İçeriğe atla

Damcılı Mağarası

Koordinatlar: 41°8′53″K 45°14′28″D / 41.14806°K 45.24111°D / 41.14806; 45.24111
Damcılı Mağarası
{{{açıklama}}}
Azerbaycan üzerinde Damcılı Mağarası
Damcılı Mağarası
Damcılı Mağarası
Azerbaycan haritasındaki konumu.
KonumTaş Salahlı köyü
Koordinatlar41°8′53″K 45°14′28″D / 41.14806°K 45.24111°D / 41.14806; 45.24111

Damcılı, Azerbaycan'da yer alan, Paleolitik ve Mezolitik dönemlerde tarih öncesi insan varlığının kanıtlarının keşfedildiği yarım daire biçimli bir mağara alanıdır (MÖ 6400-6000).[1]

Mağarada çeşitli taş aletler, ok uçları, çakmaktaşından yapılmış bıçaklar, ocak kalıntıları ve fosilleşmiş hayvan kemikleri bulunmuştur.[2]

Mağaranın bir mağarasında, sakinlerin sembolizm ve estetikle başa çıkma arzusu olduğu fikrini destekleyen aşıboyası izleri bulundu. Aşı boyasının bulunduğu tortu katmanları, daha geç olanlarla karıştırılır, bu da aşıboyası kullanımının Musteryen kültürüne dayandığını gösterir.

Genel bakış

Damcılı Mağarası, Avey Dağı mağaraları arasında en büyük olanıdır. 360 kilometrekare (139,0 sq mi) m2 alana sahiptir. Yıllar içinde meydana gelen sel felaketleri sonucunda mağaranın ön yüzü tahrip olmuştur.[3] Mağaranın arka tarafının yüksekliği 4 metre (13,1 ft) kadardır.

Konumu

Saha, Küçük Kafkasya'daki Avey Dağı'nın Gazah rayonundaki Taş Salahlı köyünden Khram Nehri'ne kadar uzanan Güneydoğu kesiminde yer almaktadır.[4]

Kazılar

Damjılı mağarası ilk kez 1953 yılında Rus bilim adamı Zamyatin ve Azerbaycanlı arkeolog Memmedali Hüsyenov'un ortak seferi sırasında keşfedildi.[5]

Mağaradaki ilk kazılarda Tunç Çağı ve Orta Çağ'a tarihlenen çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Tarih Müzesi bünyesinde 1956 yılında kurulan Paleolitik arkeolojik keşif gezi ekibi, 1956-1958 yılları arasında M. Hüseynov'un gözetiminde Damjili mağarasında ana kazılar yapmıştır.[6]

Bu kazının neticesinde, mağaranın farklı kültürel katmanlarından yaklaşık 7.000 taş alet ve 2.000'den fazla av hayvanı kemiği bulunmuştur.[6]

Buluntular

İçin Damcılı iz arkasında bulunan araçlar Orta Paleolitik - Mousterian dönemde, Üst Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Eneolitik dönemleri ve Tunç Çağı .[7]

Üst paleolitik döneme ait kazıyıcı âletler, kesici aletler, bızlar, bıçak biçimli aletler çoğunlukla çakmaktaşı ve obsidiyen taştan yapılmıştır.[8]

Kalem şeklindeki küçük taşlar, küçük bıçak şeklindeki tahtalar, küçük kazıyıcılar, kesici ve sivri aletler Mezolitik'e, ok uçları, cilalı taş nesneler Neolitik döneme atfedilmiştir.[8]

Musteriyan ve Mezolitik dönem buluntuları, avcılık için kullanıldığı sanılan üçgen sivri uçlar, büyük dairesel kesici aletler ve çekirdeklerden oluşmaktadır.[5][9]

Yapılmış kazıyıcılar bazıları bazalt dairesel şekiller bulunmaktadır.[5]

Disk şeklindeki çekirdekli aletlerin, 100.000-80.000 yıl önce Damcılı'ya yerleşmiş Neandertal halkına ait olduğu düşünülmektedir.[5]

Ayrıca bakınız

  • Kazah Rayonu

Kaynakça

  1. ^ "Kakenhi Project" (PDF). 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Damjili stone age cave camp". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Republican Seismic Survey Center of Azerbaijan National Academy of Sciences". www.seismology.az. 11 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  4. ^ "Gazakh". Authentic Azerbaijan. 21 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c d "Residental area "Damjili" (Mousterian period) - Caves | Catalog GoMap.Az". kataloq.gomap.az (İngilizce). 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  6. ^ a b AZƏRBAYCAN ARXEOLOGİYASI. Bakı: ŞƏRQ-QƏRB. 2008. ISBN 978-9952-448-28-3. 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  7. ^ AZƏRBAYCAN ARXEOLOGIYASI DAŞ DÖVRÜ. Baki: "Şərq-Qərb". 2008. 
  8. ^ a b AZƏRBAYCAN TARIXI ən qədimdən bizim eranın III əsri (PDF). Baki: "Elm". 2007. ISBN 978-9952-448-36-8. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":2" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  9. ^ ETHNIC AND POLITICAL HISTORY OF AZERBAIJAN: from ancient times to the present day. lulu.com. 2018. s. 18. ISBN 978-0244997823. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eski Taş Çağı</span> çağlar

Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir. İnsanlık tarihinin %99'u gibi çok büyük bir bölümünü kapsayan bu çağ, aynı zamanda ilk insan atalarının ortaya çıkışı ve ilk aletlerin üretimi yoluyla insanın kavrama yeteneği ve temsil etmesiyle de söz konusu tarihin gelişimi içinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balta</span> İnsanoğlu tarafından odun kesmek, savaşlarda karşıdakine zarar vermek amaçlı kullanılan temel alet

Balta, insanoğlu tarafından on binlerce yıldır odunu kesmek, şekillendirmek ve parçalamak için; savaşlarda silah olarak veya seremonilerde gösterişli bir sembol olarak kullanılan bir alettir. Baltaların birçok formu vardır; ama çoğu temel olarak bir baş ve bir saptan oluşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Böbrek taşı</span> böbreklerde biriken sert madensel maddeler

Tıpta nephrolithiasis' veya urolithiasis olarak da bilinen böbrek taşı hastalığı, idrar yolunda katı madde parçası oluşması durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Motorlu taşıt</span>

Motorlu taşıt veya otomotiv taşıtı olarak da bilinen motorlu taşıt kendinden tahrikli bir araç olup genellikle tekerlekli, demiryolu üzerinde çalışmayan ve insan veya kargo taşımacılığı için kullanılır.

Kırım Arkeolojisi ve Sanatı, Altın Orda devrinin de öncesine kadar uzanan eserleri kapsamaktadır. Bunun için; Yunan Kolonileri, İskit toplulukları, Bosfor devleti, Samurlat, Kimmerler, Avrupa Hunları, Gotlar, Alanlar, Avarlar, Peçenekler ve Hazarlar için önem taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azıh Mağarası</span>

Azıh mağarası ,Azerbaycan'ın güneybatısındaki Küçük Kafkas Dağları'nın güneydoğu yamacında, Karabağ'ın Kuruçay vadisinde, Tuğ çöküntüsünde, Kuruçay nehrinin sol kıyısında, nehirden 3 km uzaklıkta, Kuruçay'ın modern yatağından 100-120 metre yukarıda yer almaktadır. Karabağ'ın Hocavend ilçesinde Azıh ve Salaketin köyleri arasında, Füzuli şehrinden 14 km kuzeybatıda, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte bulunan bir mağara kompleksidir. Azıh mağarasının alanı 800 km²'dir. Burada uzunluğu 600 metreye kadar uzanan 8 koridor bulunmaktadır. Koridorların bazıları 20-25 metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır.

Beldibi Mağarası, Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. km'sinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Obaköy mevkiindedir.

<span class="mw-page-title-main">Orinyasiyen</span>

'Orinyasiyen' (Aurignacian), Üst Paleolitik dönem içinde önemli bir arkeolojik dönemi temsil eder. Bu dönem Erken Avrupa modern insanının (EEMH) ortaya çıkışıyla yakından ilişkilidir ve yaklaşık 43.000 ila 26.000 yıl öncesine kadar sürdüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cueva de las Manos</span>

Cueva de las Manos, Arjantin'in Santa Cruz eyaletinde, Perito Moreno kasabasının 163 km güneyinde bulunan bir mağara ve kaya sanatı sitelerinden oluşan bir komplekstir. Adını, kaya duvarlara çok sayıda kolaj halinde şablonlanmış yüzlerce el resminden almıştır. Sanat, Kolomb öncesi Güney Amerika'nın Arkaik döneminde, MÖ 7.300 ile MS 700 arasında birkaç dalga halinde yaratıldı. Resimlerin yaşı, resmi oluşturmak için mağaranın duvarına boya püskürtmek için kullanılan kemik boruların kalıntılarından, sanat eserinin radyokarbon tarihlemesinden ve stratigrafik tarihlemeden hesaplandı.

<i>Black Panther</i> (film) 2018 çıkışlı sinema filmi

Black Panther, Marvel kurgusal evreninin 16 Şubat 2018 tarihinde vizyona giren on sekizinci Marvel Sinematik Evreni süper kahraman filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Zar Mağarası</span>

Zar Mağarası, Üst Paleolitik dönem boyunca tarih öncesi insan yerleşiminin görüldüğü bir arkeolojik alandır. Azerbaycan'ın Kelbecer Rayonu, Zar köyünün güneyinde yer alır.

Kazma Mağarası, 1983 yılında Ordubad ve Şerur rayonları arasında keşfedilen bir Paleolitik yerleşim yeridir. Kazma Mağarası, Tananam Köyü'nün 3 km kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 1450 m yüksekliktedir.

Sakajia Mağarası Tabiat Anıtı, Gürcistan'ın Imereti bölgesindeki Terjola Belediyesi'nde, Godogani köyünün 1,5 km kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 204 metre yükseklikte bulunan bir karstik mağaradır. Motsameta Manastırı'ndan 1,5 km uzaklıkta, nehrin karşısındaki pitoresk Tskaltsitela Boğazı'nın sol yamacında yer almaktadır. Mağarada birçok önemli arkeolojik, paleobotanik ve paleozoyik keşif yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Creswell Crags</span>

Creswell Crags, Derbyshire ve Nottinghamshire arasındaki sınırda, Creswell ve Whitwell köylerinin yakınında, kapalı bir kireç taşı geçididir. Dağ geçidindeki uçurumlar, son buzul çağında yaklaşık 43.000 ila 10.000 yıl önce mesken tutulmuş birkaç mağara içermektedir. Mağaralar, Avrupa'nın en kuzeyindeki mağara sanatı örneklerini içermektedir. Binlerce yıl boyunca biriken zengin çökeltiler dizisinde bulunan yerleşim kanıtı, tarih öncesi insanların Geç Pleistosen döneminde topraklarının en kuzey sınırlarında nasıl yaşamayı başardığını göstermede uluslararası alanda benzersiz olarak kabul edilmektedir.

Cuisinart, Conair Corporation'a ait Amerikan ev aletleri markasıdır. Şirket, 1971 yılında Carl Sontheimer tarafından ABD pazarına elektrikli mutfak robotu getirmek için kuruldu. "Mutfak robotu", 1973'te Chicago'da bir yemek fuarında tanıtılan ilk modeldi. "Cuisinart" adı "mutfak robotu" ile eş anlamlı hale geldi. Aynı zamanda "mutfak" ve "sanat"ın bir portmantoudur.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

Azerbaycan'daki Taş Devri, Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik dönemlere ayrılmıştır. Karabağ, Kazah, Lerik, Kobustan ve Nahçıvan'da Taş Devri ile ilgili araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Kazah bölgesindeki Gyrag Kasaman köyü yakınlarında bulunan Şorsu vadisinde Taş Devri'ne ait taş malzemeler Mammadali Hüseynov tarafından bulunmuştur. Hüseynov'un araştırmalarına göre, insanlar ilk olarak 2 milyon yıl önce Azerbaycan topraklarına yerleşmişlerdir. Taş Devri'nde bölgede iki farklı insan türü yaşamaktaydı: Homo neanderthalensis ve Homo sapiens.

<span class="mw-page-title-main">Tramadol</span>

Tramadol, orta ila orta şiddetli ağrıyı tedavi etmek için kullanılan bir opioid ağrı kesici ilaçtır. Hızlı salımlı bir formülasyonda ağızdan alındığında, ağrının hafiflemesi genellikle bir saat içinde başlar. Enjeksiyon yoluyla da kullanılabilir. Parasetamol (asetaminofen) ile kombinasyon halinde veya ULTRACET gibi daha uzun etkili formülasyonlar olarak satılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tarih öncesi Afrika</span>

Tarih öncesi Afrika, yazı sistemlerinin icadı ve kayıtlı tarihin belgelenmesinden önceki dönemlerde Afrika'daki insan varlığını ifade eder.