İçeriğe atla

Dalälven

Dalälven'in konumu
Nehrin Avesta ve Hedemora kentleri arasındaki karayolunu kestiği nokta.

Dalälven, merkez İsveç'te bulunan Dalarna bölgesinin kuzeyinden akan ve Uppland bölgesinin kuzeyinden Baltık Denizi'ne dökülen bir nehir olup kuzeydeki Österdalälven ve Västerdalälven adlı iki nehrin birleşmesiyle oluşur. İki nehir Djurås yakınlarında birleşirler. Bu bağlamda nehir 520 kilometreden daha uzun olup, İsveç'teki en uzun üçüncü nehirdir. Nehrin üzerindeki hidroelektrik potansiyeli 1420 megawatt kadar olup, bu potansiyelin üçte ikisinden yararlanılmaktadır. Bu nehir üzerindeki en büyük hidroelektrik santrali Trängslet'teki barajdır. Dalälven ayrıca rafting sporuyla da ünlüdür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Nehir</span> doğal su yolu

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper</span> Rusya ile Ukrayna içinde akan 2290 kmlik bir nehir

Dinyeper veya Özi, Rusya ile Ukrayna topraklarının bir kısmını sulayan bir nehir. İdil ve Tuna'dan sonra Avrupa'nın üçüncü uzun nehridir. 2290 km uzunluğundaki bu nehir, Valday Dağları yaylasının güneyinden doğar, Smolensk'e ulaşır, Belarus'a girer, bu cumhuriyetin doğu kısmından geçerek Ukrayna'ya ulaşır. Soldan Desna Irmağı ile birleşen nehir, Kiev'e geçer. Daha sonra Dinyeper Yaylası'nı bir eğri çizerek dolaşır ve kıyı dilinin kısmen kapattığı bir haliç meydana getirerek Odessa'nın doğusundan Karadeniz'e dökülür. Dinyeper, Volhıya kütlesinin sert kayalıklardan meydana gelmiş bir bölgesini aşar.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi (nehir)</span> Kuzey Amerika kıtası ve ABDnin en uzun akarsuyu.

Mississippi Nehri, Kuzey Amerika'nın en uzun nehridir. Çok büyük bir kısmı ABD (%98.5) ve birazı da Kanada sınırları içinde akar. Kolları olan Missouri ve Jefferson nehirleriyle birlikte toplam uzunluğu 6.275 km'yi bulur ve bu haliyle Nil, Amazon ve Yangtze nehirlerinden sonra dünyanın en büyük 4. nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Lena (nehir)</span> Baykal Dağlarında 1640 m yüksekte doğan nehir

Lena, Baykal Gölü'nün 20 km batısında, Orta Sibirya Platosunun güneyindeki Baykal Dağları'nda 1640 m yüksekte doğan nehir. Lena, Kirenga ve Vitim ırmakları ile birleşerek kuzeye doğru akar. Yakutsk'tan içeri girerek Olyokma Irmağı ile birleşir ve oradan da Aldan Nehri ile birleşerek akmaya devam eder. Verkhoyansk sırası ırmağı kuzeybatıya doğru saptırır, Lena en önemli sol kolu Viljuj Nehri ile birleştikten sonra yolunu doğruca Kuzey Buz Denizi'nin bir parçası olan Laptek Denizi'ne doğrultur.

<span class="mw-page-title-main">Rostock</span> Mecklenburg-Vorpommernda bağımsız büyükşehir (Almanya)

Rostock, Almanya'nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde bulunan en büyük şehirdir. Almanya'nın diğer kalabalık şehirlerine karşılık, surlarının büyük bir kısmının ayakta kalabildiği az sayılı büyükşehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lawrence Nehri</span>

Saint Lawrence Nehri ya da Aziz Lawrence Nehri, güneybatı-kuzeydoğu istikameti yönünde akan ve Kuzey Amerika kıtasının orta bölgelerinden geçen büyük bir nehirdir. Nehir, Büyük Göller'i Atlas Okyanusu'na bağlar. Kanada'nın eyaletleri olan Québec ve Ontario boyunca ilerleyen nehir, aynı zamanda iki eyaletin sınırının bir bölümünü de oluşturur. Nehir, güneyde Ontario (Kanada) ile New York (ABD) arasında doğal uluslararası sınırı da belirler.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Narın Nehri</span>

Narın Nehri, 807 km uzunluğunda olup Seyhun nehrinin sağ kaynak nehridir. Narın Nehri Kırgızistan'ın en büyük ve en uzun nehridir, batıya Fergana Vadisi üzerinden Özbekistan'a doğru akan Narın nehri Kara derya ile özbekistan'da birleşerek Sir derya havzasını oluşturan önemli bir hidrolojik sistem yaratır.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan Nehri</span>

Hrazdan Nehri veya Zengi Nehri, Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir. Sevan Gölü'nün kuzeybatısında başlayıp güneye doğru, Kotayk marzı arasında ve Ermenistan'ın başkenti Erivan arasında akmaktadır. Sonra Türkiye sınırındaki Aras Nehri ile birleşmektedir. Hrazdan Nehri'nde bir hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Hrazdan Nehri Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir çünkü nehrin kıyısında balık tutması ve hidroelektrik santraller bulunmaktadır. Ayrıca nehrin suları toprak sulamak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ätran</span>

Ätran, İsveç'te yer alan bir nehirdir. 240 km uzunluğuyla ülkenin en uzun nehirlerinden olan Ätran, İsveç'in güneybatı Baltık Denizi kıyılarından denize dökülmektedir. Döküldüğü yerdeki Falkenberg kentine büyük ekonomik kazanç sağlayan nehir, dünyanın da en az kirletilmiş nehirleri arasındadır. Nehir deniz seviyesinden 332 metre yukarıdan başlayıp, yaklaşık olarak 3.343 km²'lik bir alanı akaçlamaktadır. Nehrin bulunduğu alanda İsveç'te yapılan tarımın büyük kısmı yapılmaktadır. Nehrin üzerine kurulan barajlar, İsveç'te kullanılan elektriğin önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Nehrin çevresi Orta Çağ tarihinden de izler taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gävle</span> İsveçin Gävleborg ili, Gävle ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Gävle, İsveç'in güneyinde yer alan bir şehirdir. Şehir, ülkenin doğusunda, Dalälven Nehri'nin Baltık Denizi'ne döküldüğü yerde yer almaktadır. Kent ayrıca Gävleborg ilinin yönetim merkezi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Trollhättan</span>

Trollhättan, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nin güneybatısında, çağlayanlarıyla ünlü Göta älv Nehri'nin üzerinde kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Göta älv</span>

Göta älv, İsveç'te yer alan; Vänern Gölü'nü Kattegat'a ve dolaylı olarak Kuzey Denizi'ne bağlayan bir nehirdir. İsveç'in en büyük ikinci kenti olan Göteborg, bu nehrin denizle buluştuğu kıyılara yakın bir yerde kuruludur. Nehrin tamamı Götaland bölgesinin içinde yer aldığı gibi, Got yerleşmelerinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Terek (nehir)</span> Gürcistan ve Rusyada nehir

Terek Irmağı Kuzey Kafkasya'nın içinden geçen büyük bir nehirdir. Gürcistan ve Rusya'nın içinden geçerek Hazar Denizi'ne dökülür. Büyük Kafkas Sıradağları'na yakın noktada Gürcistan'a ve Khokh Dağları'na yükselir ve güneybatısında Kazbek Dağları vardır. Kuzey Osetya'nın içinden Vladikavkaz'tan geçer ve doğuya döner. Daha sonra Çeçenya'nın içinden geçer ve Dağıstan'ın altında ikiye ayrılır. Son olarak Hazar Denizi'ne boşalır. Kızılyar şehrinin aşağısında nehir deltası formları bataklığa dönüşmüştür. Nehir bölgede önemli bir doğal varlıktır, sulama ve hidroelektrik yönünden zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Volta Nehri</span> Ganada bir nehir

Volta, Batı Afrika'da Gine Körfezi'ne dökülen bir nehirdir. Üç ana kolu, Siyah Volta, Beyaz Volta ve Kırmızı Volta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi Alüvyon Ovası</span>

Mississippi Nehri Alüvyon Ovası, kuzey Louisiana'dan kuzey Illinois'a kadar uzanan ve yedi eyaletin üzerine yayılmış Mississippi Nehri'nin oluşturduğu bir Alüvyon Ovasıdır.