İçeriğe atla

Dalgalandım da Duruldum

"Dalgalandım da Duruldum"
Müzeyyen Senar Klasik Türk müziği
TarzYarım sofyan
DilTürkçe
Söz yazarıRüştü Demirci
Cover versiyonları

Dalgalandım da Duruldum veya Ne Olursun Güzelim Sevsen Beni, sözü ve müziği Rüştü Demirci'ye ait olan, Müzeyyen Senar tarafından icra edilmiş, muhayyerkürdi makamındaki Klasik Türk müziği şarkısı.[1][2][3]

Rüştü Demirci'nin, şarkıyı, Çekirge'de verdiği konserlere gelen güzel bir kadına yazdığı söylenmektedir.[4]

Daha sonra Müzeyyen Senar & Nilüfer ve Gripin tarafından da yeniden icra edilmiştir.[1][3]

Şarkı sözleri, Türk edebiyatı gibi popüler kültür unsurlarında da kullanılmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b Çakır, M. Serkan (2012). "Türkiye' de Popüler Müzik Kültürü İçerisinde "Cover" Kavramı Üzerine Bir İnceleme". İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi. 2 (6). ss. 323-335. ISSN 1309-9876. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  2. ^ Adıgüzel, Muhammet Fatih (2020). "Metaphoric Conceptualization of Love Pain or Suffering in Turkish Songs through Natural Phenomena and Natural Disasters". Metaphor and Symbol (İngilizce). 35 (1). ss. 56-72. doi:10.1080/10926488.2020.1712784. ISSN 1092-6488. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  3. ^ a b Özdemir, Mustafa Erkan (2023). Ortaokul müzik dersi öğretim programında yer alan eserlerin cover videolarının belirlenmesi ve incelenmesi (Yüksek lisans). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  4. ^ "Rüştü Demirci, hayâtı ve eserleri". salihbora.com. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  5. ^ Fedai, Özlem; Öztürk, Sevilay (2022). "Sadık Yemni'nin Nazarzede Kliniği Romanında Postmodernist Unsurlar". Dil ve Edebiyat Araştırmaları, 26. ss. 135-166. doi:10.30767/diledeara.1190442. ISSN 1308-5069. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Ferah</span> Türk şarkıcı

Şebnem Ferah, Türk rock müzik sanatçısı.

Divan edebiyatı, Türk kültürüne has süslü ve sanatlı bir edebiyat türüdür. Bu edebiyata genellikle "divan edebiyatı" adı uygun görülmekte olup bunun en büyük nedenlerinden birisinin şairlerin manzumelerinin toplandığı kitaplara "divan" denilmesi olduğu kabul edilmektedir. Öte yandan, divan edebiyatı gibi tabirlerin modern araştırmacılar tarafından geliştirildiğini ve halk-tekke-divan edebiyatları arasındaki ayrımların bazen oldukça muğlak olduğu ve bu edebiyatlar arasında ciddi etkileşimlerin de bulunduğu vurgulanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Funda Arar</span> Türk ses sanatçısı

Funda Arar, Türk pop müzik şarkıcısı. Bugüne kadar bir Altın Kelebek Ödülü ve bir Türkiye Video Müzik Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatyos Efendi</span> Ermeni asıllı Osmanlı keman sanatçısı ve besteci (1855-1913)

Tateos Ekserciyan, , Osmanlı Ermenisi müzisyen ve bestekar.

Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir.

<i>Ölürüm Sana</i>

Ölürüm Sana, Türk şarkıcı Tarkan'ın 15 Temmuz 1997 tarihinde yayınlanan üçüncü albümüdür. Albüm İstanbul Plak etiketiyle yayınlandı. 1995 yılının sonlarında albümün çalışmalarına başladığını duyurdu. Kasım 1995 tarihinde İmaj Stüdyoları'nda albümün çalışmalarına başladı. Detaylı olarak üzerinde çalıştığı albümün kayıtları bir buçuk yıl sürdü. Nisan 1997 tarihinde tamamlanan kayıtlarda birçok müzisyen ile birlikte çalıştı. Aacayipsin (1994) albümünde olduğu gibi bu albümünde çıkış parçasının sözleri Sezen Aksu'ya aitti. "İkimizin Yerine" adlı parçanın sözlerini Sezen Aksu ile birlikte yazan Tarkan albümdeki yedi parçanın sözlerini kendisi yazdı. Turgut Berkes ve Pakize Barışta gibi isimlerinde eserlerinin yer aldığı albümün yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu üstlendi. Aranjesini ve müzik yönetmenliğini Ozan Çolakoğlu'nun yaptığı albüm Avrupa ve Asya'da da yayımlanmıştır. Türkiye'de 3 milyon kopyadan fazla satışa ulaştı. Dünyada ise çapında toplam 4.5 milyondan fazla satarak büyük başarı elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Mehmet Rüştü Şardağ, Türk siyasetçi, yazar, besteci, şair.

6. Kral TV Video Müzik Ödülleri veya 6. Kral TV VMÖ; 23 Şubat 2000 tarihinde, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, 1999 yılında yayınlanan şarkılara, şarkıcılara, söz yazarlarına, bestecilere ve yönetmenlere ait ödülleri vermek üzere yapılmıştır. Törenin sunuculuğunu Şebnem Dönmez ve Ziya Kürküt yapmıştır.

Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover", kökeni eski Fransızcaya dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

<i>Aşkların En Güzeli</i> (albüm)

Aşkların En Güzeli, Deniz Seki'nin dördüncü albümüdür. Albüm, Özer Müzik tarafından 27 Ağustos 2003'te piyasaya sürülmüştür. Albümde toplam 10 önemli eser bulunmaktadır. Bu albümün en önemli özelliği, 1968-1972 arasında Türk pop müziğinde popüler olan şarkılardan derlenmiş olmasıdır. Bu albümde, albüme ismini veren Aşkların En Güzeli, Böyle Gelmiş Böyle Gider ve Aşk Dediğin Laftır isimli şarkılara klip çekilmiştir ve Aşkların En Güzeli şarkısının klibi, o döneme özgü olan siyah - beyaz görüntülerle çekilmiştir; bu şarkının sözleri Ertuğrul Saygı'ya, müziği Yıldırım Gürses'e aittir. "Böyle Gelmiş Böyle Gider" şarkısının sözleri Fecri Ebcioğlu'na, müziği ise Rahbani kardeşler'e aittir. Albümde en sonda yer alan "Aşk Dediğin Laftır" ise Ali Kocatepe ve Hıncal Uluç tarafından sözlendirilmiştir, müzik sahibi anonimdir. Bu albüm ile birlikte Deniz Seki, Özer Müzik'le çalışmalarını sonlandırmıştır.

Kimseye Etmem Şikayet, sözleri İhsan Raif Hanım'a ait nihavend makamı, curcuna usûlündeki şarkıdır.

Halil Karaduman, Türk kanun sanatçısı.

Anadolu Müzik, 1993 yılında kurulan müzik şirketi. Yüzden fazla albüm yayınlamıştır. Sahibi prodüktör Cem Yılmaz'dır. Şirket etnik müzik, popüler müzik, türk sanat müziği, türküler gibi geniş bir portföyde albümler yayınlamakta, Kürtçe, Lazca, Süryaniceye yer vermekte. Yılmaz, ırkçı ve faşist öğeler içeren şarkılar dışında her türlü şarkı ve sanatçıya kapılarının açık olduğunu söylemektedir. Yılmaz, Müşerref Akay'ın söylediği ve 12 Eylül Darbesi sonrası hapishanelerde dinletilen Türkiyem şarkısının haklarını albümünü basmamak üzere satın almıştır.

Alay Marşı, Rifat Bey tarafından bestelenen marştır. Rast makamındadır.

Sevgili Hocam, 1972 yapımı Türk filmidir. Başrollerini Sadri Alışık, Arzu Okyay ve Müzeyyen Senar paylaşmaktadır. Filmin senaristi ise Hulki Saner'dir.

Yusuf Sadun Aksüt,, Türk bestekâr ve tamburi.

Fikrimin İnce Gülü, İsmail Hakkı Bey'in kürdî makam ve semai formdaki Klasik Türk müziği şarkısı. Eserin makamının acemkürdî veya muhayyerkürdi olduğuna dair kaynaklarda ayrılık bulunmaktadır. Üç müzikal cümleden oluşan ve sözleri aşk duygusunu anlatan şarkının adı, daha sonra Türk edebiyatında da kullanılmış ve şarkı, edebi eserlerde anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">A Benim Mor Çiçeğim Sen Doldur Ben İçeyim</span>

A Benim Mor Çiçeğim Sen Doldur Ben İçeyim, suzinak makamında, 9/8 ritme sahip şarkıdır. Bestesi Osman Pehlivan (Tanburacı) aittir. Atatürk'ün sevdiği şarkılardan birisidir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.