İçeriğe atla

Damghan Savaşı (1447)

Damğan Savaşı (1447)
Timurlu İç Savaşları'nın bir parçası
Tarih1447
Bölge
SonuçSemerkant Timurluları'nın Taktiksel Zaferi
Horasan Timurluları'nın Stratejik Zaferi
Taraflar
Horasan TimurlularıSemerkant Timurluları
Komutanlar ve liderler
Bilinmeyen Vali?
Ebul-Kasım Babür Mirza
Abdüllatif Mirza

Abdüllatif Mirza Damğan'a ulaştığında, vali şehri mühürledi ve muhalefetini gösterdi. Bir çatışma ve kuşatmadan sonra prens şehri zorla aldı ve genel yağmaya teslim etti. Abdüllatif Mirza Damğan'dan Bistam'a gitti. Bu şehirde, Cürcan ve Mâzenderan'ı ele geçiren ve böylece Abdüllatif Mirza'nın Semerkant'a giden kuzey yolunu kesen Ebul Kasım Babür Mirza'nın ilerleyişini öğrendi. Abdüllatif Mirza'nın artık doğuya ilerleyerek Nişabur'a varmaktan başka çaresi kalmamıştı ve burada Alaüddevle Mirza'nın Meşhed'i aldığını öğrendi. Artık tamamen kuşatılmıştı ve gidecek hiçbir yeri yoktu. Nihayet 20 Nisan 1447'de Nişabur'da Alaüddevle Mirza'nın ordusu tarafından saldırıya uğradı ve yenildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Razavi Horasan</span> İranda bir eyalet

Razavi Horasan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülveren, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Gülveren, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Uluğ Bey</span> Türk hükümdar, gökbilimci ve matematikçi (1394–1449)

Uluğ Bey, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı Türk matematikçi ve astronomi bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Nişabur şehristanı</span>

Nişabur şehristanı, İran'nde Razavi Horasan Eyaleti'nin 25 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Karayolu 44 (İran)</span>

Karayolu 44, İran'ın kuzeydoğusunda yer alan bir kara yoludur.

İmam Kuşeyrî, müderris, mutasavvıf ve yazar. Ailesi Arap asıllı olup, Horasan civarına yerleşmişti. Annesi de Sülemi ailesine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">II. Abbas</span> 7. Safevi Türkmen hükümdarı

II. Abbas veya Sultan Muhammed Mirza, Safevilerin 7. şahı.

Abdüllatif Mirza Timur'un büyük torunu. Uluğ Bey'in üçüncü oğlu, Maveraünnehir hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Said Mirza</span> Timurlu hükümdarı

Ebu Said Mirza, 1451-1469 yılları arasında Timurlular hükümdarı.

Gevher Şad Begüm, Timur İmparatorluğu Hükümdarı Şahruh'un eşi, Uluğ Bey'in annesi.

'Abdullah Mirza, bugünkü İran, Afganistan, Pakistan ile Hindistan, Mezopotamya ve Kafkasya'nın önemli bir bölümünü kapsayan Timur İmparatorluğu'nun kısa ömürlü hükümdarıydı.

Nişabur Hanlığı; 1747-1798 yılları arsında İran'ın Horasan (İran) bölgesinde başkenti Nişabur olan Azerbaycan Hanlıkları'ndan biridir.

Nişabur Savaşı'ndan ve Çeçektu vadisini Ala al-Dawla Mirza'ya veren barış antlaşmasından sonra, karakola Abdüllatif Mirza'nın düşmanı Mirza Salih yerleştirildi. Ayrıca Ala-ud-Daulah Mirza, anlaşmaya ters olarak Abdüllatif Mirza'nın çevresinde bulunan bazı önemli kişileri rehin aldı. Bu, Abdüllatif Mirza'yı, sonradan Herat'a kaçacak olan Mirza Salih'e saldırmaya zorladı zorladı. Uluğ Bey, Ala al-Dawla Mirza'ya kendisini uyarmak için ve ileride bir sorun olursa direkt savaşa gitmek yerine şikayetlerini Semerkant'a iletmesini bildirmek için bir elçi gönderdi. Sonunda Ala al-Dawla Mirza hatasını anladı ve ordusunu Herat'a geri götürmeyi kabul etti.

Herat Kuşatması, Uluğ Bey ve oğlu Abdüllatif Mirza Horasan'ı Tarnab Savaşından sonra Goçan'a kaçan yeğeninden almak için 1448 baharında Herat'a yürüdü. Sert direniş gösteren Herat Kalesi ve Neretu Kalesi dışındaki yerleri kolayca ele geçirdiler Baherzli Tacik okçuları sert bir direniş gösterdiler ve Semerkant Timurlularının birçok saldırısını geri püskürttüler. Nihayet Uluğ Bey, kuşatma başladıktan 17 gün sonra geldi; Sonra tüm direniş sona erdi. Abdüllatif Mirza Nişabur'daki fiyaskodan sonra hapsedildiği Qila İkhtiyar-al-Din kalesini ele geçirmeyi başardı. Meşhed'i alarak zaferlerini devam ettirdiler. Uluğ Bey yeğenlerini takip edemedi ve yerine oğlu Abdal-Latif Mirza'yı Meşhed'e bırakarak Herat'a dönmeye karar verdi.

Ebu'l Kasım Babür Mirza, Horasan'da Timurlu hükümdarıdır (1449-1457). Şahruh'un oğlu Gıyasettin Baysungur'un oğlu ve dolayısıyla Emir Timur'un büyük torunuydu.

Mirza Şah Mahmud kısa bir süre Herat'ın Timurlu hükümdarıydı. Timur'un torununun torunu olan Ebul Kasım Babür Mirza'nın oğluydu. Şah Mahmud, 1457 yılında on bir yaşındayken babasının ölümü üzerine onun yerine geçti. Sadece birkaç hafta sonra, Alaüddevle Mirza'nın oğlu olan kuzeni İbrahim Mirza onu Herat'tan kovdu. Şah Mahmud sonraki yıllarda kendini gösteremedi ve 1460'larda öldü.

İbrahim Mirza on beşinci yüzyılda Herat'ın Timurlu hükümdarıydı. Timur'un torunlarından Alaüddevle Mirza'nın oğludur.

Alaüddevle olarak da yazılan Rükn-üd-din Alaüddevle Mirza bir Timurlu prensi ve Orta Asya hükümdarı Şahruh'un torunuydu. Büyükbabasının ölümünün ardından Alaüddevle, ardından gelen veraset mücadelesine karıştı. Başlangıçta stratejik bir avantaja sahip olmasına rağmen, sonunda daha başarılı rakipleri tarafından geride bırakıldı. Alaüddevle tahtı ele geçirmek için yaptığı sayısız başarısız girişimin ardından sürgünde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Serahs Savaşı (1459)</span>

Serahs Savaşı Mart 1459'da Merv ve Serahs arasında bir yerde gerçekleşti.