımları için geçerli olan yayınlarına uygulanan İngiliz düzenlemelerine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Çiftliği Savaşı</span>

Çin Çiftliği Savaşı, Yom Kippur Savaşı'nın bir parçası olarak Mısır Ordusu ile İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) arasında 15 Ekim - 17 Ekim 1973 arasında gerçekleşti. Büyük Acı Göl'ün kuzeyinde ve Süveyş Kanalı'nın hemen doğusunda, Mısır tarımsal araştırma istasyonunun yakınında, Sina Yarımadası'nda gerçekleşti. Bölge, İsrail ordusu tarafından Çin Çiftliği olarak biliniyordu; ancak bu araştırma istasyonunun Japon yapımı ekipman kullanmasından kaynaklanan bir yanlış isimdi.

Nazi avcısı, Yahudi Soykırımı'na karıştığı iddia edilen eski nazilerin veya kısaca SS olarak bilinen nazilerin silahlı paramiliter örgütü Schutzstaffel üyelerinin ve nazi işbirlikçilerinin izini süren ve bu kişiler hakkında genellikle savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili davalarda kullanılmak üzere delil toplayan kişidir. Önde gelen nazi avcıları arasında Simon Wiesenthal, Tuviah Friedman, Serge Klarsfeld, Beate Klarsfeld, Ian Sayer, Yaron Svoray, Elliot Welles ve Efraim Zuroff bulunmaktadır.