İçeriğe atla

Damala

Damala köyünün genel görünümü

Damala (Gürcüce: დამალა; okunuşu; "damala"), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Aynı adı taşıyan teminin de merkezi olan Damala, Trialeti Dağları'nın uzantısı olan Çobareti Tepesi'nin güneybatı eteğinde, deniz seviyesinden 1300-1400 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 3 km uzaklıktadır.

Tarihçe

13. yüzyıldan önce inşa edilmiş olan Kohta Kalesi

Köyün özgün adı, eski Gürcü yer adlarından olan Tamala (ტამალა) ya da Tamalia (ტამალია), Rus idaresinin 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra, Erzurum vilayetinden gelen Ermeni nüfusunun köye yerleştirmesinden sonra değişime uğramış ve Damala'ya dönüşmüştür.[1]

Damala'da Erken Orta Çağ'a tarihlenen Tamala Kilisesi ile 13. yüzyıldan önce inşa edilmiş olan Kohta Kalesi'nin varlığı buranın eski bir yerleşme olduğunu göstermektedir.[2][3] Erken ve Geç Orta Çağ'da Gürcü devletleri sınırları içinde olan köyü Osmanlı Devleti 1578 yılında, Gürcü atabeglerin yönettiği Samtshe-Saatabago'dan ele geçirdi. Köyün adı 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterinde Damala (دمالە) olarak yazılmıştır. Ahısha livasının Aspinza nahiyesine bağlı olan Damala'da, Hristiyan köylülerden alınan ispenç vergisi veren 5 hane yaşıyordu. Hane reisleri Basil, Natena, Roseba gibi adlar taşıyordu. Bu kişilerin ve babalarının adlarına bakınca, Damala'nın Hristiyan bir Gürcü köyü olduğu anlaşılmaktadır. Köyde buğday, arpa, çavdar, yonca tarımı ve arıcılık yapıldığı, koyun ve domuz beslendiğin bu defterdeki vergi kayıtlarından anlaşılmaktadır.[4]

Yaklaşık 250 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Damala, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından Çarlık Rusya'nın eline geçti. Bu dönemde Gürcistan bu imparatorluğun bir parçasıydı ve köy bu şekilde yeniden Gürcistan'a katılmış oldu. Osmanlı döneminde ortaya çıkan Müslüman nüfusun bu savaşın ardından göç ettiği ve köye Erzurum vilayetinden gelen Ermenilerin yerleştirildiği anlaşılmaktadır.[1]

Damala'da iki öneli tarihsel yapı bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Kohta Kalesi'nin ne zaman inşa ediliğine dair kesin bilgi mevcut eğildir. Bununla birlikte 13. yüzyıl olaylarında adının geçmesi, kalenin bu tarihten önce inşa edildiğini göstermektedir.[2] Aziz Giorgi'ye adanmış olan Tamala Kilisesi, köyün doğusunda küçük bir derenin sağ kıyısında yer alır. Erken Orta Çağ'da inşa edilmiş olan kilise, tek nefli bir yapıdır. 2006 yılında Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine almıştır.[5]

Nüfus

2014 yılı verilerine göre köyde 1.234 kişi yaşıyordu. Nüfusun çoğunluğu 19. yüzyılın ilk yarısında yerleştirilen Ermenilerden oluşuyordu.[1]

YılNüfus
20021.984
20141.234

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aspindza</span>

Aspindza, Gürcistan’ın güney kesiminde, Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nin merkezi kasabadır (daba). Kura ırmağının sağ yakasında, Ahalkalaki ile Ahaltsihe arasında yer alır. Tedavi merkezi kaplıcalarıyla ünlüdür. Nüfusu yaklaşık 2.793’tür (2014).

<span class="mw-page-title-main">Aspindza Belediyesi</span>

Aspindza Belediyesi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan bir belediyedir. Merkezi Aspindza kasabasıdır.

Ani, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi'nde bir köydür. Lertsmani Deresi'in yukarı kesiminde, deniz seviyesinden 1.480 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 12 km uzaklıktadır.

Ahılkelek Belediyesi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan bir belediyedir. Belediyenin sınırları içindeki en önemli kent, bu belediyenin de idari merkezi olan Ahılkelek'tir.

<span class="mw-page-title-main">Oşora</span> Gürcistanda bir köy

Oşora, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Ahaltsihe Havzası'nın doğu kesiminde, Kura Nehri'ne sağdan katılan Oşora Çayı kıyısında, deniz seviyesinden 1.200 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 8 km, Ahaltsihe kentine 37 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">İdumala</span>

İdumala, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Kura Nehri'nin bir kolu olan Oşora Çayı vadisinin aşağı kesiminde, bu derenin kıyısında, deniz seviyesinden 1.100 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 3 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tsinubani</span>

Tsinubani, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi sınırları içinde bir köydür. Tsinubani Deresi'nin sol kıyısında, deniz seviyesinden 1.000 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 19 km uzaklıktadır. Kükürtlü kaplıca sularıyla ünlüdür.

Tamala, bugün Ardahan iline bağlı bir ilçe olan Posof sınırları içinde bulunan eski köylerden biridir. 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar köy olarak varlığını korumuş, bu tarihte köy statüsünden çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tsihiscvari</span>

Tsihiscvari, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki (mhare), Borcomi Belediyesi'de bir köy ve aynı adlı teminin merkezidir. Tore Havzası'nda, Şavitskali Deresi kıyısında, deniz seviyesinden 1.640 metre yükseklikte yer alır. Borcomi kentine 41 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bedre (liva)</span>

Bedre, Osmanlı idaresi tarafından 1595 tarihli mufassal defterde Gürcistan Vilayeti olarak kaydedilmiş olan Çıldır Eyaleti'nin bir livasıdır. Bedre livası ya da Liva-i Bedre olarak da bilinen Bedre, Gürcülerden ele geçirildiği için Gürcistan Vilayeti olarak kaydedilmiş olan eyaletin sekiz livasından biriydi ve bugünkü Borcomi vadisini kapsıyordu.

Toloşi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Mtkvari Nehri'nin sol kıyısında, deniz seviyesinden 1.110 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 15 km uzaklıktadır.

Gulsunda, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Mtkvari Nehri kıyısında, deniz seviyesinden 1.300 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tskordza</span>

Tskordza, Gürcistan’nın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi’nde bir köydür. Ahaltsihe Havzası'nda, deniz seviyesinden 1.100 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 16 km uzaklıktadır.

Atskvita, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Eruşeti Dağları'nın kuzeydoğu eteklerinde, Kura Nehri'nin sol yakasında, deniz seviyesinden 1.260 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 2 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rustavi, Aspindza</span>

Rustavi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Kura Nehri'nin sağ yakasında, deniz seviyesinden 1.040 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 16 km uzaklıktadır. Rustavi, aynı adlı teminin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Hertvisi</span>

Hertvisi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Paravani Deresi'nin Kura Nehri'ne katıldığı yerde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 14 km uzaklıktadır. Hertvisi Kalesi bu köyde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saro</span>

Saro, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Kura Nehri Havzası'nda, deniz seviyesinden 1480 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hizabavra</span>

Hizabavra, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Ahalkalaki Platosu'nun batı kısmında, Paravani'nin sağ kolu olan Çobareti Deresi kıyısında, deniz seviyesinden 1.590 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 19 km uzaklıktadır.

Nicgori, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Kura Nehri Havzası'nda, deniz seviyesinden 1.450 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 9 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Varevani</span>

Varevani, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahalkalaki Belediyesi'nde bir köydür. Ahalkalaki Platosu'nda, Paravani Deresi'nin sağ kolu olan Çobareti Deresi kıyısında, deniz seviyesinden 1.640 metre yükseklikte yer alır. Ahalkalaki kasabasına 19 km uzaklıktadır.