İçeriğe atla

Damo

Damo, Pythagoras ile Theano'nun kızı olan Pythagorasçı filozoftu.

Yaşamı

Onun hayatı hakkında Diogenes Laertius, Athenaeus ve Iamblikhos'tan kalan çok az bilgi vardır. Pythagorasçı cemaatin kurulduğu Kroton'da doğdu.[1][2][3] Iamblikhos'a göre Damo, oranın yerlisi olan Menon adında bir adamla evlendi.[4] Kimi kaynaklar onun Pythagoras'ın tek kız olduğunu söylese de kimilerine göre Arignote ve Myia diye iki kız kardeşi vardır. Kardeşleri Telauges ile beraber Pythagorasçı öğretiyi sürdürmüşlerdir. Bir rivayete göre Pythagoras, yazdıklarını ona emanet etmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Diogenes Laërtius, viii. 42-3
  2. ^ Suda, Pythagoras π3120
  3. ^ Iamblichus, On the Pythagorean Life, 146
  4. ^ Iamblichus by Thomas Taylor (1758-1835) (1918). "The life of Pythagoras". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demokritos</span> Antik Yunan filozofu, Leucippusun öğrencisi, atom teorisinin kurucusu

Demokritos, geliştirdiği atomcu evren teorisi formülasyonu ile tanınan Sokrates öncesi Antik Yunan filozof.

<span class="mw-page-title-main">Ksenofanes</span>

Ksenofanes. Sokrates öncesi düşünürlerden bir tanesi olan Ksenofanes Kolophonludur. Geleneklere, dolayısıyla da Yunan sporcularının yüceltilmesine, kehanetlere ve özellikle de halkının insan biçimli çoktanrıcılık anlayışına karşı çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hrisippos</span> Yunan Stoacı filozof

Solili Chrysippus veya Hrisippos, Yunan Stoacı bir filozoftur. Kilikya'nın Soli kentinin yerlisiydi, ancak genç bir adam olarak Atina'ya taşındı ve burada Stoacı okulda Cleanthes'in öğrencisi oldu. Cleanthes, MÖ 230 civarında öldüğünde, Chrysippus okulun üçüncü başkanı oldu. Üretken bir yazar olan Chrysippus, okulun kurucusu Citium'lu Zeno'nun temel doktrinlerini genişletti ve ona Stoacılığın İkinci Kurucusu unvanını kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Elealı Zenon</span> Paradokslarıyla tanınan antik Yunan filozofu

Elealı Zenon veya Zeno, Magna Graecia'nın Sokratik öncesi bir Yunan filozofu ve Parmenides tarafından kurulan Elea Okulu'nun bir üyesiydi. Aristo, onu diyalektiğin mucidi olarak adlandırdı. Bertrand Russell'ın "ölçülemez derecede incelikli ve derin" olarak tanımladığı paradokslarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hipparhia</span>

Hipparkia Yunan kinik filozof.

<span class="mw-page-title-main">Monad (felsefe)</span> felsefe

Monad, atıfta kozmogonisine için, Yüce Varlık, ilahiyat veya her şeyin bütünü. Kavramın Pisagorcular tarafından tasarlandığı bildirildi ve çeşitli şekillerde tek başına hareket eden tek bir kaynağa veya bölünmez bir kökene veya her ikisine birden atıfta bulunabilir. Kavram daha sonra monaddan temel parçacık olarak söz eden Gottfried Wilhelm Leibniz gibi diğer filozoflar tarafından da benimsendi. Aynı insan grupları tarafından eş zamanlı olarak tartışılan ve tartışılan geometrik bir karşılığı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Hippasus</span>

Metapontumlu Hippasus veya Híppasos, Pisagorcu bir filozof ve matematikçi

<span class="mw-page-title-main">Nikomahos</span> Greko-Suriyeli matematikçi (MS. yak. 60 - yak. 120)

Gerasalı Nicomachus antik Yunanca yazılmış Aritmetiğe Giriş ve Harmonik El Kitabı adlı eserleriyle tanınan önemli bir antik Yunan matematikçi.

Crotoneli Theano belki de iki farklı Pisagorcu filozofa verilen addır. Diğerleri onun Brontinus'un karısı olduğunu söylemelerine rağmen, Pisagor'un öğrencisi, kızı veya karısı olarak adlandırıldı. Doğum yeri ve babasının kimliği de bir o kadar belirsizdir, bu da bazı yazarların ayrıntıları birleştirilen birden fazla kişinin olduğunu öne sürmelerine neden olur. Kendisine atfedilen ve yazarlığı belirsiz olan birkaç bölüm ve mektup günümüze ulaşmıştır.

Themistoclea veya Aristoclea veya Theoclea ; MÖ 6. yüzyıl dolayları) Delphi'deki bir rahibe.

Sidonlu Zeno, Fenike şehri Sidon'dan Epikürcü bir filozof ve matematikçi. Yazıları günümüze ulaşamamıştır, ancak öğrencisi Philodemus'un yazıları arasında derslerinin bazı özetleri korunmuştur.

Arignote veya Arignota Kroton veya Samos doğumlu Pythagorasçı filozoftu. Pythagoras ve Theano'un derslerine bizzat katılmış biri olarak bilinir. Kimilerince ikisinin kızıdır.

Myia, Pythagorasçı bir filozoftu. Daha sonraki kabule göre Theano ve Pythagoras'ın kızıydı.

Spartalı Tymikha, kocası Krotonlu Myllias ile birlikte Pytagorasçı cemaatin bir üyesiydi. MÖ 4. yüzyılın ilk döneminde yaşamıştır. Metapontum yolundayken Sirakuzalı tiran Dionysios'un askerleri tarafından pusuya düşürüldüler. Kocası ve kendisi dışındakiler öldürüldü. Fasulye tarlasından geçip kaçma şanslarının olmasına rağmen fasulye Pythagorasçılarca yasak sayıldığından bunu yapmadılar. Hamile haliyle kocasıyla birlikte esir alındılar. Dionysios bu tabunun nedenini sorduğunda yanıt vermeyi reddetti. Bunun yerine, dilini ısırdı ve meydan okuma hareketiyle ayaklarının dibine tükürdü.

Lucanialı Aesara, bir parçası Stobaeus tarafından korunan İnsan Doğası Üzerine adlı kitabı yazan bir Pisagorcu filozoftur.

Phintys, muhtemelen MÖ 3. yüzyılda yaşamış Pisagorcu bir filozoftu. Ondan geriye, Stobaios'un alıntıladığı, kadınların doğru davranışları üzerine yazdığı iki parça kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İamblihos</span> Suriyeli Neoplatonist filozof (yaklaşık 245 – yaklaşık 325)

Iamblichus Arap kökenli Suriyeli bir Neoplatonist filozoftur. Daha sonra Neoplatonik felsefe tarafından izlenecek yönü belirledi. Aynı zamanda Yunan mistik, filozof ve matematikçi Pisagor'un biyografi yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Prieneli Bias</span>

Prieneli Bias bir Yunan bilgesiydi. Yunanistan'ın Yedi Bilgesinden biri olarak kabul edilir ve dürüstlüğü ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Anaksarhos</span> MÖ 4. yüzyıl Yunan filozofu

Anaxarchus, Demokritos okulundan antik bir Yunan filozoftu. Pyrrho ile birlikte Büyük İskender'e Asya'da eşlik etmiştir. Felsefi görüşleriyle ilgili rivayetler onun Yunan şüphecilerin öncüsü olduğunu göstermektedir.