İçeriğe atla

Damn Small

Damn Small Linux
Damn Small Linux 4.4
Geliştirici(ler)John Andrews ve diğerleri
İşletim sistemi ailesiLinux
Kaynak türüAçık kaynak
LisansBaşta GPL ve diğer özgür yazılım lisansları
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Kullanıcı arayüzüFluxbox
Web sitesiwww.damnsmalllinux.org

Damn Small Linux (kısaca DSL veya DS Linux olarak da bilinir) özellikle mini CD'lerle düşük kapasiteli bilgisayarlarda çalışmak için hazırlanmış mini bir Linux dağıtımıdır. Düşük sistem gereksinimleri ve küçük boyutu (50 MB) sayesinde eski x86 bilgisayarlarda da rahatlıkla çalışır. Aynı zamanda sabit diske veya USB belleğe yüklenerek de kullanılabilir.

Günümüzün pek çok işletim sistemi/Linux dağıtımına göre daha fazla bilgisayarda çalışabilmektedir.

Kökeni

DSL, Model-K adı verilen 22MB'lik bir Knoppix klonundan üretilmiştir. Aslen John Andrews tarafından geliştirilmeye başlansa da bugün pek çok kişi tarafından geliştirilmektedir.

İçeriği

DSL, Mozilla Firefox, Dillo, Sylpheed, AxY, FTP sunucusu, Siag spreadsheet, Ted kelime işlemci, Nano,XMMS, emelFM, naim ve XPDF gibi pek çok yazılım içermektedir.

Çeşitleri

DSL'nin tüm çeşitleri her türlüx86 platformu desteklemekte fakat başka cins platformlarda çalışmamaktadır.

  • X-DSL (X-Box sürümü)
  • Canlı CD
  • DSL-Gömülü, 55MB
  • DSL-pendrive, USB parmak bellekler için
  • DSL-N GTK+ kullanan sürüm. 0.1RC4 sürümü 95MB'dir
Sürüm Geçmişi[1]
sürüm tarih
1.0.1 Nisan 15 2005
1.1 Mayıs 5 2005
1.2.1 Haziran 15 2005
1.3.1 Temmuz 19 2005
1.5 Eylül 6 2005
2.0 Kasım 22 2005
2.4 Mayıs 16 2006
3.0 Temmuz 20 2006
3.1 Kasım 29 2006
3.2 Ocak 18 2007

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2007. 

Damn Small Linux in English Wikipedia 13 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PCLinuxOS</span>

PCLinuxOS veya kısaca PCLOS, kişisel bilgisayarlar için kolay kullanılması amaçlanan ücretsiz bir Linux dağıtımıdır. CD'de ya da USB bellekte çalıştırılabilir veya sabit diske kurulumu yapılabilir. Ayrıca birçok Linux dağıtımında olduğu gibi 6 veya 12 ayda bir çıkarılan güncel sürümü kurmadan da mevcut sürümde güncelleme yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SATA</span>

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir. Özellikle sabit diskten ya da sabit diske veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA olarak değiştirilmiştir. Hem SATA hem de PATA sürücüsü IDE sürücüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Slax</span>

Slax, Linux işletim sistemi barındıran küçük bir çalışan işletim sistemidir. Herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan CD veya USB bellek üzerinden direkt olarak çalışır. Slax, Slackware Linux dağıtımı tabanlı bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Xgl</span>

Xgl, X Pencere Sistemi için geliştirilmiş ve günümüzde artık kullanılmayan bir görüntü sunucusudur; zamanının modern ekran kartlarının OpenGL sürücüleriyle birlikte sağladığı avantajları X Pencere Sistemi'ne kazandırabilmek amacıyla tasarlanmıştır. Linux masaüstüne çeşitli şeffaflaştırma, gölgelendirme, animasyon gibi görsel ögelerin ilâve olmasını sağlar. Bu ögelerin kullanılması, ekran kartını kullandığı için, işlemci gücüne ihtiyaç duymaz, böylece uygulanan efektler sistemin performansını düşürmez.

<span class="mw-page-title-main">BIOS</span> EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan yazılım

BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çekirdek (bilgisayar bilimi)</span>

İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sistemindeki her şeyin üzerinde denetimi olan merkezi bileşenidir. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar ana bellekte kalır.

<span class="mw-page-title-main">GeeXboX</span>

GeeXboX, kişisel bilgisayarlar için hazırlanmış ve şu an ikinci versiyona ulaşmış bir linux dağıtımıdır. Temel olarak bir linux dağıtımından daha kısıtlı özelliklere sahiptir. Asıl olarak video dosyalarını oynatmak, resim gösterimi gibi işlevlere sahip bir medya merkezi işlevi görmektedir. Usb bellek veya Cd üzerinden kullanılabilmektedir.

Puppy Linux, herhangi bir dağıtımı temel almamış bir Linux dağıtımı. Eski bilgisayarlarda performans hedefleyen küçük boyutlu bir linux dağıtımıdır. Varsayılan olarak JVM ve Openbox masaüstleriyle birlikte gelmektedir. Kendi depoları üzerinden paketler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Canlı sistem</span> bilgisayarın geçici belleğinde (RAM) çalışarak kurulum gerektirmeyen bir yazılım ürünü

Canlı sistem, bilgisayarın sabit diskine yazılmadan tamamen bir CD/DVD/USB bellek gibi ortam üzerinden okunarak bilgisayarın geçici belleğinde (RAM'de) çalışan, kurulum gerektirmeyen bir üründür. "Çalışan sistem" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">GParted</span>

GParted, bir GNU Projesi olan GNU Parted disk bölümlendirme aracı için yazılmış bir arayüzdür. GParted bir uygulama olarak Linux altında kullanılabilirken yazılımın canlı CD/USB sürümü, bilgisayardaki işletim sisteminden bağımsız olarak her sistemde kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">UNetbootin</span>

UNetbootin, çeşitli Linux dağıtımlarının kalıp dosyasını bir USB belleğe yazdırarak, bilgisayar açılışında başlatılabilir özellikli Çalışan USB oluşturulmasını sağlayan çoklu platform destekli, özgür ve ücretsiz bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bellek Teknolojisi Aygıtı</span>

Bellek Teknolojsi Aygıtı (BTA), Linux'un flaş bellekler ile etkileşime geçebilmesi için kullanılan bir aygıt dosyasıdır. BTA alt sistemi, donanımlara ait aygıt sürücüleri ve yüksek seviye uygulamalar arasında bir soyutlama katmanı sağlamak için oluşturulmuştur. Karakter ve blok aygıtı dosyalarının daha önceden de var olsa da, anlam biçimleri flaş bellekli aygıtların çalışma prensipleriyle uyuşmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SystemRescue</span> Linux dağıtımı

SystemRescue, x86 ve x64 mimarili bilgisayarlar için tasarlanan bir Linux dağıtımıdır. SystemRescueCD'nin temel amacı, bir sistem çökmesinden sonra önyüklenemeyen veya başka şekilde hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktır. SystemRescueCD'nin kalıcı bir işletim sistemi olarak kullanılması amaçlanmamıştır. Canlı CD, USB bellek veya her türlü sabit diskten çalışır. François Dupoux liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Arch Linux tabanlıdır. 6.0 sürümünden itibaren init sistemi olarak systemd'ye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Calculate Linux</span>

Calculate Linux, bir Linux dağıtımıdır. Gentoo Linux tabanlıdır.

Ultimate Boot CD (UBCD), CPU testleri, bellek testleri, virüs taraması ve diğer araçları içeren bir tanılama araçları koleksiyonu içeren önyüklenebilir bir CD-ROM'dur.