İçeriğe atla

Dama (cins)

Dama
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
(Çift toynaklılar)
Familya: Cervidae
(Geyikgiller)
Alt familya: Cervinae
Cins: Dama
Frisch, 1775
  • Dama dama - Alageyik
  • Dama mesopotamica - İran alageyiği

Dama, geyikgiller (Cervidae) familyasında sınıflanan cinslerden biridir ve alageyik ile İran alageyiğini içerir.

Sınıflama

Taksonomiyle ilgili farklı kaynaklarda, alageyik ve İran alageyiğinin sınıflanma basamakları farklılık gösterebilmektedir:

  • Kimi kaynaklar, bu iki canlıyı Dama cinsini oluşturan iki tür olarak değerlendirir ve bilimsel adlandırmasını buna göre verir (Vikipedi'de bu sınıflama kullanılmaktadır):[1][2][3][4]
  • Tür: Dama dama - Alageyik
  • Tür: Dama mesopotamica - İran alageyiği
  • Kimi kaynaklarda İran alageyiği, alageyiğin alt türü olarak değerlendirilir ve Dama dama mesopotamica bilimsel adıyla tanınır.[5]
  • Kimi kaynaklarsa alageyik türü altında iki alt tür tanır:[6][7]
  • Tür: Dama dama - Alageyik
  • Alt tür: Dama dama dama - Avrupa alageyiği
  • Alt tür: Dama dama mesopotamica - İran alageyiği

Kaynakça

  1. ^ Dama. ITIS - Integrated Taxonomic Information System. (Erişim tarihi: 9 Şubat 2007)
  2. ^ Dama 2 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türler için Offspring'e tıklayın). Mammal Species of the World. Scientific Names. Erişim: 9 Şubat 2007.
  3. ^ Dama 18 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NCBI Taxonomy Browser. Erişim: 9 Şubat 2007.
  4. ^ Dama. Wikispecies. (Sürüm: 4 Kasım 2006)
  5. ^ Deer Specialist Group (1996). Dama dama 11 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org 8 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.>. Erişim: 9 Şubat 2007.
  6. ^ Dharmani, A. (2000). Dama dama 13 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Animal Diversity Web. Erişim: 9 Şubat 2007.
  7. ^ Dama dama. The Taxonomicon. (Erişim tarihi: 9 Şubat 2007)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boz ayı</span> Avrasya ve Kuzey Amerikada bulunan büyük ayı türü

Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Örümceğimsiler</span>

Örümceğimsiler veya araknidler, keliserliler (Chelicerata) alt şubesine ait omurgasız eklembacaklıları kapsayan bir sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">İran alageyiği</span>

İran alageyiği ya da Acem alageyiği(Dama dama mesopotamica), alageyiğin bir alt türüdür. Kimi zoologlar tarafından ayrı bir alt tür olarak kabul edilmemiş ve ayrı bir tür olarak incelenmiştir.

<i>Lepilemur mustelinus</i>

Lepilemur mustelinus Lepilemur cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arı sinek kuşu</span>

Arı sinek kuşu veya Arı kolibrisi, en küçük kolibri türüdür. Aynı zamanda dünyanın en küçük kuş türüdür.

<i>Heptranchias perlo</i>

Heptranchias perlo, Hexanchidae familyasında sınıflanan cinsinin tek türü olan bir köpek balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak yedikardeşi</span>

Irak yedikardeşi, Timaliidae familyasından bir kuş türü. İran ve Irak'ta görülürler.

<i>Mustela vison</i>

Mustela vison Mustela cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Kuzey Amerika'nın kuzey kesimlerinde yaşarlar. Değerli olan kürkleri ticari bir önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Mutur</span>

Phocoena phocoena veya Mutur, Phocoena cinsine bağlı yunussu balina türüdür. Muturlar, denizin kıyıya yakın kısımlarında yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">İstilacı türler</span> Bazı doğal ortamlarda hızlıca çoğalarak diğer canlıları tehdit eden tür

İstilacı türler, istilacı yabancı türler, yayılmacı türler ya da egzotik istilacı türler doğal habitatlarda flora ve fauna kategorizasyonunda kullanılan bir terimdir. İstilacı türler, doğal olarak yaşadıkları ekosistemden başka bir ekosisteme giren, çeşitli etkenlerle aşırı çoğalarak tüm ekosistemi etkileyen türler için kullanılan bir terimdir. Bazen dengesi bozulan bir ekosistemde baskın hale gelen yerli türler için de yerli istilacı tür terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey şişe burunlu balinası</span> memeli türü

Kuzey şişe burunlu balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından Hyperoodon cinsine ait iki balina türünden biridir. Norveç ve Birleşik Krallık'ta 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarında avlanmıştır. 1453 metre ile bilinen en derine dalabilen memelidir. Johann Reinhold Forster tarafından 1770 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sotalia guianensis</span>

Sotalia guianensis, Güney Amerika'nın kuzey ve doğu kıyıları ile Orta Amerika'nın doğu kıyılarında bulunan bir yunus türü. Yunusgiller familyasının bir üyesidir (Delphinidae).

Angora tırfılı veya bilimsel adıyla Cytisus acutangulus; Fabaceae (Baklagiller) familyasının Cytisus (Keçitırfılı) cinsine ait bir türdür. IUCN kriterlerine göre CR yani nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler kategorisinde bulunan Angora tırfılı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

<i>Amazona barbadensis</i>

Sarı omuzlu papağan olarak da bilinen sarı omuzlu amazon, Kuzey Venezuela'nın kurak bölgelerinde, Venezuela'nın Margarita ve La Blanquilla adalarında ve Bonaire adasında bulunan Amazona cinsinden bir papağandır. Aruba'da ve muhtemelen Curaçao'da nesilleri tükendi.

<span class="mw-page-title-main">Kursaklı ceylan</span>

Kursaklı Ceylan Acem Ceylanı veya Kara Kuyruklu Ceylan Gürcistan, Azerbaycan, İran, ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, kuzeybatı Çin ve Moğolistan'da, ayrıca Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan bir ceylan (Gazella) türüdür. Nesilleri tehlike altında olan bir ceylan türüdür.